Na een weekje testen hier mijn allereerste uitgebreide review.
Algemene beoordeling
Als je Synology zegt denk je meteen aan een NAS maar ze maken ook heel leuke routers.
Ze hebben misschien geen 10 soorten routers of dergelijke maar een beperkte keuze wat slim is en tevens zijn ze zeer degelijk van kwaliteit. Deze router weegt een 1,6KG maar gewicht maakt voor mij persoonlijk niets uit omdat je zet of hangt deze router ergens in je woonst en normaal blijft deze dan ook langere tijd op dezelfde plaats. Bouwkwaliteit is zeer goed; voornamelijk uit soort harde en stevige plastiek met in totaal 6 antennes erop.
Zoals we gewoon zijn van Synology van hun NAS reeksen heb je ook hier de leuke SRM software maar hierover later meer. Kort samengevat, degelijk router met zeer goed bereik en snelheden en deze heeft WiFi6.
Router opbouw
Hiervoor gaan we eerst even naar de achterzijde van de router kijken;
We zien hier een USB 3.2 poort -> hierop zou je ook een 4G USB modem kunnen inpluggen als failover ( zelf niet getest )
1 standaard WAN poort
4 LAN poorten OF een 2de WAN als failover (2.5Gbps poort) + 3 LAN poorten
aan/uit knop
reset gaatje
Voeding DC 12V 3.5A
Langs de zijkant zien we 2 antennes en op de achterzijde nog eens 4 wat een totaal van 6 antennes geeft.
Router zelf heeft beetje een strakke modernere look met schuin afgevlakte voorzijde.
Voorzijde 7 LEDs die ook uitgeschakeld kunnen worden.
Prestaties en Draadloos bereik
Zit hier bij Proximus(BE) op VDSL2 met snelheid 100/30 theorie, praktijk een goede 90/29.
Speedtest haalt moeiteloos overal de maximumsnelheid zelfs tot de helft van onze lange tuin.
wifisnelheid blijft overal in huis stabiel, ook tijdens dat je je verplaatst.
verbindingssnelheid met men A53 en laptop is in 80% van het huis het maximale van wat de tel. en laptop aankan.
Betrouwbaarheid en stabiliteit
Synology staat bekend voor zeer betrouwbare producten af te leveren, bij deze router is dit niet anders.
Hierover kan ik dan ook weinig nieuw toevoegen voor deze router.
Beheerbaarheid
Eindelijk komen we aan één van de leukste puntjes de SRM.
Synology Router Manager (SRM) je kan dit beetje vergelijken met het OS van de NAS reeksen, uiteraard hier wel de focus op router gebeuren.
Het installeren en alles opzetten de 1e maal is kinderspel als je klein beetje pc kennis hebt.
Maar zelfs als je totaal geen ervaring hebt gaat dit alsnog zeer makkelijk dankzij de interface en set-up stapjes die je doorloopt.
Om het instellen te starten gaan we naar de browser -> 192.168.1.1
Hieronder de pagina's die we doorlopen:

Tijd voor een update van de SRM

Hier zijn we dan, up-to-date, het beginscherm

enkele leuke kiekjes

specs:

packages

overzicht van wat er al op staat

enkele leuke opties:
mapje met traceroute/ping ( een heel leuke vind ik persoonlijk, in settings kan je de database updaten hiervan voor goede geolocatie )
App
Er is voor Android en IOS ook een app beschikbaar om je router te beheren en real-time gebruik te zien.
App is zeer clean en eenvoudig dus dit ga ik ook niet verder bespreken.
Ondersteuning
In verleden had ik via mail contact gehad met hun support was telkens binnen 24H beantwoordt.
Prijs
Prijs is beetje aan de hogere kant maar je krijgt wel waar voor je geld.
Deze router is gebouwd om toch wat jaartjes mee te kunnen met alles.
Op moment van schrijven was de prijs hier in de pricewatch 325euro.
Slot
Zelf zou ik niet zo veel uitgeven aan een router maar nu ik deze kunnen testen heb was ik meer dan positief.
Alle features en het SRM dit trok me over de streep om een aankoop zoals deze toch te overwegen.
Deze zal binnenkort een mooi plekje krijgen en de huidige set-up vervangen.