Introductie
Een maand geleden heb ik een nieuwe pc gebouwd voor mijn ouders (komen van een 10 jaar oude Fujitsu met Pentium G620). Vanwege beperkte hoogte (40cm) op de locatie was een lage m-ATX behuizing nodig.
Er is weinig keuze in dit segment. Met de de filters mATX moederbord, 395mm hoog, 1 5,25 inch bay en een 120mm fan aan de achterkant blijven maar 8 opties over. Waarvan 4 momenteel onder €60.
Deze was op dat moment op voorraad (week levertijd) aanschaf €29,90 + €15,60 verzendkosten van CaseKing uit Duitsland (via amazon.nl).
Mijn vader heeft extreme (onrealistische) verwachtingen voor elektronica: Moet eeuwig meegaan. 16 jaar voor een tv is tekort. De vorige 2012 Fujitsu maakte net zoveel herrie als de stofzuiger. Stil, betrouwbaar en levensduur zijn de doelen van dit systeem.
Een DVD-brander is nog nodig voor hun gebruik, die kon zo overgezet worden.
De oude HDD heb ik overgezet om dagelijks een backup te maken. Als die stukgaat is er geen probleem (dan backup naar een NAS).
Ventilator(s) en stilte volledig systeem
De ventilator is wat je kunt verwachten voor de prijs: rommel. Dat had ik al verwacht en direct 2 120mm noctua's mee besteld. Een aan de voorkant en een aan de achterkant.
Het frontpaneel moet je lostrekken om ventilator('s) te bevestigen. Wees voorzichtig met de kabels aan de bovenkant.
De WD Blue 500gb maakt hoorbaar geluid doordat die direct op de bodem zit. Dit is het enige wat je hoort totdat die na 10min idle uitgaat.
Idle en onder normale belasting is dit systeem muisstil. De i3 haalt een max van 68C onder load. Fan's staan op Silent ingesteld en zijn niet storend onder volle belasting prime95 (realistisch dus nooit zo heet)
Kabelmangement en inbouw
Er is aan de achterkant voldoende ruimte om kabels te geleiden. Op 3 haakjes na aan de voorkant kan je ze echter niet vastzetten. Zelf heb ik alleen de 24pin en frontpanel vastgezet. De rest plat gedrukt en paneel erop.
Er is voldoende plek voor veel onderdelen. Een 120mm fan towerkoeler past ruim.
Het enige nadeel is dat i.c.m. een 120mm fan voeding de DVD speler maar aan een kant vastgezet kan worden. Deze zit strak tegen de voeding aan. Dit ontbreekt bij de specificaties. Jammer maar niet storend op de plek waar die staat.
Notitie voor als je dit systeem wil nabouwen: De Ben Nevis koeler vereist een upgrade kit voor socket 1700 EAN 4250280308341 Staat niet in de pricewatch. Verkrijgbaar bij o.a. Amazon en Conrad.