Wordt verwacht

Google Pixel 7 Pro, 128GB opslag Grijs Review

23 oktober 2022, laatste update op 24 oktober 2022, 1.773 views Rapporteer
Testpanel +2

Zeer mooi no-nonsense Google toestel. Goed stukje hardware met een zeer vlotte en vloeiende Android-ervaring. Maar, daar is misschien ook wel alles mee gezegd: hij doet alles goed, maar blinkt op dit moment nog nergens écht in uit.

Pluspunten

• Cleane software
  • Prima camera, ook buiten de standaard camera-app
  • Mooi groot scherm
  • 5 jaar updates + feature drops
  • Er is eigenlijk helemaal niks mis mee...

Minpunten

• ... maar hij mist een échte killer feature
  • Accuduur kan beter
  • Bereik minder goed dan vorige toestel
  • Mobiel betalen lijkt nog niet heel stabiel te werken

Inleiding

Als onderdeel van het Tweakers Testpanel mag ik de komende maanden de Pixel 7 Pro gaan testen :)
Ik zal de review dan ook de komende periode regelmatig gaan bijwerken. Daarbij wil ik ook zoveel mogelijk van jullie vragen beantwoorden. Ik houd daarvoor het Ervaringen-topic in de gaten en eveneens de comments onder deze review - ik beantwoord graag al je vragen.

Ik wil ervoor zorgen dat deze review toch iets 'anders' is dan de vele reviews die online te vinden zijn. Immers, in iedere review is wel een lijstje met specs te vinden - voor die kennis ben je waarschijnlijk niet naar deze review gekomen :) ik wil de focus leggen op mijn praktijkervaring.
Daarom denk ik dat het goed is om mijn referentiekader aan te geven. Ik maak zelf zeer actief gebruik van vrijwel alle Google-diensten en heb altijd een Android-smartphone gehad. Mijn laatste smartphone was een Samsung Galaxy Fold 2, daarvoor heb ik lang OnePlus toestellen gehad. Ik maak gebruik van een dualsim setup. In de praktijk ben ik vooral aan het browsen op mijn smartphone (op jawel: Tweakers ;) ), ik speel af en toe een spelletje en maak gebruik van verschillende social media.

Tot slot wil ik nog Tweakers en Google bedanken dat ik deel mag uitmaken van het Tweakers Testpanel!

Unboxing

Het Testpanel heeft de Pixel gekregen in een prachtige doos, waarschijnlijk de presskit. Maar daar gaan we niet teveel aandacht aan besteden; uiteindelijk zit daar ook gewoon het doosje in wat je in de winkel kan kopen. Na het openen van de doos valt direct op dat hij volledig is gevuld met de Pixel 7 Pro.

Onder het toestel zit een USB-C naar USB-C kabel. Een oplader ontbreekt helaas. Dat kan zeker vervelend zijn voor wie enkel adapters heeft met een USB-A aansluiting; dan kan je je toestel eigenlijk niet opladen. Hoewel het vanwege milieu-overwegingen en natuurlijk kostenbesparing helaas vaker voorkomt dat toestellen zonder oplader geleverd worden, vind ik het zelf wel een gemis. Zeker omdat niet iedere lader hetzelfde is; niet elke oplader ondersteunt dezelfde snellaadmogelijkheden. Het is dat de concurrentie het niet veel beter doet - maar ik vind wel dat een oplader in deze prijsklasse niet had misstaan.

Verder vinden we in de doos adapter van USB-C naar USB-A, waarmee je eenvoudig USB-sticks of andere hardware direct kan aansluiten. Erg handig!
Tot slot is de simtray eject pin enigszins verstopt en zit er een zeer klein papieren boekje in, die waarschijnlijk niemand zal lezen.

Bouwkwaliteit, hardware en afwerking

Na de folie van het toestel gehaald te hebben, valt direct op dat de Pixel 7 Pro in het grijsgroen een gaaf toestel is. Sommigen zullen zeggen dat het groene een beetje een 'retro' look geeft, maar ik vind het wel gaaf. De camerabump geeft het toestel ook geheel zijn eigen smoel.

Maar hoe ligt het toestel in de hand? Net als veel andere toestellen in dit prijssegment bestaat de Pixel uit een 'sandwitch' van glas met daartussen een metalen rand. Dit zorgt ervoor dat het toestel erg stevig aanvoelt, en het wekt de indruk dat we hier echt met een flagship te maken hebben. Hij misstaat naar mijn mening niet tussen een Samsung S22 Ultra of een iPhone 14 Pro.

De afmetingen lijken heel erg op die van de OnePlus 7 Pro, en dat maakt ook dat het toestel vergelijkbaar in de hand ligt. Wel heeft hij iets minder afgeronde hoeken. Dat vind ik postief, want dat maakt het toestel een stuk 'serieuzer'. De metalen randen zijn niet 'scherp' in je handen.

De 'curved' schermranden van Gorilla Glass Victus vind ik heel bijzonder. Ze zorgen voor een fors minder heftige 'edge' als dat de OnePlus 7 Pro had, of verschillende Samsung-toestellen die ik in het verleden heb gehad. Ondanks dat het scherm dus minder gebogen lijkt, ziet het er wel zo uit. En dat is speciaal, want het onderliggende display is namelijk 'gewoon' plat. Leg je het toestel op het scherm op een tafel, dan zie je het display niet, in tegenstelling tot edge-toestellen. Je hebt ook fors minder last van licht waardoor de afgeronde rand minder te zien is, iets wat ik erg vervelend vond. Terwijl het vanaf de voorkant er wel uitziet en aanvoelt alsof het een toestel is met afgeronde schermranden.
Wat ook direct merkbaar is, is hoe extreem fel het display kan. HDR ziet er prachtig uit hierdoor. Ook is het scherm nog steeds prima af te lezen in direct ligt.
Ik ben persoonlijk erg te spreken over het display om deze redenen.

Op de achterkant is de 'camerabump' natuurlijk erg opvallend. Helaas is het 'chrome'-achtige materiaal erg gevoelig voor vingerafdrukken, maar gezegd moet worden dat het wél erg praktisch is. Doordat de band over de volledige breedte van het toestel loopt, ligt het toestel altijd 'vlak' als hij op tafel ligt. Het wiebelt niet als je snel een berichtje typt, wat in de praktijk veel fijner is dan zo'n camera-eiland.

Ook is de camerabump zeer geschikt om je vinger onder te leggen als je hem vast houd. De achterkant is namelijk erg glad (wat overigens goed op te lossen is met een hoesje), maar door het opstaande randje van de camerabump glijd hij niet makkelijk uit je hand. Het is ook makkelijk om in je broekzak al te voelen of het toestel rechtop staat of op de kop ligt.

Wat ik jammer vind, is dat de speaker enkel uit de speakergleuf rechtsonder komt, en linksonder dus eigenlijk niet zoveel doet. Ook is het stereobeeld in landscape bij veel andere toestellen veel beter; de audio uit de earpiece is nooit mooi in balans met de speaker aan de onderkant.
Verder moet ik nog steeds wennen aan dat de powerbutton boven de volumeknop zit :)

Maar, al met al is het een erg mooi stukje hardware. Ik vind het toestel ook erg doordacht. Wellicht is de camerabump wat smaakgevoelig, maar praktisch is hij wel.

Software en prestaties

Tijd om het toestel in te schakelen, en te kijken wat een Pixel-toestel anders moet maken dan de concurrentie: de software. Wat direct opvalt is het zeer geringe aantal apps wat geïnstalleerd is op de Pixel. Een verademing voor wie hiervoor een Samsung toestel had, en daarin een Gallery én een Google Foto's app had :)

Verder zijn er redelijk wat instalmogelijkheden om de launcher op jouw manier te laten werken. Het aantal apps wat in beeld komt is in te stellen, maar ook het gebruikte kleurenpalette is configureerbaar. Het werkt allemaal fijn en logisch.

En bovenal: het toestel is gewoon heel erg vlot. Animaties lopen heel soepel, en hebben in tegenstelling tot mijn vorige Samsung toestel geen last van framedrops of iets dergelijks. Ik heb er in de 2 weken dat ik het toestel nu heb, eigenlijk geen enkele gemerkt. Het toestel voelt veel sneller dan de Fold2. Ook in vergelijking met mijn OnePlus 7 Pro openen apps sneller en gaat multitasken soepeler: de Pixel hoeft bijna nooit een app opnieuw te laden. En mocht het toch nodig zijn, dan is het toestel zéér vlot.

Ook games lopen prima. Ook 3D-titels zoals F1 Clash doen het zonder enige problemen op stabiel 120hz op de volledige 1440p resolutie. Ter vergelijking, mijn Fold2 had heus wel eens last van een framedrop...
Ik kan zeker zeggen dat ik nog nooit zo'n sterke Android-ervaring heb gehad. En dat is best bijzonder, omdat de Google Tensor-chip niet de allersnelste SoC is die nu verkrijgbaar is. Wel moet ik zeggen dat het toestel naar verloop van tijd best warm begint te worden. Dat wordt niet storend, maar de zwarte variant gebruiken in de brandende zon om 3D games te spelen, is wellicht niet heel prettig.
Bugs
Ik heb het toestel nu nog kort in gebruik, dus kan nog niet heel veel zeggen over bugs in de software, waar voorgaande Pixel modellen helaas niet altijd een goede trackrecord op hebben gehad. Ik heb slechts last gehad van 3 bugs, welke uiteindelijk allemaal goed op te lossen waren:
  • Tijdens de installatie ging het overzetten van apps niet heel soepel via een kabel, maar gelukkig werkte een draadloze verbinding wel.
  • Het toestel is eenmalig alle internetverbindingen verloren. Ik had wel bereik en wifi, maar niet de mogelijkheid om gebruik te maken van een internetverbinding. Een restart was voldoende om dit op te lossen.
  • Tijdens het afspelen van een NLZiet-video liep het toestel volledig vast. Om het toestel opnieuw op te starten moest ik de powerbutton + de volume down button tegelijkertijd ruim 10 seconden vasthouden. Dat is iets wat eigenlijk niet zou moeten gebeuren.
Ik zal de bovenstaande lijst bij blijven houden de komende maanden, wat waarschijnlijk relevanter zal worden naar verloop van tijd ivm het update-beleid van Google.
Pixel-exclusive features
Verder zijn er natuurlijk een aantal Pixel-exclusieve features, wat wellicht het 'unique selling point' van dit toestel zal zijn. Ik benoem ze hieronder per stuk eventjes:
  • Cristal Clear Calling: door middel van het AI-deel van de Tensor-chip beweert Google de meest duidelijke audiokwaliteit tijdens het bellen te kunnen leveren. En ja: ik moet zeggen dat telefoongesprekken zéér verstaanbaar zijn, zowel voor mij als voor degene aan de andere kant van 'de lijn'. Tegelijkertijd moet ik ook zeggen dat ik eigenlijk nooit klachten heb gehad over de belkwaliteit van andere toestellen. Kortom, een fijne feature, maar ik kan me voorstellen dat een 'leek' niet door heeft dat Google hier iets speciaals voor heeft ontworpen.
  • Magic Ereaser met AI: in de Google Foto's app is het mogelijk om een deel van de foto 'weg te gummen'. Denk aan personen die ergens op de foto staan en je liever niet op je foto had gehad. Dit werkt inderdaad indrukwekkend goed! Tegelijkertijd moet gezegd worden: Samsung-toestellen kunnen dit ook al heel erg lang vanuit de Gallery-app. In ieder geval de Fold2 en de S22 Ultra hebben deze functie. Kortom: opnieuw een toffe feature, maar geen reden waarom je specifiek een Pixel moet kopen.
  • Car Crash Detection: de telefoon detecteert wanneer je in een auto-ongeluk betrokken raakt, en belt al dan niet uit zichzelf hulpdiensten en/of een opgegeven contact. Ik heb echter de afgelopen dagen (gelukkig) niet een dergelijke situatie meegemaakt, dus ik kan hier nog weinig over zeggen :P wel is de functie niet 'per ongeluk' gedetecteerd, gelukkig.
  • Live vertalen: het toestel kan zowel met beeld als met audio, direct een live vertaling geven. Dit werkt zowel in apps met tekst, als bij een video, waar het toestel dan dus zelf ondertitels bij vormt. Ook dit werkt eigenlijk best goed, zeker als de content Engels is en je wilt het in het Nederlands lezen.
Verdere features zijn nog niet volledig in Nederland beschikbaar, maar zullen met latere software-updates wel gaan komen.

Camera

De beste camera is degene die je bij je hebt, en dat zal vaak je smartphone zijn. Een goede camera is dus enorm belangrijk, en ook iets wat je verwacht van een flagship toestel.
De reviews van de camera zijn zeer goed. Sterker nog: op het moment van schrijven is de Pixel 7 Pro volgens DXO Mark de smartphone met de allerbeste camera. Maar is dat ook zo?

Er zijn inderdaad heel veel dingen die de Pixel 7 Pro zeer goed doet. De stabilisatie is zeer goed bijvoorbeeld. Video's zijn hierdoor zeer vloeiend stabiel. En je schiet altijd scherpe plaatjes. Ook met weinig licht kan je echt mooie foto's maken. Ik vind de kleuren zeer natuurgetrouw, ook bij weinig licht.

De sensoren maken het mogelijk om altijd een goeie foto te kunnen maken. Er is een ultragroothoeklens die inderdaad zeer breed wil, overigens ook in de selfiestand. De 'gewone' camera schiet zeer mooie plaatjes. Je kan trouwens ook bijzonder mooie macro-foto's maken met het toestel. En de zoomcamera maakt op ~5x zoom prachtige plaatjes. Overall werkt de camera-app snel en is 'point and shoot' met dit toestel gewoon heel makkelijk.

En toch moet ik zeggen dat ik niet ben weggeblazen door de camera. Want de vacht van het aapje komt er toch niet altijd even goed uit. En als je serieus ver gaat inzoomen (richting de geadverteerde 30x) dan is het resultaat echt niet bijzonder.
Uiteindelijk zullen andere smartphones daar ook last van hebben. En moet ook gezegd worden: mijn oude OnePlus 7 Pro maakte ook al best knappe foto's eigenlijk.

Wellicht is mijn conclusie dat smartphone camera's misschien al enige jaren 'stil' staan, en dat we gewoon het maximale uit zo'n kleine sensor hebben getrokken inmiddels?
Ik kan de Pixel 7 Pro in ieder geval sterk aanraden voor wie een goeie camera zoekt in zijn smartphone, laat dat duidelijk zijn. Voornamelijk videostabilisatie is iets wat ik nog niet bij een eerder toestel zo goed heb zien werken. De foto's die dit toestel maakt zijn zeer goed, ook als je een stukje gaat inzoomen.
Maar tegelijkertijd denk ik dat ik de directe concurrentie in een blinde test er niet uit zou kunnen halen, laat ik het zo zeggen.

Ervaringen, dagelijks gebruik en accuduur

Maar hoe bevalt het toestel dan echt in de praktijk? Hierboven heb ik al heel wat benoemd. In het kort: het is gewoon een zeer prettig Android-toestel. De telefoon werkt zeer snel, heeft een prachtig scherm wat altijd afleesbaar is, ligt prettig in de hand en heeft een prima camera. En met de 5 jaar updates die Google belooft aan te bieden, ben je gegarandeerd van een veilige ervaring en een toestel wat nog jaren mee kan gaan.

Een aantal dingen wil ik specifiek benoemen:
Accuduur
Om te beginnen: de accuduur. Die is op dit moment nog niet erg goed. Zeker de eerste dagen, als ik hem in de nacht niet oplaad is hij in de ochtend gewoon leeg, ondanks een schermtijd van slechts 4 uur. Op een meer intensieve dag waarop ik veel verschillende apps gebruik, is het toestel in de avond al leeg, bij een schermtijd van ongeveer 6 uur. Van een 5000mAh accu had ik veel meer verwacht, en ik denk ook dat dat met software optimalisaties beter zou kunnen.
Google heeft Adaptive Battery om de accuduur te verlengen, maar ik moet zeggen dat ik daar nog niet zoveel van merk.
Zelf heb ik overigens eigenlijk altijd wel een power adapter in de buurt, en kan ik mijn telefoon in de auto opladen. Hierdoor heb ik persoonlijk niet veel last van de matige accuduur. Maar het is duidelijk merkbaar dat het batterijpercentage sneller afloopt dan in mijn vorige toestellen.

Bereik
Het bereik van de Pixel 7 Pro was op het forum 1 van de onderwerpen waar men graag meer over wou weten, omdat dit op de Pixel 6 minder goed zou zijn. En ook hier moet ik stellen dat het bereik inderdaad nét iets minder goed is dan het op mijn Fold2 was. Waar ik op de Fold regelmatig vol bereik had, is dat op de Pixel soms net 1 bar minder. Wellicht verklaart dit ook de iets mindere accuduur?
Tegelijkertijd: ik ben nog niet in 'dead spots' gekomen, laat staan spots waar ik voorheen geen problemen had. Ik zou het dus zeker niet als dealbreaker bestempelen, zeker niet als je in een gebied woont waar je redelijk bereik hebt.
Ik ben van plan op termijn hier een uitgebreidere test op los te laten, waarbij ik signaalsterkte van verschillende toestellen wil vergelijken.
Fingerprint en ontgrendeling van het toestel
Google heeft in de Pixel 7 en 7 Pro eindelijk een camera geplaatst waarmee Face Unlock mogelijk is. Dit werkt vergelijkbaar met andere Androids: fijn, snel en veilig. Echter: het werkt niet bij weinig licht, wat iPhones toch een stuk beter kunnen.
De vingerafdrukscanner zit onder het scherm verstopt, op een handige locatie. Deze werkt ook redelijk vlot, maar ik heb het idee dat het wel sneller kan. Ik mis de vingerafdrukscanner van de Fold2, welke (nog handiger) in de powerbutton verwerkt was. Naar mijn gevoel werkte die scanner ook een stuk sneller.
Hoe dan ook: op dit gebied werkt het allemaal goed, maar er zijn flagships die beter zijn.
Contactloos betalen
Super tof dat je direct vanuit de notificatiebalk je Google Wallet tevoorschijn kan halen. Ik betaal best veel met mijn telefoon, en dat is (zeker sinds Google Pay in Nederland officieel beschikbaar is) op mijn Fold2 eigenlijk nooit een probleem geweest.
En op de Pixel 7 Pro is dat helaas wel het geval. Het is regelmatig zo dat een pinterminal mijn pintransactie weigert. Ook de tweede poging werkt regelmatig niet. Dat is het geval bij zowel Rabobank als Knab. Op het forum gaat het gerucht dat dit te maken kan hebben met face unlock, maar dat is niet het geval: ik heb hier specifiek op gelet en ook na een fingerprint krijg ik regelmatig een weigerende transactie. Mocht het probleem te maken hebben met authorisatie, dan hoop ik dat Google me dat kan vertellen, in plaats van dat je nu enkel een weigerende pinterminal ziet.
Ik hoop dat Google deze problemen met een software update kan oplossen.

De Pixel 7 Pro is een prachtige smartphone. Het toestel doet heel veel, heel erg goed. Het is een mooi stukje hardware gecombineerd met de beste Android ervaring die ik heb gekend. Ik kan het toestel van harte aanraden voor iedereen die het beste zoekt wat Google en Android op dit moment te bieden heeft.

Daarbij moet ook gezegd worden dat de prijs betrekkelijk scherp is voor wat er geboden wordt. Een vergelijkbare iPhone, Samsung of OnePlus zijn even duur of zelfs duurder.

En tegelijkertijd mist er toch een beetje een killer feature. Die ene functie, die geen enkel ander toestel heeft. De 'party trick'. Ik vind dat die (nog) ontbreekt.
Want waarom moet je de Pixel 7 Pro kopen in plaats van (bijvoorbeeld) een Samsung Galaxy S22 Ultra? Die heeft immers ook een prachtig scherm, een zeer vlotte SoC en een goeie camera, met zelfs nog meer zoom. Wat de Pixel beter doet, is een schone Android-ervaring bieden. Maargoed: de Tweakers onder ons zullen op een Samsung wat apps uitschakelen en Nova Launcher installeren. Misschien is dat wel 'good enough'? Google benadrukte in de aankondiging hoe geweldig een Pixel in het Google ecosysteem past, en dat klopt ook zeker. Maar andere Androids doen dat eigenlijk ook al een tijdje.

Maar: wellicht komt die 'killer feature' nog, bij aankomende Feature Drops. Het kan zo zijn dat Google met de nodige software updates toch nog wat features toevoegt die de Pixel echt uniek maken. Zo kan je in de Verenigde Staten een bel-menu on-screen doorlopen, of de Google Assistent je telefoontjes laten beantwoorden. Dat zijn features die nu helaas nog niet in Nederland beschikbaar zijn, en de Pixel 7 Pro eigenlijk nog wel nodig heeft om het een écht uniek toestel te maken.

Heb jij ook een Google Pixel 7 Pro, 128GB opslag Grijs?

Dank je voor je goede review. Ervaar grotendeels dezelfde "problemen" al vind ik de batterij best ok maar dat is mss een beetje wat je ervan verwacht.
Het meest vervelende is indd het probleem van het contactloos betalen. Lijkt een beetje op pure willekeur wanneer het wel werkt en wanneer niet. Heb iig zelf nog geen logica kunnen vinden. Verder ben ik ook goed tevreden en benieuwd of alle andere features naar nederland komen, vind als je er mee pronkt je het ook waar moet maken. Verder toptoestel wat mij betreft. Ik blijf je review volgen. Keep up the good work _/-\o_ _/-\o_
Prima review.
Goed dat je de pixel 7 pro uitgelicht hebt.
Persoonlijk zou ik voor de pixel 7 gaan aangezien ik telefoons van 6.5 inch te groot vind.
Zelf gebruik ik de pixel 5 en qua handzaam heid is dit een prima formaat..

Groet
Ik had ook problemen met geweigerde betalingen met de Rabo pas in Google Wallet. Op de betaalterminal kwam dan een melding 'ongeldige pas' in beeld. Het probleem lijkt na een paar dagen testen vooralsnog opgelost door:

1: De pas in de Rabo app te ontkoppelen van Google Wallet.
2. De Rabo app geheel van de telefoon te verwijderen
3. Alles opnieuw in te stellen

[Reactie gewijzigd door Johanson16 op 23 juli 2024 22:40]

De laatste dagen lijkt het overigens vaker goed te gaan, nog zonder dat ik alles opnieuw heb geïnstalleerd. Dat ga ik binnenkort wel doen! Eventueel pas ik de review daar natuurlijk op aan.

Het voornaamste 'probleem' wat ik er nu mee heb is dat ik het gewoon niet meer 100% durf te vertrouwen... Dan voel ik me toch verplicht altijd die bankpas mee te nemen, wat ik eigenlijk niet wil.
De eerste twee weken had ik ook issues met betalen links en rechts. Bij mij overigens met ABN. Maar de laatste week geen geweigerde betalingen meer. Er is 19 oktober een update uitgebracht van de Wallet app. Wellicht heeft deze de issues getakkeld?