€ 499,99 bij Amazon.nl Marketplace

Samsung Galaxy Z Flip4, 256GB opslag Blauw Review

8 september 2022, laatste update op 8 september 2022, 1.760 views Rapporteer
Testpanel +2

Prima telefoon, leuke vouwgimmick. Heerlijk scherm, goede camera. Helaas niet stofdicht.

Pluspunten

• Opklapbaarheid
  • Stabiliteit en snelheid
  • Primaire camera
  • Security updates tot 2027
  • Heerlijke haptic feedback

Minpunten

• Opklapbaarheid
  • Niet stofdicht
  • Prijs
  • Geen 3,5mm

Voorwoord
Na via Tweakers ingeloot te zijn voor het Samsung Z Flip 4 testpanel, volgt hierbij dan ook mijn review. Allereerst; ik ben geen powergebruiker. Ik gebruik mijn telefoon gelimiteerd voor sociale media; Whatsapp, Snapchat, Instagram, Telegram. Daarnaast internet ik wat rond, maak ik een foto of lees ik mijn mail. Om deze reden zal de review voornamelijk gefocust zijn op de gebruikers ervaring, en niet de technische aspecten waarvan inmiddels al een wildgroei aan reviews beschikbaar is.

Qua vergelijking zal deze voornamelijk plaatsvinden met mijn voorgaande telefoon, de Samsung A50 128GB. Deze telefoon was in gebruik als DualSim voor zowel werk als privé. Momenteel doet hij dienst als pure werktelefoon en de Flip 4 als privé telefoon wat het vergelijken lekker makkelijk maakt.
Algemene beoordeling
Los van de overduidelijke uiterlijke verschillen is de Flip 4 uitgeklapt een vrij normaal formaat smartphone. Zeker een stuk groter dan sommigen, maar geen uitschieter.

Wat wél opvalt is de snelheid van het toestel. Daarbij genoteerd dat we het hier over een ruim 3 maal duurder toestel (bij release) hebben dan de A50 waarmee ik deze vergelijk. Alle acties verlopen direct, geen stotter in zicht. Het switchen tussen meerdere apps gaat vlot, met vrijwel geen warmteontwikkeling.
Voor mij persoonlijk is de grootste eye-catcher/gimmick; het openklappen, alhoewel vrijwel onmogelijk met één hand, niet een probleem. Sterker nog, ik ervaar dat ik mijn telefoon minder vaak pak als ik mij verveel door de fysieke drempel. Dit is voor mij, verrassend genoeg, een voordeel. Een notificatie bekijk ik via het coverscherm en kan ik net als een bij een smartwatch OS beantwoorden met een quick-reply.

Bereik
Qua connectiviteit voldoet de telefoon aan alle moderne eisen:
• 5G/4G/3G/2G
• WiFi 5 en de lagere varianten tot 802.11a
• Bluetooth 5.2
• NFC
• BeiDou, Galileo, GLONASS, GPS

Hierbij heb ik persoonlijk 5G uitgezet i.v.m. de impact op batterijduur en het ontbreken van 5G in mijn abbonement. In vergelijking met de Samsung A50 werkt de WiFi in huis een stuk beter. Er is stabieler bereik waar de A50 eigenlijk onbruikbaar is geworden.
Accuduur
Wellicht, gezien de kritiek op de Z Flip 3, het belangrijkste punt van een Z Flip 4 review; de accuduur. Bij ‘normaal’ doordeweeks gebruik red ik gemakkelijk 2 volle dagen met een accu. In het weekend met actiever gebruik valt dit terug naar een volle of anderhalve dag. De telefoon wordt in het gebruik ook niet merkbaar warm.

Daarbij komt ook nog het voordeel dat de telefoon zelfs met een 15W lader vlot weer vol is. Direct jammer, geen meegeleverde 25W lader welke los aan te schaffen is voor ongeveer €25,-.
Gebruiksgemak
Vooropgesteld, ja, het openklappen van de telefoon is een gedoe. Met één hand uitklappen is meestal een geklungel. Daarbij komt direct dat de telefoon handig te gebruiken is via het coverscherm (er is zelfs een complete vervangende ‘launcher’ voor het coverscherm welke meer toegang tot Android geeft, CoverScreen OS!), met een camera viewfinder, quickreply op notificaties en een aantal widgets voor afspraken en opnames. De telefoon is verder voorzien van alle gangbare gemakken en ongemakken van een moderne smartphone. Bijvoorbeeld het ontbreken van een 3,5mm aansluiting en geen meegeleverde USB-C dongle. Voor iemand zonder draadloze apparatuur toch mega onhandig. De vingerafdruk scanner in de lockknop aan de zijkant is voor mij een perfecte plaatsing, en de scanner werkt ook super accuraat en snel. De telefoon unlocked (bij goede plaatsing en de correcte vinger) direct.

Grootste verrassing voor mij: een enorm fijne haptic feedback engine.

Scherm
Over het scherm kan ik vrij duidelijk zijn. Prima kleuren, goed contrast en een vlotte verversingssnelheid. Daarnaast ook helder genoeg om in de volle zon te gebruiken. Zeker een upgrade tegenover mijn oude A50.

Hoofdscherm:
Type Vouwbaar dynamisch AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 1200 nits piek
Grootte 6.7 inch, 101.5cm2
Resolutie 1080 x 2640

Coverscherm:
Type Super AMOLED, Gorilla Glass Victus+
Grootte 1.9 inch
Resolutie 260 x 512 pixels

Maar; een vouw. Prima bij de meeste apps, maar soms moet je in het midden van het scherm zijn en dan is de vouw zeker te voelen. Zolang je direct op de telefoon kijkt merk je visueel niks meer van de vouw na een dag of twee.

Uiterlijk / Bouwkwaliteit
Het uiterlijk van de telefoon is ingeklapt naar mijn mening erg fraai. Het coverscherm valt prima weg in het zwart eromheen. Daarnaast steken de camera’s niet enorm uit. De aluminium randen voelen fijn afgerond aan en de verder matte afwerking is niet vingerafdruk gevoelig. Het scharnier sluit daarbij mooi aan op het ontwerp en is goed weggewerkt. Voor de zekerheid heb ik de clear case van Samsung er bij gekocht.

Waterdichtheid is ook altijd een pré. Een nadeel daarbij gelijk is het feit dat de telefoon niet stofdicht is. Dit hebben wij op het preview event in levende lijve mogen ondervinden; de telefoon viel per ongeluk in het zand en het scharnier was hierna merkbaar stroever. Niet meenemen naar het strand dus.
Beeldkwaliteit opname
De primaire camera, is bij gebrek aan beter vergelijkingsmateriaal, helemaal prima. Goed voor een foto overdag, en zelfs ‘s nachts schiet je er nog een leuk kiekje mee. Aan het einde van de review een aantal voorbeelden van de afgelopen twee weken. Bij het maken van een video was ik veel sneller overtuigd. Door de telefoon namelijk op 90° open te klappen is de telefoon te gebruiken als een camcorder. Los van de nostalgische factor zorgt dit voor een enorm stabiele houding en dat in combinatie met de beeldstabilisatie zorgt voor erg fraaie filmpjes.

De wide angle camera is gewoon oké. Overduidelijk minder scherp en gevoeliger voor bewegingen. Niet te veel over te vertellen, leuk voor soms.

De selfie-camera is adequaat. Werkt prima, en als je gewend ben aan een notch of vergelijkbaar is het niet storend. Helaas niet zoals bij de Z Fold 4 verborgen onder het scherm.
Als eerste onderdeel van de conclusie; de prijs. De uitvoering die ik in bezit heb, de Samsung Z Flip 4 256GB Blauw staat voor ~€1100,- in de Pricewatch. Aardige boterham dus. Waar ik zelf niet meer dan ongeveer €400,- voor een telefoon uit zou geven zie ik eerlijk gezegd ook niet een meerwaarde die de ruim 2-2,5x hogere prijs verantwoord. Ditzelfde geldt in mijn geval ook voor vergelijkbare flagships van andere merken. De camera is iets scherper, de telefoon is heerlijk vlot en het scherm is prachtig. Maar voor mij niet zodanig een verschil met een lekkere middenmoot telefoon om de prijs te verantwoorden.

Heb jij ook een Samsung Galaxy Z Flip4, 256GB opslag Blauw?