Sony Bravia XR-55A84J Zwart Review

21 september 2022, laatste update op 21 september 2022, 764 views Rapporteer

Deze Sony Bravia is voornamelijk aangeschaft om te gamen (PS5) en via apps te videostreamen. Een van de zwaarstwegende redenen waarom de TV is aangeschaft is de ondersteuning voor HDMI 2.1 i.c.m. 120Hz 120 FPS gehaald kan worden.

Pluspunten

• Strak design
  • HDMI 2.1 ondersteuning
  • Prima helderheid
  • Audio

Minpunten

• Trage software
  • HDMI 2.1 ondersteuning niet op alle poorten

Intro

In 2021 ben ik verhuisd waardoor aan ruimte geen gebrek meer was en mijn wens om een eigen PS5, TV en playseat setup gerealiseerd kon worden. Hoewel de mogelijkheid bleef bestaan om mijn oude LG Oled (B6) te blijven gebruiken voor te gamen, begon het toch te knagen om een TV aan te schaffen die meer future (en PS5) proof was. De oude TV had helaas -erg- veel last van inbranding en lage helderheid, waardoor deze niet optimaal gebruikt kon worden in een ruimte die overdag erg licht is.

Requirements

Voor het aanschaffen van een nieuwe TV had ik een aantal eisen, zo moest deze minstens aan de volgende kwaliteiten voldoen:
- Ondersteuning voor HDMI 2.1
- 55 Inch
- Lage input lag
- Competetief geprijsd
Door een aanbieding bij een vestiging dichtbij is de keuze uiteindelijk op deze Sony Bravia XR-55A84J gevallen.

Setup

Het neerzetten, of in dit geval het ophangen van de TV is niet anders dan andere TV's. Hou er wel rekening mee dat de aansluiting van de HDMI kabel en voedingskabel aan de onderkant van de TV zitten. Hierdoor kan het, bij een TV die aan de muur hangt, lastig zijn als je kabels er om wat voor reden dan ook regelmatig uit moet halen. De voedingskabel lijkt er een beetje losjes in te zitten. Niet los genoeg om er continue uit te vallen overigens.

Zoals in de intro is beschreven wordt deze TV voornamelijk ingezet om op te gamen. Belangrijk in de setup is om de juiste HDMI kabel en instellingen te vinden. In principe voldoet de meegeleverde HDMI kabel bij de PS5 aan de gestelde eisen, nu nog de juiste poort vinden die HDMI 2.1 ondersteund. In de versie die ik gekocht heb, ondersteunt HDMI poort 4 de specificaties voor 120 FPS. Belangrijk om hier te noemen: op sommige webshops wordt 100Hz of 120Hz aangegeven. Zover mij bekend maakt dit verschil niets uit en ligt dit aan de manier hoe Sony ze aanbiedt.

Google TV software

Persoonlijk vind ik de interface van Google TV (Android) rommelig. Veel reclame in je homescreen en voor een TV die relatief nieuw is, is de interface traag, vooral bij het opstarten. Het operating system van LG werkt, zelfs op een TV van 6 jaar oud, ongeveer even snel. Hoewel ik weinig Netflix, Viaplay of andere streamingdiensten gebruik op deze tv, zie ik wel regelmatig een notificatie van het verlies van de draadloze netwerkverbinding. In de praktijk heb ik hier weinig problemen mee. Aan het draadloze access point kan het niet liggen, aangezien die op 3 meter afstand ligt.

Weergave

Hier kan ik vrij kort over zijn. OLED is qua weergave van het beeld gewoon erg mooi. Zwartwaardes zijn veel beter dan de doorsnee LCD schermen. Contrast is prachtig, al is het zonder andere OLED TV's ernaast te zetten moeilijk te zien wat de toegevoegde waarde is van de XR processor waar Sony natuurlijk het verschil mee wil maken.
Ik kan diverse foto's van het beeld uploaden, maar dat brengt naar mijn idee niet het beste perspectief naar boven. Ik raad aan om de TV zelf te bewonderen in de winkel.

Voor de functionaliteit waarvoor de TV in mijn geval wordt gebruikt is het een prima TV. Het grootste nadeel voor mij is de relatief trage software. Gelukkig hoef je daar niet veel gebruik van te maken. Qua beeld is en blijft OLED ongeevenaard voor deze prijs. In de nabije toekomst zal dat met QD-OLED mogelijk veranderen. Voor de prijs zoals deze momenteel in de pricewatch staat (1399) zou ik 'm zeker aanraden!

Heb jij ook een Sony Bravia XR-55A84J Zwart?