€ 1.499,- bij bol Plaza

Apple iPhone 14 Pro, 256GB opslag Zwart Review

18 september 2022, laatste update op 21 september 2022, 2.626 views Rapporteer
Product gekocht 0

Veel waar voor veel geld is kort samengevat de iPhone 14pro. Maar al snel merk je wel dat nuances wel mogen aangezien het toch wel een verassend fijne phone is.

Pluspunten

• Voelt heel stevig aan
  • Het toestel ligt goed in de hand
  • Gebruik van staal ipv aluminium is top
  • Dynamic island is heel slip als alternatief voor de notch
  • Heel fijne camera met in raw modus heel scherpe foto’s
  • Heel behoorlijk gebruik batterij
  • MagSafe compatibiliteit
  • Enorme keuze aan cases en andere compatibele accessoires

Minpunten

• Heel hoge prijsdrempel
  • Uitblijven van hogere laadsnelheid
  • Voor deze prijs die gevoelig hoger is als in de vs had Apple op zijn minst een clear MagSafe backcover mogen bijgegeven hebben
  • Beschikbaarheid
  • Nog steeds geen usb c

nullWaar de reguliere iPhone 14 niet echt een gevoelige verbetering is ten aanzien van de iPhone 13 lijkt het voor de iPhone 14 pro effectief een heel ander verhaal te worden.

Bij het openen van de verpakking valt onmiddellijk op wanneer je het toestel vastneemt hoe robuust dit aanvoelt dankzij de stalen frame met rechte zijden.

Deze iPhone oogt daarnaast heel mooi door de matte satijnachtige achterzijde en de knappe bedieningstoetsen.

Wanneer je dan de iPhone opstart is het heel fijn dat je je oude iPhone instellingen enorm snel en super eenvoudig kunt overzetten door simpel een cirkelvormige code te scannen.
Het ingebruiknemen van het toestel duurde wel langer dan verwacht gezien de iPhone 14pro onmiddellijk een update iOS 16.0.1 binnenhaalde wat op zich geen probleem is aangezien je er wel veel moois voor terug krijgt.

Eens geïnstalleerd is het eerste wat natuurlijk opvalt het prachtige dynamic island dat heel mooi sensoren, camera en notificaties bundelt doordat men er een soort pop-up balkje van heeft gemaakt waarin meldingen worden weergegeven en geopende apps zoals bijvoorbeeld muziekspeler minder opvallend op het startscherm worden weergegeven. Ook is het dynamic island interactief omdat het bij aanraking apps opent of meldingen weergeeft.
Waar de notch soms minder aangenaam was bij het bekijken van video’s vind ik dit island minder opvallend aanwezig in het beeld wat toch wel een opsteker is voor Apple.

De schermweergave is uiterst scherp en vloeiend en bij buitenlicht uitermate goed leesbaar zelfs bij fel zonlicht en wanneer je video’s bekijkt moet ik zeggen dat de weergave van het geluid enorm zuiver en ook hard kan.
Daarbij valt ook op hoe mooi dolby heel goed weergegeven alsof het geluid los uit het scherm zelf komt.

Kwestie van connectiviteit met Bluetooth, WiFi en mobiel internet heb ik geen enkele keer enige storing ervaren en valt op hoe vlot het toestel schakelt tussen 5G en WiFi zonder gevoel van signaalverlies. Ook is het fijn dat in Vlaanderen heel veel steden al 5G dekking met heel behoorlijke snelheden hebben wat natuurlijk fijn is.

De camera’s van deze iPhone zijn heel behoorlijk en de app is heel intuïtief. Wel moet je rekening houden dat de 48mp camera vereist als je deze resolutie wil je manueel raw modus moet inschakelen. Deze fotoresolutie neemt natuurlijk heel veel volume in en dan is een hoger iCloud volume wel aan te raden.
Maar no worries.. de foto’s zijn wel van heel mooie kwaliteit en ben er zeker van dat wanneer je met de instellingen aan de slag gaat je ongetwijfeld het maximale resultaat eruit kunt halen .

Wat wel als een minpunt aanvoelt is dat Apple op het vlak van oplaadsnelheid achterna hinkt op Android toestellen en ze bij het toestel geen 30watt snellader is bijgevoegd .

Ook zou ik Apple als advies willen geven dat er in de toekomst bij updates mogelijkheid voorzien wordt om het startscherm te locken zodat lay-out behouden blijft en apps niet per ongeluk verwijderd kunnen worden.

Maar om te besluiten kan ik alleen maar concluderen dat ondanks de hogere prijs dan verwacht de iPhone 14pro top is en in de toekomst updates dit toestel absoluut zullen optimaliseren.

Heb jij ook een Apple iPhone 14 Pro, 256GB opslag Zwart?

Dit is geen review, maar een relaas om voor jezelf die 837 euro te rechtvaardigen. Geen enkele telefoon is nog spraakmakend in 2022 en helaas ook de iPhone 14 niet. Op de creatieve invulling van de notch na is er echt niets innovatiefs aan. Het feit dat de notch zo werd uitgelicht geeft wel aan hoe weinig vernieuwing er daadwerkelijk is.

Apple ontziet de mensen in de VS niet, maar de dollar is gewoon flink meer waard geworden t.o.v. de euro. Aangezien Apple vasthoud aan zijn marges, zijn de prijzen in de EU dus flink gestegen. Mensen betalen het toch wel en voor de andere merken is het ook fijn, want die kunnen dan mooi in het kielzog van Apple mee met de prijs.

Ik begrijp best dat mensen een iPhone kopen (gebruik zelf ook al jaren iPhone), maar jaarlijks upgraden begrijp ik echt niet. Bij de eerste iPhones waren de upgrades elk jaar redelijk significant, maar dat is al lang niet meer zo. De SoC is al jaren snel genoeg (tenzij je fanatiek gamer bent). De camera's worden marginaal beter, maar ik vind het nog steeds niet geweldig.

Gevoelsmatig heeft de iPhone 14 een betere accu, maar dat is waarschijnlijk vooral omdat het een nieuw toestel is. Plaats een nieuwe accu in een iPhone 11 pro en hij doet het net zo lang. Ook hier is de vooruitgang nihil.

PS: Ik ben van mening dat je enkel iets moet verzekeren als je de schade niet kan betalen. Als je iPhone 14 pro kapot gaat dan koop je een nieuwe (desnoods een wat ouder model). Als je je laatste geld uitgeeft aan een toestel van 1.400 euro dan kan je beter gaan nadenken of je dat toestel wel zou moeten kopen.

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 25 juli 2024 20:11]

En ik ben van mening dat het iedereen vrij staat te doen waar hij zich goed bij voelt. Daaarvoor is commentaar niet nodig.
Zeker moet iedereen dat zelf weten. Ik reageerde vooral op “ Uiteindelijk na veel twijfels heeft de enorme hoge overnameprijs van SYA me over de streep getrokken want zo zou de opleg beperkt blijven tot 837 euro wat voor de 14pro dat zo een sprong vooruit is al een gemakkelijkere beslissing werdt.”.

Door de sterk verhoogde nieuwprijs blijft de restwaarde hoog. Je bijbetaling is desondanks meer dan een iPhone een aantal jaren geleden had gekost. Wellicht kijk ik er iets te een na vanuit ratio.

Ik snap werkelijk die “enorme sprong voorwaarts” niet tov de 13. De iPhone vind ik ook een prima toestel en als de mijne kapot gaat zal ik er waarschijnlijk ook weer eentje kopen. Ik wens je er dan ook veel plezier mee.
Heb sinds gisteren zelf dezelfde iPhone in huis in de kleur paars. Ben het met @BugBoy eens dat er weinig vernieuwends is aan de iPhone 14. Ik kom zelf van de XR af en behalve de notch en de snelheid is er ten opzichte van mijn oude XR weinig vernieuwends.

Nou vooruit dan, het scherm is mooier en hij is toch wel merkbaar sneller. En de camera's zijn een grote verbetering ten opzichte van mijn XR.

Maar fundamenteel doet hij exact hetzelfde omdat uiteindelijk alles staat of valt met IOS en dat is op alle iPhones hetzelfde. Het is dat mijn vrouw naast haar zakelijke toestel een privé toestel wilde en ik mijn 'oude' XR door kan schuiven naar haar maar anders had ik naast de camera's weinig reden gehad om een nieuwe te halen. Batterij van mijn XR is nog 89% dus die kan nog wel even mee.
De voornaamste verbetering is denk ik de 'main' camera, van 12 MP naar 48 MP.

De vergelijking op macrumours is ook handig: https://www.macrumors.com...-13-pro-vs-iphone-14-pro/

Het is een mooi toestel. Ik zou er ook 1 willen al kan ik mijzelf niet overtuigen om 1400 euro te betalen voor een telefoon terwijl ik net voor minder geld een Macbook Air M2 heb gekocht.