ASUS Zenfone 9, 8GB intern, 128GB opslag Zwart Review

23 augustus 2022, laatste update op 23 augustus 2022, 1.594 views Rapporteer

Beste compacte Android telefoon die er nu verkrijgbaar is. Interessante en goede ontwerpkeuzes door Asus. Fantastische accuduur. Hoofdcamera met 6-assige hybride gimbalstabilisator voor stabiele foto's en video's en zelfs een hoofdtelefoonaansluiting!

Pluspunten

• Scherm(formaat)
  • Batterijduur
  • Snapdragon 8+ Gen 1
  • Ontwerp

Minpunten

• Geen draadloos laden
  • Software ondersteuning slechts twee jaar?
  • Iets te duur

Jarenlang kwam er wat mij betreft geen waardige opvolger voor mijn Pixel 3 voorbij. De pixel voldeed en de camera is nog steeds uitstekend. Het laatste jaar werd de accuduur echter dusdanig slecht dat het toch begon te kriebelen en een bluetooth crash/bug deed mij definitief besluiten om iets nieuws te gaan zoeken. Overwogen toestellen: Samsung Galaxy S22, Nothing Phone, Zenfone 9, Pixel 6a of wachten op de Pixel 7. De Asus Zenfone 9 is het dus uiteindelijk geworden, ondanks enkele minpunten: geen draadloos laden, matige software support en prestaties van de camera. Wat mij vooral over de streep heeft getrokken om voor de Zenfone te gaan:
- Snapdragon 8+ Gen 1
- Scherm(formaat)
- Ontwerp
- Accu

Het toestel heeft zo goed als dezelfde afmetingen als mijn Pixel 3 en ligt prima in de hand. De vingerafdrukscanner zit ietwat lager dan ik zou willen, maar dat zal vast een kwestie van gewenning zijn. De camera 'bump' van de hoofdcamera is storend op een vlakke ondergrond, waardoor de telefoon wiebelt. Ook met het bijgeleverde hoesje is dit het geval. En mocht je erg van de details zijn, dan kun je je ook storen aan de selfie camera. De zilveren ring zit bij mij namelijk niet precies in het midden. Overigens had ik de camera liever in het midden gehad en onopvallend zwart, maar je kunt niet alles goed hebben blijkbaar. Tevens zijn de twee wifi icoontjes rechtsboven nogal onnodig en druk imo. De prestaties van de processor en vingerafdrukscanner zijn indrukwekkend. Alles is vloeiend en snel. De speakers vallen me iets tegen ten opzichte van de Pixel 3, maar dat is ook logisch met dubbele front facing speakers op de P3.

Op Youtube heb ik al bij meerdere reviewers voorbij zien komen dat de fotoverwerking niet fantastisch is. Veel 'oversharpening' en teveel contrast. Daarom gelijk GCam geïnstalleerd en hieronder zal ik de verschillen laten zien. Link naar de gebruikte apk hier (MGC_8.5.300_A10_V9)

De bijgevoegde foto's zijn onbewerkt en komen direct uit het toestel. Foto 1 is met de camera app van Asus en foto 2 is met de GCam gemaakt. Wat mij opvalt is het grote contrast dat Asus geeft aan de foto's en de oversharpening. De kleuren van de GCam bevallen mij ook beter. Bij het inzoomen vd foto's wordt extra duidelijk dat Asus foto-verwerking mijns inziens erg matig is.

Vragen? Stel ze gerust en ik zal proberen ze te beantwoorden. Ik heb de telefoon pas twee dagen in bezit dus de review zal wellicht nog aangevuld worden.

Heb jij ook een ASUS Zenfone 9, 8GB intern, 128GB opslag Zwart?

Mooie review leest lekker weg.
Bedankt voor de link naar G-cam gelijk ook maar eens even geprobeerd.
_/-\o_ _/-\o_
Ik heb zelf een Pixel3a XL die een beetje traag begint te worden, nou is deze een stukje duurder maar als die weer jaren meegaat is het wellicht een goede optie.

Hoe is het OS op deze telefoon? Is dat gewoon Android of heeft Asus er zelf nog allerlei dingen bovenop gebouwd?
Asus heeft er enkele dingen bovenop gegooid, maar ik vind het niet per se slechter dan stock Android op de pixel. Zo zijn er vele extra handige functies en daardoor extra instellingen: slimme toets, dubbeltikken op achterkant, extra batterij instellingen enz. Uiterlijke aanpassingen tov standaard Android zijn bescheiden, maar vind ik geen verbetering. Zie wifi icoontjes in de eerste foto van mijn review.
Bedankt voor je review!
Werkt de gimbal ook met G-cam bij zowel foto als video?
Inmiddels ben ik overgestapt van GCam BSG naar GCam Wichaya en daar werkt het 100%. De instellingen heb ik overgenomen uit de Youtube video: EISV3 aanzetten. Het enige wat er niet werkt is slow-motion video.