Lenovo Yoga Tab 13 (ZA8E0005SE) Zwart Review
12 september 2022, laatste update op 12 september 2022, 423 views
Rapporteer
Product gekocht
Uit nieuwsgierigheid gekocht om te vergelijken met de iPad air. Na de bug fix voor update naar Android 12 (wat helaas wel paar maanden heeft geduurd), moet ik toegeven dat het meer dan een waardige vervanger is. Zeker met de optie op het als extra scherm te gebruiken (prachtige feature)
Pluspunten
- Groot scherm 13"
- Te gebruiken als extra monitor
- Grote batterij (snel laden)
- Handige voetsteun/ophangsysteem
- Best mooi geluid (boxen)
- Prijs (kwaliteit)
Minpunten
- Aan/uit + volume regeling zitten op minder goeie plaats
- Software (updates) te beperkt
- Geen werkbare full covers mogelijk
Na jaren enkel iPad's te hebben gebruikt, vond ik het tijd om ook eens naar een Android tablet te kijken.
Weliswaar met een bang hart, maar ook wat uit nieuwsgierigheid.
Mijn voornaamste criteria waren:
1. De CPU, maw geen budget CPU die al na één jaar hopeloos verouderd lijkt (staat voor mij los van software)
2. Een voldoende groot scherm >12 inch.
3. Voldoende grote batterij met +10h schermtijd
Na wat zoekwerk kwam ik voornamelijk Samsung tegen, met een prijs die dicht bij de iPad zit. Toch was er eentje die mijn aandacht trok, namelijk de Lenovo Yoga Tab 13. Met zijn 13 inch scherm, toch wat unieke design en een reeks leuke features.
De prijs zat op dat moment ook goed (ruim onder de 500 euro).
Belangrijkste punten:
CPU:
Snapdragon 870 die in vele flagship mobiele telefoons terug te vinden is.
Deze CPU kan nagenoeg alles aan qua zware applicaties.
Batterij:
10.000 mAh, wat meer dan voldoende is om een paar dagen mee door te komen.
Krachtig 30watt lader meegeleverd
Geluid:
Verwacht geen surround cinema geluid, maar voor een tablet best indrukwekkend.
Camera:
Enkel aan de voorkant, wat me helemaal niet stoort. Het enige gebruik dat ik hierin zie is video calls.
Build:
Plastic, maar kwalitatief meer dan ok.
Door zijn unieke vormgeving, heeft deze tablet weinig cases. Een full protection case is eigenlijk niet bruikbaar, omwille van het (handig) voetstuk, die aan de tablet gemonteerd is.
Scherm:
Het scherm is groot, maar zeker niet te groot.
Multimedia content wordt accuraat weergegeven, maar je merkt wel dat het geen high-end scherm is.
Helderheid is voldoende binnen, maar buiten in de zon is het heel wat minder.
De feature die me echt wel aanspreekt is de optie om deze tablet als extra scherm te gebruiken.
Ik neem deze mee voor het werk als tweede scherm, naast de laptop.
Dit werkt echt wel heel goed (waar was je al die tijd!)
Software (updates):
Dit is en zal helaas ook altijd een zwak punt blijven, al zeker bij Lenovo.
Bij Android tablets/phones krijg je sowieso één (uitzonderlijk twee) major upgrade en dan nog enkele security updates.
Met Lenovo liggen de updates nog iets lager en de schil die boven Android hangt, is niet de beste.
Hoe je het draait of keert, met IOS ben je voor jaren... safe. Met Android ben je wat meer afhankelijk of een leverancier wil meegaan of niet.
Conclusie:
Los van een onzekere software upgrade policy. Krijg je naast een meer dan degelijke tablet, die vooral gericht is op multimedia, ook een extra scherm met een laptop/pc te koppelen. Deze feature zal ik volgens mij nog zeker jaren kunnen gebruiken.