€ 167,34 bij MediaMarkt Marketplace

Aten UC8000: Podcast AI Audio Mixer | MicLive Review

21 juli 2022, laatste update op 26 juli 2022, 343 views Rapporteer
Testpanel +1

De Aten UC8000 is een compacte mixer gericht op het maken van podcasts. Naar mijn mening hinkt het ontwerp te veel op twee gedachten. Voor een beginnende gebruiker is de bediening niet eenvoudig genoeg. Voor de wat professionelere gebruikers zijn de extra opties niet erg nuttig.

Pluspunten

• Compact en draagbaar
  • Redelijke geluidskwaliteit

Minpunten

• Geen ingebouwde opname
  • Bediening te complex/onlogisch voor beginner
  • Uitgebreide functies niet nuttig voor gevorderde gebruiker
  • Volume hoofdtelefoon te laag
  • Redelijk prijzig
  • Software alleen Windows
  • Beperkt aantal aansluitingen

3 van 5 sterren (Voldoende)
Ik had hoge verwachtingen van de Aten UC8000. Op papier is dit een ideale, compacte podcast mixer voor mobiel gebruik. Na uitgebreid testen valt het concept mij tegen. ik kan mij niet goed voorstellen voor wie dit apparaat de best mogelijke oplossing biedt. Naar mijn gevoel hinkt het ontwerp teveel op verschillende gedachten. Voor de beginner/ad hoc gebruiker is de bediening te complex of onlogisch. Voor de gevorderde gebruiker missen aansluitingen en zijn de extra functies weinig nuttig.

Achtergrond
Voor mijn werk als communicatiemanager begeleid ik collega's bij het maken van podcasts. We gebruiken daarvoor een Rode Podcaster. Ondanks dat ik vind dat deze logischer in elkaar zit qua bediening merk ik ook dat de collega's het niet eenvoudig vinden om het apparaat te gebruiken en zorg ik altijd voor een 'regisseur/technicus' die de techniek uit handen neemt, zodat de collega zich op het gesprek kan richten. Mijn hoop was dat de Aten UC8000 wel voldoende simpel zou werken zodat er geen technicus nodig is als een collega op locatie een podcast wil maken. Dat valt echter tegen, de bediening is juist onlogischer.

Aansluitingen
Er kunnen twee microfoons (desgewenst met fantoom voeding) tegelijkertijd worden aangesloten en twee hoofdtelefoons (in theorie kunnen er nog 3 bronnen worden aangesloten, maar dat is weinig voor de hand liggend). In het plaatje hieronder kun je ter vergelijking ook het aansluitpaneel van de Rode Podcaster zien.

Basis gebruik
In het meest eenvoudige scenario (en eigenlijk ook het enige dat met dit apparaat mogelijk is), kun je met de Aten UC8000 een podcast met twee personen mixen en opnemen op een extern apparaat (computer, telefoon, tablet). Een solo podcast opnemen kan natuurlijk ook nog. Wat ik vervelend vind is dat je voor de regeling van het opnameniveau per microfoon slecht een draaiknop tot je beschikking hebt. Je moet dus de ingangsbron wisselen voor je het niveau van de andere microfoon aan kunt passen.

Opnemen moet op een extern apparaat (er is geen ingebouwde opslag op bijv. een SD-kaart beschikbaar). Dat doet af aan het mobiele karakter van het apparaat. Ik heb niet de extra functies van de OnAir software kunnen testen omdat die alleen werkt op een Windows machine en ik een Mac gebruik.

Wat mij verder opvalt is dat je maar twee hoofdtelefoons aan kunt sluiten die ook alleen de mix weergeven. Je kunt er niet voor kiezen om alleen de eigen microfoon of de microfoon van de gesprekspartner te monitoren. Ik mis eigenlijk ook een derde hoofdtelefoonaansluiting voor een 'regisseur/technicus' die ook pre-effecten kan monitoren. Tenslotte is het volume van de hoofdtelefoonuitgang (Sennheiser HD300) erg laag, zelfs op maximum niveau.

De OnAir knop doet niet anders als het aan/uit zetten van het signaal naar het opnameapparaat. Ik had verwacht en gewenst dat bij het indrukken van de knop meteen de opname van de audiosoftware zou starten.

Extra functies (op het apparaat, software laat ik buiten beschouwing)
Effectmodes
Er zitten 4 standaardeffecten op die ik slecht bruikbaar vind. Je kunt een echo toevoegen waarvan het effect weinig subtiel is (alsof je in een galmende kelder zit) met de moderegelaar kun je instellen hoe heftig het effect is, maar in alle gevalen is de stap van geen effect naar wel effect gewoon te groot en ontbreekt de subtiliteit. De andere drie effecten zijn een pitchregelaar, waarmee je een hogere stem (Donald Duckstem) kunt realiseren, een verandering van je stem naar een mannelijke of vrouwelijke versie. Ik vind ze weinig zinvol en zou de regelknop liever gebruiken om het niveau van de tweede microfoon te regelen.
Jingles
Onderaan het toestel zitten 8 knoppen waaronder je een geluidseffect kunt zetten. Dat lijkt een hele zinvolle functie, maar in de praktijk gebruik ik die weinig. Zonder dat je de OnAir software kunt gebruiken kun je alleen een effect via de microfoon opnemen. Als je de software wel kunt gebruiken is het wellicht zinvol om een intro en een outro onder de knoppen te zetten. Ik verwacht dat er standaard effecten als applaus etc. in het toestel zijn geprogrammeerd, maar dat kon ik niet controleren, want ik was de 4e tester van dit toestel.
AI microfoon EQ
De Aten UC8000 kan met artificial Intelligence de EQ instellingen optimaal instellen voor jouw stem. Aan de hand van een proeftekst die je inspreekt stelt het apparaat de EQ zodanig in dat je een volle, warme stem hebt. Bij mijn eigen stem (met al voldoende timbre) veranderde er weinig t.o.v. het origineel. Bij een collega met een wat dunnere stem werd die inderdaad wat voller. Ik weet nog niet goed wat ik van de functie moet vinden. Als gevorderde gebruiker heb ik liever wat meer controle, maar het werkt redelijk goed.
Ducking
Als je een achtergrondmuziekje bij je opname wil laten afspelen kun je met deze functie het volume van de muziek automatisch verlagen als je gaat praten. Het werkt goed, maar ik zou nooit 'live' een opname maken met muziek op de achtergrond. Als ik al muziek op de achtergrond wil, dan doe ik dat achteraf met een audio editor.

Het is een mooi en compact apparaat dat stevig aanvoelt en kwaliteit uitstraalt. De geluidskwaliteit is voldoende/goed voor het doel, maar ik zou ervoor gekozen hebben om minder snufjes en praktischere regelaars toe te passen.

De Aten UC8000 in gebruik

Heb jij ook een Aten UC8000: Podcast AI Audio Mixer | MicLive?