OPPO Reno8 Pro, 8GB ram, 256GB opslag Zwart Review
11 oktober 2022, laatste update op 11 oktober 2022, 259 views
Rapporteer
Testpanel
Net toestel, met een strak uiterlijk en een goed scherm. Wel een nadeel dat hij slechts IP54 rating heeft. De prijs is wat mij betreft wat te hoog voor de geboden opties
Pluspunten
- 80w laden
- mooi scherm
- goede vingerafdrukscanner
Minpunten
- IP54 rating
- gevoelig voor vingerafdrukvlekken
- geen draadloos laden
• Algemeen
Ik heb het toestel gekregen voor een review en heb het toestel twee weken kunnen testen. Mijn huidige dagelijkse toestel is een Samsung S21, dus in de review zal ik ook de Reno8 vooral vergelijken met mijn ervaringen met de S21
Bij het uitpakken ziet het toestel er netjes uit. De afwerking is strak, er zit een screenprotector op het scherm. In de doos zit een 80w lader, een laadkabel, een usb convertor en een simtool.
• Featureset
De hoofdpunten van de specs komen van de site van Oppo:
Ultra-Clear Imaging Processor: MariSilicon X NPU
Dikte ongeveer 7,34mm
Gewicht ongeveer 183g
RAM & ROM grootte 8GB + 256GB
Grootte 6,7" (17,01cm)
Resolutie FHD (2412 × 1080)
Verversingssnelheid Max tot 120Hz
• Accuduur
De accuduur is prima, ik heb het toestel enkele dagen gebruikt en een dag gebruiken gaat prima zonder dat ik met spoed op zoek moest om de accu bij te laden. Groot voordeel is dat bijladen zeer snel gaat met de 80 watt lader.
Enige optie die ik mis is draadloos laden. Ik vind het handig om dit nog wel eens tussendoor te gebruiken, zodat ik de telefoon nog snel kan pakken zonder rekening te houden met een draad. Aan de andere kant is dit wel een punt van gewenning en als je dit toestel wat langer zou gebruiken zou het zo weer een gewoon zijn om gelijk de draad los te koppelen als je hem pakt.
• Scherm
Het scherm is 6,7” met een resolutie van 2412x1080 en een verversingssnelheid van 120HZ. Het scherm is bij dagelijks gebruik erg prettig. De helderheid is prima, de touchfunctie functioneert prima. Wel is het formaat van 6,7” wennen qua grootte, ik heb nog het idee dat ik net wat minder grip op het toestel heb omdat deze erg fors is. Het kan zijn dat dit na een paar weken gewenning niet meer opvalt, maar voor nu vond ik dat nog wel net iets te groot.
• Bouwkwaliteit, design en afwerking
Het toestel ziet er met de volledige glazen uitvoering erg strak uit. Een groot nadeel van het glas aan de achterzijde is wel dat er heel snel vingerafdrukken te zien zijn. Zelf heb ik mijn toestel eigenlijk altijd in een hoesje, aangezien ik ook nog wel eens op bouwplaatsen e.d. kom en er nog wel eens iets tegen aan kan stoten, dus dat zou bij dit toestel het probleem ook kunnen oplossen. Wel is de vraag of een hoesje makkelijk te vinden is, dit zal moeilijker zijn dan bij een random Samsung of Apple.
De afwerking is verder goed, er zijn geen gekke dingen te zien of te voelen en alles voelt stevig aan.
Een nadeel is wel dat het toestel slechts IP54 rating heeft, oftewel spatwaterdicht en stofvrij, je moet dit toestel dus niet in het water laten vallen, want daar kan hij niet tegen. In vergelijking met bijvoorbeeld de Samsung S21 die ik nu heb is dit een stuk minder, de Samsung heeft IP68, Stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water, en is dus bestand tegen veel meer invloeden van buitenaf.
• Beeldkwaliteit opname
De opnamekwaliteit is goed. Foto’s zijn van een goede kwaliteit en naar mijn mening komen de kleuren goed overeen met de werkelijkheid. Een van de selling points van de Reno8 is de kwaliteit van de nachtfoto’s, dit is een functie die ik normaal bijna niet zou gebruiken, maar voor de review heb ik dit op een aantal plekken en tijden getest en de foto’s zijn inderdaad goed zichtbaar. Ook de details zijn nog goed te zien. Voor iemand die veel foto’s maakt in een donkere omgeving kan dit dus een pluspunt zijn
Gebruik van de selfiecamera levert ook goede, duidelijke foto’s.
De macrocamera is licht tegenvallend, de resolutie is niet superhoog en de optie is ook een beetje verstopt
• Bereik
Het bereik is prima, ik heb nergens problemen ondervonden en van gesprekspartners ook geen vragen of commentaar. Ook de netwerksnelheid is goed. Ik heb deze op wifi en 5G getest en de snelheden, de downloadsnelheid op mijn 1 Gbps glasvezel via wifi kwam op ca. 240Mbps en op 5G op ca 200Mbps. Dit is vergelijkbaar met mijn S21.
• Gebruiksgemak
Het gebruik en de instellingen van ColorOS zijn vergelijkbaar met de Android S van Samsung, dus het gebruik was simpel. Bij de eerste keer aanzetten is het mogelijk om de gegevens van een ander toestel over te zetten, dit gaat via de USB kabel met de USB convertor zodat je de toestellen met elkaar kan verbinden. Na het kopiëren van alle data en het installeren van de apps kan je daarna goed aan slag met de spullen die je ook op je vorige toestel had staan.
Nadeel van ColorOS is dat er redelijk wat bloatware bij zit, je kunt dus ook gelijk weer aan de slag met het deinstalleren van apps die je niet wilt hebben. Wat dat betreft blijft het jammer dat fabrikanten een eigen schil blijven maken met allerlei overbodige apps.
De vingerafdrukscanner werkt erg goed en reageert ook snel. Bij de S21 heb ik nog weleens dat de herkenning niet helemaal goed gaat, bij de Reno8 heb ik dit niet één keer gehad.
Alle apps werken goed en snel. Ik ben geen telefoongamer, maar om het te testen heb ik wat games gestart, zoals Polytopia en via Stadia, dit werkte ook goed.
Door het goed scherm is het toestel prima geschikt voor video’s. Wel is de geluidskwaliteit van de speaker bij hoger volume matig, maar dat hebben alle toestellen, voor een betere kwaliteit moet je oortjes of een externe speaker gebruiken.
• Stabiliteit en betrouwbaarheid
Gedurende de testperiode heb ik geen problemen ondervonden met het toestel. Wat dat betreft dus geen op- of aanmerkingen.
• Prijs
Naar mijn mening is de prijs van € 749 voor het toestel iets te hoog. Het toestel werkt prima, maar is geen echte uitblinker. Ook in de benchmarks blijkt dat bijvoorbeeld een S22 al beter presteert en goedkoper is. Daarnaast heeft een S22 ook een IP68 rating. Wat mij betreft zou dit toestel ergens in de pricerange van € 500 - € 600 moeten vallen.