Gigabyte Aero 15 OLED XD-73EE644SP

Inleiding
Het leven kan zo mooi zijn.. althans.. als er gebruik kan worden gemaakt van een 4K OLED paneel op een laptop. En dat biedt de Gigabyte Aero 15 OLED - what’s in the name…
De laptop heb ik een tijd kunnen gebruiken waardoor het tijd wordt eens wat op papier te knallen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!
Specificaties
AERO 15 OLED XD
Windows 11 Home
Windows 11 Pro
Windows 10 Home
Windows 10 Pro
FREE Upgrade to Windows 11
11th Gen Intel® Core™ i7-11800H (2.3GHz~4.6GHz)
Intel® UHD Graphics
NVIDIA® GeForce RTX™ 3070 Laptop GPU 8GB GDDR6
Boost Clock 1290 MHz, Maximum Graphics Power 105 W
NVIDIA Max-Q Technologies:
Dynamic Boost 2.0, Resizable BAR, and Optimus™ Technology.
Full Specifications
15.6" Thin Bezel UHD 3840x2160 Samsung AMOLED Display (VESA DisplayHDR 400 True Black, 100% DCI-P3)
*X-Rite™ Color Calibrated & Pantone® Validated
2x DDR4 Slots (DDR4-3200, Max 64GB)
Mobile Intel® HM570 Express Chipset
2x M.2 SSD slots (Type 2280, supports 1x NVMe PCIe Gen3 & SATA/ 1x NVMe PCIe Gen4)
GIGABYTE Fusion RGB Per-Key Backlit Keyboard
N/A
3x USB 3.2 Gen1 (Type-A)
1x Thunderbolt™ 4 (Type-C)
1x HDMI 2.1
2x 2 Watt Speaker
Microphone
DTS:X® Ultra
LAN: RTL8125-BG REALTEK (2.5G) Ethernet
WLAN : Intel® AX200 Wireless (802.11ax, a/b/g/n/ac/ax compatible)
Bluetooth: Bluetooth® V5.2
HD Camera
Firmware-based TPM, supports Intel® Platform Trust Technology (Intel® PTT)
Li Polymer 99Wh
230W
35.6(W) x 25.0(D) x 2.13 ~ 2.15(H) cm
14.02(W) x 9.85(D) x 0.84 ~ 0.85(H) inch
~2.30 kg
Uitpakken
Tijd om de Gigabyte Aero uit te pakken. In dit geval betreft het wel een review model die naar andere reviewers is gestuurd. Maar, dat mag de pret natuurlijk niet drukken.
De Aero is een gaming laptop met toch behoorlijke specs, en dat is voor een laptop van 2.3 kilo best netjes. Het is echter wel zo dat er daardoor een grote lader wordt meegeleverd. De 230W lader laadt gelukkig de laptop wel snel op.
De achterkant van de laptop ziet er ook gewoon netjes uit. Desondanks dat het een Gigabyte laptop is, wordt er toch een Aero logo weergegeven, die overigens ook nog eens oplicht wanneer de laptop aanstaat.
Ik zou mijzelf niet zijn als ik de laptop ook niet even openhaal.
Allereerst wat opvalt. Aan de onderkanten zitten de speakertjes, en boven het toetsenbord.
Het geheugen bestaat uit twee reepjes 16GB 3200Mhz 1.2v ADATA DDR4 SO-DIMM’s, wat in z’n totaliteit uitkomt op 32GB. En dat is voor een laptop zoals deze gewoon enorm fijn. Daarnaast is het zo dat er twee NVMe sloten zijn, waarvan er al één is gevuld door een 1TB SSD. Links naast de 99Wh batterij zit een andere NVMe slot.
De gigabyte Aero heeft twee goede ventilatoren met 71 blades per ventilator. Daarbij worden er 5 heatpipes gebruikt om de warmte weg te werken. De i7 wordt daarmee toch nog best cool gehouden. Sterker nog, zonder gebruik van de Gigabyte console (software) is de standaard preset dat de ventilator niet heel erg hoorbaar is. Tijdens het gamen gaat deze dan wel echt tekeer.
Voor een laptop als deze zou je ook wel extremere vormen kunnen verwachten, of andere highlights. Maar het is eigenlijk toch nog best een nette/normale laptop.
Het scherm is wel mooi in deze laptop gegoten. De bezels aan de zijkant zijn erg dun.
Laten we niet vergeten, deze laptop heeft met het OLED scherm een Pantone color calibration. Kortom, de kleuren zijn spot-on!
Daarnaast, het toetsenbord heeft 16.7M kleuren. Zo is elke toets qua kleur weer apart aan te passen, of zo zijn er complete golvende rainbows te weergeven.
Dit toetsenbord heeft overigens ook een per-key macro functie die via de software kan worden ingesteld. En uiteraard ook een N-key rollover.
In dit geval was het een laptop met een Nordic layout.
Het blijft ook wel hilarisch om van een monitor foto’s te maken. Als lezer zie je natuurlijk niet zo goed wat ik zie - door de foto’s en compressie daarop. Ik kan je echter wel verzekeren dat het er echt ge-wel-dig uitziet. Persoonlijk ben ik groot fan van OLED qua kleuren.
Ook tijdens het gamen
De Aero heeft de volgende aansluitingen aan de zijkanten (links en rechts)
RJ 45
Headphone/Microphone Combo Jack
mini DP 1.4
HDMI 2.1
Thunderbolt™ 4
UHS-II SD Card Reader
DC-in Jack
Wat wel een punt van aandacht is, de Aero heeft glanzend glas. Er zit dus geen matte coating op het paneel. Hierdoor zijn de kleuren wel een stuk ‘levendiger’.

Bios
De bios van de Aero is eigenlijk wel vrij basic. Het doet wat het moet doen, maar er zit echter verder ook niet heel veel spannends achter. Het is niet een bios zoals je bij de Gigabyte Z690 Xtreme ziet.

Laptop in gebruik
De Aero is niet alleen een heftige gaming laptop qua looks, en toch is er zeker wel mee te gamen. Met de RTX 3070 is er gelukkig wel een hoop power beschikbaar, en dat is fijn. Eigenlijk moet dat ook wel met de 4K OLED scherm. De 3070 kan ook worden gebruikt om te renderen, want een gebruiker van deze laptop zal mogelijk ook beeldbewerken (video-/fotobewerking). Zelf heb ik een hoop foto’s voor mijn reviews via deze laptop kunnen bewerken en dat is echt een waar genot.
Op deze momenten is met de Gigabyte Control Center de batterij behoorlijk goed aan te passen, waardoor er zo’n 6 - 7 uur batterijduur kan worden behaald. Zet je de tubo modus aan, voor zowel de grafische kaart als verlichting en brightness dan ben je na een paar uur al klaar en gluur je tegen een donker scherm aan.
Toch wil ik nogmaals even het OLED scherm benadrukken. OLED heeft immers prachtige kleuren, en dat doet deze laptop met de X-rite (en pantone) kalibratie behoorlijk goed.
Ben je als beeldbewerker dus op zoek naar een laptop die behoorlijk wat power en opslagmogelijkheden heeft, dan is ook dit een hele interessante optie. Doordat het scherm zelf al erg goed is hoeft er niet nog eens extra een gekalibreerde monitor aan te worden geschaft.
Wat betreft gaming, dat lukt gewoon erg goed op deze laptop. Het moet wel worden gezegd dat het van belang is dat men eigen presets hanteert en niet de standaard low, mid, high of ultra presets dient te selecteren. Dan kom je bij sommige games toch best bedrogen uit. Laten we namelijk wel wezen.. je speelt immers op een 4k scherm. Een optie was overigens ook om de resolutie van de games aan te passen naar 2560x1440 om toch die ultra preset te halen - dat helpt namelijk enorm.
Tijdens het gamen wordt de laptop wel goed warm, maar welke laptop niet met zo’n grafische kaart en cpu. Ik vond het persoonlijk echter niet heel vervelend, of had in iedere geval geen gevoel dat ik mijn hand niet meer op de laptop neer kon leggen omdat deze te warm werd, zo erg is het gelukkig ook weer niet.
Tijdens het benchmarken van games als FarCry - en dat zelfs op low of medium - ziet het er soms ook gewoon uit alsof je op een ultra preset zit. Dit komt ook door de scherpte van de 4K i.c.m. de kleuren van het OLED-paneel. Je ziet immers meer.
Het is daarom ook erg leuk om met zo’n laptop te kunnen switchen van normaal gebruik - wat Word documenten typen en vervolgens weer uitgebreid te kunnen gamen.
Geluid van de speakers is prima, maar verwacht geen high-end stereoset - ook geen normale stereoset. Het is in mijn optiek te vergelijken met geluid wat uit een TV komt. Dat klinkt ook.. redelijk.
Wat overigens enorm fijn is aan deze laptop, zijn de aantal aansluitingen. Doordat er gewoon veel usb aansluitingen en thunderbolt aansluitingen op de laptop zitten hoef je ook niet zo snel met verloopjes o.i.d. te werken. Dit geldt ook voor de mini-DP en HDMI aansluiting.
Benchmarks
Uiteraard ben ik ook wel nieuwsgierig naar wat benchmarks
Laten we eerst aftrappen met wat games en daarna wat andere benchmarks.
Cyberpunk 2077
Tsja, een hedendaagse benchmark, zoals vroeger met Crysis 2, is toch wel Cyberpunk 2077. Op 4K ziet het er prachtig uit, heel erg vloeiend is het niet.
Wat wel grappig is; wanneer dezelfde preset op een net wat lagere resolutie wordt afgespeeld het er gewoon wel echt prachtig uitziet - en ook nog eens vloeiend.

F1 2020
Ook met F1 blijft het gaaf om te racen. Op 4K is er eigenlijk op de Aero best uit de voeten te komen. Controller of racestuur erbij en gaan met die banaan!

Far Cry New Dawn
Ook dit is weer één van die mooie spellen. Toch is met 4K echt een hoop plezier uit dit spel te halen. Het vuur (bij explosies) en de bossen/bomen zien er echt prachtig uit. Zeker op 4K met zo’n paneel. Er valt heus nog wel wat te sleutelen op de presets om deze gewoon helemaal vloeiend te laten lopen. Zo niet is er altijd nog terug te schakelen naar 2560x1440.

Middle Earth: Shadow of War
Dit spel heeft in de benchmarks behoorlijke explosies en bewegingen/detail in omgeving. Hierdoor komen er behoorlijke framedrops. Door ook hier te sleutelen is er veel meer uit te halen. Gemiddeld is op medium bijvoorbeeld 72 frames - met drops naar 20, dus daar is nog wel wat speelruimte!

Tomb Raider
Leuke van deze benchmark vind ik altijd; op low lijkt het net MineCraft, waar alles heel erg blokkerig is. Op ultra (ultimate) ziet het er echt prachtig uit. Ook hier is er echt heel veel speelruimte gezien het feit waar ‘normal’ op draait qua frames. Zet wat dingen terug van ultrimate naar normal en ook hier geldt; gaan met die banaan.

Geekbench 5
Met de Geekbench scoort de Aero 5 - voor een laptop - nog best redelijk.

Cinebench 20
Het is ook wel interessant om te zien wat het verschil is tussen de batterij instellingen gebalanceerd of high performance.
De 4983 is met high performance behaald. De gebalanceerde instelling tikt (maar) 4089 punten aan. Dat is best een redelijk verschil. Grappig genoeg doet een single core het met de gebalanceerde instelling het toch weer net wat beter dan de high performance.

Cinebench 23
Dit grapje heb ik ook uitgehaald met de Cinebench 23, waar ik switchte tussen de gebalanceerde en high performance. Ook hier zijn best wat verschillen in punten, waar de high performance natuurlijk beter scoort.

PCMark 10
Uiteraard is ook PCMark meegenomen. In dit geval is er wel gekozen om de preset op ‘high performance’ te laten.
Safe to say dat het nog best wel verschil maakt hoe zowel de laptop wordt ingesteld, alsmede de preset in games. Door hier even aan te sleutelen kun je echt het maximale uit het systeem halen. En de power is er wel..
Gigabyte is in de notebook markt niet heel breed aanwezig, dat komt omdat er op vele levels (instap enz.) al een hoop aanbod is. Toch mikt Gigabyte met o.a. de Aero het op een hoger segment. En dat is met deze OLED XD variant behoorlijk goed te zien.
De Gigabyte Aero OLED XD is niet gigantisch zwaar, met z’n 2.3 kilo is deze daarom toch nog redelijk gemakkelijk mee te nemen.
Ondanks de RTX 3070, 32GB en i7 weet deze laptop toch wel gewoon minimaal 6 uur te halen - in mijn testen, browsen etc.
En dat vind ik gewoon heel erg knap. Zo’n powerhouse zo lang mee laten gaan is echt een stunt. Hiervoor dient wel de Gigabyte Control Center te worden geïnstalleerd. Mocht je dat namelijk niet doen, dan gluur je na een kleine uur tegen een zwart scherm aan. En daar schiet je niets mee op…
Het OLED paneel is prachtig, de kleuren komen echt spectaculair naar voren. Eén van de eerste dingen die ik zei toen de laptop aanging was ‘Wow!’.En dat was overigens niet omdat ik mijzelf in het scherm zag staan..
OLED en 4K is in mijn optiek toch wel echt een gouden combinatie. Voor mijn reviews edit/bewerk ik zo nu en dan toch wat foto’s. Door de kleuren en vooral detail van het 4K scherm is er echt met heel veel plezier te spelen. Ook de Nvidia RTX 3070 zorgt voor een hoop speelplezier. Toch moet het gezegd worden dat sommige games nou echt even ‘te’ heavy zijn voor de 3070, maar is met een beetje getweak toch het maximale eruit te halen. Het is immers een 4K monitor. Als je dan eenmaal alles hebt kunnen tweaken, dan is er wel echt met enorm veel plezier te spelen. Maar, men zal deze laptop niet alleen kopen om te gamen; met een x-rite kleur gekalibreerd scherm (en pantone gevalideerd) kan je wel zeker zijn dat alles er mooi uit ziet. Een echte professional zou met dit ding dus ook behoorlijk uit de voeten kunnen.
Qua schijfruimte.. er zit echter geen HDD in, in dit geval zit er wel al één SSD van 1TB in en is er nog plek voor een tweede. Zo kun je eigenlijk ook nog best wel uit je pan gaan qua SSD’s. Echter, met de Thunderbolt 4 aansluiting wordt er ook nog extra mogelijkheid geboden tot snelle externe storage (door bijvoorbeeld een Thunderbolt 4 ondersteunende nas aan te sluiten).
Desondanks dat de laptop geen mechanische toetsen heeft, toetst deze wel gewoon prima. De documenten die ik met de laptop heb kunnen typen, werden zonder problemen afgetikt. Daarnaast is via dezelfde Gigabyte Control Center de kleuren, macro’s en andere patronen in te stellen. Zo is de helderheid en kleur ook weer te koppelen aan de verschillende modi die op dat moment worden gebruikt. Bijvoorbeeld; energiezuinige modus zet de verlichting op 20% en standaard wit, bij turbo wordt deze weer op 100% gezet met een rainbow color.
The sky is the limit…
Wat mij betreft dus een enorm gaaf ding. Alleen door het scherm ben ik al verkocht. En dan komen we ook gelijk op de prijs. Deze laptop is dan niet meer te koop - is immers het model van vorig jaar. Maar ik kan hierdoor ook niet wachten op de nieuwe generatie die eraan komt. Ongetwijfeld dat ik die ook weer probeer te reviewen… dan ben ik ook weer wat weken zoet - en heb ik gelijk een hoop bewerkte foto’s..
De Aero kwam eind vorig jaar op ongeveer 2200 euro. En ik moet bekennen dat ik dat echt heel netjes vind voor een laptop met deze specificaties.
In mijn optiek verdient de Gigabyte Aero OLED XD 4 van de 5 sterren.