Waarom de Canon Pixma MP550 gekozen
Mijn ouders hadden een HP Scan 4300C die niet werkte op Windows 7 64bit. Er moest dus een andere scanner komen. Nu wouden ze ook graag in kleur afdrukken. Op dat moment hadden we alleen een monochrome laserprinter thuis.
Zelf had ik al eens een Canon Pixma MP550 onoverwogen gekozen voor een familie. Maar was bij binnenkomst er zo enthousiast over dat ik deze ook voor mijn ouders heb gekozen.
Eerste kennismaking
In een grote zware doos van Canon kwam de printer binnen. Wat me direct opviel was het gewicht. De multifunctional is behoorlijk zwaar (8,1KG), wat ook direct een degelijke indruk geeft.
Handig aan het apparaat is dat de adapter in het apparaat is ingebouwd. Dit verklaart mogelijk het gewicht van de printer.
De afwerking met zilvergrijs en pianozwart glimmende accenten geeft printer een luxe uitstraling. Aangezien de multifunctional vrij groot is ( HxBxD 16 x 45,3 x 36,8 cm) moest de printer op een apart tafeltje staan. Dat was geen enkel probleem.
Alle cardridges worden meegeleverd. Helaas zijn het wel halfgevulde exemplaren. Maar om te beginnen is het goed te doen. Leuk is dat er ook een pakje fotopapier meegeleverd wordt!
Uiteraard wordt er geen USB-kabel meegeleverd. Dat was even lastig, maar gelukkig vond ik nog een kabel, en kon hem direct gaan testen.
Functionaliteit
Wat opvalt is de uitgebreide functionaliteit voor een printer van deze prijsklasse! De printer beschikt over een papierlade aan de onderzijde, en een handinvoer aan de achterkant. Verder beschikt de printer over een USB poort voor direct printen van USB sticks op digitale camera's. Als je geen USB kabel bij je hebt kan je natuurlijk ook de geheugenkaart direct in het apparaat plaats. De ondersteunende kaarten zijn: CompactFlash, Microdrive, SD-card, Multi Media Card, Memory Stick, Memory Stick Duo, Memory Stick Pro Duo, mini SD-card, XD picturecard, SDHC, USB-stick en Micro SD.
Het TFT schermpje op het apparaat is heel erg duidelijk. Misschien soms wat aan de kleine kant, maar alle instellingen zijn er zeer goed mee te maken. Het draaiwieltje is even wennen, maar maakt het "scrollen" door de printer erg makkelijk.
In de driver beschikt de printer over zeer veel mogelijkheden. Alleen voor het onderhoud zijn de mogelijkheden al enorm. De printer kan zich bijvoorbeeld zelf reinigen!
Afdrukken
De afdrukken zijn gewoon zeer goed! Moet zeggen dat ik geen fotoexpert ben. Maar voor mij als leek vind ik de afdrukken zeer professioneel. In de driver kunnen ook nog automatische foto optimalisatie instellingen worden toegepast.
Leuke extra features voor foto's zijn het maken van een kalender. Dit kan zelfs zonder de computer op te starten, vanaf het apparaat zelf. Daarnaast kan er van een geheugenkaart ook een soort index afdruk worden gemaakt van alle foto's die zich op de geheugenkaart bevinden. Er staan dan een X aantal foto's op 1 A4. Onder elke foto zit dan een kruisvakje. Door een vakje in te kleuren en deze weer onder de glasplaat te leggen, drukt de printer deze foto's automatisch in groot formaat af! En dat zonder computer.
Foto's afdrukken gaat ook zonder problemen. Zowel op A4 formaat als op elk ander formaat. Op A4 formaat kan randloos worden afgedrukt.
De eerste afdruk komt echter niet heel snel uit het apparaat, maar hij is ook zeker niet langzaam.
Het inktverbruik kan ik niet echt wat over zeggen. Mijn ouders hebben de printer nog niet lang in bezit, en de meegeleverde cardridges zitten maar half vol. Bij echt volle cardridges is het beter te bekijken. de fabrikant zegt er echter het volgende over:
Cyaan: 535 pagina's (CLI-521C), magenta: 510 pagina's (CLI-521M), geel: 530 pagina's (CLI-521Y)
Cyaan: 203 foto's (CLI-521C), magenta: 193 foto's (CLI-521M), geel: 206 foto's (CLI-521Y)
Scannen
Scannen op het apparaat gaat ook zonder problemen. Het is zelfs mogelijk om te scannen zonder opgestarte computer direct naar USB-stick of geheugenkaart. De kwaliteit van de scans is erg goed te noemen! De software van Canon voor op de PC beschikt over de mogelijkheid om scans op te slaan in PDF. Dit kan weer een extra handeling besparen!
Het is echt een zeer goed keus om te kiezen voor de Canon Pixma MP550. persoonlijk zou ik het zelfs een semi-professionele printer willen noemen. Voor ZZP-ers en eenmanszaken is het een ideaal apparaat naast een monochrome laserprinter. Het apparaat voelt zeer degelijk aan, en biedt ontzettend veel functionaliteit tegen een luttele €80,-
Meer technische informatie van Canon zelf: http://www.canon.nl/For_H..._MP550/index.aspx?specs=1