Aanleiding voor aanschaf
Ik kijk wel eens een filmpje. Soms op YouTube, soms via Netflix en af en toe vanaf m'n NAS. Opensourcefilms, moet ik van m'n advocaat zeggen. En ik heb een F1TV-abonnement. Meestal kijk ik echter bij de Nederlandse Publieke Omroep, want ik ben inmiddels ook de dertig al even gepasseerd. Dan ga je je blijkbaar ineens interesseren in de Slimste Mens, Keuringsdienst van Waarde, Lubach, Bezorgd en andere docuseries die sociale misstanden aan de kaak stellen.
Om dit alles te bekijken, heb ik een slimme Samsung-televisie staan, met daarop wat apps. F1TV ondersteunt 'ie echter niet, en de NPO-app loopt regelmatig vast, dus ik heb toch al vaak m'n lichtgrijze Windows-laptop onopvallend naast de tv op het meubel liggen, steek de hdmi-kabel erin en kijk vanaf daar. Draadloos muisje, Minix A2-afstandsbediening voor het typen, instellen dat 'ie doordraait met de klep dicht, klaar. Vroeger deed ik dat allemaal met XMBC/Kodi op een NUC en alleen de Minix, maar dat was, zeker met YouTube (en NPO en zonder Netflix) toch allemaal net wat spartaanser.
Dus ik dacht: waarom geen Chromecast? Al enige tijd stond 'ie in m'n wensenlijst, en toen Bol.com onlangs een aanbieding had waarbij de prijs onder de zestig euro dook, heb ik 'm besteld. En vandaag gaat 'ie retour.
Google-logica
Nu moet ik zeggen dat ik een hekel heb aan reclame (wie niet) en daarom voor de meeste diensten betaal. Om een of andere reden weiger ik dat bij YouTube. Ja, er zijn hacks met familie-accounts uit Zuid-Amerika, maar gewoon, nee. Google is niet gek. Wel slecht. Je zou haast kunnen zeggen dat ik probeer te ontGooglen, en dat is met 15 jaar Gmail, Calendar, Contacts, Photos en zowat al het andere dat wordt aangeboden door de techgigant nog best een opgave.
"Maar lieve CodeCaster, waarom haal je dan vrijwillig een G**gle-apparaat in huis?"
Afbeelding linkt naar YouTube. Mogelijk met advertenties.The good
Ik dacht dat het gemak zou bieden. Al m'n video bereikbaar vanaf één startscherm, met één druk op de mini-afstandsbediening. Dat doet 'ie, en als je dat zoekt, en je hebt geen (zin in een) computer in de buurt van je scherm, geen mediaspeler, geen smart-tv, en je bent advertentieblind en -doof, dan zou je een Chromecast kunnen overwegen. Of een wandeling buiten, kies zelf maar wat je ontspannender vindt.
The bad and the fugly
Dat waren de mogelijke pluspunten. Dan nu de echte ervaringen van een echte gebruiker die gewoon een apparaat in gebruik probeert te nemen zonder z'n ziel te verkopen.
Tijdens de setup, waarin je verplicht moet inloggen in je Google-account, wordt je gevraagd of Google elke scheet die je intikt en laat mag opsturen naar zichzelf. Dat doen ze toch wel, maar als je daar toestemming voor geeft, koppelen ze ook nog eens terug met wat je het liefst eet. Of kijkt, in dit geval. Iets met aanbevelingen. Dat blief ik niet, dus je moet ongeveer drie keer aangeven daar geen trek in te hebben.
Dan wordt er gevraagd welke apps je alvast wil installeren, en die keuze wordt vervolgens genegeerd, dus na de installatie van een kwartier prijken er twintig apps op je homepage die je één voor één moet verwijderen. Of van je homescreen, of van het hele apparaat.
Dan herstart je het ding, en valt iets op:
HET HELE SCHERM IS RECLAME.
Laat ik niet meteen de term "reclame" devalueren om de rest van m'n relaas af te zwakken: er staan tig aanbevolen series in beeld, en alles beweegt en maakt geluid, om je maar zo veel en zo lang mogelijk te laten kijken. Dan zet je het homescreen in "apps only", in de hoop dat de op het scherm vertoonde chaos dan wat afneemt. Nu valt op:
HET HALVE SCHERM IS RECLAME.
De bovenste helft van het scherm is nog steeds gevuld met aanbevelingen, maar nu voor series bij aanbieders wiens app ik niet geïnstalleerd heb, wiens series ik niet volg, voor wiens diensten ik niet betaal en dat niet wens te doen, en wat niet is uit te schakelen. Ik weet niet hoeveel HBO en Disney hiervoor betalen, maar het werkt. Om mij het ding terug te laten brengen.
Daaronder wordt het rijtje resterende apps getoond, van VLC tot NPO tot Netflix, en daaronder moet en zal Google je melden dat je niet voldoet aan hun verwachtingspatroon: "(i) Apps only mode is enabled. You can adjust this in Settings > Accounts & Sign-In". Dat weet ik, Google, dat heb ik net zelf gedaan. Deze melding en bovenstaande reclame verdwijnen niet, tenzij je de Chromecast in debug-mode weet te zetten en een custom launcher installeert (
Flauncher lijkt goed te zijn, heb 'm geïnstalleerd, niet geconfigureerd als launcher, zag er goed uit).
En dan open je YouTube.
Man-man-man.nl. Specifiek: het filmpje
Jigzilla: the puzzle solving robot (part 1) van het kanaal "Stuff Made Here". In het 20 minuten en 3 seconden durende filmpje waren dit m'n advertenties:
- Rond het tijdstip van 3 minuten begon de eerste niet te skippen advertentie van 30 seconden, gevolgd door een van 6 seconden.
- Twee minuten later kreeg ik even snel twee reclames van 6 seconden elk voor m'n kiezen.
- Twee minuten daarna, dus nog niet eens op de helft van de video, begon het derde reclameblok.
Op dat moment was ik klaar met YouTube en Google. Filmpje afgezet, Chromecast gereset, retour aangevraagd. Ik snap dat die data geld kost, en de ontwikkeling van apps, en dat de makers wat willen verdienen aan hun werk. Gun ik ze allemaal.
Maar ik ga dus niet vrijwillig op deze manier een reclamecaster in huis halen.
(RIP Juan Joya Borja)
Verder moet de Chromecast per se aan z'n eigen USB-voeding hangen. Ik heb een tv met een 1,5A-poort die de benodigde stroom zou moeten kunnen leveren, maar de Chromecast weigert die als ingang en toont op het scherm dat je per se hun adapter moet gebruiken. Da's vast om het opstarten zo snel mogelijk te maken, maar ook zodat het ding 24/7 aan staat, constant 1-2 Watt gebruikt en in één nacht, vers na installatie en updates van alles, 10 MB (!) aan data verstookt. God en Google weten wat.
Dan de bouwkwaliteit, het design en overige aansluitingen: het ding heeft een kort, flubberig hdmi-kabeltje, waarmee hij wat achter de tv bungelt. Aan de ene kant is het handig dat er al een kabel aan zit, aan de andere kant is die wel erg kort, en zorgt ervoor dat de dongel onder een rare hoek achter je tv hangt. Verder móet 'ie aan de WiFi, er kan geen netwerkkabel in, en al met al is het gewoon een raar, wit ding. De afstandsbediening is ook net te klein en licht om lekker in de hand te liggen, te rond zodat je 'm niet kunt gebruiken als 'ie op tafel ligt. Nog een finale trap na: de UI lagt wanneer je snel naar rechts drukt om van tabs te wisselen.
Kortom: ik ben niet zo'n fan. Sorry Bol, sorry PostNL, niet sorry Google: hij komt terug jullie kant op, en m'n laptop ligt weer op m'n Xbox. Tabee.