Apple AirPods Pro (2e generatie) met Lightning-oplaadcase (Wit) Review

karel97
30 september 2022, laatste update op 30 september 2022, 3.496 views Product gekocht

Apple AirPods Pro (2e generatie) met Lightning-oplaadcase (Wit)

Een goede update van de AirPods Pro met betere audiokwaliteit en fijne nieuwe functies. Zeker een aanrader voor iemand met een iPhone die op zoek is naar goede oortjes met ANC.

Pluspunten

• Nieuwe chip
  • Geluidskwaliteit
  • Nieuwe oplaad mogelijkheden
  • Batterijduur
  • Transparantiemodus
  • Noise cancelling
  • Formaat case

Minpunten

• Prijs
  • Geen custom EQ

Inleiding:
Na bijna 3 jaar actief gebruik van mijn AirPods Pro (1) was ik wel toe aan een nieuwe set. De oude waren inmiddels redelijk op. Batterijduur was matig, transparantiemodus werkte niet goed meer, de noise cancelling werkte ook niet heel goed meer en er zat een zachte constante ruis. Daarom keek ik uit naar de aankondiging van deze nieuwe serie. Ik ben al een aantal jaar verzonken in het Apple Eco Systeem, vandaar de keuze voor AirPods Pro. Goed dus om te weten dat ik dit product gebruik i.c.m. een iPhone.
Verpakking & Accessoires:
Eigenlijk zoals we het gewend zijn van Apple. De Airpods komen in een mooie doos, goed verpakt en het uitpakken blijf ik toch leuk vinden. Qua inhoud verschilt het eigenlijk niks met de vorige series. Naast de AirPods zelf, vind je een oplaadsnoer en krijg je 4 verschillende maten eartips. Bij de vorige serie waren er dat nog 3. Standaard zitten de medium eartips op de AirPods. Verder zit er een korte instructie bij, en krijg je geen Apple stickers.
Setup:
De setup gaat eigenlijk erg gemakkelijk. Zodra je de case opent en naast je iPhone houdt, komt er na een paar seconde een banner met de vraag om te verbinden met je AirPods. Vervolgens laat diezelfde banner de functies zien van je nieuwe AirPods en kun je direct muziek luisteren. Je hebt de mogelijkheid om ook in te stellen dat je notificaties voorgelezen worden, maar persoonlijk maak ik hier geen gebruik van. Via instellingen kun je onder Bluetooth nog een aantal zaken aanpassen en een test doen om te controleren of je de juiste eartip hebt geïnstalleerd.
Nieuwe functionaliteiten:
Adaptieve Transparantie
Om eerlijk te zijn heb ik dit niet zelf kunnen testen. Ik heb niet direct case waar ik dit zou kunnen uitproberen. Als ik andere reviews op het internet kijk/lees, zie ik gemixte reacties. Reken er maar niet direct op dat je heel veel aan deze functie hebt. Wellicht werkt het wel bij een concert, maar ik vraag me af hoe leuk een concert is als iedereen met AirPods staat, ik zou persoonlijk voor de traditionele schuimdoppen gaan.
Verbeterde Noise Cancelling
Ik merk dat deze wel echt verbeterd is. Geluid in de omgeving wordt beter gedempt en ik merk dat ik in de sportschool minder last heb van omgevingsgeluid, op kantoor worden pratende collega's goed weg gefilterd en heb ik ook geen last van andere kantoorgeluiden. Vaak heb ik muziek aan staan op ongeveer 50% en dan heb ik geen last meer van omgevingsgeluid. Bovendien vind ik 50% volume niet te hard en niet te zacht, wat het aangenaam houd om muziek te luisteren.
Volume bediening op AirPods:
Dit werkt echt heel fijn! Het verbaast me dat ze bij Apple niet bij de 1e generatie op dit idee zijn gekomen. Maar ik merk met 1 week gebruik al dat ik veel mijn volume aanpas op mijn AirPods. Op het moment dat je volume aanpast hoor je een zacht geluidje en de stappen van de volume aanpassing zijn precies goed. Ik heb wel de indruk dat het indrukken minder goed geregistreerd wordt dan op mijn oude AirPods, of dit in relatie is met deze nieuwe functie weet ik niet, maar ik probeer regelmatig te pauzeren of door te spoelen en dat wordt dan niet helemaal goed geregistreerd.
Ruimtelijke audio:
Dit vind ik persoonlijk echt heel fijn. Apple heeft helaas nog geen ondersteuning voor ruimtelijke audio in Spotify, maar toch werkt het daar wel redelijk. Ik merk verschil in ruimtelijke audio tussen Apple Music en Spotify wanneer ik hetzelfde nummer afspeel, in Apple Music klinkt het dan wel echt beter. Alleen ben ik niet zo'n fan van Apple Music, maar dat even terzijde. Het is nu ook mogelijk om ruimtelijke audio te optimaliseren door een "scan" te maken van je oren. Zelf snapte ik alleen niet hoe Apple wil dat je de camera positioneert, vond het een beetje ingewikkeld en na een paar pogingen lukte het uiteindelijk toch maar ik hoor eigenlijk geen verschil.
Nieuwe oplaadmogelijkheden
Hier ben ik ook erg blij mee. Ik had nog niet de MagSafe case bij de vorige generatie. Maar met deze nieuwe generatie kun je naast de lightning connector ook opladen met een MagSafe lader, Apple Watch lader en een standaard draadloze oplader. Omdat ik ook een Apple Watch heb, vind ik het erg handig dat ik de lader daarvan nu ook kan gebruiken. De case wordt, in tegenstelling tot de standaard draadloos laden, niet warm bij gebruik van de Apple Watch lader of met MagSafe. Ik heb dan ook het idee dat het minder schadelijk is voor de batterij.
Vernieuwde case
Geen hele grote en spannende update. Er is een bevestiging voor een draagkoord toegevoegd en een speaker. De bevestiging voor het draagkoord vind ik niet heel interessant en een onnodige toevoeging. De speaker daarintegen vind ik wel een fijne toevoeging. Bij het opladen hoor je een geluidje en op het moment dat je case bijna leeg is en je plaatst je AirPods terug in de case, speelt er ook een geluid. Dit is overigens uit te schakelen in de instellingen. Ik laat mijn case nog weleens slingeren of hij valt tussen de bank. Dan is het toch wel erg handig om een speaker te hebben. Daarnaast zit de "U1-chip" ook in de case ingebouwd. Met deze chip kun je gemakkelijk met je iPhone zoeken naar je case. Er verschijnt dan een pijl op je iPhone die wijst naar de richting van je AirPods case. Dit werkt in de praktijk soms wel en soms niet. Ik krijg er nog niet echt grip op waar dat aan ligt.
Verbeterde audio kwaliteit
Door de nieuwe H2-chip is er naast een aantal functionele updates, ook een verbetering in de geluidskwaliteit van de AirPods. Ik ben geen geluidstechnicus dat ik exact weet wat dit qua frequenties doet. Maar als "gewone" luisteraar merk ik wel verschil en vind ik het geluid echt verbeterd. Ik ervaar een voller en helderder geluid bij het luisteren naar muziek. Apple maakt gebruik van een zogeheten "Adaptieve EQ". Deze zou er voor moeten zorgen dat de EQ wordt aangepast naar de vorm van je oor zodat je elke frequentie goed zou moeten horen. Persoonlijk zou ik graag de mogelijkheid hebben om een eigen EQ profiel aan te maken, wat in sommige muziek stream apps wel mogelijk is, maar dan nog gooit Apple z'n eigen EQ er nog overeen, je kunt dit dus niet uitzetten.
Overige functionaliteiten:
Gebruiksgemak
Hier ben ik eigenlijk gewoon heel tevreden over. Formaat van de case is klein genoeg om 'm altijd mee te nemen. De AirPods laden snel en met de verbeterde luistertijd van 6 uur verwacht ik niet in situaties te komen waar ik tekort kom. De AirPods verbinden gemakkelijk met mijn iPhone & Mac.
Conclusie:
Ik ben eigenlijk blij verrast met deze nieuwe updates voor de AirPods Pro. Het is een volledig pakket en de nieuwe functionaliteiten vind ik erg fijn. Twijfel je over de aanschaf van AirPods Pro? Als je een iPhone hebt zou ik ze zeker aanraden. Voor Android zijn er andere goede alternatieve draadloze oordoppen waar je waarschijnlijk meer plezier van zult hebben. Op het moment dat je huidige AirPods pro nog goed genoeg zijn, zou ik het de kosten niet waard vinden. De prijs is door de slechte dollarkoers niet beter geworden en je bent een slordige €300,- armer op het moment dat je deze nieuwe AirPods koopt.

Ik moet wel zeggen dat ik tijdens het schrijven van deze review 2 maal problemen had met mijn AirPods. Ineens kwam er een harde ruis tijdens het luisteren en mijn muziek stopte. Hoe dit kwam, geen idee, maar ik verwacht dat het met een firmware update wel verholpen wordt.

Heb jij ook een Apple AirPods Pro (2e generatie) met Lightning-oplaadcase (Wit)?

Mooie en uitgebreide review, leest makkelijk weg. Zelf ook in het bezit van AirPods Pro 2 en in eerste instantie (na drie keer eerder de afgelopen jaren) weer eens Apple Music geprobeerd. Het geeft wel een wow-effect qua geluidskwaliteit, maar ik blijf het allemaal minder vinden qua gebruiksgemak dan Spotify. Sneller zoeken, sneller afspelen, Connect... hopen dat Spotify ooit nog eens verbeterde audiokwaliteit krijgt of dat Apple Music stappen gaat maken in UI. De AirPods Pro 2 zijn daarentegen fijne oordoppen en zeker geen verkeerde aanschaf!
Bedankt! Leuk om te horen :)

Het geluid met Apple Music is inderdaad erg mooi en beter dan andere apps. Maar Spotify voelt inderdaad wel wat lekkerder aan. Ik vrees alleen dat Spotify niet snel volledige ondersteuning krijgt voor bijvoorbeeld ruimtelijke audio (Spatial Audio). Apple is niet zo'n fan van Spotify. Spotify heeft hier zelfs een website voor gemaakt (https://www.timetoplayfair.com/).

Veel plezier met je AirPods Pro 2, goede keuze geweest inderdaad :)
Hoi Allemaal, wie kan mij helpen????

Ik heb inmiddels een paar verschillende oordoppen uit het lagere prijssegment geprobeerd maar loop telkens tegen het volgende probleem aan. Ik maak veel gebruik van Multipoint-bluetooth. IK heb mijn iphone en mijn desktop allebei gekoppeld. Wat is nu het geval. Ik werk op mijn desktop (bv zoommeeting of andere vormen van geluid/communicatie). Vervolgens wil ik wat opzoeken op mijn telefoon of een whatsapp beantwoorden. Zodra ik mijn telefoon open schakelen de oordopjes over van mijn pc naar mijn iphone. Nog sterker; als ik een podcast een dag eerder heb geluisterd wordt deze automatisch opgestart. Dat wil ik helemaal niet. Ik wil in mijn zoommeeting blijven. Pas als ik gebeld wordt dan wil ik kunnen kiezen of ik dat opneem via mijn oortjes. Is dit een onmogelijkheid en is mijn wens dus onzinnig of werken de airpods pro 2 wel op deze wijze? Of is er een ander merk wat dit wel doet?

alsvast bedankt

Jan
Je noemt als nadeel "Geen custom EQ", dat is deels correct. Er is een trucje.

Mits je de doppen gebruikt in combinatie met een recente iPhone kan je onder Instellingen, Toegankelijkheid, AirPods, Toegankelijkheidsinstellingen voor geluid, Aangepaste koptelefoon (aanzetten), Configuratie van aangepast geluid een Audiogram inlezen om het geluid aan te passen.

Audiogram kan je bij een Audicien laten maken, of je maakt er zelf een. Er zijn ook appjes uit de app store die een test kunnen doen en het geluid op die manier aanpassen (werken naar mijn ervaring niet goed genoeg, ymmv).

Een nadeel is wellicht dat je niet zelf met balkjes kan schuiven, via een omweggetje kan het wel.

Als je eenmaal doorhebt hoe je een audiogram maakt (is een eenvoudig grafiekje) zou je dus ook daarmee het geluid aan kunnen passen aan jouw smaak.