HomeWizard kWh Meter 3-Fase Review

leejoow
5 augustus 2022, laatste update op 10 augustus 2022, 6.181 views Product gekocht

HomeWizard kWh Meter 3-Fase

Goede meter voor een goede prijs welke eenvoudig te installeren is.

Pluspunten

• Eenvoudige installatie
  • Helder inzicht

Minpunten

• Weergave totaal op display

Deze meter heb ik aangeschaft voor het meten van het verbruik van mijn laadpaal. Ik heb voor deze kWh gekozen omdat ik integratie met WiFi wou hebben en niet nog bijvoorbeeld een esp aan een pulsgever te moeten hangen of een modbus integratie te moeten maken. Qua kosten komt deze meter vrijwel gelijk met die met modbus mogelijkheden en ik vind de prijs dan netjes.

Na installatie in de meterkast was de installatie in de app een eitje. Heel duidelijke app met een gebruiksvriendelijke flow die doorlopen wordt. Na het inschakelen van de lokale API ook direct vanuit Home Assistant te benaderen.

Zelf maak ik geen gebruik van de HomeWizard app en het eventuele abonnement om meer inzicht te krijgen.

Ik ga er zeker nog een aantal bijkopen om het verbruik van de warmtepomp, zonnepanelen en airco’s te monitoren.

Wel twee minpuntjes: de stand van mijn meter is 112,84 op de foto. Het duurde even voor ik doorhad hoe ik dat moest aflezen. Daarnaast worden alleen de stroom gemeten en het totaal. Niet het voltage, frequentie etc dat bij de modbus variant allemaal wordt gemeten. Deze heb ik zelf niet nodig, maar dit was niet helemaal duidelijk bij de aanschaf.

Update 10-8: Na een firmware update door HomeWizard kan ik nu wel voltage, frequentie en dergelijke lezen. Deze zijn nog niet beschikbaar in de lokale API, maar daar wordt ook aan gewerkt.

Heb jij ook een HomeWizard kWh Meter 3-Fase?

Kun je met deze meter ook de ampère per fase uitlezen, of alleen het geheel?
Je kan het aantal Watt per fase uitlezen zoals die op dat moment is. Het totaal is enkel over alle fases heen.
Ik kan niet het vermogen per fase zien, Alleen maar het totale vermogen, voor de rest kan ik ook niks selecteren met de pijl toetsen op de meter? Is dit normaal?
je foto

regel 1 waar staat deze voor?
regel 2 totale vermogen
Daar staat 112.84 kWh, dit is verdeeld over de twee regels. Dat duurde even voor ik doorhad wat daar nou stond :)
Hoi @leejoow. Nuttige informatie in je review. En mooi ook dat het voltage e.d. nu ook uit te lezen is. Aan alleen stroom heb je niks. Zit die info inmiddels ook in de API verwerkt?

Ik vroeg me nog het volgende af. Ik wil het verbruik van mijn warmtepomp die ik op het moment aan het aanleggen ben meten. Dit lijkt me net als jij heel erg handig met deze kWh meter. Geen gestoei met m(od)bus en gewoon via de API gegevens ophalen.
Nu heb ik ook zonnepanelen die op een eigen groep zitten aangesloten. Nu vond ik het een mooi idee om de warmtepomp op dezelfde groep aan te sluiten, want dan kan ik op een zonnige dag rechtstreeks energie van de zon gebruiken om te verwarmen en in de zomer te koelen. Is het vervolgens mogelijk om met deze meter het netto verbruik van de warmtepomp te zien; dus exclusief de teruggeleverde energie van de zonnepanelen? Of moet ik dan ook de gegevens uit de omvormer loggen en die er vanaf trekken?

[Reactie gewijzigd door verkeerslicht op 22 juli 2024 13:59]

De API ontsluit momenteel nog geen andere waarden helaas.

Wat betreft jouw idee over je zonnepanelen en warmtepomp: je zonnepanelen moeten op een eigen groep zitten, daar mag niet nog een warmtepomp bij. Als je dit wel wil doen moet je met een onderverdeler werken waarbij alsnog de zonnepanelen en de warmtepomp apart zijn afgezekerd.
De stroom die wordt opgewekt wordt ook direct gebruikt als je ze wel op een andere groep heb zitten. Zelfs als ze op een andere fase zitten wordt er in de meter alsnog tegen elkaar weggestreept.

De meter meet alleen wat er doorheen gaat: als je de stroom na de meter opwekt én verbruikt zal dit er niet doorheen lopen. Dit is dan dus ook niet te zien. In combinatie met je gegevens uit je omvormer zou je het kunnen uitrekenen. Maar gezien het feit dat de panelen en de warmtepomp niet op één groep mogen zou ik gewoon twee meters plaatsen :)

Voor jouw beeld: ik heb hier 2x 3 fase meter en 5x 1 fase meter. Zodra je er een paar hebt wil je telkens meer meten ;)
Dank, aan deze info heb ik wat (y). Zonnepanelen dus los laten draaien van de warmtepomp. Warmtepomp ook op een eigen groep. Duidelijk verhaal van het wegstrepen van teruglevering/verbruik. Ik vermoedde al dat 't niet kon, en dat is bij deze bevestigd.

Gezien de API nog niet up to date is, ga ik dan wellicht toch voor de Eastron SDM220 met Mbus. Ik moet namelijk toch al mijn warmtemeter met Mbus uitlezen, en die zit naast de meterkast.

Hartelijk dank voor de info.
Dank voor de review. Wat ik mij even afvroeg, kan ik hiermee ook 3 losse fasen lezen?
Wat ik wil zeggen, ik heb 3 fasen die ik wil meten, 1 voor de bijkeuken (wasmachine en droger e.d.) en 2 fasen waar airco units op aangesloten zijn. Nu kan ik voor elk van deze fasen een losse meter installeren, maar ik dacht 1 3 fase meter is goedkoper en als die hetzelfde kan.
Je kan inderdaad drie fasen meten: per fase zie je het huidige verbruik. Het totale verbruik wordt helaas niet over de fasen bepaalt (de totaal opgenomen of teruggeleverde kWh).
Zojuist ook 1 geïnstalleerd, alles goed verlopen. Sterke verbinding met mijn wifi netwerk. Het update proces startte normaal maar eindige in een boodschap dat het niet was gelukt. Meter rebooten en binnen 2 uur opnieuw proberen. Hij staat keurig in de APP maar nergens iets om de update te forceren.
Enig idee
Zo snel geen idee, maar ik moet zeggen dat de support afdeling over het algemeen snel en goed reageert. Wellicht kan je het daar proberen :)

[Reactie gewijzigd door leejoow op 22 juli 2024 13:59]

Gedaan. Inderdaad snel antwoordt. Er is geen manier om een update te forceren. Soms is het probleem dat het wifi AP te dichtbij hangt en het signaal te sterk is en ruis veroorzaakt. Dit zou bij mij het geval kunnen zijn in de meterkast zit een AP op 50-75 cm. Update is nu wel doorgekomen.
Dank voor je uitleg over hoe je de totaal stand wordt weergegeven (regel 1 plakken voor regel 2 = totaal kWh)
@leejoow Ik heb ook een meter geïnstalleerd. Het update proces is goed doorlopen. Hoe kan ik nu de spanning per fase aflezen?

[Reactie gewijzigd door wybren1971 op 22 juli 2024 13:59]

Update, de Homewizard Wi-Fi kWh meter kan door de helpdesk van Homewizard op afstand aangepast worden om alle waarden (dus ook spanning) uit te kunnen lezen. Als gebruiker lukt dit niet, Het is geen firmware update ofzo, maar iets wat de helpdesk op afstand kan aanzetten.
Moet je dit aanvragen bij hun? ik zie nu alleen maar het totale vermogen in KWH
Ja, via de helpdesk kunnen ze dit aanzetten.
Kan jij het vermogen per fase zien, staat nu niks?
Hoi
Is er al nieuws wanneer de (extra) metingen zoals spanning via API beschikbaar komen.
Dat heb ik nodig voor Home Assistant.
Zoals ik het begrijp. Kun je met deze 3 fase energiemeter alleen het totale vermogen van alle 3 de fasen bij elkaar bekijken en niet afzonderlijk. Wil je dit wel kunnen in lezen in bv HA of op het schermpje. Dan heb je een energy + van homewizard nodig?
Hoi Leo - wellicht als aanvulling op je overigens zeer nuttige review - ik heb zojuist deze unit geïnstalleerd en het viel me op dat de terminals van een nogal bedroevende kwaliteit zijn - zeker gezien de prijs van de nuit zou je toch iets degelijkers mogen verwachten. Schroefjes van de terminals zaten bij levering onmeunig vast, terwijl vervolgens de kabels er nauwelijks in vast te draaien zijn. Verder is het kliksysteem om eea op de dinrail te plaatsen ook nogal "cheap". Al met al qua hardware geen best ding vind ik.
Ha allen, ik heb via Homewizard de Eastron 3-fase meter icm de P1 meter en Energy+ van Homewizard. Ik krijg keurig alle meters inzichtelijk in de app, en de P1 meter ook in Home-assistant. Echter krijg ik in HA niet de gegevens van de 3-fase meter. Slechts het aanzetten van de lokale API zou voldoende moeten zijn, maar als ik het IP-adres invoer van de meter in HA of het IP-ping krijg ik een foutmelding. Terwijl de meter dus wel online is en de standen in de app weer geeft. Heeft een van jullie ervaring met meerdere meters van Homewizard uitlezen in HA? Waar zou het kunnen zitten? Is de lokale API te testen? Zo ja, hoe? Thanx!