Samsung Galaxy Z Flip4, 256GB opslag Grafiet Review

morlune Testpanel
4 september 2022, laatste update op 4 september 2022, 964 views Rapporteer Testpanel

Samsung Galaxy Z Flip4, 256GB opslag Grafiet

Fijn en snel toestel. Inklapbaar concept praktisch in gebruik, past ook in broekzakken. Goede camera en goede batterijduur. Mooi oled scherm.

Pluspunten

• snel
  • mooi oled scherm
  • goede camera

Minpunten

• duur
  • weinig concurrentie

Introductie
Een paar weken geleden stond op de voorpagina van Tweakers een artikel waarin je kon aangeven om mee te doen aan een testpanel voor de allernieuwste Samsung Galaxy Z Flip 4 of Fold 4. Aangezien ik twee jaar geleden een Z Flip (2e generatie) had aangeschaft, was ik benieuwd wat twee generaties later er allemaal verbeterd zou zijn aan deze telefoon. Een week geleden kreeg ik het leuke bericht dat ik uitgekozen was om mee te doen met het testen van de Z Flip 4.
Uitpakken maar
Allereerst, het uitpakken.
Wat opvalt is dat de verpakking een stuk minder hoog is dan die van twee jaar geleden. Er zit geen oplader meer bij wat het verschil maakt. Overigens wel een usb-c naar usb-c oplaadkabel. Op zich niet heel erg dat er geen oplaadblokje meer bij zit, het oude blokje volstaat nog steeds en zover ik kan merken is er geen snellere oplaadtechniek in de nieuwste Flip. Als ik een nieuwe oplader zou kopen, zou ik waarschijnlijk gaan voor een van de draadloze opladers, voor op het nachtkastje. Lekker geen kabels meer.
Wat is er allemaal veranderd?
Qua features, er zit een stuk snellere processor in, maar ik had ook niet anders verwacht na twee jaar. Ook is het scherm nu een 120hz scherm, wat ook een stuk helderder kan en de accu is groter. Verder zijn de camera’s verbeterd, de randen zijn wat dunner en het coverscherm (het schermpje aan de buitenkant, wanneer de telefoon is ingeklapt) is groter dan versie 2. Er zit nog steeds een vingerafdruk scanner in om mee te ontgrendelen.
Accuduur en bereik
Komend van een Z flip (2e generatie), merk ik meteen dat de accuduur een stuk beter is. Dit was een vaak genoemd kritiekpunt van de vorige generaties, ook de vorige, 3e generatie. Voor mijn gevoel gaat de batterij een paar uur langer mee op een enkele lading. Natuurlijk is dit een nieuw toestel met een nieuwe batterij, maar ik herinner mij dat mijn oude flip ook bij het begin vrij snel door de batterij heen ging en in de avond al aan de oplader moest, zelfs op een batterijsparende modus. Nu ligt dit helemaal aan hoe vaak je het toestel gebruikt, maar dit is niet heel erg veranderd. Ook een mooie feature die is toegevoegd, is het opladen tot 80%, om de batterijlevensduur te sparen. Dit kon mijn oude telefoon nog niet, ook niet in de laatste android versie. Overigens heeft Samsung de oude telefoon nog netjes van updates voorzien en heb ik niet het idee dat ze daar niet meer hun best voor doen.

Het wifi en 4g bereik is prima. Ik heb geen 5g kunnen testen. Dit was al prima in mijn vorige flip telefoon. Met telefoontjes ben ik prima te verstaan en hier zijn geen klachten.
Gebruiksgemak
Wat merk je hier allemaal van in het dagelijks leven? Alles is lekker snel, de batterij houd het lang genoeg vol en ik merk dat de hogere refreshrate (120hz i.p.v. 60hz) erg fijn is bij het scrollen door pagina’s. Het tijdelijke wazige effect bij het scrollen is hierdoor een stuk minder, als je dan terug gaat naar een 60hz scherm gaat je dat opvallen. Ook het coverscherm, wat nu lekker groot is, is nu nuttig. Bij de twee jaar oude versie was die eigenlijk nog niet zo bruikbaar, er kon maar 1 regel tekst op bij notificaties en dat is veel te weinig om goed te lezen waar het nou over gaat. Nu kan ik door een lijst met notificaties heen scrollen, zie ik beter waar het over gaat doordat je meerdere regels tekst op het coverscherm kan lezen, en de interactiviteit is groter. Je kan, afhankelijk van de app, berichten antwoorden, snel een timer instellen zonder je telefoon open te klappen, een voicerecorder aanzetten of het weer checken. Je kan widgets toevoegen, maar heel veel keuze is hier niet in. Wel zijn er andere leuke widgets zoals een kalender, alarm timer of de eerder genoemde weerwidget. Ook handig is dat Spotify bediening wel word ondersteund. Je kan dus je muziek pauzeren of naar een volgend nummer gaan of kijken welk nummer er afgespeeld word, zonder je telefoon open te klappen.

Er is nog een app, genaamd CoverScreen OS, waardoor je veel meer dingen kunt doen met het cover screen. Deze app is niet gemaakt door Samsung. Wat deze app allemaal kan is wat uitgebreid om allemaal uit te leggen in deze review, maar mocht je meer willen van het schermpje aan de voorkant, dan zijn er dus nog andere opties.
Scherm duidelijk beter
Het scherm is nog steeds een flexibel oled scherm, hoe kan het ook anders bij een vouwbare telefoon. Wat direct opvalt, is dat het filter op het scherm meer als glas aanvoelt, het is wat gladder waarbij mijn oude z flip een wat stugger filter had. Dit maakt swipen een stuk fijner. Ik zou nog niet zo ver gaan om te zeggen dat het echt als glas aanvoelt, maar het komt aardig in de buurt. De vouw tussen de twee delen van de telefoon lijkt wat minder op te vallen, maar het stukje scherm waar de vouw zit, reageert, net zoals het oudere model, niet op touch. Soms raak je deze vouw per ongeluk aan en reageert het scherm even niet, voordat je je realiseert dat je met je vinger precies op de vouw zit. Een groot probleem is dit niet, het komt niet erg vaak voor en is ook een kwestie van gewenning.

De beeldkwaliteit van het scherm is ook een stukje beter, het oogt wat contrastrijker, ook in de “neutrale” modus. Daarnaast kan het scherm een stuk helderder, maar óók donkerder, wat fijn is als je in bed ligt en eigenlijk moet gaan slapen nog even een berichtje leest.
Design, bouwkwaliteit, afwerking
Het design is niet heel erg veranderd, de telefoon is zelfs wat dikker geworden, waarschijnlijk door de grotere accu. Een probleem vind ik dit niet. De randen om het scherm heen zijn wel dunner geworden. Het oogt en voelt stevig aan, ook het scharnier. Het scharnier is nagenoeg hetzelfde maar werkt prima. Het zou mooi zijn als voor een volgende versie het scharnier iets platter gemaakt kan worden, er is nog wat afstand tussen de twee schermen in ingeklapte modus, de twee schermen liggen niet pal op elkaar. Met een hoesje, (ik heb een leren hoesje van Samsung zelf gekocht) wordt het stukje tussen de twee schermen beter afgeschermd aan de zijkanten. De twee delen liggen dan nog net niet op elkaar maar het oogt een stuk beter. Dus een goed hoesje is het hier ook waard.
Stabiliteit en betrouwbaarheid
De software werkt goed en ik heb nog geen vastlopers of apps meegemaakt die crashen. Wel krijg je Samsung’s One UI skin over Android heen. Het werkt wat anders als “stock” Android maar het is wel allemaal snel en stabiel. Er worden wel wat extra apps standaard meegeleverd wat van mij niet had gehoeven, zoals Netflix. Wat sponsoring dus, maar het is niet heel erg storend. Sinds ik de telefoon een tijdje in gebruik heb, werkt de telefoon en bijbehorende software stabiel.
Beeldkwaliteit opname
De camerasensoren van de telefoon zijn verbeterd ten opzichte van de vorige generaties. Ik heb wat foto’s gemaakt met mijn Flip telefoon van de 2e generatie en met de huidige 4e generatie. De foto’s zijn scherper, contrastrijker en door de grotere sensor kunnen in het donker ook betere foto’s gemaakt worden.
Flip 4e gen vs Flip 2e gen, met compressie dus helaas niet heel duidelijk verschil. Onderaan deze review staan dezelfde foto's maar kan je er op klikken voor een grotere foto.
Prijs
De prijs is zo rond de 1000 euro op het moment van schrijven. Dat is een hoop geld, is dat het waard? Ik heb mijn eerste Flip telefoon in de uitverkoop gekocht, en als ik het zelf zou moeten aanschaffen zou ik ook nog even wachten. De eerste maanden na de release betaal je doorgaans de hoofdprijs. In vergelijking met andere high end telefoons betaal je extra voor het opvouwbare concept. Dat is op zich wel begrijpelijk, er is niet zo veel concurrentie in klapbare telefoons. Wel vind ik de klapbare functie fijn in gebruik, het maakt mobiele telefoons weer wat speelser zoals de oude clamshell telefoons en het past makkelijker in broekzakken. Hopelijk gaat de concurrentie hier ook eindelijk vaart mee maken, zodat meer mensen dit kunnen ervaren, want het blijft een leuk idee.

Heb jij ook een Samsung Galaxy Z Flip4, 256GB opslag Grafiet?