Iomega Home Media Network Hard Drive, 1TB Review

tomtommie
13 oktober 2010, laatste update op 13 oktober 2010, 16.151 views

Iomega Home Media Network Hard Drive, 1TB

Na lang met het idee rondgelopen te hebben een keer een netwerk schijf aan te schaffen was deze schijf vorige week in de aanbieding bij de MediaMarkt. Even snel de pricewatch gechecked en hij was er zelfs 5 euro goedkoper dan de goedkoopste webshop! De schijf had ook nog DLNA en iTunes support, dus die moest ik dan maar gaan halen! Het doel was om deze schijf in de meterkast te hangen en op die manier alle computers en laptops een gedeeld medium te geven voor data. Foto's, documenten, muziek en films zijn dus overal toegankelijk op zowel mijn macbook als andere windows systemen. Bovendien kan ik met mijn Playstation3 films, foto's en muziek direct afspelen van deze schijf, ideaal dus! Eerste indruk en in bedrijf name Opgehaald...

Pluspunten

• Goede prijs!
  • Veel mogelijkheden!
  • DLNA
  • iTunes compatible
  • Extra aansluit mogelijkheden (extra HD of printer)

Minpunten

• Geen directe usb aansluiting om bestanden over te zetten en instellingen te wijzigen
  • Toch al een ouder product en echte feature updates door middel van firmware updates zullen dus helaas niet volgen

Eerste indruk en in bedrijf name
Opgehaald bij de mediamarkt en bij thuiskomst meteen alles uitpakken en aansluiten. Helaas is het niet mogelijk om hem aan een muur te hangen, dus heb ik als eerste nog een beugeltje geklust.
Door middel van de bijgeleverde netwerkkabel de schijf op de router aangesloten (linksys) en de adapter aangesloten voor de stroom.

Lampjes gingen mooi branden, dus meteen naar de computer voor de software! Omdat op een bijgeleverde cd in mijn ervaring altijd een iets oudere software versie staat, direct de nieuwste van de site gedownload.
Snel geïnstalleerd (windows xp) en toen begon de ellende...
De software bleef maar zoeken naar de schijf en kon dus ook niets vinden, melding: "no devices found".
In mijn router kijken, ja de schijf heeft wel een IP adres gekregen... dit direct in de browser intypen... niets!

Dan maar mijn macbook erbij pakken! Ook hier de software op geïnstalleerd, maar ook deze kon niets vinden. Het gekke is dat safari via bonjour de schijf wel ziet, maar als je probeert te verbinden deze weer verdwijnt. Ook iTunes ziet de schijf, maar evenals safari verdwijnt de schijf als je probeert te verbinden.

Na vanalles zoeken op de support forums van iomega een aantal topics gevonden met hetzelfde probleem. Een aantal oplossingen worden hier gegeven, maar vaak staat er niet bij of het ook echt iets oplost.

Uiteindelijk dan de schijf uit de meterkast gehaald en direct met de utp kabel op de windows xp machine aangesloten. Windows begint dan te zeuren dat er beperkte connectiviteit is, maar de software kan de schijf nog altijd niet vinden...

Inmiddels was ik al een tijdje verder en ik begon aardig gefrustreerd te raken, elke handleiding zegt namelijk gewoon aansluiten en klaar en behandeld niets als het fout gaat...
De schijf weer terug aan mijn router gehangen en een aantal keer gereset, echter nog altijd zonder succes.

Omdat deze situatie uitzichtloos leek, was ik de dag erna al bijna terug aan het gaan naar de mediamarkt. Echter opgeven zit niet direct in mijn aard. Daarom weer gaan zoeken op de forums en de schijf nogmaals direct op de windows pc aangesloten. Na een tijdje lezen op de forums kreeg ik opeens een melding dat er een nieuw dlna apparaat was gevonden. Eindelijk had ik een naam en ip adres en kon ik de schijf instellen!

Dit instellen gaat via een web portal en ik heb de schijf hier een vast IP adres gegeven en weer aan mijn router gehangen, waarna hij keurig op elke computer te vinden was!

Al met al dus een flinke worsteling om het beestje aan de gang te krijgen, wat zeker voor de leek echt niet te doen geweest was!

Gebruik
In totaal verbind de schijf:
- vaste xp pc
- ps3
- macbook
- windows xp laptop
- windows vista laptop

Alles eigenlijk zonder problemen, alle mappen zijn als netwerkschijven op de computers zichtbaar.
Standaard zijn dat de volgende mappen: activefolders, backups, movies, music, photos, public.

Uploaden naar de schijf via wifi (g) gaat met zo'n 3,1MB/s, vrij acceptabel, alhoewel het dus met grote bestanden wel even duurt.
Streamen van HD films via de schijf gaat zonder problemen, ik heb een aantal mkv's erop staan en deze kan ik zonder problemen vanaf de schijf afspelen op mijn laptop!

Mogelijkheden
De schijf heeft een grote hoeveelheid mogelijkheden die je beschikbaar kunt maken, deze vinden echter voornamelijk plaats in de map "activefolders". Hier kun je bijvoorbeeld een ftp server in maken zodat je bestanden via het internet kunt delen, je kunt torrent files in een map plaatsen, welke hij dan download en nog veel meer:
- flickr foto's uploaden
- facebook foto's uploaden
- image resizer
- email client
- youtube uploader
- slideshow

Verder heeft de schijf ook nog een usb aansluiting voor een eventuele printer of extra schijf. Ideaal dus dat je de opslag makkelijk kunt vergroten!

Zelf heb ik deze functies nog niet uitgeprobeerd, echter leuk dat ze erin zitten!

Fijne schijf die doet waarvoor ik hem gekocht heb voor een acceptabele prijs!
Ook is het fijn dat hij een flinke hoeveelheid extra functies heeft die ik wellicht in de toekomst verder ga uitdiepen, zoals de ftp en torrent mogelijkheden!
Omdat hij in de meterkast hangt heb ik geen last van de geluidsproductie en omdat ik hem pas in gebruik heb weet ik niet hoe het zit met de stabiliteit op de lange duur, echter tot nu toe zonder problemen!

Gebruikershandleiding

Heb jij ook een Iomega Home Media Network Hard Drive, 1TB?

Anoniem: 380546 23 oktober 2010 15:39
Ik heb deze schijf inderdaad vandaag terug gebracht naar de Mediamarkt Almere. De eerste 7 dagen perfect, vervolgens vanuit het niets geen verbinding meer mee te krijgen. Op verschillende netwerken bij vrienden geprobeerd, maar ook hier helemaal niets. Ik ben ook met de ip-adressen gaan spelen maar ben inderdaad de bovengenoemde 'leek' en heb geen idee van dlna. Ben benieuwd waar Iomega mee terug komt. Als ik eerder had geweten dat de schijf niet via USB op de pc aangesloten kon worden, had ik de schijf zeker niet gekocht.
Ik heb deze HDD al een jaar denk ik. In het begin bekend in mijn netwerk als een Twonky Media apparaat maar na het opnieuw indelen van mij bilbliotheek in Windows Media Player 12 (Win7) bleek dat movie en photos ineens niet meer geïndexeerd waren en dus niet meer bereikbaar. Ik gebruik de Iomega voor mijn hele netwerk, alles verwijst er naar dus dat moest ik wel even oplossen. Na dagen gezocht te hebben op de site van Iomega uiteindelijk geluk met een softwareupdate. Dat geïnstalleerd en nu de mappen zoals revieuwschrijver heeft beschreven. Twonky Media is verdwenen en de mappen zijn nu zichtbaar als aparte netwerklokaties.

Werk verder prima en altijd.
Anoniem: 503242 @GerCor25 februari 2013 17:21
Hallo allemaal,

Ik heb zelf ook al weer enige tijd deze HDD maar het is altijd maar weer 'proberen' om het apparaat uitgeschakeld te krijgen. De gebruikershandleiding zegt dat je de aan/uit knop moet 'clicken' maar dan gebeurt er niets. Ik druk de knop en experimenteer maar wat.

Hoe doen jullie het?
Anoniem: 380546 21 november 2010 08:39
Na de 'reparatie' (ben de schijf 3 weken kwijt geweest) heeft de NAS het weer een aantal weken gedaan. Gisteravond wederom vanuit het niets is de schijf weer uit mijn netwerk verdwenen. Met geen mogelijkheid terug te vinden. Vandaag maar weer terug naar de Mediamarkt.
Heb twee van deze schijven terug laten brengen naar de winkel (Media Markt) omdat een geregeld het netwerk kwijt was en deze kreeg ik vaak met een aantal resets en lange wachttijden tussendoor er vaak wel weer in en de ander kreeg inene ook dit verschijnsel. Alles bijelkaar was het 2 weken de tijd. In die twee weken tijd ben ik 4 a 5 keer daar geweest. De Media Markt jongen die de producten aannam melde ons dat er erg veel van deze terug kwamen. Als ik de reacties boven me lees wil ik dat wel geloven. Netzoals de revieuw.