Gigabyte GeForce RTX 3070 Ti GAMING OC 8G

Inleiding
Naar aanleiding van de review van de Gigabyte Z690 Xtreme i.c.m. de 12900K, 32GB geheugen en de 3070Ti is het nu tijd om even een aparte review te wijden aan de grafische kaart, de Gigabyte GeForce RTX 3070 Ti GAMING OC 8G.
Specificaties
Graphics Processing: GeForce RTX™ 3070 Ti
Core Clock: 1830 MHz (Reference Card: 1770 MHz)
CUDA® Cores: 6144
Power Connectors: 8 pin*2
Output: DisplayPort 1.4a *2
HDMI 2.1 *2
SLI support: No
4 Years Warranty (Online registration required)
Uitpakken
Tijd om de 3070Ti uit te pakken. Deze versie betreft wel een reviewsample, die na de review weer terug is gegaan naar Gigabyte. In de tussentijd heb ik een Gigabyte RTX 3060 Vision OC liggen die ik hierna weer mag testen.
Voordeel van de 3070Ti is dat deze niet gigantisch warm wordt, en dat is ook debet aan de drie ventilatoren op de grafische kaart. De derde (bij de 2x 8-pin aansluiting) blaast ook daadwerkelijk door de kaart heen.
Gigabyte noemt deze ventilatoren ‘Windforce 3X’ met fans die de andere richting op draaien. Althans, de middelste draait anders dan de buitenste twee. Hierdoor komt er ook een andere flow op de kaart i.p.v. dat de ventilatoren allemaal dezelfde kant opdraaien. Overigens, de ventilatoren zijn ook nog behoorlijk stil ook. En dat is zeer fijn!
Zoals gezegd maakt de 3070Ti gebruik van twee 8-pin aansluitingen. Gelukkig zit die wel redelijk aan de rechterkant van de kaart (als deze in de behuizing zit). De FE’s zitten over het algemeen met de pinnen in het midden, dat werkt de kabels toch net wat minder mooi weg.
Zoals rechts te zien is, is de grafische kaart soort van open waardoor de ribben goed worden gekoeld.
De 3070Ti heeft zowel een BIOS voor een OC mode en Silent.
En hier mis ik dan toch wel stiekem de SLI aansluiting. Stel je hebt deze kaart gekocht voor een kleine 1200 euro, want de markt was… bijzonder. Dan is het leuk als je dezelfde grafische kaart een jaar na dato weer tegenkomt en het aan kan schaffen voor een kleine 400 euro (bijvoorbeeld via een marktplaats/ebay of waar dan ook). Dan is er weer genoeg speelplezier voor de komende tijd te bereiken zonder weer te ‘moeten’ upgraden in een markt die dan mogelijk weer verhit is. Dat heeft Nvidia natuurlijk erg slim gedaan, voor de eindgebruiker is het net wat minder fijn.
De GPU en VRAM wordt goed gekoeld door een grote koperen heatsink en pipes.
De volgende aansluitingen zitten op de Gigabyte 3070Ti:
- 2x DisplayPort
- 2x HDMI
Tijd om de 3070Ti in de kast te bouwen. In dit geval is er gekozen voor de: De Silent Base 802. De waterkoeler op de Gigabyte Z690 en Intel i9 12900K is een Gigabyte Waterforce x360.
Als de kaart dan eenmaal in de kast zit is het wel best zichtbaar dat het een redelijk grote kaart is. Ach, ik was de 3090 FE gewend en dat is ook geen klein ding.
De kaart misstaat niet op deze moederbord, die eveneens grijze accenten heeft.
Wil RGB of RGB? Ja…
De behuizing maakt gebruik van 7 be quiet! Light Wings 140mm.
Via de software van Gigabyte is de RGB van de 3070Ti ook te ‘syncen’ met de kleur van de ventilatoren.

Gaming
Als gamer ben ik natuurlijk ook geïnteresseerd in de mogelijkheden met gaming. En dat gaat eigenlijk best prima. Buiten de benchmarks om heb ik ook weer heerlijk als vanouds Forza Horizon 5 én aantal andere games kunnen spelen. Dan valt je op hoe fijn het ook is om een stabiel systeem te hebben.
Om te kunnen gamen is er gebruik gemaakt van de Gigabyte RTX 3070Ti op twee verschillende monitoren met ook nog eens twee verschillende ram setjes.
De monitoren waren op een resolutie van 3840x1600 én 2560x1080 (om het mijzelf ook erg makkelijk te maken).
Qua geheugen is er gebruik gemaakt van Kingston Fury Beast KF548C38BB-16 (4800Mhz 16GB - één reep) en de Kingston Fury Beast KF560C40BBK2-32 (6000Mhz 32GB - twee repen). Uiteraard is hier als CPU de Intel 12900K voor gebruikt.
Alle testen zijn 3x gedraaid en hieruit is een gemiddelde gehaald. Wanneer er ‘te’ grote verschillen waar werden genomen - tussen de verschillende metingen - werd deze vaker gedraaid. Dit was echter niet het geval.
Cyberpunk 2077
In Cyberpunk 2077 zijn er verschillende testen gedraaid.
Met Low, waar alles zo ‘laag mogelijk’ werd ingesteld, medium en Ray Tracing: Ultra.
Per test komen er drie soorten scores naar voren. Min-, Average- en Max FPS.
De scores zijn best interessant, zelfs met de Ray Tracing: Ultra ziet het er a: wel enorm goed uit, maar is het b: niet geweldig gamen. Verwacht geen super vloeiende beelden zoals je op 120 FPS ziet. In dit geval zou ik voor medium gaan en het nog een beetje tweaken - op een normale resolutie. De 3860x1600 is voor deze game i.c.m. deze setup echt een stap te ver.

F1 2020
Ook F1 2020 komt goed uit de testen, het is immers ook geen bijzonder zwaar spel. Zelfs op de hoge (high is eigenlijk ultra high) preset komt de gemiddelde framerate niet onder 167 FPS - op de hoogste resolutie. En dat is niet mis.

Far Cry New Dawn
Ook Far Cry New Dawn speelt goed weg op dit systeem. Op low tik je average 127 FPS aan. En op ultra 102. Ondanks dat het average ‘maar’ 25 frames verschil is gedurende de benchmark. Is het wel echt een zichtbaar verschil. Detail op ultra is echt heel goed, vergeleken met low. Het is ook bijzonder om te zien dat de 6000 kit net iets meer frames eruit kan persen dan de 4800 kit.

Metro: Last Light
Metro is wel echt een spel wat je niet zomaar moet gebruiken op presets, dat kwam echt duidelijk naar voren met de test. Zo is het bijvoorbeeld ook niet handig om bij ‘very high’ alles op max te zetten. Met een minimum framerate van 34 FPS op medium voel je dat aardig (en dit was zelfs na meerdere runs op de laagste resolutie. Dit is ook te verklaren door de Texture Filtering die van 4x (bij medium) naar 16x (bij very high) schoot.

Middle Earth: Shadow of War
De minimale fps zijn gek genoeg bij elke benchmark erg laag, dit kwam door meerdere explosies in het spel. En toch is dat gek. De CPU gaf geen gil, het geheugen en de SSD ook niet. Ook hier leert het wel niet de standaard presets te volgen maar een beetje zelf te tweaken. We zijn immers… tweakers.

Tomb Raider
De laatste gaming benchmark voor dit bord is die van Tomb Raider. En deze heeft best interessante scores. Tussen low en ultimate is er echt een gigantisch verschil. Bij low doen ze het scherm uit ofzo. Echt alles lijkt op minecraft. Bij de ultimate is het met gemiddeld 152 frames niet alleen vloeiend, het ziet er ook nog eens prachtig uit ook.
32GB 6000Mhz
Benchen is leuk, en dan ook nog eens scores krijgen. Maar hoe speelt het dan ook? Ik moet bekennen, goed. Tijdens games zoals God of War heeft de 3070Ti behoorlijk wat power. Het is dan geen 3090, maar je krijgt op ‘preset’ high toch ook echt met prachtige beelden te maken.
Nu de grafische kaarten weer behoorlijk afprijzen i.v.m. de overstap naar de nieuwe 4 serie, is er dus ook een mooie kans om nog even snel een leuke kaart op de kop te tikken. De Gigabyte RTX 3070Ti doet wat het moet doen en geeft daardoor een hoop speelplezier.
De kaart zelf is best stil, mede door de drie ventilatoren.. en dat scheelt behoorlijk!
Qua benchmarks komt de kaart gewoon goed uit de voeten. Met de testen die ik heb kunnen doen heb ik mooie scores kunnen halen. Wel is het even van belang om te kijken hoe een bepaalde preset in een game wordt ingesteld. De standaard medium of high/ultra setting kan vaak beter worden afgesteld waardoor er nog meer frames uit te persen zijn. Daarnaast .. een resolutie van 3860x1600 is ook niet standaard, daar ben ik mij wel van bewust. Op een 2560x1440 of zelfs Full-HD setting zijn er veel meer frames te behalen.
De volgende wordt een 3060, wederom van Gigabyte. Kijken hoe deze zich weerhoud met deze resoluties.
Wat persoonlijk als een minpunt voelt, is de afwezigheid van SLI mogelijkheden. Stel dat je al één kaart hebt gekocht en je ziet er daarna voor een paar honderd euro
De prijs is tegenwoordig dus een stuk lager, toch is het zonde dat de markt zo ‘duur’ is geweest. Op tijd van schrijven is deze nu €740,- waar deze bijna het dubbele was.
Met 8GB dien je je wel af te vragen hoe futureproof deze is voor de komende jaren qua ‘zwaarder’ wordende games. Maar ook dat is weer afhankelijk van de gebruikte resolutie. Zit je dus de komende tijd nog op een 2560 of 1920 resolutie, dan zit je in iedere geval wel goed met een kaart als deze.
De Gigabyte RTX 3070Ti krijgt van mij 4 van de 5 sterren.