€ 499,99 bij Amazon.nl Marketplace

Samsung Galaxy Z Flip4, 256GB opslag Blauw Review

7 september 2022, laatste update op 7 september 2022, 185 views Rapporteer
Testpanel +2

Compact premiumtoestel die aan alle noden voldoet. de 'vouw' wordt je al na enkele seconden gewoon waarna je volop kan genieten van het 120hz display. Heb je daar geen zin in? klap 'm dan even dicht en gebruik je favoriete widgets op het voorste display.

Pluspunten

• Compact
  • Voelt als premium
  • Snel
  • degelijk

Minpunten

• Prijs
  • Camera
  • Beperkt nut front display

Algemene beoordeling

Net als velen ben ik opgegroeid met de clamshell toestellen. Samsung heeft deze helemaal omgetoverd in een modern jasje met de z Flip series
Dichtgeklapt is het een compact toestel waar je in een oogopslag de nodige meldingen of widgets kan raadplegen op het voorste display. Opengeklapt is het best een flink toestel maar voor hedendaagse normen geen uitzondering qua formaat.

Wanneer je het toestel in handen neemt,voelt hij heel degelijk aan. Voor mij komt dit door de rechte zijkanten, waardoor ik hierdoor ook gelijk meer grip op het toestel heb.

Featureset

De Flip 4 is uitgerust met zowat alles wat je van Samsung kan verwachten.
Een 120hz display? Check. Stereo speakers? Check. Snelle processor? Check. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Belangrijk om te weten, de Flip 4 is in 3 versies te verkrijgen, zijnde 128gb, 256gb en 512gb. Deze is ook niet uitbreidbaar met een microsd kaart dus dit lijkt mij wel een punt wat je op voorhand voor jezelf moet bepalen. Het werkgeheugen van 8gb is bij elke versie aanwezig en helpt in combinatie met de Snapdragon voor een vlotte gebruikservaring.

Accuduur

Gebruiksduur
De Flip 4 gaat bij mij gedurende de dag eigenlijk nooit dicht. Google meet, video's streamen, documenten bewerken, telefoontjes, noem maar op. Vaak lopen er veel apps samen op de achtergrond waardoor ik het toestel wel intensief gebruik, en dit merk ik aan de batterij. De 3700mAh wordt op een dag flink uitgeperst en eenmaal in de auto wordt deze direct aan de lader geslingerd.
Opladen
Zo kom ik ook naadloos aan het puntje opladen. Dit kan met de meegeleverde C naar C kabel, of als je zelf nog een lader hebt naar usb-C kan je hier ook mee uit de voeten. Een adapter dien je zelf te voorzien want deze wordt niet meegeleverd.
Mijn lader van 18w heeft 4u30min nodig om de batterij helemaal op te laden, en het toestel geeft ook aan dat het laden niet helemaal lekker gaat. Dit is dan ook de eerste keer dat ik dat ervaar. Dezelfde lader laad mijn toestel met de volle 18w op.
Even vloeken in de kerk, maar als ik dan een Apple adapter gebruik gaat hij voor de volle 25 watt en zie je de batterij zo vol lopen.
In de wagen die op 2A zit laadt de flip 4 overigens wel vlot op.
een goeie combinatie van hardware is hier dan wel key.

Scherm

Front display
Het gene wat gelijk opvalt, naast dat de telefoon dicht te klappen valt, is het display aan de voorkant. Of achterkant dan als hij opengeklapt is.
Deze kan je naar believen instellen hoe en wat hij weergeeft. In onderstaande foto kan je zien hoe hij op mijn nachtkastje als alarmklok fungeert. Widgets ontbreken hier ook niet, al zijn het aantal ondersteunde widgets naar mijn mening wat beperkt. De sneltoetsen voor oa wifi en zaklamp ben ik wel helemaal fan van.
Voor de liefhebbers kan je het display ook gebruiken voor de cameraweergave, maar daar later meer over.
Main display
Het moment van de waarheid dan maar, het vouwbaar display!
Je brein is wel zo handig om tijdens het gebruik de vouw er voor je uit te filteren en dan valt hij ook niet op. Enkel in het donker en het display op lage helderheid valt het erg op tijdens het lezen van tekst. Als je dan even aan 120hz naar de volgende paragraaf scrolt wordt de vouw al weer een vage herinnering. Het aanpassen van 60hz naar 120hz gebeurt trouwens dynamisch. De Flip 4 weet best goed wanneer wat van toepassing is. Helaas kan je deze niet standaard locken op 120hz. De resolutie van 2640x1080 aan 426ppi komt aardig in de buurt van mijn Oppo A91, maar toch is het een hele nieuwe ervaring. De kleuren lijken net iets echter alsook in het algemeen lijkt alles scherper.https://tweakers.net/i/_2ZzeCmYmtC6Aq-fRgQ20jwMo0k=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/1417548/1OvTgj8QiLrHrXp2JuIcYsrZ8RtegfxNGcPYVquXwOvFHlvuiM.jpeg?f=620xauto

Wat wel blijft opvallen is de punchhole van de front-camera. Hier had ik liever de Fold 4 Technologie gezien waar de camera niet zichtbaar is, maar achter het display 'verstopt' zit.

Bouwkwaliteit en afwerking

Bouwkwaliteit
Over de bouwkwaliteit niets dan lof. Het scharnier, de stevigheid het 'gevoel'. Alles ervaar je als een ware Samsung.
Afwerking
Opmerkelijk is dat er standaard een screenprotector aanwezig is. Samsung adviseert om deze te laten hangen voor goede werking van het display. Vind ik helemaal prima, alleen had ik dan wel gehoopt dat deze netjes tot aan de randen zou lopen. nu loopt deze enkel tot de randen van het werkbaar display.
Aan de binnenkant van waar het scherm scharniert zijn en best scherpe randen te vinden. Tijdens normaal gebruik geen probleem, maar een fijne ervaring vind ik dit niet.

Beeldkwaliteit opname

Er zijn 2 cameras te vinden naast het kleine display. Een wide en ultra-wide 12mp camera.
Voor alledaagse foto's zijn deze meer dan prima, echter bij zwakkere belichting wil je niet inzoomen. Dan wordt het helemaal korrelig wat best jammer is. Een macro-lens is er niet aanwezig dus om echte detailsfoto's te nemen moet je geluk hebben, want bij het inzoomen verlies je detail.
met dank aan het lokaal onkruid om op de lens te willen staan

Bereik

Van in het bos tot op het randje van mast-bereik heb ik geen enkele keer zonder bereik gezeten. Ook de kwaliteit bleef ten alle tijde top.
Wifi
Hier dan wel een minpuntje. De Flip 4 gaat voor kwaliteit. Als hij dan merkt dat de kwaliteit van het wifi-netwerk niet voldoende is, gebruikt hij deze dan ook niet. Ik heb 1 plaats in huis waar het bereik het minste is, maar er is wel nog ontvangst, Maar niet voor de Flip 4. Deze functie valt standaard ook niet uit te schakelen waardoor ik het gevoel heb geen controle te hebben over het toestel.

Gebruiksgemak

Hardware
Zoals eerder aangegeven blijft de Flip 4 gedurende de dag opengeklapt. Ik heb deze te vaak nodig om steeds open en dicht te klappen, wat overigens best stroef gaat. Met mijn zwakke duimen heb ik wel 2 handen hiervoor nodig. Samsung wist te vertellen dat dit, naarmate het gebruik, dit een stuk soepelder zal gaan.

Ik neem best wat screenshots en ook hier zijn er 2 handen nodig. De powerknop en volumeknoppen bevinden zich beide aan de rechterkant maar net te ver uit elkaar om dit met 1 vinger te bedienen.

De vingerscanner in de powerknop is echter wel razendsnel en ook de positie waarop je je vinger plaatst maakt helemaal niet uit. Zo is hij dus ook ondersteboven te gebruiken als de Flip 4 is dichtgeklapt.
Software
De redelijk unieke vorm van het toestel zorgt er dus voor dat Samsung terug een best aangepaste android heeft draaien. Zelf hou ik meer van de stock android en ben dus niet zo te vinden voor de Samsungsaus die er overheen is gegoten. Tijdens het alledaags gebruik komt er regelmatig een pop-up voor een functie die op dat moment handig kan zijn, maar daar heb ik dan geen tijd voor. Het terugvinden van die functies loopt dan niet helemaal lekker.
Ik zie liever een uitgebreider menu tijdens het eerste keer opstarten, dan tijdens het gebruik.

Design

Even terug naar de volume en powerknoppen.
Blindelings zijn ze te onderscheiden van elkaar gezien de volumeknoppen uitsteken, en de powerknop net iets dieper in het toestel ligt. Echter is het voor mij niet handig dat deze aan dezelfde kant zitten.
Nog liever had ik de vingerscanner onder het scherm gezien dan in de powerknop, maar dat is dan weer niet handig voor het kleine front-display.

An sich is het een zeer stijlvol toestel zowel van ver als dichtbij.
Al zeker gezien het een 'vierkant' design heeft, waardoor je wat beter grip hebt dan bij afgeronde zijkanten.
qua pasvorm in de hand is dit dan mischien wat minder praktisch als je kleine handen hebt, maar dan heb je de Flip 4 misschien ook met twee handen beet.

Stabiliteit & betrouwbaarheid

Ik heb niets op te merken over de betrouwbaarheid, stabiliteit of snelheid.
Tussen apps wisselen of nieuwe openen gebeurt in een fractie van een seconde, zonder hapering, aarzeling of problemen.
mijn Oppo A91 met Mediatek MT6771V had hier wel vaker last van, en de Flip 4 is dan ook een verademing dat alles zorgeloos verloopt.

Apps die van allerhande verbindingen afhankelijk zijn maakt de Flip 4 korte metten mee. Wifi, bluetooth, usb, 15 apps op de achtergrond en dan nog eentje opstarten die alles nodig heeft? Done!

Prijs

Een punt wat voor velen gevoelig is, is de prijs uiteraard.
Ik heb altijd een budget voor mezelf opgesteld van max €300 voor een nieuw toestel.
Eenmaal een premium toestel als de Flip 4 te hebben gehad heb ik toch second thoughts.

Het display en de snelheid geven voor mij de doorslag.
Je betaalt ook een flink stuk voor het Flip gedeelte van het toestel, wat voor mij niet zoveel meerwaarde heeft.
De camera's verantwoorden voor mij ook de prijs niet.

Na deze ervaring met de Flip 4 ga ik in de toekomst naar het premiumsegment van smartphones kijken.
Ik denk dan wel dat ik richting de Fold kijk, maar het heeft voor mij zeker een nieuwe wereld laten ervaren.

Heb jij ook een Samsung Galaxy Z Flip4, 256GB opslag Blauw?