Shelly 2.5, per stuk Review

11 september 2022, laatste update op 11 september 2022, 643 views Rapporteer

Briljante dubbele schakelaar. De HTTP interface maakt het mogelijk te integreren vanaf ieder systeem dat een GET request kan doen.
Ook kan deze schakelaar onafhankelijk van de cloud of internet werken, dus privacy vriendelijk en je bent niet afhankelijk van de servers van de fabrikant.

Pluspunten

• HTTP interface
  • Niet afhankelijk van cloud
  • Veelzijdig

Minpunten

• Tot nu toe geen

Ik heb de Shelly 2.5 aangeschaft om gemakkelijker mijn Docobox mechanische ventilatie te kunnen aansturen. Ik heb al een CO2 sensor in de woonkamer staan, die ik kan uitlezen met Domoticz en ik wil vanuit daar ook de ventilatie kunnen aansturen.

De Shelly 2.5 leek me daarvoor een handige oplossing. Deze schakelaar kan 2 relais schakelen en is aan te sturen via een kleine webserver. De Ducobox is voorbereid op een perilex aansluiting en kan daarmee via een drie standen schakelaar aangestuurd worden. Er waren daardoor nog twee punten beschikbaar in de Ducobox waar ik de Shelly op kon aansluiten en kon laten schakelen.

De installatie via het geleverde schema is vrij eenvoudig. Nadat je de installatie hebt uitgevoerd kan je via de App van Shelly je eigen WiFi netwerk credentials opgeven en daarna verbind je met het (tijdelijke) WiFi netwerk van de Shelly. Vanuit de App worden dan vervolgens je WiFi instellingen toegepast en verbind de Shelly met je WiFi netwerk. De App lijkt wel afhankelijk te zijn van de Shelly Cloud. Nadat ik cloud toegang had uitgeschakeld kon ik de App niet meer gebruiken.
Als alternatief voor de App kan je ook een apparaat met het tijdelijke WiFi netwerk verbonden en via de browser op de webserver terecht komen. Ik heb hier de Cloud toegang uit kunnen zetten, zodat de Shelly alleen binnen mijn eigen netwerk te gebruiken is. Groot voordeel hiervan vind ik dat je hiermee dus niet afhankelijk bent van de fabrikant voor het in de lucht houden van een server en app.

De Shelly kan je ook benaderen via een HTTP API, het is hierdoor erg eenvoudig om de schakelaar om te zetten via een simpel GET request. Ook kan je de actuele status, verbruik etc van de schakelaar via een GET request ophalen. Dit geeft behoorlijk veel flexibiliteit om de schakelaar te integreren in andere systemen. Ik kan nu vanuit Domoticz de schakelaar bedienen, maar ik kan ook op mijn iPhone via een simpele Opdracht uit de Opdrachten app de URL aanroepen en daarmee via Siri stemcommando‘s de schakelaar bedienen.

Al met al heb ik hiermee voor een klein bedrag mijn Ducobox ventilatie eenvoudig in mijn domotica weten te integreren. Aanrader!

Heb jij ook een Shelly 2.5, per stuk?

Schakelaar wordt bediend met een GET request?
Ik had een PUT request verwacht.