Algemene beoordeling
Ik heb Logitech MX Mechanical de afgelopen paar dagen mogen testen.
Wat me het eerste opviel was natuurlijk het uiterlijk, erg netjes en tegelijkertijd basic.
Ondanks het basic uiterlijk heeft het toetsenbord toch de features die erg handig blijken te zijn.
Ik heb ‘m gelijk op het bureau gelegd op kantoor, dit is ook de plek waar dit toetsenbord tot z’n recht komt.
Over het algemeen is de MX Mechanical mij erg goed bevallen.
:strip_exif()/m/302728/1Oho9Dh26yxlHCwdFhtw1UcNehyazoaeXU096crUorLzYRzozA.jpeg?f=620xauto)
Ergonomie
Ik gebruikte een standaard membraan toetsenbord van Logitech op kantoor.
Deze heeft altijd prima zijn dienst gedaan, maar wat een verschil met de MX Mechanical!
Ik had al wat ervaring met een mechanisch toetsenbord voor het gamen thuis, daar ligt een Razer Huntsman (red switch).
De brown switch in de MX hebben net wat meer druk nodig dan de red switch di ik gewend ben, dit maakt typen voor mij wel sneller doordat de aanslag van de toets erg duidelijk is.
De extra knoppen boven de backspace zijn soms wat verwarrend door dat ik gewend ben de bovenste knop als backspace te hebben, dat zijn nu de volume knoppen.
Verder is de afstand tussen de knoppen erg kort, tot nu is dit nog even wennen.
Functionaliteit
Vrijwel alles wat ik nodig ben in een keyboard
Alle media knoppen, helderheid van zowel toetsenbord als beeldscherm
Ook de knoppen voor het maken van een screenshot of snip van een gedeelte van het scherm zijn erg handig.
Het wisselen tussen 2 computers met één druk op de knop was iets wat ik niet wist dat ik nodig was. Met andere woorden, erg handig wanneer je bijvoorbeeld een laptop en pc op één bureau hebt.
Precisie
Het indrukken van de knoppen geeft duidelijk aan wanneer je niet verder kunt.
Verder is het een lineaire switch die naar mijn gevoel vroeg in de actie van indrukken de aanslag registreert. Ondanks dat is de switch sterk genoeg om een eventueel brush over een andere toets niet te registreren.
Vormgeving
Het toetsenbord ziet er erg gelikt uit.
De afbeelding op de toetsen zijn duidelijk leesbaar met kantoor verlichting, ook met de backlight aan worden de toetsen egaal verlicht.
:strip_exif()/m/302728/1Oho9Dkd494TIfdVirDnhvNvfuxjj3t4jBoc2ntLkCWjCDk1Sx.jpeg?f=620xauto)
Bouwkwaliteit
Erg goed, het toetsenbord voelt super solide aan, voornamelijk door het gewicht.
Door z’n gewicht blijft die altijd op deze plek liggen en verplaatst die alleen waneer je dat ook echt wilt.
Helaas zit er toch wat beweging in de keycaps, dit is vooral merkbaar in het kantelen en draaien van de keycap.
Drivers en ondersteuning
De dongle aansluiten en gebruiken.
Het toetsenbord werd gelijk herkend door windows en was dan ook gelijk te gebruiken.
Om wat meer opties te krijgen is de extra software van Logi nodig. Deze kon ik gelijk downloaden van de Logi site. Er werd bij het aansluiten een popup in Windows getoont met een link om de software te downloaden, Lekker makkelijk allemaal.
De software over het algemeen is prima en heeft de meest gangbare instelling.
Binnen de software zijn er ook voldoende mogelijkheden om per applicatie de functies van de knoppen aan te passen.
Echter mis ik bijvoorbeeld een optie om de backlight altijd aan te hebben (zelfs aan de lader werkt dit helaas niet).
Dit maakte het gebruik van het toetsenbord thuis in de avond toch wat lastiger.
Hij ligt nu op kantoor waar er voldoende licht is, dan heb ik hier helemaal geen problemen mee.
Prijs
Zoals aangegeven heb ik dit toetsenbord verkregen door het Tweakers testpanel.
De huidige prijs vind ik toch wat aan de hoge kant, echter krijg je er wel veel voor terug.
Als je van de baas een mooi toetsenbord mag uitkiezen dan zou ik deze zeker aan je lijstje toevoegen.