Inleiding
Ik heb de Oppo Reno8 pro ontvangen van Tweakers in samenwerking met Oppo. Om mee te doen deze actie moest ik de telefoon 2 weken gebruiken en dan een gebruikersreview schrijven. Na de twee weken moet ik de telefoon weer terugsturen (Een willekeurig gekozen deelnemer van de vijf mag de telefoon houden).
Kort wat over mij, en de context waarin ik deze review schrijf:
Ik ben 34 en werk in e-commerce management. Ik gebruik mijn telefoon hoofdzakelijk voor bellen, WhatsApp/Signal/Emails/Agenda en muziek luisteren met Spotify. De camera gebruik ik eigenlijk alleen voor snapshots wanneer ik mijn Mirrorless camera niet bij me heb.
Mijn referentiekader is een Oneplus 6 die ik meer als 4 jaar heb gebruikt. 4 weken terug heeft de Antenne van mijn Oneplus het begeven en ik heb toen een Pixel 6 gekocht (in Duitsland).
In de doos
In de doos is meegeleverd:
- 80w oplader + kabel
- Telefoon
- Handleiding
- Sim-ejecter tool
Op de website van Oppo staat dat ook een hoesje meegeleverd wordt. Dit klopt echter niet. Uit navraag blijkt dat ze dit nog moeten veranderen op de website.
Featureset
De Highlights die Oppo zelf noemt:
Hieronder de features die er voor mij uitsprongen. Wat overigens opvalt is dat ze in de marketing vrij veel focus leggen op de camera.
Features:- Mooi design (subjectief natuurlijk)
- Glazen achterkant (zowel een voordeel als nadeel)
- Standaard 256 GB
- Batterijduur is prima
- Batterij laadt ontzettend snel op (80w met kabel)
- Snelle vingerafdruksensor
- Goede main camera
Ontbreekt er iets?
Wat voor mij ontbreekt en ik eigenlijk in dit prijssegment wel verwacht had is een hogere IP rating en draadloos laden.
Verder is er redelijk veel bloatware geïnstalleerd en beschikt de telefoon over een paar gimmick gesture navigatie opties. Misschien zijn dit voor sommige mensen (positieve) features maar wat mij betreft hadden ze beiden achterwege kunnen laten.
Wat ook ontbreekt is een koptelefoon aansluiting. Dit zou ik zelf graag nog gezien hebben, maar is tegenwoordig eerder de norm. Dus zie ik ook niet als groot minpunt.
De camera software is in orde. Je hebt veel opties. Ik vind de camera resultaten echter niet zo goed als ik had verwacht gebaseerd op hetgeen wat Oppo in de documentatie schrijft. Daarover meer in de paragraaf “Beeldkwaliteit opname”.
Design
Het toestel ziet er mooi uit. De afwerking oogt en voelt hoogwaardig. Hoewel de glazen achterkant er best mooi uitziet, is het ook een vingerafdrukmagneet. Wat dat betreft had ik liever aan ander materiaal als glas, zodat vingerafdrukken niet zo snel zichtbaar zijn. De randen van de telefoon zijn hoekig. Niet scherp, maar ook niet heel comfortabel om langer vast te houden.
Een leuk detail op de powerknop aan de rechterkant, een groen streepje. Het is niet veel maar een klein detail wat de afwerking ten goede komt.
:strip_exif()/m/299674/1OEVnMCTIOStcbRM2ZwtivsABNXWwi1DRoa1gcsfR1W3tbMkmU.jpeg?f=620xauto)
Bouwkwaliteit en afwerking
De bouwkwaliteit is voor zover als ik dat in 2 weken kan beoordelen goed. Alles is van glas of metaal. Voelt goed en stevig aan.
Gebruiksgemak
1st time Setup
Wanneer je de telefoon de eerste keer opstart is het allemaal erg makkelijk om de telefoon naar wens in te stellen. Ik heb gebruik gemaakt van de standaard Android functie om de data van mijn oude toestel over te zetten naar mijn nieuwe telefoon. Dit gaat met de bijgeleverde kabel. Dat alles duurde ongeveer 2 minuten en vervolgens moest de telefoon nog 5 minuten apps updaten/installeren.
Software (bloatware?)
Out of the box is hier Android 12 met ColorOS 12 geïnstalleerd.
Zoals eerder al aangegeven is er redelijk wat bloatware aanwezig. Je kan deze apps vrijwel allemaal deinstalleren.
Ik ben vergeten om vast te leggen wat het allemaal was. Als ik het me goed herinner een paar games, shopping apps, Facebook, Tiktok, etc. Vanuit de app drawer heb ik ze direct verwijderd en dit is daarom een verwaarloosbaar minpunt.
ColorOS
Ik heb zelf graag een kale Android ervaring. Ik had daarom geen hoge verwachting van ColorOS. Maar ik moet zeggen, zo verkeerd is het niet. De opties/instellingen zijn misschien iet anders ingedeeld als ik gewend ben, maar alles is goed te vinden en er zijn geen functies voor mij die ontbreken.
ColorOS heeft ook veel customization op het gebied van je home screen, iconen etc. Als je graag de weergave van je telefoon aanpast naar je eigen wensen kan dat hier goed.
Unlocken
Hoe goed en betrouwbaar de telefoon te unlocken is, is voor mij een wezenlijk onderdeel van het gebruiksgemak. Dat is namelijk een functie die je dagelijks natuurlijk erg vaak gebruik. Mijn Pixel 6 heeft een vingerafdrukscanner onder het scherm. Deze werkt niet goed. Het is acceptabel, maar vermindert toch het gebruiksgemak van de telefoon omdat je soms 2 tot 3 keer mijn vinger niet herkent.
Niets van dat alles bij de Oppo Reno8 Pro. De vingerafdrukscanner die ook onder het scherm zit werkt supersnel (dag en nacht verschil met mijn Pixel 6) en ook de gezichtsherkenning is praktisch en zeer bruikbaar. Beide methodes functioneren constant en betrouwbaar.
Stabiliteit en betrouwbaarheid
In de 2 weken testen heb geen crashes of vastlopers gehad. Alles loopt soepel en heb hier verder geen op- of aanmerkingen.
Performance
In mijn day2day use is de telefoon erg vlot. Multitasken is geen probleem (het toestel beschikt over 8GB RAM). De telefoon wordt ook niet echt warm tijdens het gebruiken.
Ik speel geen games op mijn telefoon. Daarom kan ik er niet zoveel over zeggen. Om het toch kort uit te testen heb ik een aantal games van Netflix geïnstalleerd en die draaiden allemaal erg soepel. Geen stotteren of iets dergelijks. Daar hield mijn “game” test op. Voor benchmark scores enzovoort, zijn er betere/andere bronnen:
Google
Voor mijn huis-tuin-en-keuken gebruik is de Oppo Reno8 Pro op dit moment meer dan snel genoeg.
Accuduur
De accu beoordeel ik als ruim voldoende. Ik kom er dag ruim mee door en meestal zelfs 2 dagen. Een groot pluspunt vind ik ook dat de 80w oplader met kabel bijgeleverd is. Hiermee laadt de telefoon ontzettend snel op. Voor echte testdata verwijs ik naar de
tabel van Tweakers in de laatste BBG.Scherm
Het beeldscherm is 6,7 inch groot en heeft een resolutie van 2412x1080 pixels. Het scherm is plat en heeft geen kromming bij de randen. Mijn toestel is met een aangebrachte screenprotector uit de doos gekomen.
In het menu kan je kiezen tussen 60hz of 120hz verversingssnelheid. Ik heb de 60hz mode niet veel gebruikt. Daarmee zou je batterij kunnen sparen, maar aangezien de batterij voor mij voldoende is heb ik deze instelling op 120hz gelaten. De animaties zijn soepel en vloeiend. Ik geloof dat de telefoon bij statische beelden automatisch de verversingsnelheid naar beneden schaalt om batterij te sparen. Visueel merk ik daar niets van.
Het scherm is verder goed fel en is ook goed buiten in zonlicht te gebruiken.
Ik vind het scherm een van de beste eigenschappen van deze telefoon.Beeldkwaliteit opname
Hoewel ik normaal gesproken niet zoveel gebruik maak van een smartphone camera, heb ik toch voor deze test een beetje met de camera gespeeld. Ook omdat er door Oppo zelf zoveel nadruk op de camera gelegd wordt in het marketingmateriaal.
De telefoon heeft 4 camera’s:
- Hoofdcamera (50mp)
- Groothoekcamera (8 mp)
- Macrocamera (2mp)
- Selfiecamera (32mp)
Hoofdcamera
De main camera functioneert acceptabel. Bij goed licht krijg je genoeg detail en scherpte in de foto’s. De HDR functie zorgt er niet voor dat de foto’s te bewerkt uitzien en de kleuren zijn redelijk neutraal. Niet zo saturated als sommige telefoons dat doen.
Maar, wanneer ik de foto’s vergelijk met mijn Pixel 6, waarvan de adviesprijs 100 euro goedkoper is, zijn de Pixel foto’s duidelijk beter.
Voorbeeld foto hoofdcamera
:strip_exif()/m/299674/1OEVQ8p0Q7lWjIZ0bydKNN3Db6Mm9DUSEfV7oH097reZWWLcfO.jpeg?f=620xauto)
Groothoekcamera
Deze camera hadden ze ook achterwege kunnen laten. Heel weinig detail, alleen in het midden van de foto enigszins scherp. Als je deze wil gebruiken, dan alleen bij zonlicht. Bij low-light kan je beter een tekening maken.
Voorbeeld foto groothoek camera
:strip_exif()/m/299674/1OEVQ8EnT59dua3kyOjwe6s8vgedm0F2Aq48VXpzxNnq2jw5rz.jpeg?f=620xauto)
Macro-camera
Weinig scherpte, weinig resolutie. Ik zie hier de meerwaarde niet van. De modus is ook verstopt in het menu en niet direct toegankelijk. Hadden ze ook weg kunnen laten.
Voorbeeld foto Macrocamera
:strip_exif()/m/299674/1OEVQ8xUtDcs732WDqOT5PB5QLehNKVSFw0mQBMWTKD6JPHnbq.jpeg?f=620xauto)
Selfiecamera
De selfiecamera is prima. Ook goed te gebruiken voor groepsfoto's. Herkent gezichten en focust automatisch zodat de gezichten scherp zijn.
Conclusie camera
De hoofdcamera en de selfiecamera zijn prima bruikbaar. Voor mij ook meer als voldoende voor af en toe een groepsfoto of om een sfeerimpressie te versturen over Whatsapp. Maar als je meer met de camera wil, en veel foto’s neemt, denk ik dat de Oppo Reno 8 Pro teleurstelt. De groothoek- en macrocamera zijn bovendien echt ondermaats.
Ik heb ook geprobeerd ’s avonds een paar foto’s te nemen. Met de hoofdcamera gaat dit nog enigszins. Veel wordt met software gecorrigeerd. Maar stabilisatie is volgens mij niet aanwezig en ik had ook vrij veel foto’s met motion-blur. De groothoekcamera kan je bij slecht licht niet gebruiken.
Bereik
Hier heb ik geen problemen ondervonden. Altijd bereik en goede verbinding. Ook gesprekskwaliteit is goed.
Prijs
De prijs van dit toestel ligt op het moment van schrijven rond de € 750,-. Dat is te duur. Ik vind dat een telefoon voor die prijs een veel betere camera moet hebben. Ook ontbreekt draadloos laden en een hoge IP rating.
Het scherm is mooi en de gebruikservaring ook prima. Maar als ik het vergelijk met de andere toestellen op de markt zou ik eerder een prijs van € 499,00 verwachten.
De Oppo Reno8 Pro is een goede telefoon voor een bedrag rond de € 500,00. Helaas kost het toestel op dit moment nog € 750,00. Ik zou hem daarom niet snel aanraden op dit moment. Als de prijs wat daalt is het een zeer interestante optie met een goed scherm, een goede accuduur met een batterij die je supersnel kan opladen. Maar in het prijssegment waar de telefoon zich nu in beweegt zijn er naar mijn mening aantrekkelijkere opties.