Oppo Reno 8 Pro review. Een mid-range pro?
Om te beginnen. Jarenlang heb ik Android telefoons gehad. Mij eerste was de HTC hero. De Desire HD, de LG G2, De Samsung S6, de LG G6 en als laatste de Xiaomi mi 9T pro. En tussendoor heel kort gebruik van de Reno z2 , poco f3 en Huawei p30. Allemaal, stuk voor stuk fijne telefoons.
Inmiddels heb ik een iPhone. Dit vanwege een Apple Watch. Daar heb ik nog geen echte directe concurrent voor gevonden in de Android wereld. Toch blijf ik moeite houden met Apple. In dagelijks gebruik elke dag irriteer ik me aan kleine dingetjes, waardoor ik ooit weer terug ga naar android.
Testpaneel
Nu kwam de kans langs van Tweakers.net. Of ik de Oppo Reno 8 Pro wil testen. Graag! Ik ben best fan de “Chinese merken”. Op een of andere manier worden ze altijd als minder neergezet, terwijl we weten dat heel veel merken hun telefoons in dat deel van de wereld in elkaar laat zetten. Het verschil zit hem vooral in de kwaliteitscontrole. Want telefoons in elkaar zetten kunnen ze daar prima.
Ik heb doelbewust geen reviews gelezen over de Oppo Reno 8 Pro. Zodat ik mijn eigen mening kan vormen op basis van mijn gebruik.
Wat is mijn gebruik dan? Laat ik starten met het feit: Snapchat en TikTok heb ik niet. Facebook en Instagram staan erop maar worden amper opgestart. LinkedIn en 9GAG zijn naast YouTube, Browser, en WhatsApp de meeste gebruikte apps.
Zoals je merkt. Ik ben redelijk behoudend in het gebruik van een smartphone. Op social media zal geen focus van mij liggen in deze review. Gewoon foto’s en video’s maken ga ik zeker doen.
Review
Hoe pak je een review nu eigenlijk aan? Bijna altijd wordt er een link gelegd met prijs/kwaliteit. Daar heb ik laatst een leuk gesprek met een collega over gehad. Waar we een conclusie hadden:
De prijs niet belangrijk.
Wat ik bedoel is: uiteindelijk is de prijs alleen relevant op het moment dat je betaald. Daarna niet meer. Je hebt het product. En dat gebruik je. Is dat product naar je tevredenheid dan is het goed. Stel je maakt een foto de foto is goed of niet goed. Je gaat nooit terug denken van; Ja, de foto is goed genoeg voor wat ik ervoor betaald heb. Nee, op het moment dat je de foto maakt is de foto goed of niet goed.
De prijs fluctueert. Het start hoog, zakt in, komt op de tweedehandsmarkt, is voor die markt hoog en zakt weer in, is afhankelijk van koersen enz enz. Uiteindelijk is er maar 1 constante en dat is het product.
En laten we eerlijk zijn. Wat voor mij veel geld is, kan voor een ander goedkoop zijn en vise versa. Geld is alleen kwantificeerbaar. Maar niet als goedkoop en duur te beoordelen.
Vandaar dat ik wil proberen de Oppo Reno 8 pro te beoordelen op: Wat heb ik nu in mijn hand? Hoe bevalt de telefoon in het dagelijks gebruik. Hoe voelt de telefoon aan in dagelijks gebruik.
Dit zal niet altijd even goed lukken en aan het eind zal ik terugkoppelen aan de prijs.
De doos komt
Eerste indruk.
De verpakking is groot voor een hedendaagse telefoon. Dat komt door iets wat je tegenwoordig amper nog ziet. Een heuse snellader! 80W SUPERVOOC TM. Dikke duim omhoog voor Oppo. Een snellader standaard meeleveren bij een product van rond de 700 Euro kan blijkbaar wel. En het scheelt weer dat je maar 1 verpakking hoeft te versturen in plaats van 2 losse. Maar daarover later meer.
Zoals gezegd is de doos groot, Het is een beetje een middel of the road verpakking. Niet erg luxe aanvoelend, simpele vormgeving met het groen en zwart, een grote 8 en Oppo reno 8 Pro erop. Verder rondom de gebruikelijke teksten. Niets bijzonder.
Aan de achterkant snij je het stickertje door, deksel eraf en een doosje met informatie en sim tool is het eerste wat je ziet. Ook zit hier een USB-A naar USB-C adapter in. Haal je dit doosje weg, dan zie je de telefoon. Daarachter heb je de grote lader en een erg dik snoer.
Maar geen siliconen hoesje? Dat is een gemiste kans. Ik weet dat veel reviewers die direct weggooien en als onzin bestempelen, maar daar ben ik het niet mee eens. Je koopt een toestel voor veel geld en zoals de meeste mensen willen we die wel beschermen. Een hoesje bestellen duurt soms een paar dagen tot een paar weken voordat deze thuis op de deurmat ligt. En in de tussentijd?
Juist daarom kan ik het juist wel enorm waarderen dat in die tussentijd je wel de mogelijkheid hebt om een simpele case te hebben, ook als is dit niet de mooie case die je wil. Ik ben daarom ook van mening dat elke smartphone met een simpel hoesje geleverd moet worden. Dit is niet een breed gedragen mening dat weet ik.
Zodra je de telefoon in je hand hebt en het plastic eraf gehaald hebt was er 1 ding wat door mijn hoofd schoot. GLAD! Het is een glazen sandwich met een groot camera eiland aan de achterkant. Zodra je de telefoon voelt en ronddraait zijn er nog meer dingen die door mijn hoofd schieten. Premium, Luxe, Degelijk.
De eerste twee dingen spreken voor zich. De telefoon voelt echt aan als een premium product. Goed afgewerkt. Fijne materialen.
Het degelijke aspect is vooral het gewicht en de verdeling van het gewicht. De Oppo Reno 8 Pro weegt rond de 183 gram, en is erg goed in balans. Nooit het gevoel gehad dat de telefoon uit mijn handen wil vallen of glijden.
Het glas rond het camera eiland is toch wel erg bijzonder vorm gegeven. Met de Find serie was dat ook al te zien, maar nu met de Reno 8 Pro heeft Oppo een erg mooi resultaat geleverd. Mooi gesculpteerd van rechte achterkant naar een curve van het eiland. Indrukwekkend.
Rechts zit de aan/uit knop, met een leuk groen streepje erin. Links de volume knoppen, Onder de speakers en de USB-C aansluiting en boven twee gaatjes waarvan ik denk dat ze voor de microfoons zijn..
De knoppen zijn goed geplaatst en voelen degelijk. Zowel de power als de volume knoppen zijn net wat lager geplaatst dan dat je zou verwachten waardoor ze goed te bedienen zijn, zonder dat je je handen hoeft te verplaatsen.
Al met al een indrukwekkend stukje telefoon, welke simpelweg high-end aanvoelt.
Grootte en gewicht
Hoogte: ongeveer 161,2mm
Breedte: ongeveer 74,2mm
Dikte: ongeveer 7,34mm
Gewicht: ongeveer 183g
Aanzetten
De eerste keer een telefoon aanzetten is toch altijd een leuke ervaring. Ook deze keer. Een enorm scherm springt aan. 6,7 inch. Ik las het en moest direct terugdenken aan mijn Nexus 7 tablet. Dat was een 7 inch scherm. En had never bedacht dat schermen in deze grootte ooit in je broekzak zaten als telefoon. Maarja, zo loopt het leven, de ontwikkeling staat nooit stil.
Het display is zoals gezegd groot, maar de telefoon niet veel groter dan mijn iphone xs. Wel hoger, maar niet breder niet. 93.4% van wat je ziet is scherm. Er zitten erg kleine bezels omheen. Het camera gat aan de voorkant is aanwezig. Ik ben zoals gezegd een iPhone gewend. Een dikke balk bovenin of een rond gaatje, je hebt er uiteindelijk geen last van.
Het scherm is een Oled paneel komt van Samsung voor zover ik kan vinden op internet.
Een erg mooi scherm, fel genoeg voor buiten, en dim genoeg voor ‘s avonds. 120Hz is fijn. En wil eigenlijk niet meer terug naar 60Hz. Het scrollen is veel fijner/minder vermoeiend voor je ogen bij 120Hz. En de resolutie (2412 × 1080) is op dit formaat top.
De kleuren zijn aan te passen naar wat koeler of warmer. Zo out-of-the-box staan ze iets dynamischer ingesteld. Tijdens de eerste keer opstarten wordt er gevraagd of je de O1 ultra vision engine aan wil zetten. (AI) Dit zorgt voor betere kleuren tijdens film, series of youtube video en kan upscalen er beter uit laten zien. En ik moet zeggen. Het ziet er ook daadwerkelijk goed uit. Ik heb over het scherm totaal geen klachten, en kan niet anders zeggen dan: high-end ervaring.
Display
Grootte: 6,7" (17,01cm)
Schermratio: 93.40%
Resolutie: FHD (2412 × 1080)
Verversingssnelheid: Max tot 120Hz
Touch Sampling Rate: Standaard 125Hz en 360Hz in gaming modus.
Sommige games ondersteunen tot 720Hz met framerate interpolatie technologie.
Kleurengamma
Vivid mode: 100% DCI P3
Gentle mode: 100% sRGB
Kleurdiepte: 1.07 miljard kleuren (8+2 bit)
Pixeldichtheid: 394 PPI
Glas
Corning® Gorilla® Glass 5
Prestaties.
CPU
We kennen de Qualcomm, Samsung, en Apple als premium CPU fabrikanten voor telefoons. Daaronder hebben we MediaTek. Deze wordt weggezet als budget. Is dit terecht? Een jaar of wat geleden denk ik dat je inderdaad kon zeggen dat als er een MediaTek CPU inzit dat het een budget telefoon was welke niet vooruit te branden is, hapert, en veel stroom verbruikt.
Dit heeft Mediatek inmiddels allemaal onder de knie. Is de MediaTek Dimensity 8100-MAX
een snelheidsmonster? Geen idee, daarvoor zou je benchmarks moeten nakijken. Ik vind dit niet zo interessant.
In mijn ogen gaat het erom dat een telefoon snel genoeg moet zijn. De beoordeling hoort te zijn in het dagelijks gebruik. Benchmarks zijn leuk maar meer ook niet. Ik bedoel, als het moet kun je veel smartphones prima laten haperen of stotteren. Dagelijks gebruik is heel anders. WhatsApp, facebook, browser, maps, mail, enz gaat allemaal vlot, vloeiend en zonder ook maar 1 hapering. Ik kan geen verschil merken tussen mijn iPhone en de Oppo Reno 8 Pro.
Games kan ik je geen mening over geven. Daarvoor moet je andere sites moeten raadplegen. Ik kan best wat games installeren en als het werkt, werkt het. Maar er is een verschil tussen een game spelen en daadwerkelijk een game (competitief) spelen, dat verschil daarover kan ik geen oordeel geven. Ik game thuis op een xbox360 en een Nintendo Wii zo twee keer per jaar, op mijn telefoon staan al jaren geen game meer geïnstalleerd.
NPU
Naast de CPU heeft deze telefoon een NPU. De MariSiliconX. Deze NPU zorgt voor beter beeldverwerking en is daarin extreem efficiënt. Kort samengevat; het werkt… Ik heb meerdere keren foto’s gemaakt, deze direct geopend in de galerij, en een fractie van een seconde later zie je dat de beelden veel mooier worden dan in eerste instantie bedacht. Ik bedoel dat bijvoorbeeld een foto van een kaars met bloemstuk er achter.
De vlam in flink overbelicht. Het bloemstuk iets onderbelicht. In een fractie van een seconde wordt de foto echt verbeterd. De overbelichte stukken worden naar beneden getrokken en de onderbelichte stukken omhoog. Dit zonder rare artefacten.
Ook heb ik foto's gemaakt van schepen in de Waal. Felle luchten boven, schitteringen van zon in het water. Dit wordt allemaal heel netjes verbeterd.
In pikkedonker kan een NPU ook niets meer doen. Zo rond een uur of 22:00 is het buiten donker. Met wat maanlicht en hier en daar een lantaarnpaal kan ik met de Oppo Reno 8 Pro “gewoon” foto’s maken. Ze zijn wel overbelicht. De camera “trek hem behoorlijk door”. Er zitten leuke features in. Zoals je maakt een foto’s, zet je belichting zoals je hem wil. En sla je op als AI profiel. Daarna zal de camera app bij elke foto automatisch dat AI profiel kiezen en is je belichting zoals je bedacht hebt bij de eerste foto. Erg netjes en een goede feature.
Daar waar de iphone moeite heeft (zeker geen schande) maakt de Oppo leuke foto’s. Ja, ik moet de telefoon goed stil houden, en ja, mijn Nikon D7500 (2018 gekocht) maakt betere foto’s, zeker in de avond/nacht. Is dit erg? Dat lijkt me niet! Eerder een prestatie van Oppo dat een telefoon zo goed mee kan komen!
Al met al indrukwekkend om te zien.
Wat juist zo mooi is van een NPU is, is dat je niet merkt dat het aan het werk is. Ook bij Netflix of Prime Video zie ik een verschil tussen de Oppo en de iphone. Dit is deels scherm afhankelijk, maar de Oppo Reno 8 Pro heeft gewoon objectief een beter beeld.
Chips:
NPU: MariSilicon X
CPU: MediaTek Dimensity 8100-MAX
CPU Cores: 8 cores met een maximale kloksnelheid van 2.85GHz (4 grote cores + 4 kleine cores)
GPU: Arm Mali-G610 MC6
Verder is er 8GB geheugen aanwezig voor multitasking, en 256GB opslag. Meer dan voldoende en bij een korte usb overdrachtssnelheid test blijkt het snel geheugen te zijn. LPDDR5 En UFS3.1. Daarnaast kun je nog gebruik maken van 1TB online storage van Oppo als je je aanmeldt. Twee jaar geleden waren dit high-end opties…
Specificaties
RAM & ROM grootte: 8GB + 256GB
RAM Type: LPDDR5
ROM Specificaties: UFS3.1
USB OTG: Ondersteund
Camera
We rollen zo mooi door naar de camera’s.
De selfie (Voor)camera.
In mijn ogen een prima ding. Goede scherpe foto's, helaas is het onderwerp nooit mooi. Ook al staan er allerlei filters op om het beter te krijgen.
Nu had ik hier een leuke discussie over met mijn dochter (15, fervent social media gebruikster). Ik vroeg aan haar wat ze van de selfie cam vond. Ze nam de telefoon en gaf hem na 5 seconden terug. "hoe kan ik daar nu iets van vinden als je geen snapchat of insta hebt… Duuuhhh"
Nu weet ik dat ik soms wat ouderwets ben, maar ze haalt wel een goed punt aan. Selfies maken doe je in instagram, snapchat of een ander social platform. Niet in de camera app. En dan kom je in een hele andere beoordeling. De mooi maak filters in de camera app zijn niet belangrijk. Of je ze nu uit kan zetten of niet.
Verreweg de meeste selfies worden gemaakt met van filters van Instagram of snapchat. En het is best leuk dat er een 32mp beeldsensor in zit. De fotootjes op de platforms maken daar geen gebruik van.
Uiteindelijk heeft mijn dochter de telefoon ook een een middagje thuis gebruikt. Puur om de social media kant te belichten. Haar oordeel. Prima pap! Maar ik wil nu weer mijn eigen telefoon. Doei!
Uiteraard heb ik wel wat verder getest. En ik ben van mening dat de front camera meer dan prima plaatjes maakt. Samen met mijn andere dochter (6 jaar) wat grappige foto’s gemaakt en die zijn goed gelukt. Ondanks bewegen en slecht licht.
Waar ik wel veel mijn front camera voor gebruik is Microsoft Teams of videobellen met mijn ouders. En dat is gewoon erg goed. Voor Teams is de camera veel beter dan mijn normale webcam of de webcam in mijn laptop. Dat is echt een wereld van verschil. En videobellen in whatsapp is goed te doen. Die beeldkwaliteit wordt meer tegengehouden door Whatsapp dan door de Oppo.
Hoofd (achter) camera’s
De 50 MP hoofdcamera is erg goed. Zeker in combinatie met de eerder gemelde NPU. foto’s zijn mooi, scherp, goed van belichting en consistent. De digitale beeldstabilisatie werkt prima.
Ook video is goed genoeg. Je merkt dat Android hier toch wat minder is in ontwikkeld als Apple. Maar voor de vakantie video’s of dagje dierentuin zal het nooit tegenvallen.
Je hebt de keuze uit verschillende opties voor video schieten. Ik merk niet zoveel verschil tussen de verschillende opties. Ik bedoel. Ik maak video's’ van de kat die weer iets stoms doet, of mijn social media minnende puber die weer eens een lompe actie doet. Kortom het voldoet prima voor normaal gebruik. Het kan wedijveren met alle andere telefoons.
Totdat je de andere camera optie probeert. De groot hoek en de macro is een ander verhaal.
Groothoek.
Even snel een fotootje maken en het resultaat is wisselend. Soms heel goed, soms erg slecht. En elke versie die er tussen kan zitten. De beeldtoon/beeldkleur is anders dan die van de hoofdcamera. Soms komen ze redelijk over een. Soms heb ik echt het idee dat ik op een andere plek/tijdstip ben. Niet consistent, blurry en rare artefacten. Nee, niet onder de indruk. Soms zelf teleurstellend.
Macro
Zelfde laken in het pak. Soms heb je een prima resultaat, gevolgd door gewoon een slecht plaatje. Ik ga hier niet teveel woorden aan besteden. Ook deze macro camera vind ik teleurstellend.
De hoofdcamera is gewoon erg goed. Zal je niet teleurstellen in zowel felle zon, als donker herfst licht. Indrukwekkende beelden. Wat je ook fotografeert.
De Groothoek en de Macro? Ronduit teleurstellend. Leuk voor de heb, maar ik kan je het gebruik van deze camera’s niet aanbevelen.
Waar je wel op moet letten is je scherm instelling. Standaard heb ik mijn scherm met redelijk wat contrast staan. Dat geeft een mooi en duidelijk beeld voor dagelijkse dingen als WhatsApp, browsen en mailen. Echter voor foto’s is dat wat minder. Je maakt een foto en op je scherm lijkt het een enorme blauwe lucht. Echt nep blauw. Open je daarna diezelfde foto op je laptop of desktop, dan ziet het er netjes uit. Dat is iets waar je wel rekening mee moet houden. (al zal dat voor meer telefoons gelden.)
Voorbeelden Groothoek, hoofd en macro
Let op het verschil in kleur. De verschillende camera's hebben andere instellingen. Dat zal Oppo in mijn ogen wel gelijk moeten trekken.
Achtercamera
Hoofdcamera: Sony IMX766, 50MP, 1/1.56"; f/1.8; FOV: 86°; 7P lens; AF supported; closed-loop focus motor
Ultra-groothoekcamera: f/2.2; FOV: 112°; 5P lens
Macro-camera: f/2.4, FOV: 89°; 3P lens; FF
Voorcamera
Sony IMX709 32MP, 1/2.74"; f/2.4, FOV 90°, 5P lens, AF, open-loop focus motor
Accu/snellader 80W SUPERVOOCTM
Ik heb vaker een snellaadsysteem gehad maar nog nooit met zulke snelheden. Dit geeft me wel een mooie gelegenheid om iets nieuws te proberen. Namelijk: niet elke nacht aan de lader. Nu heb ik de snellader beneden. En als het nodig is hang ik hem er even aan. 50% charge in 11 minuten en naar de 80% in iets meer dan 17 minuten. En meestal laad ik hem ook niet verder.
De 4500 mAh batterij doet met gemak 2 dagen. Staat de accu onder de 30%? Dan ff 10 minuutje aan de lader en ik weet dat ik geen probleem heb om de dag door te komen.
Dit ritueel wilde ik een week proberen en het werkt prima!
Is het fijn? Ja! Is dit nodig? Nee, zeker niet. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, of de telefoon nu kort aan de lader zit de hele nacht of op het kastje. Als je de dag er maar mee doorkomt.
Toch geeft de snellaad functie een bepaalde opluchting.
Mijn huidige iphone is na 3 jaar op, ik heb een slechte accu (55% accu gezondheid) getroffen helaas, ik red na 3 jaar geen halve dag meer bij normaal gebruik. Als ik thuis kom en ga sporten, verjaardag, terrasje of wat dan ook ga doen, moet ik een accubank meenemen. Niet ideaal. Nu hang ik hem indien nodig even 10 minuten aan de lader voordat ik weg ga. En ik weet dat ik de hele avond zonder dit luxe probleem doorkom.
Al met al is de accu erg goed en in combinatie met de snellader een systeem wat extreem goed werkt.
Hoe de accu het volhoud? Oppo heeft ervoor gekozen om de accu in twee delen op te splitsen. En in principe laad je twee losse 2250mAh/17.50Wh accu’s op met 40 Watt. En dat is een waarde die niet echt verontrustend is. Ik bedoel een iPhone 14 laad maximaal met 30W op en de Samsung S22 op 45W.
Helaas zit er geen draadloos laden op. Als moet ik zeggen dat ik die niet mis met supersnel 80W SUPERVOOCTM. Even kort 10 minuten laden is vaak al voldoende. Ongeveer net zolang als even een kopje koffie zetten en opdrinken of iets anders doen.
ColorOS
Zoals al eerder gezegd. Ik gebruik nu een iPhone XS, maar heb lang Android gebruikt. We kunnen een hele lange discussie hebben, en die is er ook regelmatig op tweakers.net, welke beter is. Toch rijst de vraag: is deze discussie eigenlijk wel zinvol in een de wereld buiten tweakers.net? Ik denk van niet.
Voorbeeld:
Mijn dochter heeft een iPhone. Maar ze weet echt niet dat daar iOS op draait. Het boeit haar ook niet, zolang haar apps het maar doen. Of iets simpel/goed werkt of handig is, is vaak ook niet eens relevant.
Laatst wilde ze iets kopen. Dus stuurt ze mij een screenshot van de website zodat ik dat kan halen. Nu zeg ik tegen haar waarom stuur je niet even de link door via WhatsApp? Haar reactie: Hoe moet dat dan?
Wat ik daarmee bedoel is dat de makkelijke manier altijd de manier is zoals ze ooit een keer uitgevonden hebben. Of het simpeler kan? tuurlijk, maar daar maken ze geen gebruik van. De verschillen tussen iOS en Android zijn niet interessant. Beide vragen een leercurve. Zodra je die gehad hebt zit er geen verschil. Afhankelijk wat je jezelf hebt aangeleerd.
Gemiddeld is een telefoon (voor een puber): WhatsApp, Instagram, snapchat enz enz enz. en de groep vriendinnen van mijn dochter? Wat erop draait: totaal geen idee. (vraag naar een jas of broek en ze weten precies wie wat wanneer aan had…)
Terug naar ColorOS. Dit is ColorOS12.1 op basis van Android 12. Na twee weken gebruik heb ik geen klachten. Ik heb alles zoveel mogelijk gelaten zoals het door Oppo geleverd is. Het enige wat ik veranderd heb ik mijn ringtone, thema, alarm toon en het trillen bij typen. Verder niets.
ColorOS ziet er gewoon mooi uit. Zoals de naam al doet vermoeden. Veel kleuren, mooie icoontjes, een prima indeling. Typisch Android is het aanpassen naar jouw smaak. Opties als kleur thema’s gebruiken of automatisch kleuren afstemmen op je achtergrond enz.
Dit laatste is een leuke feature. Je maakt een foto, van wat dan ook. Als je op je thema hebt gekozen voor automatische kleuren aanpassen dan zal ColorOS je gekozen achtergrond(foto) analyseren en daarop de menu kleuren aanpassen. Erg leuk. Je hebt daarbij ook zelf de mogelijkheid om bepaalde kleuren in de foto te selecteren door middel van het plaatsen van kleur pickers.
Ook kan ColorOS een abstracte versie maken van je foto met geometrische vormen. Ook een leuke toegevoegde functie.
Ik ben van mening dat ColorOS out of the box fijn werkt, en er nog zat aanpassingen mogelijk zijn.
De standaard indeling van Android is grotendeels behouden gebleven. Instellingen worden soms iets anders genoemd en er zitten wat Oppo specifieke onderdelen in. Maar al met al is ColorOS een goede schil die je naar je eigen smaak kunt aanpassen en draait zonder hapering.
Bloatware
Of eigenlijk het gebrek aan bloatware. Er staan een aantal Apps voorgeïnstalleerd zoals Facebook, Instagram, LinkedIn enz. Ik denk dat dat prima apps zijn die ervoor zorgen dat de gebruiker een soort van herkenning heeft. Of dit de officiële apps zijn of apps aangepast door Oppo? Geen idee. Als je daaraan twijfelt dan kun je ze gewoon verwijderen en opnieuw in de app store downloaden.
Verder staan er een Oppo gallery App op, File beheer, File transfer, enz. Niets wat uit de toon valt. En zeker geen apps waarvan de herkomst onduidelijk is, geen idee hebben wat het doel van een app is of wat de naam überhaupt inhoud. Geen spellen, helemaal niets. En ook ben ik nergens reclame tegen gekomen. Dit is ook een vaak gehoorde klacht. Ik ben zelfs nergens iets tegengekomen om die optie aan te zetten.
Nee, ColorOS is op de Oppo Reno 8 Pro een cleane install. Met een paar apps welke vaak geïnstalleerd worden.
Wat me wel opviel is dat in een paar menu’s diep weg gestopt je de stock Android kleuren in indeling ziet. Ineens krijg je dan andere, niet matchende kleuren en een ander lettertype. Grappig om te zien. Het stoort me niet en het zijn menu onderdelen (licenties overeenkomsten enzo) waar je eigenlijk nooit komt.
In de twee weken van testen heb ik niet een crash of hapering meegemaakt. Apps doen wat ze moeten doen. Het een super stabiel systeem in een top verpakking.
Update beleid
Oppo kiest bij de Reno serie voor 2 Android updates en 4 jaar beveiligingsupdates. De Oppo Reno 8 Pro wordt geleverd met Android 12. Dus Android 14 zou de laatste versie moeten zijn. En de beveiligingsupdates tot en met 2026. Ik denk dat dit prima in balans is.
Beveiliging
Er is een keuze uit schermbeveiliging. Vingerprint scanner, gezicht en natuurlijk pincode.
De pincode sla ik verder over. Dat werkt.
De vingerprint scanner is er een die onder het scherm zit. Ik ken dit al uit de tijd van de Xiaomi. Het werkt goed, snel en constant. Het instellen is een fluitje van een cent en het gebruik is eenvoudig. Zodra je de telefoon oppakt, licht de scanner op en kun je aanmelden. Je kunt meerdere vingers instellen. Ik heb beide duimen en beide wijsvingers ingesteld.
Daarnaast heb je ook gezichtsherkenning. Die kan ik moeilijk inschatten. Het is alleen camera. En niet zoals je bij de iPhone ziet. Het werkt prima, maar of het echt een beveiliging is waar je van op aan kunt weet ik niet. Het instellen daarvan is namelijk met 1 foto gedaan. Daarna werkt het snel en wordt je zonder problemen herkent.
Je kunt het toestel klonen. (Xiaomi heeft at tweede ruimte) Dit houd in dat je een aparte gebruiksomgeving kunt instellen voor als je iets voor jou vrouw verborgen wil houden eehm ik bedoel voor je kind. Als ze haar vinger of gezicht gebruikt voor unlocking start de kloon omgeving die ik heb geladen met andere apps. Mijn eigen apps kun je dan niet zien en bijkomen.
Geluid
De telefoon heeft stereogeluid. Er zit bovenin het scherm een heel klein spleetje voor een speaker en de andere kant zit een speaker aan de onderkant. Het geluid kan hard. Heel hard. Maar dat geeft dan wel wat verstoring. Op een normaal geluidsniveau is het prima! Duidelijke stemmen, goede muziek, beetje bass. Niets om te klagen en wat je inmiddels mag verwachten in een telefoon. Is te vergelijken met mijn iPhone XS. Prima dus!
Bereik
Uiteraard kun je een telefoon ook gebruiken om mee te bellen. Ik weet dat dit een randzaak is, maar toch best belangrijk…
In mijn dorp hebben we 5G ontvangst van T-Mobile. Ontvangst is prima, snelheden zijn goed en geluidskwaliteit is meer dan goed.
Prijs
Nu kom ik toch bij de prijs uit. Zoals ik al eerder gezegd heb. Prijs is niet relevant. Wat je daarvoor in je handen krijgt wel.
Oppo verdeeld zijn telefoons in 3 categorieën.
De Find serie
De Reno serie
De A serie
Inmiddels zijn we wat mij betreft terecht gekomen in een markt ontwikkeling welke de CPU markt ook heeft gehad.
Elke zoveel jaar had je echt een nieuwe computer nodig omdat de oude erg traag werd. Ook al kocht je het snelste van het snelste, binnen 3 jaar was de pc traag en oud.
Dat is ook een tijd geweest bij de smartphones. Je moest wel elke paar jaar iets nieuws hebben omdat de oude traag was, accu snel op beeldscherm minder werd of je geheugen vol liep.
Inmiddels is dat wel achter de rug. Ik bedoel 256gb opslag in een mid-range? 8gb geheugen in een mid-range? De meeste laptop rond de 500 euro hebben ook maar 8gb geheugen. Dan is de vraag wat is nu eigenlijk nog mid-range. “Vroeger” kocht je mid-range omdat je high-end te duur vond. Nu koop je mid-range omdat het voldoende is voor dagelijks gebruik. Dat is een hele andere benadering.
Oppo doet echt iets goeds met de Reno 8 pro. De Find serie is echt alles op standje 11 wat erin kan zitten stoppen ze erin. Het snelste van het snelste, beste van het beste.
Bij de Reno 8 Pro besparen ze alleen op de onderdelen die dat kunnen hebben. Je behoudt het premium gevoel, en de gebruikte hardware voldoet aan dagelijkse verwachtingen.
Je merkt niet dat je geen high-end toestel vasthoud. De bouwkwaliteit is zeer premium, de gebruikte materialen zijn van topklasse, de accu’s en snellader zijn top, het scherm en werkelijk fantastisch en de hoofdcamera is gewoon erg goed. De MediaTek CPU is capabel en de MariSilicon NPU is goed. Er is gekozen voor veel en snel geheugen.
Een paar steken laten ze vallen met de Macro en groothoek camera en een paar niet compleet aangepaste sub-menuutjes. Maar dat is ook eigenlijk het enige minpuntje wat ik heb.
Deze telefoon is een mid-range. Al vind ik de Reno 8 Pro dicht tegen de high-end serie aanschuren. Dat wat je in je hand hebt voelt echt high-end, ziet er high-end uit en is opgebouwd uit meerendeel high-end componenten.
In dagelijks gebruik, heb je niet altijd high-end nodig. Gewoon bellen, Whatsapp, youtube enz is deze midrange meer dan capabel genoeg om een goed en fijne gebruikerservaring te geven.
De naam Oppo Reno 8 Pro is de Pro naam waard. Die Pro staat voor de top in zijn klasse. Net als MAX, PLUS, Ultra of welke term dan ook. En in dit geval is het echt de top zijn de mid-range klasse. Is dat het prijskaartje van 750 euro waard?
Inmiddels kan ik hem bij mijn abonnement verlenging voor 630 euro krijgen. Is dat het waard? Dat moet ieder dat voor zichzelf bedenken. Hoeveel is 750 euro jou waard.
Ik heb mij erg goed vermaakt met de Oppo Reno 8 Pro. Ik ben dik onder de indruk van het toestel en zal dit toestel zeker in overweging nemen bij de keuze voor mijzelf.
Nu hopen dat Oppo een goede smartwatch erbij gaat ontwikkelen… Die mis ik wel in de line-up!