OPPO Find X5 Pro Zwart Review
25 oktober 2022, laatste update op 25 oktober 2022, 622 views
Rapporteer
Product gekregen
Het is te zien dat Hasselblad zijn magie heeft gebruikt hierop. Je hoort wel vaker over hoe "perfect" smartphone camera's zouden zijn, vaak is dit alleen in de hardware zo, maar niet in de software. Bij de Find X5 Pro is dit ook bij de software goed gegaan.
Pluspunten
- Goede camera's
- krachtige processor
- Premium feeling
- Goede kleurweergave
- Snelle 80W oplader
Minpunten
- Wordt snel warm
- Weer geen 3.5mm poort te vinden
- Mindere selfiecamera
- Flink hoge prijs
- Data overzetten is een grote hindernis
Sinds drie maanden gebruik ik de OPPO Find X5 Pro. Als de opvolger van de Find X3 series heeft dit apparaat voornamelijk veel upgrades gekregen op het cameragebied, opladen en qua processor.
Body
Ik maak gebruik van de Glaze Black versie. Deze heeft een nette glimmende afwerking die ook goed aanvoelt. Hij voelt wel wat glad aan in het begin, ik had daardoor wel wat meer moeite met hem goed vast te houden. Net als met zijn voorgangers komt de Find X5 Pro met een charger, kabel, rubberen hoesje, boekjes die bijna niemand leest en een Sim-Ejector. Net als bij alle voorgangers heeft OPPO een groene streep aangebracht op de power-knop. Dat blijft een grappige easteregg. Wat mij gelijk opviel naast het spiegelpaleis aan de achterkant is hoe de ligging van de camera’s is aangepast. Je kan het nu meer zien als een soort eiland ipv een balk. Persoonlijk ziet dat er wat professioneler uit. Net als bij de voorgangers staat er recycle-informatie op de achterkant, niet echt een fan van, maar merk dit bij meerdere merken laatste jaren. Met een 6.70" is hij een stukje groter dan de lite en de reguliere Find X5. Hier merk je niet heel veel aan, tenzij je de telefoons naast elkaar gaat leggen. Desondanks dat past hij alsnog prima in je hand. Hierbij gebruik ik ook het bijgeleverde siliconen hoesje. Dit hoesje is vrij stevig, maar helaas wel een flinke stofvanger. Tijdens het schrijven van deze review haalde ik hem uit het hoesje, en je zag gelijk het stof zitten aan de binnenkant, maar ook op de telefoon zelf bij de poorten. Ik heb een vermoeden dat dit ligt aan de ribbel-textuur aan de binnenkant van het hoesje. Door het hoesje is het camera-eiland goed beschermd tegen vallen of stoten.
Het pro-model heeft een QHD+ resolutie, dit is hoger dan de andere modellen die alleen FHD kunnen. Verder zijn de schermen hetzelfde qua materiaal en specs. Qua memory en processor zijn de pro-modellen net iets sterker. Vanuit de box komt de Find X5 Pro met 12GB LPDDR5 RAM en 256GB opslag. Er wordt niet duidelijk gezegd welke processor in de telefoon zit. Het wordt de Snapdragon 8th gen1 genoemd met als code SM8450. Wat deze inhoudt blijft een mysterie. De Videochip is wat minder mysterieus en draait onder de naam Adreno™ 730.
Dat hij krachtig is, is zeker te merken aan hoe snel en vooral stabiel hij alle taken uitvoert, van gaming tot aan videos opnemen. Alleen met dat laatste lijkt hij wel veel kracht nodig te hebben, want na langdurig filmen of foto’s maken wordt de telefoon merkbaar warm. Gelukkig niet zo explosief warm als de Galaxy Note 7 die iedereen wel kent van de videos. Maar door het hoesje zelf heen is hij alsnog merkbaar warm.
De installatie van de Find X5 Pro ging moeizamer dan gehoopt. Ik weet niet of dit aan Google ligt of aan Oppo. Ik vond het vrij onhandig hoe je niet meer een Google One backup kon gebruiken maar je oude apparaat moest verbinden aan je nieuwe apparaat met een usb-c naar usb-c kabel + dongle. Dit gaf veel onhandigheden omdat ik tot drie keer toe het proces moest herstarten omdat de kabel zomaar geen verbinding meer gaf of omdat het proces urenlang duurde. Hetzelfde was omdat die dongle 1 specifieke richting heeft voor datatransfer, Uiteindelijk heb ik dit opgelost door net als met de Find X3 Neo het overzet proces over te slaan, een softwareupdate doen en dan opnieuw via fabrieksreset proberen. Uiteindelijk hielp dit, maar het is niet geheel de bedoeling lijkt me. Om diezelfde reden had ik daarom de clone-tool van OPPO overgeslagen. Na wat research online blijkt dit een continu probleem te zijn met huidige Android 12 devices.
Camera
De Find X5 Pro heeft drie camera’s aan de achterkant. Twee zijn 50MP waarvan eentje een ultrawide is. De derde camera is 13MP telefoto. De Ultrawide is daarnaast ook een macrolens op een afstand van 4cm. Ook zit in de software van ColorOS verschillende functies verwerkt zoals HDR, Night-mode, Portrait, Hi-res, Panorama, long-exposure en pro-mode. Vooral de Pro-mode is interessant om de RAW-Plus optie. Hiermee maak je een jpg foto en een RAW foto tegelijk. Net als bij vele DSLR en Mirrorless camera’s heb je in Pro-Mode ook een histogram en focus-peaking. Deze zijn handig om je foto goed belicht te hebben en in focus. Vooral dat laatste is bij smartphone fotografie een goeie tool om te hebben. Dankzij de samenwerking met Hasselblad is dit naar een volledig nieuw level gebracht.
Net als bij zijn voorgangers heeft deze telefoon ook een Dual-View Mode. Dat is dat je de selfie en main-camera tegelijk gebruikt. Ook al heb ik deze in de praktijk nooit gebruikt omdat ik het zelf nog nooit nodig gehad heb. Daarnaast heeft de Find X5 Pro ook een Xpan-mode. Hiermee kan je vintage panoramafoto’s maken. Na maandenlang deze telefoon in bezit te hebben, is het mij helaas niet gelukt om deze functie onder de knie te krijgen.
Batterij.
Deze telefoon maakt net als zijn voorgangers gebruik van twee batterijen, die ieder 2500mAh zijn. In een totaal van 5000mAh weet Oppo zeker hier goed gebruik van te maken. Op 1 oplaadcyclus kan ik 1,5 dag tot 2 dagen vooruit. Dit is alleen wel zeer afhankelijk van hoe vaak ik hem gebruik en met wat voor soort apps. In praktijk kom ik uit op 1,5dag van 100% naar 0%.
Het opladen van deze telefoon gaat zeer vlot. Met een 80W oplader ben je zo weer klaar om je telefoon volledig te gebruiken. De snelheid van de oplader vind ik vooral zeer prettig als je net even je telefoon snel wilt opladen voordat je gaat. Ook is het omgekeerd draadloos opladen een handige functie, ook al heb ik deze in praktijk nog nooit nodig gehad. Wat ik wel enkele keren heb gebruikt is het 50W draadloos opladen. Zelf heb ik niet zo’n draadloze oplader, maar op vakantie in Duitsland had ons hotel een ingebouwde draadloze oplader die 50W ondersteunde. Het was een vrij nieuw hotel dus dat was handig meegenomen.
Scherm
Met een Quad-HD+ scherm van 3216×1440px is dit een hele verbetering tov eerdere moddellen. In combinatie met enkele softwareinstellingen is een merkbaar verschil te merken in prestaties en kleuren. De 120hz van dit Pro model is zeker merkbaar. De animaties gaan vloeiender en de kleuren zien er stuk beter uit. Wel is het onhandig dat de fingerscanner wat omhoog geplaatst is waardoor het opnieuw wennen is aan waar je hem moet ontgrendelen. Daarnaast lijkt de maximale helderheid van het scherm minder te zijn vergeleken met de Fx3 modellen. Dit is een verschil wat je niet zo snel merkt totdat je de modellen naast elkaar legt.
Kan ik uiteindelijk deze telefoon aanraden? Jazeker! Het is een ware krachtpatser en een sterke vervanger voor de grotere DSLR/Mirrorless camera’s. Ik gebruik de Find X5 Pro nu ook als On The Go fotocamera voor wanneer ik geen zin heb om een hele cameratas mee te hebben op mijn rug. Met 1059 - €1.199,00 euro is de OPPO Find X5 Pro wel aan de dure kant. Maar dat is een van de vele trends die helaas alle smartphone merken aan het volgen zijn, dus tot hoeverre kan je eigenlijk nog waarde hechten aan de prijs?