Algemene beoordeling
Dankzij het Tweakers testpanel mocht ik deze CPU cooler testen, een mooie mogelijkheid om de standaard CPU cooler van mijn 2e systeem eens te updaten.
Ik heb deze test uitgevoerd het volgende systeem:
- AMD Ryzen 5 1600
- Gigabyte GeForce GTX 1060 G1 Gaming 6G
- Team Group Vulcan T-Force 16GB
- Phanteks Eclipse P400S
Specificaties van de cooler
Hieronder staan de specificaties van het koelblok en de fan beschreven.
Algemene Specificaties
Dimensions (L x W x H), (mm) | 87 x 121 x 155 |
Total weight (kg) | 0.685 |
TDP (W) | 150 |
Socket compatibility AMD | AM5 / AM4 |
Socket compatibility Intel | 1700 / 1200 / 2066 / 1150 / 1151 / 1155 / 2011(-3) |
Fan model, number | Light Wings 120mm PWM high-speed |
RGB connector | ARGB |
Cable length (mm) | 220 |
Lifespan (h / 25°C) | 60,000 |
Testmethode
Deze PC wordt voornamelijk gebruikt voor het kijken van sport en af en toe worden er wat games op gespeeld.
Ik heb dan ook gekozen om het testen van de CPU cooler als volgt aan te pakken.
Om toch te kijken wat de temperatuur doet van de CPU onder volle belasting heb ik Prima95 een uur laten draaien met de stock cooler en daarna met de Be quiet! Pure Rock 2 FX Black.
Daarna heb ik het getest met een praktijk situatie door Forza Horizon 5 een uur te spelen, om zo de hele PC volledig te benutten. Ook dit eerst met de stock cooler en daarna de Be quiet! Pure Rock 2 FX Black.
Wat krijg je als je de CPU cooler koopt?
Verpakking
Verpakking netjes met een goede stevige doos met stukjes schuim on de koeler te beschermen.
:strip_exif()/m/406389/1OC5BJE0qc2qdUc4UV13BLB4rEQzt9aSVGkPdF0h0Uf4nwogkg.jpeg?f=620xauto)
Inhoud
- Koelblok
- ARGB Fan + Clips
- AMD mounting + schroefjes
- Intel mounting socket 1700
- Intel mounting + backplate + schroefjes
- Algemene schroefjes en mounting plaat

Uiterlijk
Zelf vind ik de cooler er netjes en strak uitzien.
Alles is zwart afgewerkt en bovenop zijn ook de heatpipes netjes afgewerkt met dopjes zodat alles er strak uitziet.
De kleine details zoals de fan clips en schroeven die ook zwart zijn, maakt het wel een kloppend totaal plaatje.
:strip_exif()/m/406389/1OC68i4nGgDFLh0rb8h7wHeSJxjdlQQCwZSOELYwrc9UcgSxEM.jpeg?f=620xauto)
Installatie
De installatie van deze CPU cooler is erg eenvoudig en zit goed in elkaar.
De handleiding voldoet en is gemakkelijk te volgen.
Het enige wat in mijn geval minder was, is dat de PC al ingebouwd is en de standaard backplate van AMD helemaal los komt te zitten op het moment dat de stock cooler gedemonteerd wordt.
Hierdoor moet ik dus de achterkant van mijn kast ook open maken, om deze backplate vast te houden.
Daar kwam ik achter nadat ik de stock cooler los had gemaakt en de pc op de zijkant lag.
De backplate lag hierna los in de kast en moest ik de kast rechtovereind zetten om de eerste stappen te voltooien.
Dit is natuurlijk geen probleem als het moederbord nog niet is ingebouwd.
Wat me erg is opgevallen is dat er duidelijk rekening is gehouden met het gemak van de installatie en de ruimte voor RAM sloten.
:strip_exif()/m/406389/1OC6gb7gDfYB3Eo68M9TQsxo5jDwq8Q9vrx2obatFBbWmZhhph.jpeg?f=620xauto)
Het eindresultaat
Doordat mijn moederbord geen ARGB ondersteund moest ik wat knutselen om ook de ARGB te testen.
Gelukkig kon ik het via mijn andere PC doorlussen en daarmee de functionaliteit toch testen.
De kleuren zijn mooi en helder en ook duidelijk de kleur zoals ik ze aangaf in mijn RGB software.
Mijn PC heeft van zichzelf al een LED strip maar die heb ik hier tijdelijk uitgezet om de kleuren van de FAN beter te kunnen zien.
Hieronder nog een aantal foto's van verschillende kleuren + op het moment dat de LED strips ook aan staan.
:strip_exif()/m/406389/1OC6pTxhjJr4NML2fubHgx18U3NxYwFOrf3tUVct77vMwMmbTy.jpeg?f=620xauto)
Geluidsproductie
Helaas heb ik geen meet apparatuur om het aantal decibel te meten, dus moet je het doen met mijn eigen waarnemingen.
Op het moment dat de PC in idle staat is de fan niet tot nauwelijks hoorbaar.
Dit kon ik gelukkig goed testen, omdat ik de rest van de fans in mijn case uit had staan en de videokaart heeft fans die stil staan als hij idle is.
De geluidsproductie van de fan op het moment dat je een stresstest gaat doet, of een game gaat spelen is wel wat hoger en je kunt de fan horen als je goed luistert, echter totaal niet storend en op het moment dat ik een game start gaat de videokaart hier gemakkelijk boven.
Het verschil met de stock cooler is wel aanzienlijk aanwezig.
Koelprestaties
Zoals eerder aangegeven heb ik op 2 manieren getest met Prime95 en Forza Horizon 5 een uur te draaien.
Prima95 Temperatuur
Stock Cooler | Be Quiet! Cooler |
/m/406389/1OC7lFl0qJyemKLTZaSMJpGY2ZbLfAS6GzibNBoytpz2J0JQJC.png?f=620xauto)
| /m/406389/1OC7lFEJ5KEPqsDgtFE52G3ELvhxJ6MaynM5eP7pESeCMESH59.png?f=620xauto)
Forza Horizon 5 temperatuur
Stock Cooler | Be Quiet! Cooler |
/m/406389/1OC7lFmFHo6dlWzlK1YkV4cLgv5gVMm6nb5fnIEv4HBkqGxYL8.png?f=620xauto)
| /m/406389/1OC7lFWv06PrX5scc15FISQgjr6OxtQ3FBu22hEEBNrdPwg7d7.png?f=620xauto)
De temperatuur zakt toch best wel met de Be Quiet cooler en dat met aanzienlijk minder geluid.
Dus wellicht ruimte voor overclocken, of een andere CPU met een hogere TDP.
Dat moet deze CPU cooler ook makkelijk aan kunnen.
Prijs
De prijs van deze CPU cooler is +/- €40,- en in deze prijs categorie zit zeer veel concurrentie.
Zelf vind ik dat je een goed afgewerkt en degelijk product krijgt, wat zijn werk goed doet.
Eindconclusie
Zoals hierboven ook al vermeld vind ik dat de cooler vind ik het totale pakket wat je krijgt goed en degelijk.
Er lijkt overal aan gedacht te zijn en dit zorgt ervoor dat cooler bijvoorbeeld nergens problemen gaat krijgen met RAM plaatsing. Dat het makkelijk te installeren is zonder poespas.
Mocht ik zelf opzoek zijn naar een CPU cooler zou ik deze ook zeker overwegen.
Wat ik wel jammer vindt is dat de ARGB fan bij mij dus niet gaat werken en het is opvallend dat dit op bijna geen enkele webshop vermeld wordt, of wordt aangeduid als LED. ( ook hier op Tweakers )
Voor Tweakers is het wellicht te begrijpen wat het verschil is tussen RGB en ARGB, maar lang niet voor iedereen.