€ 69,95 bij Megekko

Cherry MX Board 8.0 RGB (MX Brown, Tactile, Qwerty US) Zwart Review

3 september 2022, laatste update op 3 september 2022, 1.156 views Rapporteer

De Cherry MX board 8.0 is een schitterend en solide toetsenbord.
De semi-blinde keycaps zijn een gedurfde keuze en de vaste USB kabel is
een klein minpunt.

Pluspunten

• Uiterlijk
  • Massa

Minpunten

• vaste USB kabel
  • alleen Windows software

Op zoek naar een TKL toetsenbord met MX brown switches voor oerdegelijk kantoor werk kwam ik de Cherry MX Board 8.0 tegen en mijn innerlijke tiener sloeg aan op het uiterlijk van dit Game toetsenbord dat momenteel in meerdere webshops voor 99 euro te krijgen is. Er was eigenlijk niet zo veel materiaal over te vinden, vandaar deze review!

Om maar met de deur in huis te vallen, dit toetsenbord maakt wel een statement. Het toetsenbord komt verpakt in zijn eigen Guncase (ik wou dat ik nog aan LAN parties deed):

Als je de koffer openmaakt dan staren je vervolgens in eerste instantie de mat zwarte keycaps toe.

Okee, juist. Dit toetsenbord wordt geleverd met aan de zijkant bedrukte toetsen. Dat geldt overigens alleen voor de zwarte variant - de eveneens verkrijgbare roze en witte varianten hebben standaard bedrukte caps.

Het geheel kwam geleverd met een Chineestalige handleiding (heel handig, bedankt Cherry) en het is dan ook op de switches na "made in China."
Uiterlijk en materiaal

Het toetsenbord is gemaakt met een solide aluminium body en ABS toetsen. Het gewicht bedraagt een bevredigende 900 gram. De toetsen zijn voor de zwarte variant laser geëtst (en niet double shot gegoten), maar dat is logisch want de bedrukking is niet onderhevig aan slijtage. De switches voor het exemplaar dat ik aangeschaft heb zijn, zoals ik boven al noemde, de Cherry MX brown switches. De body zowel als de toetsen zijn vrij besmettelijk voor vingervet.

Het bord is uitgerust met RGB verlichting. De achterkant bestaat uit een cylindrisch scharnier met een lange platte steun waarop het toetsenbord in hoogte versteld kan worden. Er zijn meerdere stops waarop dit ingesteld kan worden en afbrekende pootjes e.d. zijn met deze constructie niet mogelijk.

De USB kabel zit zo te zien permanent gemonteerd aan de linker bovenzijde van het toetsenbord en je zit dus vast (haha) aan de 1.5 lange meegeleverde kabel.
Type comfort
Ik ben niet zo een heel erg kritische toetsengebruiker, ik bedoel: als een toetsenbord weinig feedback geeft dan zorg ik wel dat ik hard genoeg ram om een tactile feedback te krijgen ;-)

Aan de andere kant, ik ben zeker geen blind typer en heb visuele hints nodig om de juiste toetsen te vinden. Wat dat betreft is het de vraag of dit toetsenbord daar aan kan voldoen want de bedrukking aan de zijkant is veel minder goed zichtbaar - en als je er recht boven zit sowieso niet - dan die zou zijn aan de bovenzijde.

De ervaring tot nu toe is goed, ik lijk geen probleem te hebben, maar om eerlijk te zijn ik denk dat je hiervoor langer moet testen. en het zou kunnen dat er toch kleine irritaties in sluipen.
Geluid
Geen bijzonderheden, behalve dat de aluminium constructie voor een licht bijgeluid zorgt (een soort metalen veer geluid). Dit is zeker niet storend.
RGB en bediening

De Cherry Utility software om de RGB te programeren is alleen beschikbaar voor Windows. Ik gebruik een Linux machine en in dat geval heb je dus alleen de beschikking over de standaard voorgeprogrammeerde opties. De beschikbare RGB programmas kan je met Fn-F12 cyclisch doorlopen. Ook de helderheid en snelheid van de patroon wisselingen zijn aan te passen met Fn-F4 t/m F8. De Fn combinaties voor geluidsbediening en het aan/uit zetten van de windows/menu toetsen werken ook onder linux.
De Cherry MX board 8.0 is een schitterend en solide toetsenbord. De semi-blinde keycaps zijn een gedurfde keuze en de vaste USB kabel is een klein minpunt.

Heb jij ook een Cherry MX Board 8.0 RGB (MX Brown, Tactile, Qwerty US) Zwart?