Nordväl DC102-4K Review

5 september 2022, laatste update op 9 november 2022, 5.132 views Rapporteer

Deze dashcam heeft een relatief lage prijs. Daarvoor krijg je een goede beeldkwaliteit en hoekweergave. Van de functionaliteiten en gebruiksgemak van de app mag je niet veel verwachten.

Pluspunten

• Beeldkwaliteit
  • Prijs-kwaliteit
  • Kijkhoek
  • Installatie

Minpunten

• App
  • Beelden terugkijken
  • Parkeersensor te gevoelig
  • Parkeermodus te gevoelig

3 van 5 sterren (Voldoende)
Via een Albert Heijn actie goedkoop kunnen kopen via TJM Supplies. Ik heb de 32GB versie gekocht en vervolgens een goede kwaliteit 128GB kaartje en een kabel voor de parkeermodus erbij gekocht (PMPC01). De laatst genoemde kabel is voor mij een must want ik wil niet aan de dashcam hoeven te denken en de 12v aansluiting blijft bij mij helaas altijd aan staan (Ford Focus 2007).

Het wegwerken van de kabels naar de accu en achterruit ging makkelijker dan verwacht. De kabels waren goed en makkelijk weg te werken. Er was een soort bandenlichter voor de hemelbekleding en rubbers meegeleverd. Deze heb ik uiteindelijk niet hoeven te gebruiken.

Het aansluiten op de accu met de parkeermodus-kabel zorgde voor wat uitzoekwerk. Uiteindelijk was het makkelijk te doen: met een multimeter bekijken welke 2 zekeringen zorgen voor 1) constant 12V en 2) enkel 12v bij draaiende motor. De kabel zelf bepaald dat de dashcam uitschakelt bij een te lage spanning.

De beelden van de dashcam zijn zeker van goede/voldoende kwaliteit om nummerborden te lezen. De kijkhoek is erg ruim. Enkel een auto die echt naast je rijdt zie je niet. Er is helaas géén optie om handmatig tijdens het rijden een opname 'op te slaan'(zorgen dat hij niet wordt overschreven). Je zult het tijdstip moeten onthouden en later terugzoeken.

De software van de dashcam zelf en de android app zijn helaas teleurstellend:
De 'Kacam' app maakt via WIFI verbinding met de dashcam. Die blijft niet goed in stand waardoor je elke keer gedoe hebt. Als je eenmaal verbinding hebt kun je een hele rits instellingen aanpassen. Het opslaan en bekijken van de beelden is een beetje om te huilen. Het bekijken van beelden op de dashcam zelf gaat met erg veel vertraging. Je doet 2-3 x zo lang over het bekijken van een opname als de duur van de opname zelf. Hetzelfde is met het downloaden van de opname naar je telefoon. Het verwijderen van de micro-sd kaart om het op een kaartlezer sneller uit te lezen is niet echt een optie. Het verwijderen van de kaart is gezien de locatie en de oplaadkabel die er tegenaan zit is namelijk een precisiewerkje. Je zult dus niet 'zomaar' even wat beelden terug bekijken. De vóór en achtercamera wordt als apart bestand opgeslagen.

Er zijn drie verschillende parkeermodus functies: elke seconde een foto, bewegingssensor (activering o.b.v. beeld) en een impact sensor. De laatste twee nemen video op. Deze zijn helaas te gevoelig. Elke keer de deur open of dicht betekend een nieuwe "emergency video". Je kan de gevoeligheid wel instellen maar dit is niet genoeg. Elke keer dat ik in de auto stap krijg ik te horen dat een opname is gestart door de bewegingssensor("emergency video"). Het meldingsgeluid is niet uit te zetten, en de dashcam is te dom om te begrijpen dat een filmpje net vóór of ná het contact aan/uitzetten betekend dat de video wél overschreven mag worden. Resultaat: 8 GB aan onnodige "emergency video's" na een paar dagen. Je begrijpt dat de opname capaciteit bij een 32GB kaartje dan rap afneemt. Tip: elke week kaart formatteren en zélf een 128GB kaart installeren.

Toen ik de micro-sd kaart probeerde te vervangen moest ik de voedings-usb kabel verwijderen om er goed bij te kunnen. Gezien de plaats van de dashcam zal dit waarschijnlijk bij iedereen gepruts zijn. Bij het terugplaatsen is de connector binnenin de usb-ingang helaas afgebroken. TJM Supplies heeft een vervangend exemplaar gestuurd. Uiteindelijk bleek dat de usbingang redelijk 'ondiep' in de behuizing zit waardoor de stekker van de officiële Nordval parkeermodus-kabel enkele millimeter uitsteekt en voor je gevoel er niet goed in zit.

Conclusie: voor de lage prijs goed beeld qua scherpte(nummerborden). Ook de kijkhoek is goed. Gezien de teleurstellende software is het enkel bedoeld als 'verzekering' voor het geval van schade. Beelden terugkijken kost teveel tijd om het zomaar te doen.

Heb jij ook een Nordväl DC102-4K?

Ik heb dezelfde Dashcam, maar dan met het merk Azdome erop gedrukt en een 1440p resolutie.

Je kan handmatig een 'emergency video' beginnen door kort op de WiFi aan/uit knop te drukken (drie seconden voor WiFi aan/uit en 10 seconden om de SD kaart te formatteren). Deze wordt dan niet overschreven. Overigens is bij mij de G-sensor veel minder gevoelig dan jij beschrijft, ik heb hem in de gevoeligste stand staan en dan heb je een behoorlijke kuil nodig om hem te triggeren.

Overigens is de 'emergency video' functie niet erg nuttig omdat de veiliggestelde video begint op het moment van impact en de seconden die eraan voorafgaan in het niet-beveiligde gedeelte van de SD kaart blijven staan. Die seconden vóór de feitelijke aanrijding wil je natuurlijk juist bewaren. Om die reden denk ik dat ik die hele G-sensor maar uit zet en de ruimtebesparende time lapse functie aanzet met een 128GB kaartje.

[Reactie gewijzigd door theMob op 22 juli 2024 19:27]