9 september 2022, laatste update op 9 september 2022, 266 views
Rapporteer
Testpanel
Knappe high-end eye-catcher van een toestel met enkele unieke eigenschappen. Moet wel altijd openplooien om te gebruiken, dus het plooien moet echt wel iets voor jou zijn.
Pluspunten
- Compact
- Topspecs
- Uniek ontwerp
Minpunten
- Niet stofdicht
- Altijd openklappen
- Je ontdekt dat je broekzakken stoffiger zijn dan je denkt
Samsung betaalde de trein van en naar Amsterdam alsook een hotelovernachting zodat ik kon aanwezig zijn bij het release evenement. Na deze test mag ik het toestel houden, dit heeft geen invloed op mijn oordeel over het toestel.
Intro
Via een wedstrijd op Tweakers werd ik samen met 13 andere tweakers uitgenodigd in Amsterdam op het lanceerevenement van de nieuwe plooibare telefoons.
We hadden allen een presentatie verwacht van alle nieuwe snufjes en eigenschappen van de nieuwe telefoons, maar het was eerder een event voorzien voor influencers.
Vele mooie decors voor foto’s, meerdere dj’s, foodtrucks etc. De effectieve presentatie van de nieuwe telefoons was beperkt tot 30min presentatie waarin ze zowel de fold 4, de flip 4, het nieuwe horloge alsook de nieuwe buds hebben voorgesteld.
Nadien waren we allen zeer benieuwd naar de specificaties van de nieuwe toestellen, die amper behandeld waren op het event zelf, gelukkig bracht de website van Samsung soelaas.
Het was de bedoeling dat we die avond zelf de nieuwe telefoons zouden meekrijgen, maar helaas stak de douane daar een stokje voor.
Uiteindelijk viel 2 weken later een paarse flip 4 bij mij thuis in de bus.
Ondertussen heb ik de telefoon 2 weken in gebruik en onderstaand mijn bevindingen over het toestel.Ontwerp
De flip4 is de kleinste foldable in de line-up, maar zeker geen klein toestel. Doordat het scherm in 2 plooit kan je een groot scherm in compacte vorm in je broekzak duwen.
Mijn dagelijkse telefoon is een iPhone 12 mini, die met zijn 5.4” minuscuul lijkt in vergelijking met de 6.7” van de flip.
Het is een elegant toestel dat aan de buitenkant is afgewerkt met mat glas, een keurige zilveren frame rondom en een blinkend scharnier waar ‘Samsung’ in gegraveerd is. Het is ook de enige plek waar het merk van het toestel te zien is, en enkel ook wanneer het toegeplooid is. Eenmaal open geplooid verdwijnt dit stukje van het toestel tussen de schermachterkanten.
Als de telefoon toegeklapt is, heeft ie wel nog steeds een wigvorm, waardoor er een kleine opening is tussen beide schermhelften het dichtst bij het scharnierpunt. Hierdoor komt snel stof en vuil tussen de schermhelften terwijl de telefoon in mijn broekzak zit. Dit is meteen al een van de grote nadelen van dit ontwerp. Zonder dat we het doorhebben vegen we het scherm van onze telefoon schoon iedere keer dat we die uit onze broekzak halen. Hierdoor is het scherm mooi stofvrij als je het gaat gebruiken. Doordat de flip4 gesloten uit de broekzak komt blijft alle vuiligheid op het scherm als je hem openklapt.
Persoonlijk stoor ik me er aan, waardoor ik het toestel telkens even kort tegen mijn T-shirt aanwreef om het toch even schoon te maken.
Zonder hoesje voelt het toestel best glad aan door de glazen achterkant, en ik vertrouwde mezelf niet genoeg dat ik de telefoon niet zou laten vallen, dus heb ik een officieel samsung hoesje gekocht.
Hierdoor voelt de telefoon meteen een stuk dikker aan, maar hij ligt beter in de hand. Bovendien heeft het hoesje ook een ringetje aan de achterkant waardoor de kans nog kleiner is dat ik hem laat vallen.Schermen
De telefoon heeft 2 schermen aan boord, een groot scherm aan de binnenkant met de gekende vouw in het midden, en een klein schermpje aan de buitenkant. Dit schermpje laat je toe kleine acties uit te voeren zonder de telefoon open te klappen. Zo kan je je notificaties bekijken en antwoorden met standaardzinnetjes of een antwoord dicteren. Daarnaast kan je een timer instellen, de weersvoorspellingen bekijken, een geluidsopname maken, je agenda raadplegen, etc. Daarnaast kan je dit scherm ook gebruiken als viewfinder voor de camera. Dubbelklikken op de vergrendelknop opent de camera en zo kan je een selfie nemen met de hoofdcamera, wat best handig is! Je kan via veegbewegingen wisselen tussen de camera’s alsook de modi (foto, video, portret). Een ander handig trucje is dat je de camera kan een foto laten nemen door je handpalm te tonen. Eenmaal gedetecteerd start de camera een afteltimer van enkele seconden.
Het hoofdscherm van het toestel is zoals eerder vermeld 6.7” groot AMOLED en draait aan een vloeiende 120Hz. Het scherm vult bijna volledig het oppervlak van het toestel met enkel bovenaan een klein gaatje voor de selfiecamera. Het is een plezier om te gebruiken, zeker door de vloeiende ververssnelheid en de heerlijke kleuren. Uiteraard zit er in het midden nog steeds een vouw waar het toestel in 2 plooit. Dit is helaas nog onoverkomelijk met de huidige technologie, maar is niet storend in dagelijks gebruik.
Het is een beetje zoals de inkeping op de iPhone, je merkt het de eerste paar dagen, maar na een week gebruik merk je er niets meer van. Vooral omdat je niet vaak met je vingers over de vouw moet wrijven. Typen doe je op de onderste helft van het scherm, scrollen ook. Uiteindelijk valt ze voornamelijk op als er helder beeld te zien is op de positie van de vouw. Door Android in donkere modus te schakelen valt de vouw dus nog minder op.
Het grootste nadeel aan de schermen is dat je 2 maal moet tikken om ze te activeren. Ik ben de enkele aanraking gewoon van de iPhone, dus dat was even wennen. Mogelijks kan dit aangepast worden in de instellingen, maar ik kon het niet meteen terugvinden.Batterij
Over de batterij kan ik kort zijn, deze is ruimschoots voldoende voor dagelijks gebruik. Ik heb de beperking ingeschakeld dat de batterij verder dan 85% wordt opgeladen om de batterijduur te verlengen. Na een werkdag waarbij best veel gebeld werd, browsen via 4G (de telefoon kan 5G, maar de beschikbaarheid van 5G is erg beperkt in België), foto’s nemen en in totaal een uur lang spelletjes spelen op de trein van en naar het werk had ik ’s avonds nog steeds 30% batterij resterend.
Het opladen gaat ook snel met de juiste oplader, die niet meegeleverd wordt in de doos trouwens. Gelukkig heb ik een GaN 60W PD oplader liggen thuis waardoor de telefoon aan de maximale 25W kan laden. Op het buitenste schermpje staat een handige schatting weergegeven wanneer de batterij opgeladen zou moeten zijn.Camera
Er zitten in totaal 3 camera’s op het toestel. Een gewone 12MP camera, een 12MP groothoekcamera en een 10MP selfiecamera. De foto’s zijn mooi helder, kleuren waarheidsgetrouw en het toestel presteert ook goed bij minder licht. Op vlak van filmpjes is de iPhone nog steeds heer en meester, maar het verschil is beperkt.
Het klappen van de telefoon is bij gebruik van de camera wel handig. Zoals eerder aangehaald kan je selfies maken met de beste camera die het toestel heeft, maar de camera app detecteert ook wanneer de telefoon half opengeklapt is en schuift de knoppen om de camera te bedienen naar de onderste helft van het scherm. De bovenste helft toont dan wat je gaat fotograferen of filmen. Zo kan je eenvoudig de telefoon op tafel zetten, of even op een muurtje om een groepsfoto te nemen. Dit samen met de handpalmdetectie als trigger is zeer handig! Het lijkt me dan ook een perfect toestel om tiktokfilmpjes, Snapchat foto’s of andere inhoud voor sociale media te maken.Dagelijks gebruik
Er zit een Snapdragon 8+Gen 1 chip in de telefoon die voldoende snel is voor alle dagelijkse taken. Apps openen snel, het scherm voelt altijd vloeiend aan, geen haperingen. De ontvangst is ook prima, enkel in het huis waar we aan het verbouwen zijn is de ontvangst slecht. Maar dit is een gat in de dekking van mijn provider, aangezien de iPhone ook hier problemen heeft.
De dagen dat ik ging verbouwen wisselde ik trouwens terug naar de iPhone, want de telefoon is IPx8 gecertificeerd, wat wilt zeggen dat ze garanties geven over waterdichtheid, maar helaas niet voor stofdichtheid! Als je dus vaak in stoffige omgevingen werkt kan ik deze telefoon dus niet aanraden. Tijdens het lanceerevenement liet ik een testtelefoon per ongeluk in zand vallen, en ik voelde meteen dat het klapmechanische wat stroever ging.
Waterdichtheid is wel helemaal top. De telefoon heeft een plons in het zwembad prima overleefd en kon ook onderwater foto’s en filmpjes maken.
De telefoon gaf zelf aan dat er water in de oplaadpoort zat en dat ik even moest wachten om hem op te laden via de kabel. Draadloos opladen werkte nog steeds prima.
De telefoon is voorzien van stereospeakers die voldoende luid zijn om een filmpje te kijken/luisteren tijdens het koken, of een korte aflevering in de zetel.
Verder komt er best wat bloatware voorgeïnstalleerd (Facebook, Twitter, MS apps, Samsung apps, etc.), maar merendeel kan eenvoudig verwijderd worden.
Het toestel kan ontgrendeld worden met behulp van de vingerafdruksensor die in de aan-uitknop verwerkt zit. Deze werkt voldoende snel, maar face-id vind ik persoonlijk eenvoudiger.
De gezichtsherkenning die ingebouwd zit in Android geeft zelf aan dat ie kan ontgrendelen op basis van een foto, dus deze heb ik niet ingeschakeld.
Het is vooral vervelend dat je de telefoon niet kan ontgrendel terwijl hij toegeklapt is. De vingerafdruk zit dan op de perfecte positie om met de duim te ontgrendelen. Maar die werkt dus enkel en alleen als de telefoon opengeklapt is, en dan moet ik wat gymnastiek doen met mijn hand om zo ver te reiken met mijn duim.
Verder moet je de telefoon quasi elke keer als je het wilt gebruiken openklappen. Dit kan vervelend worden als je vaak je telefoon met 1 hand gebruikt, want het is niet eenvoudig om het open te klappen met 1 hand.Prijs
Het model dat ik heb heeft 256gb aan opslag en is momenteel te koop voor een goeie 1000 euro. Wat veel geld is voor een telefoon uiteraard. Het lijkt nog niet zo lang geleden dat Apple met de iPhone X de magische grens van 1000 euro heeft overschreden, maar ondertussen zijn er meerdere fabrikanten die helaas die trend gevolgd zijn.
Ik denk dat er voor minder geld toestellen te koop zijn die voldoen aan de basiseisen van wat een smartphone moet kunnen, maar die hebben natuurlijk niet het piece de resistance wat hier wel is, dat het hele toestel in 2 kan plooien.
In vergelijking met andere toestellen en de hoeveelheid technologie in een compact toestel heeft geduwd is het een correcte prijs voor wat je krijgt.
Zeker als je weet dat de prijzen van Samsung best snel dalen na de introductie en er allerhande promo’s zijn waarmee je extra’s krijgt, of korting.Algemeen oordeel
Het is een net toestel dat voldoet aan de verwachtingen. Het plooien is iets waar je moet aan wennen en dat niet voor iedereen weggelegd is, maar het is zeker en vast een ene-catcher elke keer je het toestel uit je broekzak haalt en open plooit. Indien je niet zeker bent of het iets voor jou is zou ik vooral aanraden om het toestel eens te gaan bekijken in een winkel. Het plooien is zo’n unieke eigenschap dat je dit in het echt moet ervaren om te weten of het iets voor jou is.
Persoonlijk ga ik terug naar mijn iPhone 12 mini (is ook van de werkgever) maar mijn vrouw gaat met veel plezier de Flip 4 verder gebruiken!