€ 79,95 bij Belsimpel

Sennheiser Sport True Wireless (Zwart) Review

4 oktober 2022, laatste update op 4 oktober 2022, 2.147 views Rapporteer

Pluspunten

• Kwaliteit van materialen
  • Batterijduur in zowel de oortjes als de case van totaal 36 uur
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Zit goed in de oren door de extra uitsteeksel
  • 100 euro op tijd van schrijven voelt weinig gezien de kwaliteit van audio en de mogelijkheden - en het hoeft natuurlijk niet alleen voor sport te worden gebruikt, ook voor gewoon luisteren van muziek zijn deze ideaal

Minpunten

• Geen ANC aanwezig, wel passieve ANC door de tips aan de zijkant waardoor de oor goed wordt afgesloten
  • Bij de ‘speakeruitgang’ zit een klein kussentje wat idealiter was vervangen door een gaasje om de speaker af te sluiten tegen vuil

Sennheiser SPORT True Wireless

Inleiding

Muziek kleurt je leven, en dat is bij mij vrijwel elk moment van de dag. Ik ben gek op muziek. Is het nou jazz, blues, klassiek, rock, hardcore of hardstyle. Ik luister nagenoeg alles. En dat natuurlijk ook tijdens het sporten! Ik moet immers mijn super atletische lichaam ook in vorm houden. Of is rond ook gewoon een vorm?
In deze review ga ik dieper in op de vraag of de Sennheiser SPORT True Wireless tijdens het sporten een ideale partner is.

Specificaties

Wearing style: true wireless stereo earphones
Ear coupling: ear canal
Frequency response (speaker): 5 Hz to 21 kHz
Transducer principle: dynamic, closed-back
Transducer size: 7 mm, TrueResponse™
Sound pressure level (SPL): 110 dB SPL (1 kHz/0 dBFS)
Total harmonic distortion (THD): < 0,08 % (1 kHz, 94 dB SPL)
Frequency response (microphone): 100 Hz – 10 kHz
Microphone pick-up pattern: 2 mic beamforming arrays (4 mic total)
Battery supply: Ingebouwde, oplaadbare lithium-polymeerbatterij
Battery supply (earbuds): 55 mAh
Battery supply (charging case): 400 mAh
Charging port: USB charging via USB-C socket of the charging case
Operating time (earbuds): 9 hrs
Operating time (charging case): 27 hrs
Charging time: approx. 1.5 hrs for full charge, after 10 min charging 1 hrs music playtime
Temperature range (operation): 0 to +40°C
Relative humidity (operation): 10 to 80%, non-condensing
IPX rating: IP54, dust protected and splash resistant (earbuds)
Weight (earbuds): 6.8 g
Weight (charging case): 41.6 g
Bluetooth version: Bluetooth 5.2 compatible, class 1, BLE
Bluetooth profiles: A2DP, AVRCP, HFP
Bluetooth output power: 10 mW (max)
Bluetooth Audio Codec: SBC, AAC, aptX™

Sennheiser signature sound
Adaptable acoustics
Secure customized fit
IP54: Dust, splash & sweat resistance
Accuduur tot wel 27 uur

Uitpakken

Na de MOMENTUM True Wireless 3 is het ook tijd om de SPORT True Wireless onder handen te nemen.

Wat zit er zoal in de doos?
SPORT True Wireless earbuds
Charging case with lanyard
USB-C-oplaadkabel
Closed and Open ear adapter sets (S/M/L)
Ear fins sets (N, S1, S2 , S3)
Quick Guide & Safety Guide

De extra band die aan de case kan worden vastgemaakt is best handig. Zeker als er tijdens het hardlopen gewoon met de case wordt gerend, dan is deze gemakkelijk vast te houden. Of aan een toestel te hangen tijdens het sporten in een sportschool.
Daarnaast is het echt heel fijn dat er verschillende maten dopjes én ringen worden meegeleverd. Dat laatste zorgt ervoor dat er een goede seal in de oorschelp wordt gevormd, waardoor er een passieve noise cancelling optreedt.

De case van de SPORT True Wireless ziet er gewoon prima uit. Dat deze plastic is i.p.v. stof, zoals bij de MOMENTUM True Wireless, heeft de reden dat tijdens het sporten de gebruiker onder het zweet kan zitten, waardoor de stof erg snel vies wordt of zelfs gaat slijten. De case is stevig en opent heus niet zomaar. De oortjes worden door magneten op de plaats gehouden. Daarnaast is het zo dat de oortjes zelf een speeltijd hebben van zo’n 9 uur. De case biedt ook nog eens 27 uur aan speeltijd.

Doordat het oortje ook nog eens in het oorlel blijft klemmen, blijven deze oortjes echt heel erg goed zitten. Tijdens het hardlopen of zelfs mountainbiken kon ik de meest gekke dingen doen. Omdat ze ook nog eens spatwaterdicht zijn kun je behoorlijk uit de voeten.
Daarnaast is het overigens ook zo dat de oortjes door deze ‘ringen/uitsteeksels’ een goede seal aanbrengen in het oor. Hierdoor heb je dus een passieve ANC.

De USB-C poort zit aan de achterkant van de case. Met 1.5 uur ben je volledig volgeladen. Merk je nou net voor het sporten dat de oortjes zo goed als leeg zijn, wees gerust! Met 10 minuten laden heb je 1 uur extra speelplezier. En dat is echt enorm handig.

Qua model lijkt de SPORT True Wireless redelijk op de MOMENTUM True Wireless. Of ze ook gewoon zo goed klinken, daar kom ik zo nog op terug.

Software

De software is gemakkelijk in gebruik. De belangrijkste dingen komen naar voren; batterijduur en EQ.
Dat is eigenlijk alles wat je met de oortjes wilt kunnen zien of regelen. De EQ werkt erg gemakkelijk - verschuif de pointer naar meer/minder bass of treble en geniet direct van de aanpassingen. Zo zijn de oordopjes echt naar wens te gebruiken.

Via Google Play en de App Store is de Smart Control app te downloaden die de oortjes kan besturen.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-14.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-15.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-16.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-17.jpg

Het is een makkelijk proces. De oortjes via de bluetooth koppelen en de app openen werkte voor mij het beste.
Wat wel leuk is, is dat elk oortje zijn eigen opties heeft, die met een lichte touch te bedienen zijn.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-18.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-19.jpg

Dat het leuk is om de touch bediening te gebruiken, dat moge duidelijk zijn. Maar dat je het ook kan aanpassen is natuurlijk wel al helemaal episch!

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-20.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-21.jpg

De SPORT True Wireless heeft zoals gezegd een passieve ANC.
D.m.v. de focus of aware optie wordt de passieve ANC verder gebruikt. Bij aware wordt het omgevingsgeluid doorgeschemerd via de oortjes.

Niet alleen de oortjes zijn volwassener geworden, ook de app is ‘beter’ dan wat het vroeger was.

De app kijkt bij het openen naar software updates (dit kan ook manueel gecheckt worden via het settings menu rechtsonder).

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-22.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-23.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-24.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-25.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-26.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-27.jpg

Uiteraard zijn er standaard presets, maar er zijn ook custom presets te maken, mochten de standaard presets niet afdoende zijn. Via de Sound Check zijn ook weer custom EQ’s te maken.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-28.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-29.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-30.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-31.jpg

Via het connection management menu zijn de devices te beheren.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-32.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-33.jpg

Zoals ik eerder al even door liet schemeren; de instellingen van de touch controls (zijkanten van de oordopjes) zijn nog te customizen ook. Hierdoor kun je zelf besluiten wat één keer klikken op het linker oortje doet. Het is overigens ook helemaal uit te zetten (touch control).

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-35.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-36.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-37.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/sennheiser-truewireless-sport/1-38.jpg

Muziek en gebruik

Laten we eerst aftrappen met het gebruik van de oortjes. Doordat de ringen de kieren bedekken zijn de oortjes makkelijk schoon te houden. Enige punt van kritiek vind ik dat de achter de speaker een klein kussentje zit die het vuil tegen dient te houden. Dit was eveneens zo bij de MOMENTUM True Wireless 2 en de CX Sport. Ik had gehoopt dat, net zoals bij de nieuwe MOMENTUM True Wireless 3 een soort seal/gaasje over de uitgang zat - het gedeelte waar het silicone dopje opgaat. Dit watje wordt op ten duur wel wat vies. Zonde… gemiste kans.
Even voor het beeld. Zoals rechts het oortje te zien is, is er op de plaats waar een silicone dopje zit zit een soort gaasje over de ingang/uitgang.

Verder zijn de oortjes gewoon perfect. Qua geluid zijn de Sennheiser SPORT True Wireless gewoon echt een stuk beter dan de Sennheiser CX SPORT. En die klonken voor toen best wel nieuwe oortjes gewoon prima. Deze klinken echt 50% beter, ook mede door de grote klankkast. Ik moet daarom ook bekennen dat ik de 100 euro (tijd van schrijven) gewoon erg netjes vind. Je hoeft ze natuurlijk ook niet alleen voor sport te gebruiken.

Het sporten gaat ook lekkerder als het muziek goed klinkt. En met deze oortjes zit dat echt wel knor. Het is natuurlijk niet te vergelijken met een Sennheiser HD820, maar het doet wel wat het moet doen.
Het connecten met mijn Apple Watch gaat zonder enkel probleem, waarbij ik podcasts of zelfs via Spotify een hoop af kan spelen. Of het nou sets zijn van Vision, Headhunters of andere podcasts met een beat… de oortjes kunnen gewoon leveren. Het motiveert zelfs nog harder je best te doen tijdens het sporten.

Dat het geen ANC heeft vind ik ook niet heel erg. Deze oortjes kunnen ook worden gebruikt tijdens het fietsen of hardlopen (op straat), waarbij ANC dan weer even niet zo handig is. De passieve ANC houdt genoeg ‘herrie’ tegen. Daarbij is de focus of aware modus natuurlijk ook wel handig. Voor een sportschool is het leuk deze even op focus te zetten, op straat weer op aware.

Bellen

Kun je bellen met de Sennheiser SPORT True Wireless?? Jazeker! Alhoewel, ik raad het niet aan om al hijgend tijdens het hardlopen als een uitgeblust paard te gaan bellen… Verder is er prima mee te bellen. Aan de andere kant ben je goed hoorbaar, en ook de andere is voor de gebruiker goed hoorbaar.

Sennheiser heeft met de SPORT True Wireless in mijn optiek echt een geweldige set in-ears op de markt gebracht. De CX Sport was voorheen de koptelefoon die ik regelmatig gebruikte (deze review stamde ook uit februari 2019). Sinds de True Wireless is deze echter gewoon op de stapel blijven liggen. Ergens enorm zonde, maar ze zijn gewoon verslagen… en hoe!

Het geluid van de Sennheiser SPORT True Wireless is in dit geval om gewoon over naar huis te schrijven. Tijdens het hardlopen, sporten in een sportschool of dag werken wordt de gebruiker gewoon gemotiveerd even iets harder, verder en beter te gaan. De oortjes hebben die kick/bass en dat is echt heerlijk. Tijdens het rennen koppelde ik de oortjes aan mijn horloge. Ik haalde de in-ears pas weer uit mijn oren als ik mijn woning weer binnenliep. In de tussentijd hoef ik ook geen één keer aan de oortjes te zitten. Deze is dan ook nog eens binnen mum van tijd gekoppeld (via bluetooth) aan een smartwatch.

De batterijduur van de oortjes zijn ook gewoon prima. Ik heb in vele sportsessies helemaal niet de oortjes op hoeven laden, met de 35 uur in totaal is er genoeg te sporten alvorens ze weer aan de lader dienen te hangen. Mij zie je gelukkig ook niet 35 uur achter elkaar sporten.. Biedt dus mogelijkheden genoeg.

Het moge duidelijk zijn dat ik enorm te spreken ben over de oortjes, ze zijn in mijn optiek echt aan te raden. Het is dat ik ze nu gekregen heb in ruil voor deze review, maar was het nou zo geweest dat ik ze terug had moeten sturen, had ik ze vanavond nog besteld.

De Sennheiser SPORT True Wireless krijgt van 4 van de 5 sterren.

Heb jij ook een Sennheiser Sport True Wireless (Zwart)?

Ah, meer reviews, die bedoel je dus. En meer +3 uitgedeeld. :)
Haha, klopt helemaal. Dank je wel! :)