Wordt verwacht

Canon EOS R6 Zwart Review

6 september 2022, laatste update op 17 november 2022, 662 views Rapporteer

Gekocht voor de overstap naar RF. Ik kom vanaf een Canon 5D IV en ik heb geen spijt van mijn aankoop.

Pluspunten

• Snelle autofocus
  • Scherpte/kwaliteit
  • 20mp is goed genoeg
  • Goede ISO prestatie
  • Fijne knoppen/ergonomie

Minpunten

• Relatief korte batterijduur
  • Prijs mocht iets lager
  • Dure objectieven
  • Mode dail niet vast te zetten

Ik heb mijn camera geupgraded in april 2020. Ik heb mijn 5d IV verkocht. Mijn doel met de camera was het vergroten van bruikbare foto's. Nu is de 5D IV een uitstekende camera en kan bijna alles. Alleen het autofocus systeem van de R6 (en ook de R5) trok mij over de streep. Voordat ik de camera kocht heb ik deze gehuurd om te testen of dit de juiste keuze was. Ik doe dat eigenlijk altijd met een nieuwe camera.

Ik heb de camera gekocht samen met de EF-RF adapter en de RF 24-70mm F2.8L IS. Ik heb in de afgelopen jaren de volgende objectieven gebruikt:
- RF 24-70mm F2.8L
- RF 35mm 1.8 IS STM
- EF 16-35mm F4L
- EF 50mm 1.8 STM
- EF 70-200 F4 IS USM
- EF 100-400 F4.5-5.6L II
- Sigma 85mm 1.4 Art
- Tamron 100-400mm F4.5-6.3 DI VC

Let wel: niet alle bovenstaande objectieven zijn in mijn bezit.

Wat mij tijdens het gebruik opvalt is dat de lensen die gebruikt zijn met de EF-RF adapter het beter (efficienter) doen op het gebied van focus. Er is minder hunting en de snelheid is ook erg goed. Wel merk ik dat de beperkingen nu in de objectieven zit i.p.v. in de camera. Ik ben dus heel erg tevreden met de autofocusprestaties. Ik heb verschillende scenario's gefotografeerd, zoals sport, reportages, straat en natuur (landschap). Door de software updates is de autofocus aanzienlijk beter geworden. Dus zorg ervoor dat je de laatste firmware op je camera hebt staan. De autofocus werkt ook erg goed in het donker. Zolang er maar genoeg contrast is. Als er geen contrast is dan kan de camera ook niet focussen.

De ergonomie is goed. Alle knoppen zitten op een logische plek. Een echt voordeel is een derde instelwiel. De volledige belichtingsdriehoek is aan te passen met de drie draaiknoppen. De camera is wel redelijk licht. Gecombineerd met een zwaardere lens (EF 100-400 of de Sigma 85mm 1.4) is de camera niet in balans. Het was in het begin ook wennen voor mijn pols om met deze combinatie te fotograferen.

Voor mijn handen had de camera nog een fractie groter kunnen zijn. Het is niet het formaat van een 5D bijvoorbeeld. Het is net wat kleiner. Het is gelukkig niet storend.

De beeldkwaliteit is een belangrijk punt in deze camera. Ik kom zelf van een 5d IV met 30MP. Nu fotografeer ik met 20MP. Ik verwachtte dat het verschil groter was. Ik denk dat we voor de meeste foto's sowieso niet meer dan 20MP nodig hebben. Een groot deel van de foto's worden alleen online gebruikt. Hoe zit dat met printen hoor ik je vragen. Ik heb zelf geen bezwaar tegen het printen op grotere formaten. Mijn grootste print is tot dusver 60 bij 90cm en ik heb geen gekke dingen gezien dat te wijten is aan de lagere megapixel. Zolang je foto op het juiste punt gefocust is en er is nagedacht over de juiste instellingen dan moet een print in groot formaat geen probleem zijn. Immers, hoe groter je print hoe verder je er vanaf moet staan. Ik las ook ergens dat de Canon R6 geen AA filter heeft. Wellicht maakt dit de foto iets scherper.

De iso prestaties zijn ook erg goed! Ik ben comfortabel om op 12.800 te fotograferen, mits de foto niet al te groot wordt geprint. Ik heb ook gefotografeerd op 102.400. Natuurlijk bevat de foto erg veel ruis, maar zolang er genoeg licht is, kan je er bruikbare foto's uit halen. In dit geval is bruikbaar voor het internet. Dit kon zeker niet op de Canon 5d IV.

Zijn er ook nadelen? Ja natuurlijk zijn er nadelen. Ik vind de accu duur soms erg kort. Vooral tijdens het fotograferen van veel bewegende mensen/objecten. De camera wordt dan ook warm. Ik heb inmiddels een tweede accu gekocht, maar met deze twee batterijen kan ik geen bruiloft doen van 10 uur bijvoorbeeld.

Ik vind de prijs ook een nadeel. Logisch, wij als Nederlanders zitten het liefst vooraan voor een dubbeltje. De prijs is inmiddels iets gezakt. Ik heb er destijd ruim 2.700 euro voor betaald. Ik heb destijds wel kort getwijfeld tussen de de A7R IV met een Sigma 24-70 DN lens en deze combinatie. Ik ben uiteindelijk ook gewoon merktrouw en ik ben voor de Canon gegaan. Meer megapixel betekent vaak ook minder goede iso- prestaties en verbruik je meer van je opslag en computercapaciteit.

Helaas zijn de RF lensen akelig duur. Ik vind dat wel jammer. Dat maakt de drempel voor het instappen in een nieuw toekomstbestendig systeem erg hoog.

Toch blijf ik met een schuin ook kijken naar de Canon R5. Ik ben uit het verleden gewend om soms tijdens de nabewerking mijn compositie te bepalen. Wellicht is dit luiheid of gemakszucht, maar het gemak dient de mens nietwaar. Helaas is het financiëel nog niet te verantwoorden om de R6 in te ruilen voor de R5. Zeker als de meeste foto's die ik moet opleveren gebruikt worden voor online publicaties.

Edit: 13-9-2022: de mode dail is niet vast te zetten. Het komt met regelmaat voor dat die is verplaatst naar iets waar die niet op hoort te staan. Soms is dit super irritant!

Bedankt voor het lezen, ik hoop dat je iets aan deze review hebt!

Heb jij ook een Canon EOS R6 Zwart?