€ 301,99 bij bol Plaza

WD_Black SN850 2TB (zonder heatsink) Review

BasNation
24 juli 2022, laatste update op 24 juli 2022, 395 views Product gekocht

WD_Black SN850 2TB (zonder heatsink)

X570 compatibiliteit is zelfs met de nieuwste firmware nog steeds een probleem. WD laat steken vallen.

Pluspunten

• Zeer snel

Minpunten

• X570 compatibiliteit nog steeds slecht (met nieuwste firmware)
  • Thermal throttling naar 850MB/s write

2 van 5 sterren (Slecht)
Benchmarks kan je genoeg online vinden. Dus hier puur de gebruikerservaring. Of beter gezegd een waarschuwing.

Indien je van plan bent deze in je M.2 slot 2 te stoppen in een X570 moederbord, dan heb je dikke kans dat je in de problemen gaat komen. In mijn geval is 50% van de tijd de SSD ineens foetsie (zowel in de BIOS als OS) na een cold boot, of na wakker worden uit slaap. Het is dan wel niet de OS schijf, maar ook je non-OS data wil je natuurlijk gewoon altijd bij kunnen.

Zelfs WD's eigen tool "Dashboard" kan hem niet meer herkennen.

Heb voor de zekerheid nog een BIOS update gedaan, alle nieuwste drivers van AMD gepakt, gecontroleerd dat de nieuwste firmware op de SN850 staat, etc. Maar het mocht allemaal niet baten.

Dus dat is werkelijk waardeloos. Ik ga hem helaas toch maar omruilen voor een 980 Pro.

Voor meer informatie, zie: https://community.wd.com/...ower-off/259168/41?page=6

p.s. Ik ben hem nu low-level aan het formatteren omdat hij retour gaat. Dat ging in het begin vrij rap met 4000MB/s, maar na enkele minuten is dat ingekakt naar 850MB/s. Zeer waarschijnlijk vanwege de 80°C die hij bereikt. En dat nota bene i.c.m. een heatspreader geleverd bij het moederbord.

Heb jij ook een WD_Black SN850 2TB (zonder heatsink)?

Op een B550 Gaming Plus van MSI zelfde probleem dan boot de hele pc niet eens meer.
Interessant. Dan is het probleem wellicht not groter, en daarmee nog kwalijker dat WD niet thuis geeft.
Ligt meestal aan de borden/fabrikanten en ryzen wat ik begreep.
Vreemd ik heb daar totaal weer geen last van...

Ik heb zelf 2x een SN850 Black 1 TB in mijn X570 moederbord - ASUS Crosshair VIII Dark Hero zitten en geen problemen i.c.m. Ryzen 9 5900X en een Radeon RX 6800 XT
Laatste AMD chipset drivers
Laatste Drive FirmWare

Geen probleem ook in Dashboard
heb wel een van mijn WD SN850 SSDs in Gaming mode gezet in Dashboard applicatie - want er staan inderdaad mijn games op :)

[Reactie gewijzigd door mindwarper op 26 juli 2024 11:38]

Tja dat is altijd het probleem met zulk soort dingen. Duidelijk niet iedereen heeft er last van. Maar als ik zo wat rond zoek online dan ben ik duidelijk niet de enige.
En als je dan alles hebt geupdate wat je maar kon bedenken, dan blijft er niet veel over dan omruilen. Heb zojuist de 980 Pro 2TB in ontvangst genomen en dat gaat eigenlijk direct zonder problemen.

Ik ben blij voor je dat je het probleem niet hebt in ieder geval :)