Ik was op zoek naar een laptop om mee te gamen en om development op te doen. Beiden niet als hoofdmachine, daarvoor heb ik een desktop, maar om "on the road", of achter in de tuin, toch ook iets mee te hebben. Mijn vereisten waren:
- Draagbaar, maar niet per sé game-baar op batterij
- Krachtige CPU ifv development
- Dedicated GPU voor occasioneel gamen
- Minimum 16GB RAM, en 512GB SSD
- ... voor een zo laag mogelijke prijs
Na wat onderzoek en benchmarks lezen op internet, kwam ik op deze Lenovo IdeaPad Gaming 3, die nog in promotie stond ook (799 ipv 999). En dus besteld! Mijn specifiek model heeft een Ryzen 5 5600H, 16GB ram, 512GB SSD en een RTX 3050 met 120Hz scherm.
Mijn eerste model had een kapotte speaker, dus teruggestuurd, nieuwe gekregen, en die had een licht rammelend touchpad (enkel als je 'tikt' met de vinger rechtsboven hoor je het). Ik had geen zin om deze nog eens terug te sturen, daarvoor stoort het gerammel niet genoeg, maar qua kwaliteit was dit alvast geen eerste goede indruk.
De
behuizing is verder in orde, het is plastic, maar goed afgewerkt. Het toetsenbord tikt ook fijn, geeft een klein beetje mee in 't midden, maar stoort niet. Volgens andere reviews (niet zelf getest) is hij ook makkelijk open te vijzen om RAM of SSD te upgraden, een pluspuntje dus.
Qua
CPU/GPU zit het goed: zoals we weten uit reviews op Tweakers is het tegenwoordig ook belangrijk om te kijken welk power-budget de fabrikant meegeeft: dezelfde CPU/GPU kan in verschillende laptops ook heel verschillend presteren. Meer powerbudget = meer verbruik = betere prestaties, maar ook meer warmte en er is dus een betere koeling nodig. Dat zit wel goed bij deze laptop: zowel CPU als GPU mogen het maximale wattage gebruiken dat AMD (voor de CPU) en Nvidia (voor de GPU) opgeeft. De koeling laat zich wel horen tijdens het gamen of bij intensief werken (compressing bvb), maar stoort zeker niet. Bij lichter werk is de laptop muisstil.
Benchmarks heb ik zelf niet gedraaid, maar in reviews op andere websites zie je dat de laptop het bovengemiddeld doet voor deze specs, dankzij dat maximale powerbudget. Wel een kanttekening: je kan de laptop ook kopen met 8GB ram, wat je één reepje RAM oplevert van 8GB en dus géén dualchannel, en daardoor presteert hij plots veel slechter in de benchmarks. Aanrader is dus om hem altijd met 16GB te bestellen (of zelf direct te upgraden).
Batterijduur: de laptop is snel opgeladen, en heeft ook de optie om max tot 60% op te laden om de batterij te sparen. De batterijduur is niet geweldig, maar ik heb ook nog niet echt gespeeld met de besparingsinstellingen in Windows en in de Lenovo app, dus mogelijk is daar nog winst te halen. Momenteel kan ik nét een voetbalwedstrijd kijken + nabeschouwing, zeg dus een dikke 2 uur, streaming via Wifi met gemiddelde ontvangst, en met het scherm op max brightness. De online reviews geven hier eerder 3 à 4 uur batterijduur, dus mogelijk moet ik daar nog wat tweaken. Als ik het gevoelig beter krijg, zal ik de review updaten.
Je kan ook kiezen voor het model met Ryzen 7, dan krijg je een 60Wh batterij ipv een 45Wh batterij. Zal natuurlijk ook al wat schelen. Als je écht een laptop wil waarmee je goed kan gamen, vrees ik wel dat je sowieso genoegen zal moeten nemen met een mindere batterijduur tov bvb een ultrabook, tenzij je je budget gevoelig wilt ophogen.
Update na een maand
Ondertussen heb ik me wat verdiept in de batterijduur. Met de brightness 2 stapjes minder dan "max", de toetsenbordverlichting uit, de "power balance" in Windows op "batterijduur" ipv "performance", en vooral de BatterySaver optie in Win11, kan ik nu nog steeds een voetbalmatch streamen zoals hierboven (dus dikke 2u streamen met slechte Wifi ontvangst), en daarna heb ik nog zo'n 40% batterij over. In totaal is 3u dus zeker mogelijk, en mits je licht werk doet (Office werk, websites lezen) moet 3,5uur of 4uur ook lukken. Er zit tov mijn eerste indrukken dus een duidelijk verschil op, daarmee deze update. De online claims van 3-4uur blijken dus te kloppen.
Scherm: het scherm is 15inch full hd 120Hz. Goeie resolutie voor de schermgrootte, en voor gaming voelt het ook lekker smooth aan. De helderheid is met 250cd/m² niet geweldig: voor binnen is het ruim voldoende, voor buiten in de zon zie je niet genoeg. De kleuren zijn (volgens online reviews) niet accuraat, maakt voor mij niet uit, maar fotobewerking moet je dus op een extern scherm doen.
Update na een maand
Ondertussen ben ik erachter gekomen dat de HDMI poort niet rechtstreeks wordt aangestuurd door de RTX 3050. Je kan natuurlijk wel gamen op een externe monitor, maar het signaal passeert van de RTX 3050 naar de iGPU en zo door de HDMI. Het gevolg is dat Freesync-GSync niet werkt op de externe monitor. Het zou in theorie wel werken als je een game forceert om met de iGPU te renderen, maar dat ga je in praktijk nooit doen. Voor mij is het geen dealbreaker, maar 't is iets wat ik niet voorzien had. Ik heb een extern 144Hz Free/G-sync scherm, wat dus wél de 144fps kan aantikken, maar zonder de sync. Dit blijkt trouwens iets typisch te zijn wat in een budgetlaptop wordt weggeknipt, want het is technisch wel mogelijk om een displayport of usb-c-video te linken aan de dedicated GPU. Vind je dat belangrijk, zeker checken dus voor aankoop :-)
Netwerk, Wifi: allemaal in orde, niks speciaals gemerkt.
Een feature die deze laptop niét heeft, is USB-PD over USB-C, waarmee je bvb een powered USB-C hub kan aansluiten die de laptop dan ook direct oplaadt. Er is wel een USB-C poort maar dat is ook enkel USB, je kan er niet mee opladen en het is geen video-out. Wist ik van op voorhand, voor mij geen probleem, maar ik vermeld het maar even.
Al met al, denk ik dat je met deze Ideapad Gaming 3 een laptop koopt met goeie CPU en GPU, 120Hz scherm en 16GB RAM voor een heel mooie prijs. Voor dat budget moeten er ook wat opofferingen gemaakt worden, en dat zie je vooral aan de matige batterij (maar is dat niet altijd bij een gaminglaptop...), het scherm dat niet heel fel kan, en de bouwkwaliteit/quality control die (naar mijn zeer beperkte ervaring) niet top is. Ben je op zoek naar een krachtige laptop waarmee je ook kan gamen, zonder een fortuin uit te geven, dan ben ik wel overtuigd dat je met de Ideapad Gaming 3 een goede keuze maakt.