Lenovo Legion 7 16ACHg6 (82N600MTMH) Review

10 oktober 2022, laatste update op 29 december 2022, 804 views Rapporteer

Een gemankeerde krachtpatser.

Pluspunten

• GTX3080
  • USB-C PD
  • Voldoende aansluitingen
  • Mooi mat beeldscherm
  • Kan helemaal horizontaal geklapt worden

Minpunten

• Geluid defect (bekend probleem)
  • Irritante software die beeld en geluid beinvloed
  • Onlogische knoppen indeling
  • Komt regelmatig niet uit slaapstand

3 van 5 sterren (Voldoende)
Na 3.5 jaar een Surface Book 2 gehad te hebben mocht ik een nieuwe laptop uitzoeken. Na jaren van MacBooks waar ik altijd erg tevreden over was, moest ik wel overstappen naar Windows laptops. Dat ging probleemloos. Ik ben geen Apple-fanboy, maar mijn ervaringen met Windows in het verleden waren wisselend (vooral omdat ik problemen van anderen vaak op mocht lossen). De laatste jaren is Windows merkbaar beter geworden, al komt dat mogelijk ook door de hardware van nu.

Pluspunten

Om maar gelijk met het goede punt van deze Lenovo Legion in huis te vallen; wat een krachtpatser. Ga er verder niet teveel over uitwijden, want deze benchmark prestaties zijn waarschijnlijk wat je naar deze review getrokken heeft en mag je voor lief nemen. Ik gebruik hem dagelijks vooral dichtgeklapt en aan een 49" monitor gekoppeld. Cyberpunk 2077 op maximale settings en een 49" display draait nog steeds comfortabel, ik heb nog nooit zo'n snelle machine in mijn bezit gehad.

Dan de minpunten

Laat ik vooropstellen dat ik hier kritisch ben geen van allen zijn dealbreakers. Ik was echter MacBooks en de Surface Book gewend. Achteraf waren dat toch wel toppers op het gebied van knoppen op de juiste plek, looks, feel, ergonomie, handige extra functies. Nu ik weer terug ben bij de 'normale' laptops mis ik die doordachte en premium feel. Een paar punten zijn gewoon echt fouten, andere zijn gewoon kostenbesparingen. De waarde van deze laptop zit overduidelijk in de videokaart en CPU en in mindere mate in het algehele design en behuizing.
  • Audio: er zit gewoon een hardware issue in speakers die uitvallen en L/R balans die niet klopt. Uitermate irritant en het speelt soms wel, soms niet op (bijv. één speaker die uitvalt en de ander die nog maar 10% doorlaat)
  • Audio: De speaker zit sowieso aan de onderkant van de laptop. Er mag dan wel iets van Harman Kardon in zitten -waar je overigens niets van merkt-, wie verzint het om een speaker naar onderen te richten? Als je hem bijvoorbeeld op een bank of matje neer zet, dan hoor je dus maar de helft
  • Beeld: Er zitten allemaal mooie snufjes op als automatische dimmer, Dolby Video, HDR. Het nadeel; te pas en te onpas springen ze aan/uit of bij het switchen van tabs (van video naar browser) switchen de kleurprofielen. Het heeft me een ruime maand geduurd om alle settings die van invloed waren te vinden en uit te schakelen en met enige regelmaat kom ik weer nieuwe tegen. Gek word ik er soms van, het zijn te veel ,softwarematige 'hulpmiddelen' die niet werken
  • Bediening: Dan nog de onlogische functie knoppen. Een paar zijn handig, maar de meeste zitten achter de FN toetsen en in een onlogische volgorde. Na een half jaar druk ik nog iedere dag meermaals op de verkeerde knoppen, de vliegtuigstand en uitschakelen van trackpack zitten bijvoorbeeld naast de volume up knop. Deze valt ook samen met de volgende
  • Toetsenbord verlichting: Hij kan alle kleuren van de regenboog tonen, maar ik heb geen idee hoe. Er zit een heel uitgebreid software pakket voorgeinstalleerd, maar zelfs als IT'er denk ik nog een cursus nodig te hebben om uit te vogelen hoe het allemaal werkt. MacBook en Surface Book hadden gewoon 1 knopje die ik blindelings kon vinden om de verlichting aan/uit te zetten. Wat boeien mij die kleuren nou, ik wil gewoon aan of uit. Ik druk hierdoor dus ook zo vaak op de vliegtuigmode of touchpad uit knop dat je de laptop soms gewoon het raam uit gooien wilt
  • Behuizing: Ik ben super zuinig op mijn spulletjes, maar de eerste krassen zijn al duidelijk zichtbaar op de behuizing rond het toetsenbord. Het lijkt ook geverfd ofzo, want wat eronder zit is wit. Deze behuizing voelt wel fijn aan in gebruik, maar is niet te vergelijken met de eerder genoemde premium modellen
  • Wifi: Van alle laptops die ik gehad heb, is dit degene die als eerste zonder bereik zit in huis. Meenemen naar de verste kamer in huis zit er niet in, al beginnen meeste andere device dan ook te haperen. Dit is echter de enige die de verbinding volledig verliest
  • Slaapstand: misschien wel meest frusterende minpunten is dat de Lenovo regelmatig niet uit slaapstand komt. Ik heb alles geprobeerd qua power en sleep-settings, maar als hij in diepe slaap gaat, dan is het 50/50 of die er weer uit komt. Inmiddels heb ik alles maar op 'always on' gezet en de slaapmodus uitgezet. Je moet dan ook de auto-log-off van je domein/organisatie uitzetten en je PC niet locken, want anders zit er weinig anders op dan 10s de power button ingedrukt houden en opnieuw opstarten. Zeer vervelend als je meerdere schermen open hebt staan voor je werk en kost je weer 10 minuten om in te loggen (VPN, MFA al dat geneuzel).
Al met al is het geen slechte laptop, maar hij kost €2.900 en ik heb minimaal 1x per week het gevoel het ding het raam uit te willen gooien. Met al deze minpunten kan ik het niet over mijn hart krijgen er 4* voor te geven. Als je hem koopt als gaming-laptop wel, maar qua productivity zeker niet. Voor dit bedrag had ik achteraf liever voor iets anders gekozen (Surface Book 3 o.i.d.) en dan maar een iets mindere videokaart.

Heb jij ook een Lenovo Legion 7 16ACHg6 (82N600MTMH)?

Goede review! Ik heb een vrijwel een nieuwe op de kop getikt voor iets meer dan de helft, aanvullend op een Surface Pro 7+ voor het mobiele werk.

Met betrekking tot het niet wakker worden uit stand-by had ik vergelijkbare issues met beeldschermen die zwart bleven na slaapstand of bij het simpelweg uit- en inschakelen van de schermen. De "oplossing" bleek het uitschakelen van standaard overclocking in de Bios van de machine.

Voor wat betreft de iCue software; Gewoon deinstalleren die onzin. Een aantal effecten, waaronder normaal wit licht, zit standaard in de firmware waarvoor geen software nodig is. Wisselen kan dan met FN+Spacebar.