Ik schrijf deze review puur vanuit gebruikers ervaring, heb verder geen benchmarks gedraaid voor cijfers, alleen om de koeling te testen.
Ik heb sinds kort een ITX build gemaakt;
Lian-Li TU150 case.
ASUS ROG Strix B550-I Gaming
Ryzen 9 5900x
MSI GeForce RTX 3050 VENTUS 2X 8G OC
Het is een kleine kast met weinig ruimte, dus het wordt er behoorlijk warm. Ik heb een be quiet! Silent Wings 3 casefan voorin gezet.
In eerste instantie had ik een Scythe Mugen 5 PCGH Edition koeler gekocht. Ik gebruik Prolima PK-3 cpu paste. Ik dacht dat een grotere koeler misschien net niet zou passen vanwege de mem clearance.
Tijdens normaal gebruik schoten de fans best snel en vaak in de hoogste stand en met HW monitor zag ik dat de CPU best snel richting the 85+ graden ging. Tijdens een beetje film kijken schommelde de temps rond de 55 graden, met heel sporadisch 49, maar eigenlijk bij normala gebruik was de temperatuur constant zo'n 65 graden.
Ik vond dit best heet en heb toch de gok gewaagd en er een Be Quiet Dark Rock Pro 4 in gezet. Het verschill is aanzienlijk.
Bij normaal gebruik schommel ik rond de 40 graden, met soms zelfs in de hoge dertigers, en als ik prime95 draai blijven alle cores netjes rond de 60 graden met kleine uitschieters naar 65. Ik heb nog geen enkele keer 70+ gezien. Dit is natuurlijk wel een heel groot verschil en ik heb dit niet goed getest, wie weet is de pasta nu beter verdeeld of wat dan ook, maar ervan uit gaande dat dit regelijk gelijk ligt is dat dus een verschil van 20 graden mediaan.
En het beste, de fans hoor ik echt niet...ik moet af en toe kijken of het systeem wel aan staat bij wijze van. Ook onder load tijdens prima95 draaien de fans echt nagenoeg geluidloos.
Echt een fantastische aankoop en ik kan het iedereen aanraden. Zelfs in zo een kleine kast op een beestje als de 5900x koelt hij als een beest maar klinkt hij als de nacht
/een blije tweaker