Acer Aspire 3 (A315-58-57F6) Review

givow Testpanel
16 augustus 2022, laatste update op 16 augustus 2022, 5.555 views Testpanel

Acer Aspire 3 (A315-58-57F6)

Het is een goedkope laptop die het beter doet dan ik verwachtte op basis van de prijs. Hij is snel, het scherm is goed en ik heb geen haperingen gehad tijdens de test. Wellicht kan het geluid wat mooier.

Pluspunten

• Snelheid
  • Prijs/Kwaliteit
  • Scherm

Minpunten

• Geluid

Inleiding

Voor deze review heb ik de laptop 10 dagen te leen gekregen van bol.com / tweakers. Na de testperiode moet de laptop retour worden gestuurd en als dank voor het testen krijg ik een bol.com bon van €100.
Omdat ik in de test soms mijn eigen laptop als referentie gebruik leek het met goed aan te geven wat mijn laptop is. Dit is een Dell XPS 13, model 9310 met 16GB werkgeheugen, i7-11 processor en een full-hd non touch scherm. Mijn voorgaande laptops waren eerdere versies van de Dell XPS. De geteste laptop zit in een andere prijsklasse dus ga proberen hier zo goed mogelijk rekening mee te houden.

Uitpakken / Eerste indruk

De laptop zit in een algemene bruine kartonnen doos. Naast wat boekjes zit de lader in een apart compartiment van de doos. De verpakking is wat saai maar voldoet prima.
Mijn eerste indruk is positief. De laptop komt stevig over, de scharnieren lijken robuust en het gewicht valt me mee voor de grootte van de laptop. Wel heeft het allemaal een vrij plastic uitstraling. Aan de onderkant zit een ribbelpatroon wat bij oppakken prettig aanvoelt.
Bij het eerste gebruik loop je de standaard windows installatie door, binnen 10 minuten is de laptop klaar voor gebruik.

Featureset

Voor de specificaties heeft tweakers als een mooie lijst gemaakt. Ik zal die niet kopiëren in de review maar proberen er een paar dingen uit te halen die ik belangrijk vind en / of je merkt in het gebruik van de laptop.
Aansluitingen
Laden gaat via de specifieke laadingang. Verder heeft de laptop 3 USB aansluitingen waarvan 2 USB 3.2. Ook heeft de laptop een HDMI aansluiting, een Ethernet poort, een koptelefoonaansluiting en een Kensington slot. Het was wat mij betreft handig geweest ten minste één USB C aansluiting toe te voegen.
Webcam
Het is niet de beste kwaliteit webcam (toont bij weinig licht wat ruis), maar hij functioneert prima. Er gaat een lampje branden als de webcam aan is.
Connectiviteit
Wifi werkte tijdens de gehele testperiode snel en stabiel. Ook bluetooth werkt zoals je mag verwachten.
Opslag
De SSD is 256GB groot. Windows geeft aan dat de effectieve grootte 237GB is, hiervan is na een nieuwe installatie van WIndows 197GB vrij voor gebruik.
Geluid
Ik vond het geluid wat vlak en blikkerig. De maximale sterkte is voldoende. Al met al voldoet het prima voor het kijken van filmpjes, series en films. De speakers zitten aan de onderkant, zowel links en rechts.
Trackpad en Toetsenbord
Werken beide naar behoren. Het toetsenbord heeft geen verlichting en je merkt een beetje de soepelheid van het plastic bij het typen. Echt storend is dit echter niet. Ook het trackpad werkt prima, het is net iets minder soepel dan wat ik gewend ben maar het irriteert geen moment.

Prestaties

Onderstaand staan benchmark testen voor wie het interessant vindt. Tijdens normaal gebruik zoals browsen, office gebruik en video’s kijken werkt de laptop snel en soepel. Ook opstarten gaat erg snel. Eigenlijk was ik erg positief verrast over de snelheid van de laptop, zeker als je de snelheid vergelijkt met de prijs.

Beeldkwaliteit

Voor een laptop van deze prijs is het scherm volgens mij erg goed. De helderheid is prima in orde en de kijkhoeken zijn oke. Enige minpunt zijn de voor mij soms wat ‘fletse’ kleuren. Daar staat tegenover dat het scherm goed overeind blijft in zonlicht dankzij voldoende helderheid en matte afwerking.

Bouwkwaliteit en robuustheid

Het is een plastic laptop en die uitstraling heeft hij ook. Het is allemaal enigszins log en groot. Echter zorgt het plastic er wel voor dat de laptop licht blijft. En ook al bestaan er vast stevigere materialen, ik vind dat de laptop wel robuust aanvoelt. De scharnieren lijken me degelijk, net als het grootste deel van de behuizing. Waarschijnlijk is het scherm het kwetsbaarste punt. Bij het pakken van de linker en rechter bovenhoek is er duidelijk speling merkbaar als je tegengesteld gaat wiebelen.

Ergonomie

Kort gezegd, niets op aan te merken. Bij het openen viel me op dat het toetsenbord en de trackpad wat links van het midden zitten omdat er rechts nog een numpad zit, in het gebruik merk je hier niets van.

Warmte- en geluidsproductie

Wat betreft warmte scoort te laptop erg goed, hij is niet warm geworden tijdens het testen. Niet met gebruik van de accu en niet met gebruik van de lader. De Dell XPS wordt een stuk warmer tijdens het gebruiken, zeker tijdens het opladen van de batterij.
De fan staat bijna nooit hard te blazen maar als hij vol draait (bijvoorbeeld bij de benchmark test) hoor je hem zeker, heel storend is het echter niet.

Mobiliteit en accuduur

De accuduur is redelijk. Met normaal gebruik (voor mij mix tussen browsen, tekstverwerken en video’s kijken) gaat de accu ongeveer 4,5 uur mee. Het opladen duurt ongeveer 1,5 uur. Voor de grootte van de laptop vind ik hem licht aanvoelen, of het nu echter de beste laptop is om overal mee naartoe te nemen weet ik niet. Zelf zou ik dan de voorkeur hebben voor een 13 inch model in plaats van deze 15 inch.

Prijs

Tijdens het moment van testen is de laptop te koop voor €489. De goedkoopste prijs tot nu is €479 geweest.

Volgens mij krijg je veel waarde voor je geld met de aankoop van de laptop. Het scherm is goed en de trackpad en het toetsenbord werken zoals je verwacht. De laptop start snel op en hapert niet tijdens alledaags gebruik, verder is de wifi stabiel. Misschien is het geluid niet heel mooi en is de laptop duidelijk van plastic maar storend zijn deze punten niet. Bij het geven van de sterren heb ik rekening gehouden met de prijs. Voor deze prijsklasse vind ik de laptop minimaal 4 sterren waard. Natuurlijk is hij niet beter dan een laptop van €1500 met 4 sterren maar dit kan je ook niet verwachten. Je krijgt met deze laptop geen premium model maar alles werkt en wat mij betreft zelfs beter/sneller dan je mag verwachten.

Heb jij ook een Acer Aspire 3 (A315-58-57F6)?

Bedankt voor je review.
Paar kleine spelfoutjes en bij de prijs moet het imo "laagste prijs" zijn niet goedkoopste.
Zou het geheel nog een keer rustig doorlezen.