Na rondkijken voor een externe RAID-behuizing als backup op deze Qnap TR-002 gekomen gezien de prestaties (op papier) en over het algemeen goede recensies. Inmiddels is de behuizing retour na een dag ploeteren het apparaat (goed) werkend te krijgen met belabberde software.
Inleiding
De vorige ICY BOX behuizing icm Ultrastar schijven (welke al niet de stilste zijn) was een grote resonantie/tik/bonk(harddisk geluiden)-box op het bureau. In deze TR-002 behuizing hoorde je enkel lezen/schrijven waarbij het geluid zeker als niet storend kon worden ervaren. Ook online kon ik veel goede berichten lezen maar vielen mensen ook wel over de punten welke ik herken als risico (dip-switch). De behuizing is geschikt voor SATA-300 & SATA-600 HDD's, SSD's in de 2.5 & 3.5" form factor. Voor beide zitten er voldoende schroeven bijgeleverd. Ook ondersteunt de behuizing hot-swap van de schijf-bays. LED's aan de voorzijde voorzien van de status van het apparaat. De vrijwel stille ventilator wordt op basis van temperatuur gestuurd en de snelheid is in de software af te lezen, evenals de temperatuur van de geplaatste HDD/SSD (indien deze dit ondersteunen).
Leveromvang
Geleverd in de doos: TR-002 unit, USB-C-USB-A 3.2 kabel, adapter met netsnoer, schoeven.
(op foto de HDD-bays open).
Installatie
De wat gammele klik frames maken de installatie van de HDD's makkelijk en snel. Wel valt op dat deze vrij stroef (zonder of met) HDD in de behuizing schuiven. Na installatie volg je de stappen om de juiste RAID-instelling te selecteren.
Groot minpunt: de grote ronde zwarte knop in combinatie met de dip-switches zijn bij mobiel gebruik een risico om je data kwijt te raken. In geval dat de dip-switches per ongeluk wisselen heb je kans op foutmeldingen en/of verlies van data. Compleet onhandige plek. Hier is slecht tot niet over nagedacht aangezien er ruim voldoende lege ruimte IN de behuizing aanwezig is. In mijn beleving had dit aan de binnenzijde aan de zijkant van Bay 1 gekund waarbij je nooit per ongeluk de settings kan wisselen.
Installeer de QNAP RAID Manager voordat je de bay aansluit, de computer MOET namelijk herstarten.
Na herstart computer de USB-A (3.2-connectie) aangesloten en de TR-002 (USB-C) aangezet met de 0/1 schakelaar. De behuizing geeft een schelle piep en je hoort een voor een de schijven op spinnen. Na enkele seconden hoor je weer die schelle piep en hoor je de HDD's af spinnen waarna vrijwel direct weer op spinnen?!
Ik heb meerdere externe USB (RAID1) HDD's welke dit 'probleem' niet hebben.
De QNAP Raid Manager herkent de behuizing en geeft de beide schijven aan, met foutmelding, want je moet ze eerst (op Mac) met de schijfwerkenset formateren. Dit is overigens bij "hardwarematige RAID-instelling" bij Software Ctrl heb je wel meer mogelijkheden maar; formatteren moet je alsnog met het schijfwerkenset van de Mac doen.
Na de schijven in HFS+ geformatteerd te hebben geeft het programma de set goed aan:
In mijn optiek enige voordeel van de software is dat deze volledig de S.M.A.R.T. gegevens kan uitlezen van de HDD's en de temperatuur goed weergeeft. Een feature wat andere behuizingen (veelal) niet ondersteunen.
Kleine noot: de geplaatste schijven staan officieel niet in de lijst van Qnap als "Compatibel" maar werken gelijkwaardig als met de eveneens geteste WD 4TB Red Plus (wel compatibel). Het verschil in snelheid mogen duidelijk zijn:
/m/97121/1OLUpLqJUa64KqYNo8qsKx2mgcHIKlVkBcuRckJsz53EYqVonY.png?f=620xauto)
WD/HGST Ultrastar
/m/97121/1OLUpLIYGWLYEWSfNLohy82XqRgJhbiujxbvRxnwwpvQ7bOgKF.png?f=620xauto)
WD Red Plus 4TB
Let op, bij encryptie van de schijf gaat de schrijfsnelheid +/- -50% (Afbeelding van Ultrastar)
Reden retour
Zoals eerder gemeld schakelt de QNAP de schijven bij inschakeling in, maar ook gelijk weer uit en weer in. Nu kunnen WD/HGST schijven wel wat hebben maar bevorderlijk is het absoluut niet voor de levensduur; waarom de behuizing dit doet is ook totaal gek. Ook wil het programma op de computer nog wel eens hierom crashen.
Nu had ik (zie andere review) al niet een al te beste ervaring met QNAP, ik dacht dat dit met "een behuizing" welke in algemeen goed uit de test komt en uit reviews positief staat aangeschreven wel mee zou vallen. Niets is minder waar.
Het is mij inmiddels wel duidelijk geworden dat QNAP in principe wel 'prima' hardware levert, maar de software én firmware is ronduit brak. De firmware update vanuit de fabriek was versie 1.0.4 welke ik middels 5 pogingen tot 1.1.1 heb weten te krijgen via de QNAP RAID Manager. En telkens weer het spin-up-off feestje van de schijven. Tot op heden heb ik de behuizing 3x gebruikt maar staat de S.M.A.R.T. status van spinup van de schijven al boven de 30 en dat met nieuwe schijven.
Indien de behuizing langer dan een uur aan staat gaan de schijven in slaapstand, welke op de Mac 'uitgeschakeld' staat en dat is vreemd. Ook is vreemd dat de schrijven zonder iets te doen na een minuut weer inschakelen. Dit is getest op verschillende machines om uit te sluiten dat er een bug in 'deze' Mac zit.
Nu weet ik hoe de support van QNAP is vandaar dat ik een set 'compatibel' WD RED plus 4TB schrijven heb geprobeerd om te zien of het toevallig aan in-compatibel WD/HGST Ultrastar schrijven zou liggen: Nope. Zelfde probleem.
Na diverse crashes van de software (welke opstart met de Mac) en ik dit al heel snel uit de 'opstart batch' gehaald had, het niet willen ontkoppelen (hij ontkoppelt wel, schijven schakelen uit maar vlak voor stilstand spinnen ze weer op) besloten de behuizing retour leverancier te sturen.
Update nieuw ontvangen exemplaar
Van de leverancier een nieuw identiek nieuw exemplaar ontvangen. De schrijven konden prima worden overgezet na vooraf de RAID1 instelling ingesteld te hebben. Geen dataverlies. Zorg wel dat de schrijven de juiste volgorde hebben door ze te labelen. Deze vervangende behuizing heeft exact dezelfde problemen als het eerder geteste model. Er lijkt een enorme bug in het apparaat te zitten. Eveneens getest met de door QNAP gecertificeerde WD RED Plus schrijven, zelfde probleem.
Heb een RAID1 box te leen gekregen om te kijken of daar het probleem ook voordeed, nee. Probleem is wel, ondanks RAID1 en ondanks goede volgorde dat de schrijven NIET zijn over te zetten deze worden niet herkend als 'RAID-set" in een andere behuizing. Het lijkt erop dat iedere fabrikant iets toepast op de schijven deze te linken aan de behuizing. Bij een defecte behuizing zal je indien je geen dataverlies wilt een zelfde behuizing moeten toepassen.

Eerste exemplaar (links) vervangende (rechts)
De software was niet bijgewerkt en heb deze zonder bij te werken getest en na update. Geen verschil.
Als de vele spin-up-off's er niet waren (beide exemplaren) had de TR-002 gebleven, maar ik vind dit compleet onaanvaardbaar voor een backup-behuizing. De brakke software en firmware updates zijn mee te leven bij het gebruik van hardware RAID, waarbij de box ook werkt zonder de software. Gemiste kans, behuizing bleef koel, vrij stil met de gebruikte schrijven.
Opzoek naar alternatief.
Update: Typo's, eindoordeel herschreven na ontvangst vervangende model.