€ 16,61 bij Proshop.nl

Aliens: Fireteam Elite, Xbox One & Series S|X Review

16 september 2022, laatste update op 28 september 2022, 557 views Rapporteer

Het idee achter Aliens: Fireteam Elite is leuk, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De besturing is prima, maar de stabiliteit van de servers is helaas ver te zoeken. Lees hier mijn volledige review.

Pluspunten

• Aliens als een team moeten verslaan
  • Crossplay
  • Vette wapens
  • Replay waarde door skills

Minpunten

• Bugs
  • Loopt soms niet stabiel
  • Slaat vaak af midden in de game
  • Grafisch verouderd
  • Verbinding maken met andere spelers duurt eeuwig

3 van 5 sterren (Voldoende)

Alien is ooit begonnen als een soort van Horrorfilm in de ruimte, en de latere delen waren soms zelfs een soort van actiefilms. Als we kijken naar de games, dan hebben we de ene keer een hele toffe game, en de andere keer een grote flop. Aliens: Fireteam Elite is op moment van schrijven het laatste spel uit het Alien universum, en in deze review wil ik daar wat over vertellen.

Aliens: Fireteam Elite is een game die elementen uit de films heeft, maar verder gewoon een game die op zichzelf is. Jij bent lid van een Elite team, die op een speciale missies gaat. Deze missies hebben altijd iets met de Aliens te maken, of zoals ze ook wel genoemd worden, de Xenomorph. Elk hoofdstuk bestaat uit 3 missies, en heeft in het algemeen gewoon een vervolg op elkaar. Jij zit op een marine-spaceship genaamd de UAS Endeavor, daar begin je telkens als je het spel opstart, en kun je alles in aanpassen als je wilt. Je missies spelen op een grote space faciliteit (mining facility) genaamd Katanga af, die om de planeet LV-895 zweeft. Op deze space faciliteit deden ze, hoe kan het ook anders, experimenten. En zoals verwacht, is het ook hier goed fout gegaan, jij moet dit oplossen en daar draait het hele spel om. Tijdens je missies vind je geheime data, die je meer informatie geven over bepaalde gebeurtenissen, soms moet je even goed zoeken, en in elk level zijn er wel een paar te vinden. De game is voornamelijk een multiplayer, maar kan ook met bots gespeeld worden, hoewel het voornamelijk op online gebouwd is.

De gameplay lijkt veel op die van Back 4 Blood, of zoals sommige het omschrijven, op Left 4 Dead in het jasje van Gears of War. Elke missie speel je altijd met 2 andere mensen samen, dus je team bestaat altijd uit 3 personages. Je kunt kiezen uit verschillende klassen, deze ieder zijn eigen wapens heeft, maar ook zijn eigen skills. Elke klassen heeft ook zijn eigen XP-punten, dus missies opnieuw spelen is dan ook wel een aanrader. Voor je een missie begint, staat er een advies sterkte, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Hoe sterker je bent, hoe makkelijker het voor je is. De gameplay lijkt veel op die van Gears of War, en dat is ook alleen maar gunstig. Want de gameplay zelf zit goed in elkaar. De besturing is vloeiend en makkelijk onder de knie te krijgen, dat is allemaal positief. De opdrachten die je moet uitvoeren worden duidelijk aangegeven, in zowel tekst als met een icoontje op het scherm. Tevens kun je heel makkelijk je medespelers aangeven als er iets gebeurt, en ik merkte persoonlijk dat ik deze functie vaker gebruikte.

Grafisch vind ik het spel persoonlijk op alle punten wel tegenvallen. De levels zien er leuk uit en passen goed in de stijl van de Alien films, maar verder lijkt het spel meer op een begin Xbox One / Playstation 4 game dan eentje die op de Xbox Series X / Playstation 5 is uitgekomen. Nu is grafisch niet alles, en dat snap ik ook, maar er had meer ingezeten. De muziek is matig, bepaalde moment brengt hij de juiste spanning, en op andere momenten vind ik het gewoon niet passen. De gesprekken worden goed ingesproken, maar daarentegen vind ik ze soms ook niet echt tot leven komen, dus het voelt niet alsof je in de game zit, beetje jammer.

Ik vermelden het net al, de game is voornamelijk een multiplayer, en op dat punt laat Aliens: Fireteam Elite veel steken vallen. Je zou zeggen, aangezien de game crossplay heeft, dat je als je deze functie aan zet, je ook sneller aan een spel kunt beginnen. Echter is dat vaak niet het geval, en dat is echt jammer. Soms wil ik een spel starten, maar dan zit ik gewoon 5 minuten te wachten voor er minstens een andere speler verbonden is. Nu kun je dat, zoals ik dat al eerder melden oplossen met bots, maar dit lijkt me niet de bedoeling. Nou moet ik wel zeggen, nu ik het over bots heb, dat die het verrassend goed doen voor een bot. Het andere punt dat ik al heb meegemaakt, is dat de game vaak last heeft van lag, en dat de server vaak de verbinding verliest, waardoor je de missies opnieuw moet doen, erg jammer. Nou zou je misschien denken, dit kan aan je internetverbinding liggen, maar ik speelde meerdere malen met dezelfde personen, en ook die gaven aan hier vaker last van te hebben gehad. Verbinding maken met mensen die een ander systeem hebben gaat gelukkig makkelijk, gewoon via een friendcode kun je elkaar toevoegen. Je hebt 2 tabs, eentje van je vrienden van je systeem, in mijn geval Xbox, en een tab met andere vrienden van andere systemen.

Het idee achter Aliens: Fireteam Elite is leuk, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De besturing is prima, maar de stabiliteit van de servers is helaas ver te zoeken. Doordat die server niet stabiel genoeg loopt, tast dit ook de gameplay aan en is het voor mij na meerdere keren opnieuw moeten beginnen ook de reden geweest om er mee te stoppen. Zeker jammer, want ik vond de game best leuk in het begin. Voor nu houd ik het wel bij Alien Isolation, ander concept, dat weet ik, maar wel 100% spannender om te spelen.

Heb jij ook een Aliens: Fireteam Elite, Xbox One & Series S|X?