€ 452,44 bij MediaMarkt Marketplace

Samsung Galaxy Z Flip4, 256GB opslag Grafiet Review

2 september 2022, laatste update op 2 september 2022, 2.738 views Rapporteer

Top telefoon met enkele mankementen waar ik zelf doorheen kan kijken. De vouw laat mensen die de telefoon willen vasthouden in mijn omgeving vaak wel even slikken, maar de meesten kunnen daardoor heen kijken. Twijfel je? Ga dan zeker eerst even langs bij een winkel.

Pluspunten

• Opklapbaar
  • Sterk design
  • Goede hardware

Minpunten

• Vouw in het scherm te zien en te voelen
  • Relatief kleine accu
  • Langzaam opladen
  • Wordt erg warm

1. Algemene beoordeling
  9. Camera's en Beeldkwaliteit opname
  10. Gebruiksgemak
  11. Prijs
  12. Conclusie

De Samsung Galaxy Flip4 is de meest recente iteratie van de oude bekende clam shell telefoon. Het hele idee hierachter is dat je hem overdwars dicht kunt vouwen. De oorschelp tikt daarmee de spreekmicrofoon aan en het scherm van je telefoon is daardoor geheel bedekt door het frame van je telefoon, de achterkant als het ware. Samsung is er in geslaagd dit in een fijne vormgeving te gieten. De telefoon is dichtgeklapt erg klein en de ruimte die je bespaart doordat hij met de helft 'korter' is, zorgt ervoor dat de dubbele dikte in deze staat totaal geen probleem is.

Ik heb onlangs ook de grote broer van de Flip4 gereviewed:de Fold4 . Kort gezegd vind ik de Flip4 een veel betere telefoon.

De telefoon is voorzien van alle high-end snufjes die je zou verwachten bij een flag ship[. Uiteraard is er het vouwbare scherm (daarover later meer) dat een refresh rate heeft van 120hz, en er is een tweede beeldscherm aan de buiten- c.q. achterzijde van de telefoon aanwezig. Ik heb de 256GB versie wat ruim voldoende opslag is voor mijn gebruik. Als je meer ruimte nodig hebt kun je dat verdubbelen tot 512GB. Er is geen MicroSD mogelijkheid, je zit dus wel vast aan deze max. De Flip4 heeft standaard 8GB geheugen en daar zit geen variatie in.

Het paradepaardje van deze telefoon is natuurlijk de clam shell; het scherm dat je dicht kunt vouwen. En dat werkt perfect. Om maar meteen een droom stuk te maken: je kunt de telefoon niet letterlijk open-Flippen™. Je hebt een tweede hand nodig of bijvoorbeeld een arm of borst waar je de telefoon het laatste stuk mee open drukt. Met wat meer oefening zal het vast wel lukken om dit ook met één hand te doen, maar het lijkt totaal niet op het old-school open flippen van de telefoontjes die we vroeger hadden. Maar daar zat uiteraard ook geen 6.7" touchscreen in!
Samsung heeft twee schermen in deze telefoon gestopt: het hoofdscherm heeft een doorsnee van 6.7 inch en een refresh rate van 120hz. Het scherm is lekker scherp met 425 ppi. In het scherm zit in het midden een duidelijk voelbare en zichtbare deuk. Met de volgende foto's probeer ik dat goed te laten zien.

Die vouw is een dealbreaker (of niet); je gaat hier last van krijgen of het maakt je niet uit. Ik behoor tot de mensen in de tweede categorie en heb er eigenlijk geen last van. Je voelt de vouw absoluut en vanuit een schuine hoek zie je ook een lichte afwijking op het scherm. Ik heb geprobeerd dit in een filmpje te stoppen om jullie dat te laten zien. Als je recht op het scherm kijkt zie je nauwelijks een afwijking.
[Video: https://i.imgur.com/GL6d54a.mp4]

Verder is het scherm zelf vrij dun, natuurlijk omdat het moet kunnen vouwen. De screenprotector die erop zit moet je er dus ook niet vanaf gaan pielen, dan heb je heel snel een probleem. Op YouTube zijn enkele video's te vinden waar ook te zien is dat het scherm met protector relatief snel 'indeukt', ik heb hier zelf na 2 weken geen enkele hinder van ondervonden en ben ook niet extra zuinig op het scherm. Het feit dat de telefoon tijdens de dag over het algemeen dichtgeklapt is zorgt er natuurlijk voor dat er eigenlijk niks bij het scherm kan komen.

Het tweede scherm zit aan de achterkant, bovenin naast het cameraeiland, Samsung noemt dit het Coverscherm. Dit scherm is 1.9" en je kunt hier stiekem nog best veel mee. Zo kun je foto's maken met het scherm dichtgeklapt, je krijgt een kleine preview in het Coverscherm te zien. De meeste logische toepassing zijn selfies met de hoofdcamera, maar je kunt uiteraard fotograferen waar je maar zin in hebt.

Verder kun je er diverse apps (wel allemaal van Samsung) mee bedienen. Denk aan de standaard media bediening zoals vooruitspoelen of pauseren, je agenda items tonen of een timer starten. Inmiddels komen er ook apps in de Play Store waarmee je de functionaliteit van dit scherm kunt uitbreiden, ik heb dat nog niet uitgeprobeerd.
Je kunt het Coverscherm zo instellen dat het als AOD werkt, pas bij tikken of een melding aangaat of een tijd instellen wanneer het AOD moet blijven draaien. Ik vind dit meer dan een leuke toevoeging: het vervangt voor mij het notificatie lampje dat ik al tijden mis bij een hele hoop telefoons, bij mij gaat het display aan wanneer ik een nieuwe melding krijg. Die kan ik dan ook meteen openen en lezen, je kunt zelf reageren met voorgeprogrammeerde berichtjes en icons. Ik heb ook een Smartwatch die min of meer hetzelfde doet, maar voor mensen die dit niet hebben is het echt wel van toegevoegde waarde.

De telefoon voelt stevig aan. Het scharnieren gaat stroef, maar niet korrelig of anders op een wijze die je doet vermoeden dat je met goedkoop spul te maken hebt. Het ziet er stevig uit, voelt stevig aan en dat is het ook. Op YouTube heb je diverse teardown video's en JerryRigEverything heeft zelf een hand vol zand in de Flip3 geduwd en ermee lopen scharnieren, er gebeurde niks en dat is een echte prestatie bij bewegende onderdelen.

NB: Dit was dus de Flip3, maar ik heb er vertrouwen in dat Samsung de Flip4 niet heeft gedowngraded.
Eenmaal uitgeklapt is er geen speling in de telefoon en voelt het alsof er geen scharnier in zit. Je hebt dan gewoon een 'normale' telefoon in je handen, ware het niet dat je de vouw in het scherm ziet en/of voelt. De telefoon ligt stabiel op tafel en is kaarsrecht.

Zoals je op sommige foto's kan zien sluit de screenprotector niet helemaal aan op de rand bij het hoofdscherm, dat is een stofmagneet. Over het algemeen is de telefoon goed schoon te houden, maar vette vingers zul je meteen zien.

De telefoon kan erg warm worden. Bij het opladen is het vooral de onderste helft, bij langdurig (of zwaar) gebruik de bovenkant. De telefoon wordt voelbaar warm, je kunt de bovenkant nog wel vasthouden maar erg fijn voelt dat niet. Als je met de telefoon bezig bent heb je die bovenkant niet vast, dus je merkt er gelukkig weinig van. Wat het voor effect heeft op performance weet ik niet, ik heb zelf geen vertragingen ervaren tijdens de momenten dat de Flip4 zo heet werd.

De Flip4 is voorzien van Wifi6, 5G en Bluetooth 5.2. Werkt allemaal prima en ik heb geen enkel probleem ervaren met mijn Smartwatch of draadloze oordopjes. Ik kan hier kort over zijn: alles werkt zoals het hoort.

De Flip4 komt standaard met Android 12 en One UI 4.1.1 (op het moment van schrijven). De software draait als een zonnetje op deze hardware en er is geen moment geweest dat ik een vertraging heb ervaren. Het schakelen tussen de apps gaat prima en ook meerdere spelletjes kunnen naast elkaar blijven draaien in de achtergrond.

Omdat je het scherm ook op 90 graden gedraaid neer kunt zetten zijn er enkele snufjes ingebouwd. Zo kun je een mousepad activeren op de onderste helft van de Flip4 en het bovenste deel gebruiken als monitor. Een leuke gimmick, maar echt bruikbaar is dat niet op zo`n klein scherm.

De Flip4 heeft een relatief kleine accu van 3700mAh, en dat merk je wel. Op dagen dat ik de telefoon echt veel in mijn hand had om dode momenten te overbruggen ging de batterij geen hele dag mee. Op 'normale' dagen eindigde ik met ongeveer 25% accu. Het is erg afhankelijk van hoeveel je met de telefoon doet natuurlijk, maar ik verwacht dat je de werkdag er over het algemeen zonder moeite mee door komt. Wil je 's avonds nog een keer de deur uit is het handig om de telefoon toch nog 'even' aan de lader te hangen.

En dat 'even' valt stiekem wel tegen. Met een maximale laadsnelheid van 25watt ben je volgens Samsung 30 minuten bezig om er 50% bij te laden. Dat komt ook wel redelijk met mijn eigen ervaring overeen. Ik kom echter van een telefoon af die 65 watt ondersteunde, en dat mis ik toch echt. Even snel 10 minuten knallen en weer door zit er niet in nu. Draadloos laden gaat tot 10 watt. Zoals eerder benoemd wordt de telefoon tijdens het laden vrij warm.

De telefoon is geen enkele keer uitgevallen of blijven hangen. Ik heb geen problemen gehad met software, hardware of andere onderdelen van het apparaat. Wat mij betreft een dikke 10.

De Flip4 heeft, in tegenstelling tot zijn grotere broer de Fold4, maar 3 camera's. Twee zitten er op de achterkant: de 12MP Ultra Wide Camera en de 10MP Wide-angle Camera. Aan de binnenzijde zit de 10MP selfie camera die met een punch hole goed te zien is. Jammer, de Fold4 heeft tenslotte wel een 'under screen camera' die veel minder opvalt en eigenlijk nauwelijks te zien is.
Samsung heeft een hoop softwarematige opties erin verwerkt met bijvoorbeeld een 'Food' optie en Super Slow-mo opnames. Opnemen doe je trouwens tot maximaal 4K en met HDR10+.

De hoofdcamera

Wide Angle

Selfie (van een boom :))

Het gebruiksgemak krijgt een dikkie 10 van mij. Ja, het uitklappen moet met twee handen, maar los daarvan is alles perfect georganiseerd. Ik moest even wennen aan de vingerafdrukscanner aan de zijkant, die zit op de powerknop en heeft een 'always on'-stand. Dat wil zeggen dat je niet eerst op de knop hoeft te drukken voordat je vinger gescand wordt. Je kunt dat uitzetten, maar ik wil inmiddels niet meer anders. De scanner is snel en accuraat, van de 100 keer openen is er misschien 1 keer een mislukte poging.

De opgeklapte telefoon is echt klein, zo klein dat ik hem weleens kwijt ben in mijn broekzak naast mijn werktelefoon (S20 met dikke hoes). Zeker voor mensen met kleinere broekzakken is deze telefoon een verademing. Je hoeft bij een melding de telefoon niet te openen omdat je dit direct op het Coverscherm ziet.

Ik heb de telefoon vrij snel na de release gekocht voor 869,- euro. Daar krijg ik gratis een Galaxy Watch 5 (40mm) bij en 150 euro extra inruilkorting. Stel dat ik die watch nog kan verkopen voor 200 euro heeft de telefoon mij dus 469 euro gekost. Dat is echt goedkoop voor wat je krijgt. Als je kijkt naar de volle prijs die ik heb betaald, is het de duurste telefoon die ik ooit handje contantje heb gekocht. Ik heb er geen spijt van en vind de telefoon deze prijs waard. Uiteraard gaat dat van persoon tot persoon verschillen, zeker als je camera's echt belangrijk vindt. Die zijn relatief eenvoudig. Daarnaast is de accu ook beperkt dus voor echte die-hards gaat 3700 te weinig zijn.

Top telefoon met enkele mankementen waar ik zelf doorheen kan kijken. De vouw laat mensen die de telefoon willen vasthouden in mijn omgeving vaak wel even slikken, maar de meesten kunnen daardoor heen kijken. Twijfel je? Ga dan zeker eerst even langs bij een winkel waar je de telefoon vast kunt houden. Ik raad de telefoon zeker aan.

Heb jij ook een Samsung Galaxy Z Flip4, 256GB opslag Grafiet?

Best knappe review voor een boom _/-\o_

Ik vind het echt een geniaal toestel, maar omdat ik veel met zand werk durf ik het niet aan (zand tussen de schermen als die dichtgeklapt is gaat waarschijnlijk krassen en misschien gaat het scharnier ook nog kapot). Wat denk jij, is dit terecht?
Ik krijg nu zelfs al krassen op de gorilla glasses van (o.a.) de iphone 13 bijvoorbeeld door het zand puur door het in de zak houden van de telefoon.
Als je zelfs krassen op het scherm krijgt terwijl die in je broekzak zit gaat dat zeker een probleem zijn bij deze telefoon. Het verschil is wel dat de telefoon eigenlijk niet echt frictie heeft in dichtgeklapte staat. Een normale telefoon beweegt met het scherm over de binnenkant van je broekzak, dus dat is wel anders. Wil niet zeggen dat het niet tussen de twee schermhelften kan komen en alsnog dingen kapot kan maken.

edit: Ik heb er een filmpje bijgezet met zand, dan kun je even kijken wat je er van vindt. Is natuurlijk niet hetzelfde als de hele dag ermee in je broekzak lopen.

[Reactie gewijzigd door henkbob op 25 juli 2024 18:29]

Fijn toestel. Heb nog getwijfeld vanwege de vouwrand, maar in de praktijk heb je er geen last van. Originele doorzichtige Samsung hoesje ging snel stuk. Nu een van Ali, bevalt veel beter.