Ik heb de afgelopen week intensief gebruik gemaakt van de Asrock Ion 330-HT, nadat ik hem had gekocht voor 290,- bij de 4Launchshop.
Gebruik in combinatie met;
- Full HD LCD 107cm (Philips 42PFL3604)
- Logitech Z-5500 (aangesloten via optische kabel)
- Trust Wireless entertainment toetsenbord
OS:
- Windows 7 Ultimate 64bit
- XBMC 10.0 Dharma-Beta2 voor Windows
Eenmaal thuis gekomen, pakte ik het systeem uit en keek wat er zowel allemaal bij zat;
* Verrassend het systeem zelf,
* voedingkabel,
* MCE Remote
* optionele stickers (Nvidia / Intel Atom) om op het systeem te plakken
* rubberen matje
* cdrom met drivers
Allemaal keurig verpakt in een net uitziende verpakking, eerste indruk was dus erg goed!
Waarom de Asrock ION 330HT?
Al een zeer lange tijd, vanaf de periode dat de eerste xbox-en voorzien konden worden van XBMC, gebruik ik een media centre om mijn media op een mooie manier te kunnen afspelen. Tot op maandag 4 oktober heb ik eindelijk de good old xbox de deur kunnen wijzen voor een nieuw systeem
Een tijdje zat ik te twijfelen om een eigen HTPC in elkaar te sleutelen, maar ik achtte mijn kansen klein in dat het binnen een kort termijn pico bello zou werken, dus ging ik opzoek naar een kant - en klaar systeem.
Na een paar weekjes research te hebben gedaan was de keuze op dit systeem gevallen.
Na het avondeten de Asrock aangesloten op m'n computer scherm om eerst alles rustig te gaan installeren. Ik heb de keuze gemaakt om Windows 7 Ultimate 64bit erop te installeren. Waarom geen XBMC live? Omdat ik de voordelen van windows ook wilde benutten; zoals een goede webbrowser en andere zaken waar het OS geen belemmering zou vormen. Aan de andere kant telde het ook zwaar dat ik 0,0 ervaring heb met Linux, dus een eventuele dual boot zou er ook niet in hebben gezeten.
Na een dik uurtje had ik alles goed geïnstalleerd en was het systeem klaar voor gebruik. De bijgeleverde cd-rom was echt uitstekend te noemen. Je kan simpelweg elke driver apart installeren of kiezen voor All in-one driver die alles installeerd, zoals de drivers voor de realtek chip, de ION chip etc. Tevens kan je ervoor kiezen om applicaties te installeren zoals OC tweaker of een applicatie die ervoor zorgt dat je systeem binnen '4 seconden' weer kan opstarten nadat je hem hebt uitgeschakeld. Beide programma's heb ik geen gebruik van gemaakt, de OC tweaker is een applicatie waarbij je je processor kan overklokken, maar dit heb ik gedaan via de Bios. (daarover straks meer) De andere applicatie die zorgt dat je systeem snel boot, vond ik eigenlijk te verwaarlozen, ik denk dat je systeem in slaapstand aan-uit zetten via windows net zo snel is.
Nadat ik het systeem gebruiksklaar vond heb ik de hele boel aangesloten op mijn LCD scherm en op mijn surround setje. Vervolgens wat display settings juist gezet in m'n tv en op de Asrock en alles was ready to go.
XBMC
De reden dat ik mijn oude xbox met XBMC wilde upgraden is dat het allemaal zo ontiegelijk traag ging en het maximale wat je kon afspelen zonder te haperen was een .avi bestandje. In het tijdperk dat HD echt niet meer weg te denken is kon ik natuurlijk niet achterblijven.
Ik heb de afgelopen week verschillende builds van XBMC op de Asrock gedraaid, maar op dit moment staat de beta2-build van Dharma erop. Werkt feilloos, op wat probleempjes met de library na, maar dit is niet gerelateerd aan de beoordeling van het systeem zelf, dus hier ga ik niet verder op in.
Om XBMC goed HD-footage te laten afspelen moet je een optie inschakelen in het menu van XBMC, namelijk het gebruik van DXVA2. Simpel gezegd; de ION chip neemt alle werk opzich, zodat de processor niet te veel en onnodig belast wordt en alleen op deze manier kan je feilloos 1080p materiaal afspelen.
Onlangs heb ik er nog een 1080p film opgekeken met DTS en de CPU was aan het werk op zo'n 15%!!
De bijgeleverde remote werkte opzich wel, maar veel toetsen hadden geen functie binnen XBMC. Als je op de groene knop drukt, launched windows media centre en dat is wel eens frustrerend. Wat ook vrij apart is, is dat als je op de aan-uit knop van de remote drukt mijn twee xboxen(360) spontaan aangaan!! Hier heb ik dus helemaal niet aan, want als ik hem weer uit wil drukken met de remote dan gaan m'n Asrock ook uit

Moet ik alsnog opstaan...
Performance
Het systeem is snel genoeg voor wat simpele dagelijkse taken, zoals internetten, tekst bewerkingen, msn, maar je kan er ook daadwerkelijke (simpele) games op spelen, zelfs met wat kunst en vliegwerk CallofDuty MW, maar daar heb ik dit systeem niet voor gekocht, dus heb het zelf nog niet eens geprobeerd.
Ik gebruik het tot nu toe dagelijks voor wat surfen op het Web, het kijken van streams etc. Ik gebruik Google Chrome en met wat plugins kan je een vaste auto-zoom instellen zodat elke pagina duidelijk te lezen is op het grote scherm. Ook is de performance het beste met de browser van Google. Sites zoals voetbalzone en nu.nl met een hoop informatie om te scrollen is Chrome het beste om dit soepel te laten verlopen. Met Mozilla Firefox en Internet Explorer had ik het idee dat het allemaal wat stroperiger ging en een stuk minder lekker dan Chrome.
Het afspelen van 1080p en 720p materiaal via bv. youtube gaat uitstekend. Wel moet je weten dat je Adobe Flash Player plugin moet installeren voor de desbetreffende browser, zodat de CPU niet wordt overbelast en de ION chip ervoor zorgt dat het vlekkeloos wordt afgespeeld.
Overclocken van de processor behoord ook tot de mogelijkheden. Je kan er voor kiezen op dit via de applicatie te doen die op de cd-rom is bijgeleverd of je doet dit simpelweg via de BIOS. De laatste optie heb ik gekozen. Met OC tweaker functionaliteit kan je kiezen voor de snelheden ; 1700mhz,1800mhz,1900mhz,2000mhz & 2100mhz. Ik heb gekozen voor 2000mhz, het systeem ge-reboot en klaar is kees!
Windows prestatie - index : 3,7 (kloksnelheid 2ghz)
De performance is echt uitstekend en meer dan genoeg voor de dingen die ik wil gaan doen. 1080p afspelen met gemiddeld zo'n 15% CPU belasting is geweldig! (i.c.m een juiste build van XBMC)
Geluidsproductie
Dit is een moeilijk te beoordelen blokje. Ik kan hier niet helemaal goed over oordelen, mijn paar jaar oude HP notebook maakt af en toe geluid alsof ' ie op wilt gaan stijgen, onmogelijk om deze in de nacht aan te laten.. Tevens heb ik ook een Xbox360, die ook nou niet bepaald de stilste is.. kortom ik ben gewend om lawaaierige apparaten te horen!
De Asrock is vrij stil, maar je hoort wel dat er een kleine fan actief is. Ik had wat rond gelezen op het internet dat je met wat gehobby het systeempje wel wat stiller tot muisstil kon krijgen. Nou heb ik zoiets van het maakt me niet veel uit en ik heb het er niet voor over om er allemaal aan te lopen gaan knutselen.
Voldoende dus, maar voor mensen die dit systeem in de woonkamer willen zetten en 24/7 aan willen laten.. tja dan is er denk toch wel wat knutselwerk nodig, of je moet het ergens weg hebben gestopt in een tv meubeltje!
Mogelijkheden & Gebruik
Dit betreft dus een compleet systeem met harde schijf (320gb) en twee geheugenmodules van 1gb (samen dus 2gb geheugen). Meer dan genoeg voor mijn behoeften, maar ik had wel liever gezien dat het systeem was uitgerust met 1 module van 2gb, zodat ik in de toekomst er eventueel nog eens extra 2gb erbij zou kunnen zetten.
Verder heeft de Asrock genoeg aansluit mogelijkheden, zoals een optical out, hdmi en genoeg usb aansluitingen. Maar al dit kan je ook lezen bij de specificaties.
Een dag nadat ik de Asrock draaiend had, heb ik een media toetsenbord gekocht van trust, met een ingebouwde trackball. De stickertjes die bij de Asrock zaten heb ik even mooi over het Trust logo'tje geplakt

Ik ben niet zo'n fan van Trust

Wel moet ik zeggen dat het gebruik echt 100% meevalt! Maar dat is niet relevant, daar maak ik nog wel eens een reviewtje over.
Geweldig systeempje voor niet al te veel geld. Performance is zeer goed en doet wat het moet doen. De geluidsproductie moet ieder voor zich beoordelen, omdat ik wel wat lawaai gewend ben van m'n apparatuur. Hopelijk komt er snel een stabiele versie uit van XBMC die DXVA2 ondersteund onder Windows. Al met al ben ik nu al een zeer tevreden gebruiker!
EDIT (20-10'10)
Minpuntjes van de remote haal ik weg ;
- Remote reageert op mijn andere apparatuur (xbox360) en niet alle functies werken out of box met XBMC
Dat de meegeleverde remote op de xbox360 reageert is simpel in te stellen in de xbox360 zelf.
Tevens is er een plugin (add-on) te downloaden om de remote volledig werkend te krijgen onder XBMC. Na wat trail-en error is het me gelukt en kan ik de afstandsbediening nu goed gebruiken onder XBMC.
EDIT (21-10'10)
Link remote-plugin voor de Dharma build :