Dell Professional P2210 Zwart Review

Kid Jansen
1 december 2010, laatste update op 1 december 2010, 4.259 views

Dell Professional P2210 Zwart

updates & plans (laatste update 17-10-2010): • originele review (17-10-2010) • input lag testen (ergens in december) • backlight bleeding testen (ergens in december) • kijkhoeken testen (ergens in december) Het zal je onmiddellijk opvallen dat deze review heel erg veel lijkt op m'n reviews van de Dell 2009W en Dell 1708FP, sterker nog, ze zijn grotendeels hetzelfde. Dat klopt, ik heb de review van de Dell 2009W namelijk als template gebruikt. Alle beeldschermen die ik voor deze grote test aan de tand heb gevoeld, heb ik allemaal op dezelfde manier getest. Hierdoor komen de reviews hoe dan ook al grotendeels overeen, op de afbeeldingen na dan. Als het oordeel bij een bepaald criterium sterk...

Pluspunten

• Contrast (beste van de geteste schermen)
  • Verstelbaarheid (tilt, swivel, pivot, hoogte)
  • DisplayPort (hoewel dat weinig toe voegt)

Minpunten

• Kleurbereik
  • Hotspot in het midden van het scherm
  • Prijs

updates & plans (laatste update 17-10-2010):
• originele review (17-10-2010)
• input lag testen (ergens in december)
• backlight bleeding testen (ergens in december)
• kijkhoeken testen (ergens in december)

Het zal je onmiddellijk opvallen dat deze review heel erg veel lijkt op m'n reviews van de Dell 2009W en Dell 1708FP, sterker nog, ze zijn grotendeels hetzelfde. Dat klopt, ik heb de review van de Dell 2009W namelijk als template gebruikt. Alle beeldschermen die ik voor deze grote test aan de tand heb gevoeld, heb ik allemaal op dezelfde manier getest. Hierdoor komen de reviews hoe dan ook al grotendeels overeen, op de afbeeldingen na dan. Als het oordeel bij een bepaald criterium sterk overeen komt zal de tekst daar ook grotendeels overeenkomen, ik heb alleen de tekst gewijzigd waar dat nodig was.

Om een beter beeld te krijgen hoe m'n Dell Ultrasharp U2711 en het scherm in m'n HP EliteBook 8540p presteren en omdat ik voor het Notebook Service Center laptops ga testen en ik dan ook daarvan wil weten hoe de schermen presteren, heb ik op m'n werk (ook bij Universiteit Twente) een aantal beeldschermen getest.

In de kantoortuin waar ik werk staan in totaal 44 beeldschermen, allemaal TFT schermen. Van die 44 schermen zijn 9 schermen echt heel oud, waarschijnlijk behoren die wel tot de eerste generatie TFT schermen. Die zijn daarom niet echt interessant om te testen. Maar de rest is nog redelijk interessant om te bekijken. Die 35 monitoren zijn:

1x Acer AL1706a

4x Dell E207WFPc
7x Dell 1708FP
10x Dell Professional 2009W
2x Dell Professional P2210

4x iiyama ProLite H431S-B3S
2x iiyama ProLite E431S-B3S (enige verschil met de H431S-B3S is de voet)

5x LG Flatron W2242PE

Van deze schermen heb ik het volgende tot nu toe getest:

3x Dell 1708FP
2x Dell Professional 2009W
1x Dell Professional P2210

2x iiyama ProLite E431S-B3S
2x iiyama ProLite H431S-B3S

3x LG Flatron W2242PE

Normaal gesproken zijn een groot deel van deze schermen aangesloten op Dell OptiPlex 960 mini tower PC's (Intel Core 2 Duo E8400, 4GB RAM, ATI Radeon HD3450). De Ati Radeon HD 3450 in die PC heeft geen standaard DVI of VGA aansluitingen, maar een DMS-59 aansluiting, die je met splitterkabel kan opsplitsen naar 2x DVI of 2x VGA.

Testmethode

Het testen van deze beeldschermen heb ik gedaan door deze via DVI aan te sluiten op de DisplayPort van m'n HP EliteBook 8540p, via een passieve DisplayPort naar DVI adapter (alleen single link dus) die bij m'n ATI FirePro v4800 zat.

Vervolgens het beeldscherm instellen als extended desktop op native resolutie, beeldscherm resetten naar fabrieksinstellingen en daarna de helderheid op 100% zetten en bij de monitoren waar het beschikbaar was dynamisch contrast uitzetten.

Vervolgens ging ik het scherm warm draaien met JScreenFix voor minimaal 15 minuten en daarna begon het echte testen.

Hiervoor gebruike ik m'n Spyder 3 Elite met de nieuwe versie 4.0.2 software.

Eerst ging ik het scherm kalibreren naar een kleurtemperatuur van 6500K, een gamma van 2.2 en de helderheid op native (dat is waar hij op dat moment op staat, 100% dus). Dit is ook meteen al een test, want aan het eind van de kalibratie krijg je het kleurbereik te zien wat het scherm kan weergeven en dit kan je dan vergelijken met de standaarden Adobe RGB, sRGB en NTSC en ook met het kleurbereik van alle andere monitoren die je met die PC of laptop getest hebt.

Vervolgens ging ik bij Advanced Analysis nog een keer het kleurbereik testen, als controle, en verder de tests Screen Uniformity, Tone Response en White Luminance and Contrast draaien.

Informatie van fabrikant
overzicht en simpele specificaties
setup poster
handleiding
P2210 brochure

Specificaties
Paneelafmeting: 22" (exacte afmetingen 473.76 x 296.10 mm, diagonaal 558.68 mm / 21.995")
Pixelpitch: 0,282 mm (90.07 ppi)
Paneelverhouding: 16:10
Paneeltype: TN (fabrikant en type onbekend, zoals bij TN vrijwel altijd het geval is)
Backlight: 2 CCFL edge lit systeem
Resolutie: 1680x1050
Responstijd: 5 ms zwart naar wit
Contrastverhouding: 1000:1 statisch
Helderheid: 250 cd/m²
Kijkhoek: 170° horizontaal / 160° verticaal
Kleurbereik:Afmetingen scherm zonder voet: 511.77 x 65.00 x 334.17 mm
Afmetingen scherm met voet: 511.77 x 184.12 x 361.91 - 461.91 mm (BxDxH)
Afmetingen voet: 279.92 x 184.12 x 323.52 - 363.82 mm

kleurbereik Dell 1708FP vergeleken met NTSC standaard

Screen Uniformity

Tone Response

White Luminance and Contrast

Vergelijking kleurbereik met andere geteste beeldschermen

De resultaten van de kalibratietest kunnen niet alleen met de Adobe RGB, sRGB en NTSC kleurstandaarden worden vergeleken, maar ook met alle andere beeldschermen die met dezelfde PC of laptop zijn getest. Ik heb in totaal van 15 beeldschermen testresultaten, als ik elk exemplaar zou vergelijken met alle andere exemplaren kom ik op 105 combinaties. Aangezien dat mij nogal overdreven lijkt heb ik van elk type één exemplaar vergeleken met één exemplaar van elk ander type, waarbij ik iedere keer van elk type het exemplaar heb gekozen met het grootste kleurbereik.

P2210 exemplaar 1 vergeleken met 1708FP exemplaar 3

P2210 exemplaar 1 vergeleken met 2009W exemplaar 1

P2210 exemplaar 1 vergeleken met E431S exemplaar 2

P2210 exemplaar 1 vergeleken met H431S exemplaar 1

P2210 exemplaar 1 vergeleken met W2242PE exemplaar 3

P2210 exemplaar 1 vergeleken met m'n U2711 beeldscherm

P2210 exemplaar 1 vergeleken met m'n 8540p laptop

Je kan duidelijk zien dat Dell ook bij deze monitor, net als bij de 1708FP, heeft gefocust op het kunnen weergeven van het gehele sRGB kleurbereik. Niks meer, niks minder. Het verschil in kleurbereik met de 1708FP, de iiyama ProLite E431S-B3S / H431S-B3S en de LG W2242PE is verwaarloosbaar, die ook allemaal duidelijk gemaakt zijn op sRGB helemaal weer te kunnen geven. Enige uitschieters zijn de U2711 en 2009W, die een toch wel significant groter kleurbereik hebben en de 8540p die een kleiner kleurbereik heeft, maar dat is dan ook een laptop.

Featureset

De featureset van deze monitor is goed: DisplayPort, DVI-D en VGA, in alle richtingen verstelbaar (zie specificaties hierboven), 4 poort USB hub, pivot. De DisplayPort lijkt een leuke toevoeging, maar enige voordeel is eigenlijk de dunnere kabel en de kleinere connector, want voor een scherm als dit voegt de standaard niks toe ten opzichte van DVI.

Kleurweergave

Voor een goede kleurweergave zijn twee dingen belangrijk, een groot kleurbereik en een zo klein mogelijke verschil tussen de kleur op het scherm en de kleur die het zou moeten zijn.

Het kleurbereik heb ik getest, maar de afwijking (in Delta E 94) kan ik niet testen, want dat ondersteunt de Spyder 3 Elite software niet.

Ik zit nog te overwegen om de X-Rite i1Basic te kopen (professionele kalibratieset met de i1Pro spectrofotometer), maar die heb ik nu dus nog niet.

Als de afwijking erg groot is kan je het wel zien in de testresultaten van de Spyder 3 Elite, want dan is het kleurbereik gemeten bij het kalibreren duidelijk groter dan het kleurbereik gemeten na de kalibratie, omdat kalibreren wordt gedaan door de kleurkanalen gedeeltelijk af te knijpen.

Het kleurbereik van deze monitor is net aan voldoende, het kunnen weergeven van sRGB is toch wel het minimale wat je van een beeldscherm mag verwachten.

De kleurweergave is bij deze monitor redelijk goed, het is wel duidelijk minder dan 2009W en al helemaal minder goed dan op m'n U2711, maar het is wel weer beter dan op de 1708FP en ook iets beter dan op de iiyama's. De LG W2242PE is duidelijk slechter.

Ook heb ik nog gekeken of dit scherm last heeft van colorbanding met Eizo Monitortest. Dit scherm heeft daar vrijwel geen last van, alleen bij de groene en gele kleurovergangen zag je heel vaag wat dunne verticale strepen, maar dat is eigenlijk verwaarsloosbaar

Contrast en helderheid

Het contrast van de P2210 is goed en is het beste van alle geteste schermen met 664.4:1. Het gemiddelde contrast op maximale helderheid van alle 13 geteste schermen is 539.1:1, dus de P2210 scoort hier ruim 23% boven het gemiddelde.

Verder heb ik nog met Eizo Monitortest gekeken naar de schermen 12 en 14. In scherm 12 waren alle 16 grijswaarden zeer duidelijk van elkaar te onderscheiden. In scherm 14 waren alle grijswaarden van elkaar en van zwart en wit te onderscheiden, zowel de grijswaarden rondom het middenkader als de grijswaarden in het middenkader.

Eizo Monitortest scherm 12

(klik op afbeelding voor een grotere versie)

Eizo Monitortest scherm 14

(klik op afbeelding voor een grotere versie)

De helderheid is met 213,9 cd/m² wel minder dan de opgegeven 250 cd/m², maar het verschil is nog niet erg drastisch. Een klein deel daarvan is te wijten aan de kalibratie, maar het grootste gedeelte zal door backlight degradatie komen. Verder halen heel veel schermen zelfs als ze net uit de verpakking komen al niet de opgegeven maximale helderheid.

Jammer genoeg kon ik met Monitor Asset Manager 2.52 niet het aantal branduren van deze P2210 achterhalen, dus ik heb geen idee hoeveel uur hij er al op heeft zitten en hoe snel die backlight degradatie gaat.

Ghosting

Net zoals de 2009W en 1708FP heeft de P2210 geen last van merkbare ghosting, dit heb ik getest met Eizo Monitortest bekeken (scherm 19).

Pixeldefecten

Ook heb ik met Eizo Monitortest (scherm 2 t/m 6) gekeken of dit scherm pixeldefecten heeft, maar ik heb er geen kunnen vinden. Zoals ik al bij contrast en helderheid aangaf heb ik niet kunnen achterhalen hoeveel branduren deze P2210 er al op heeft zitten, dus ik ga hier voor goed.

Bouwkwaliteit en afwerking

Eigenlijk niks op aan te merken, is net zoals bij m'n Dell U2711 en de andere geteste Dell schermen prima in orde.

Vormgeving

De vormgeving vind ik zeer goed. Het is niet helemaal zoals bij de U2711 en U2410, maar komt wel overeen met de U2311H en U2211H. Het verschil zit in de OSD bedieningsknoppen, bij de U2410 en U2711 zijn dat aanraakgevoelige knoppen, terwijl dat bij de U2311H, U2211H en dus ook bij de P2210 fysieke knoppen zijn. Verder hebben de U2311H, U2211H en P2210 een iets andere voet. De randen van de poot hebben namelijk een extra afschuining (chamfer), wat hem naar mijn idee minder mooi maakt. Voor de rest zijn er geen verschillen.

Vergeleken met de 1708FP en 2009W is deze monitor in de verhouding ook een stuk dunner, die zijn namelijk respectievelijk 65,9 mm en 66 mm dik en de P2210 is 65 mm dik, maar wel weer een stuk groter, vooral vergeleken met de 1708FP.

De rand rondom het scherm lijkt ook smaller, doordat deze net als bij de 2009W ook 19 mm breed is, maar het scherm wel groter is.

Prijs

De prijs van de P2210 vind ik met €200~250 aan de hoge kant. Voor dat geld zijn er betere / interessantere alternatieven, ook bij Dell zelf. Zo heb je voor dat geld ook een E2210H of een SX2210. En voor niet heel veel meer heb je dan ook een U2211H. Een andere interessante optie is de HP ZR22W, waar hetzelfde LG Displays H-IPS paneel in zit als in de U2211H.

Heb jij ook een Dell Professional P2210 Zwart?

Vraag & Aanbod

Ietwat vreemde vergelijking en met name conclusie. De E2210H is een monitor uit de E-serie van Dell en deze is lager gewaardeerd dan de P-serie. Daarbij is de E2210H een 16:9 monitor en de P2210 een 16:10. Wil je serieus deze vergelijken, dat zet je de P2210 tegenover de E2210 (zonder H) en de P2210H/P2211H naast de E2210H/E2211H. Persoonlijk, en ik denk velen met mij, vind ik het geringe prijsverschil tussen de E- en de P haar geld meer dan waard voor wat je er voor terug krijgt (o.a. een in hoogte verstelbare voet). Overigens ben ik zelf ook in het bezit van de P2210 en meer dan tevreden. Eén van de betere 16:10 monitoren in zijn klasse/segment wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door bobsnl op 22 juli 2024 22:24]

Naar mijn mening is 1680x1050 een te lage resolutie voor een scherm met een beelddiagonaal van 22". Op een 20" beeldscherm is het nog aardig, maar ook daar is het niet heel bijzonder. Naar mijn mening heb je meer aan die extra pixels op het scherm, dan aan een in hoogte verstelbare voet en een 16:10 schermverhouding. Van 1680x1050 naar 1920x1080 is een grote vooruitgang. Je hebt iets meer ruimte in de hoogte en je kan met een breedte van 1920 pixels ook wel twee dingen naast elkaar op één scherm weergeven. Fysiek gezien is je scherm wel kleiner in de hoogte, maar zoals ik al aangaf is 1680x1050 op 22" toch al behoorlijk onscherp, dus daar verlies je niet echt wat mee.

Je moet van 16:10 naar 16:9 in dit geval dus niet zijn als een verlies in hoogte, maar als een winst in de breedte. Er zijn ook wel monitoren met 1920x1200 op 22", maar die vallen in een totaal andere prijsklasse en zijn daardoor niet te vergelijken. In 16:10 verhouding kan je op 22" daarom maximaal 1680x1050 krijgen voor die prijs en in een 16:9 schermverhouding krijg je 1920x1080 op 21,5".

De prestaties van de schermen zijn op de resolutie na gelijk, op papier tenminste. Zelfde kleurbereik, zelfde contrast, zelfde response tijd en dezelfde helderheid. Dus dan zou ik voor dat geld voor de pixels gaan en niet voor de featureset.
Wat een test! Er is werk van gemaakt, complimenten! Enige aanmerking die ik heb is dat vrij sterk op technische en meetbare aspecten gefocust is (niet verkeerd hoor) en dat ik de subjectieve beleving (dit scherm heeft wel of niet een fraaie kleurweergave) mis.
Heb je toevallig de beeldscherminstellingen ook nog ergens? Ik zit hier op m'n werk ook tegen zo'n P2210 scherm aan te kijken, maar vooral contrast staat volgens mij bar slecht ingesteld.

Ik snap dat elk scherm anders is, maar ik hoef ook geen 99% perfect resultaat te hebben.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 22 juli 2024 22:24]