€ 549,- bij Flightsimwebshop.com

Microsoft Xbox Series X 1TB, Disc Drive Zwart Review

Linksquest
23 augustus 2022, laatste update op 22 januari 2023, 3.021 views Product gekocht

Microsoft Xbox Series X 1TB, Disc Drive Zwart

De Xbox Series X is de 4de generatie spelcomputer van Microsoft, het is een hele stille, maar vooral krachtige en snelle console. De console is niet te groot, oogt eenvoudig, maar is wel super stabiel en stevig. Lees hier mijn volledige review.

Pluspunten

• Super snel, krachtig en vooral stil
  • 4k Gaming tot wel 120hz (in sommige gevallen)
  • Dolby Vision en HDR
  • Backwards Compatible
  • Genoeg handige Apps
  • Stevig design

Minpunten

• Extra opslag is prijzig
  • Controller had iets meer verbetering mogen hebben
  • Momenteel weinig exclusieve games beschikbaar

De Xbox Series X is de nieuwste en krachtigste Xbox console ooit gemaakt, en deze is inmiddels al bijna 2 jaar op de markt. Zelf heb ik hem sinds januari 2022 in huis, en nu ik er enkele maanden flink op gespeeld heb, leek het me leuk om er een review over te schrijven.

De Xbox Series consoles is de 4de generatie spelcomputer van Microsoft en deze bestaat uit 2 verschillende modellen, een S en een X model. Het S model heeft geen disc drive en is minder krachtig, de X daarentegen heeft een 4K disc drive en brengt de games naar het 4K tijdperk. Nu ga ik in deze review geen vergelijking doen, mede ook omdat ik de series S zelf niet heb, maar ik ga wel het een en ander vertellen over de series X.

Eerlijk is eerlijk, als het zich om het geven van een naam aan komt, dan maakt Microsoft het heel verwarrend met de consoles. Een echte gamer weet ze nog uit elkaar te houden, maar een leek zal niet meteen het verschil zien tussen een Xbox One X en een Xbox Series X. Even gekeken naar de One consoles, je had de Xbox One, de Xbox One S en de Xbox One X, en de All Digital Edition niet te vergeten. Nu in de Series lijn van Xbox, heb je ook alweer de S en X modellen, en dat kan heel erg verwarrend zijn. Persoonlijk snap ik niet hoe Microsoft telkens op zijn namen komt, en persoonlijk vind ik Series X ook niet echt sterk, maar goed, het is niet anders.

Als je de Xbox Series X ziet, dan lijkt het net op een speaker of een koelkast, en vooral dat koelkast heeft Microsoft een beetje letterlijk genomen door letterlijk een paar grote koelkasten, en zelf een hele lijn mini koelkasten uit te brengen. Maar goed, persoonlijk vindt het wel een mooi en strak design, en juist met dit design zegt Microsoft dat de warmte goed weg komt en dat de console, en dat wil ik hun ook wel geloven, want als je naar een paar uur spelen aan de bovenkant voelt, dan voel je hem ook echt de warmte eruit duwen. Want ik ook heel mooi vind, is dat hij stil is, en daar bedoel ik ook echt stil mee. Natuurlijk hoor je bij gebruik van de fysieke game, de disc drive draaien, maar buiten dat is de console extreem stil.

De Xbox Series X komt met een 1TB SSD harde schijf, deze is zeer snel. Maar laten we eerlijk zijn, opslag kun je soms nooit genoeg hebben, en zeker een in een tijd waar we steeds meer digitaal gaan doen, zoals werken met Xbox Game Pass, hier kom ik later in de review nog op terug. Gelukkig kun je heel makkelijk je opslag uitbreiden, en daar zijn 2 opties voor. Met een externe harde schijf, echter kun je bij deze alleen Xbox One Games of ouder erop gebruiken, Series games hebben echt die nieuwe snelheid nodig. Gelukkig kun je ook deze uitbreiden, dit doe je met een Memory unit, zeg maar een soort van Memorycard. Dit kun je achter in de console in de Memory unit slot inpluggen, wel moet ik er even bij zeggen dat deze, op moment van schrijven, allesbehalve goedkoop zijn, deze kan namelijk makkelijk een €200 gaan kosten, afhankelijk van de opslag keuze natuurlijk.

Het Dashboard van de Xbox Series consoles lijkt sprekend op die van de Xbox One consoles, dit is deels natuurlijk goed, want voor mensen met een Xbox One voelt dit vertrouwd, maar van de andere kant voelt het hierdoor minder vernieuwend. Maar ondanks dat zijn er toch wel een paar kleine verschillen in het dasboard, zo heb je nu ook de optie om een bewegende achtergrond in te stellen, iets wat ik wel een mooie toevoeging vind. Voor de rest is het dashboard nog altijd even betrouwbaar als die van de Xbox One, deze is nog altijd op een aangepaste versie van Windows 10 draait. Dat gezegd, ik blijf toch bij mijn eerdere uitspraak over het dashboard, ik vind hem persoonlijk niet al te makkelijk, je moet af en toe even zoeken waar iets verstopt zit. Als je geen andere console hebt, dan zal het geen probleem zijn, maar ikzelf vind persoonlijk die van Playstation nog altijd makkelijker. Maar ik moet ook weer zeggen, ik begin er steeds makkelijker mee om te gaan.

De Xbox Series X heeft verschillende Media apps, niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld op je smartphone, maar ze zijn er wel. Denk hierbij aan de YouTube, Netflix, Disney Plus, Twitch en Edge browser app. Maar ook speciale Apps alleen voor de Xbox, zoals de Halo Channel. Waar ik bij de Xbox One met sommige apps wat problemen had, heb ik dat bij de Xbox Series X stukken minder. Streamen via de Twitch App is wel nog altijd een beetje raar, maar gelukkig heeft Xbox zelf nu een manier van Streamen in het dashboard ingebouwd, dat ik persoonlijk beter vind werken. Apps zoals Netflix en Youtube werken helemaal prima en zijn een hele mooie aanvullen voor mensen die geen Smarth TV hebben of waar een App niet op werkt.

De Xbox Series controller is een waardige opvolger van de Xbox One V2, het enige dat ik graag erbij had gezien was een ingebouwde accu, of tenminste er eentje bij geleverd. Ook waren een paar nieuwe functies welkom geweest, de controller voelt vertrouwd, maar niet vernieuwd genoeg voor een nieuwe console. De controller heeft wat kleine aanpassingen en de grootste vernieuwing is misschien wel de share knop in het midden, deze je voor bepaalde functies kunt gebruiken. Over deze controller heb ik een uitgebreide review geschreven, klik daarvoor hier om deze hier op Tweakers te lezen.

Tegenwoordig moet je steeds beter kijken naar de verschillen, want laten we eerlijk zijn, de sprong van PS2/Xbox/Gamecube naar PS3/Xbox 360 was een wow factor. De sprong naar de PS4/Xbox One was al stukken minder, en nu naar de PS5/Series is deze ook stukken minder. Zeker is het 4K gamen prachtig om te zien, en ook functies zoals Dobly Vision en HDR zijn gewoon een genot. Maar iets wat we tegenwoordig meer horen dan eerder, is frame rate , ook wel beelden per seconden genoemd, en dat wel iets waar we nu, mits je ook een TV hebt wat het ondersteund, meer naar voren zien komen. De meeste spellen draaien op 60 frames per seconden, maar je hebt ook games die tot wel 120 frames kunnen lopen. Dit is natuurlijk game afhankelijk en ook welke instellingen je gepakt hebt, want in bepaalde games kun je instellen of je hem liever grafisch iets mooier hebt, of hem iets vloeiender wilt hebben lopen. Maar hoe dan ook, grafisch is de Series X echt wel pareltje.

Exclusieve titels is meestal een van de belangrijke keuzes waarvoor je een console koopt, op het moment van schrijven zijn er voor de Xbox Series X nog weinig exclusieve games, maar als je de overnames van afgelopen jaar hebt gezien, dan weet je wel dat er een berg aan toffe exclusieve titels eraan gaan komen. Denk hierbij aan State of Decay 3, Fable, Gears 6 en Hellblade 2, om even een paar op te noemen. Op dit moment zijn de keuze aan games misschien nog wat mager, maar ik ben er wel van overtuigd dat het wachten zal lonen.

Xbox Live is de onlineservice van Microsoft die gebruikt wordt om online te game. Met Xbox Live Gold, de betaalde versie, is het mogelijk om online met andere spelers uit alle werelddelen te spelen, en kun je elke maand 4 gratis games claimen. Met Xbox Game pass kun je meer dan 100+ games spelen wanneer je wilt. Mocht je niet willen betalen, dan krijg je gewoon Xbox Live Silver, hiermee kun je zien wat je vrienden spelen, games kopen en updates downloaden.

Op moment van schrijven heb ik zelf Xbox Game pass Ultimate en dit is een service waar ik erg tevreden over ben, het aanbod aan games die je krijgt is echt super, en vind ik persoonlijk wel waar voor je geld. Heb zo veel titels gespeeld die ik misschien nooit had gekocht of geprobeerd. Maar ook games als HALO Infinite, deze gewoon op Day One gespeeld en toen deze een keer voor €22,00 in de sale was fysiek gekocht voor de verzameling.

Iets waar de Xbox Series X echt in uitblinkt, is de Backwards compatible functie, alle Xbox One games werken gewoon op de Xbox Series X, en in sommige gevallen, zoals bij Hellblade en Gears 5, dan krijg je de betere versie meteen als je hem installeren doet. Maar ook heel veel Xbox 360 games en verschillende classic Xbox Games kun je gewoon nog spelen op deze console. De games worden wel niet van de Disk afgespeeld, maar worden via de Xbox store gratis gedownload, en in de beste kwaliteit die er op dat moment is. Het kost wel even wat tijd, maar vaak is het wel het wachten waard. Je hebt de disk wel nodig om de game op te starten, maar voor de rest is hij gewoon digitaal.

De Cloud Gaming functie is op moment van schrijven nog in de bèta fase, maar het werkt erg goed. Je hebt hiervoor wel een redelijke verbinding nodig. Soms is het wel handig om gebruik te maken van deze functie, want zo kun je een game uitproberen voor je hem gaat downloaden, dat scheelt ook alweer tijd. Ook mooi van deze functie is dat je onderweg je games verder kunt spelen op je telefoon of tablet. Deze functie is niet exclusief voor de console, het werkt ook op je telefoon. Wel heb je Xbox Game Pass Ultimate nodig, anders werkt het helaas niet.

De Xbox Series X is de 4de generatie spelcomputer van Microsoft, het is een hele stille, maar vooral krachtige en snelle console. De console is niet te groot, oogt eenvoudig, maar is wel super stabiel en stevig. Voor mij is de Series X de eerste keer dat ik Xbox als main console heb gepakt en dat ik hem eerder dan een Playstation heb gekocht. Tot heden heb ik er heel veel plezier mee, en vind ik Game Pass een must have abonnement. Zoals eerder gezegd ontbreken de exclusieve games nog een beetje op moment van schrijven, maar er zijn genoeg mooie titels in de maak, en zijn er al genoeg goede games van andere studio’s te koop.

Heb jij ook een Microsoft Xbox Series X 1TB, Disc Drive Zwart?

Ik heb er ook een al snel weten te bemachtigen. Fantastisch apparaat inderdaad. Ik heb laatst op de Amazon Prima dagen extra opslag voor EUR 170 op de kop getikt. De Game Pass, dat is wel interessant om te zeggen, kan je voor weinig aanschaffen via VPN (Brazilië of Turkije). Dat scheelt dan weer een paar Euro's. Wel moet je Xbox Live verlopen zijn als ik het mij goed herinner. Ik heb juist een nieuwe TV gekocht om de functionaliteit van de XBSX volledig te kunnen gebruiken.

Leuk om jouw review te lezen.
Bedankt voor je reactie en jij ook veel plezier met je Xbox ;)
Leuk opgezette review. Ik heb er sinds dag 1 eentje staan evenals een PS5, maar we zijn bijna twee jaar verder en de echte fatsoenlijke next gen titels zijn nog ver te zoeken.

De co-op modus van Halo is er nog steeds niet en Forza Motorsport laat ook nog wel even op zich wachten.

Tegen de tijd dat de eerste titels komen die echt een beetje gebruik maken van de hardware komt er waarschijnlijk al een Series X 'Elite' of hoe ze het beestje nu weer gaan noemen.

Ja de hardware is dik in orde, de software catalogus voor mij een grote deceptie. Console heeft in bijna 2 jaar nog geen 60 uur aangestaard denk ik.
Bedankt voor je reactie en voor het lezen. Forza is inderdaad wel een game waar ik ook naar uit kijk, maar ook naar Hellblade 2, State of Decay 3 en Fable. Ik moet zeggen bij mij heeft hij ook even uit gestaan, maar maar dat kwam door een Retro game :P