De Aten UC8000 is compact, heeft veel mogelijkheden en werkt op bijna alle vlakken goed.
Echter denk ik niet dat dit het apparaat is dat je in huis wilt halen als gevorderde podcast maker. Voor de beginner of mobiele podcast maker is het een geweldig apparaatje als je niet meer als twee mensen hebt om mee op te nemen maar de mediocre software en gemis van visuale indicators voor alle audio channels maakt het voor een professionele usecase een lastige koop. Voor streamers kan de Aten een uitkomsten zijn al is het voor een cruciale missende features is die helaas niet aanwezig zijn.
Hardware
Inputs/Outputs
De Aten beschikt over redelijk veel inputs voor het kaliber van het apparaatje.
- 2x Combo XLR
- 1x 3.5mm
- 1x USB C
:strip_exif()/m/716836/1OdyJHPqBCcz82Ox5PR6juHjMHNw6ZiZyiSJvqeiiFCumCDvuf.jpeg?f=620xauto)
Outputs shinen het apparaat iets minder (meer hierover in sectie: streaming)
:strip_exif()/m/716836/1OdyJHtLdLrQQNuvhoYldidMeDt4OHLGeGqQcLtSZLA7OMJ7a5.jpeg?f=620xauto)
Knobs
Voor de grootte van het apparaatje zijn de controls van de Aten best intuïtief. Aan de bovenzijde van de unit zijn twee grote lineaire infinite draaiknoppen aanwezig, één voor audiolevels en de ander voor voice-effects.
Rondom de linker knob zijn prachtige leds verwerkt in de mixer, deze geven het level van het input channel aan de input strength.
:strip_exif()/m/716836/1OdyJHIireUaI6YxTS9RRwXSMjl3pReHtNw7TCUr4RFFfiKdtZ.jpeg?f=620xauto)
In het midden van de mixer zijn drie lineaire knobs aanwezig met een limited range, deze zijn voor master en monitor output. Deze knobs zijn redelijk zwaar maar werken goed.
Knoppen
Om de verschillende inputs van de mixer te bedienen zijn er drie knoppen aanwezig
- Input 1 (Mic 1)
- Input 2 (Mix 2)
- Input 3/4 (3.5mm/USB)
Dit werkt intuïtief. Je drukt op Mic 1 en ziet de audiolevels, settings en kan de Voice-FX bedienen. Voor Input 3/4 werkt dit net anders, deze zitten op dezelfde knop en worden onderscheiden door de kleur van de knop, groen = input 3 blauw = input 4.
Dan zijn er nog de Mode, Duck en On air knoppen. De ‘mode’ knop bedient de Voice-FX en werkt vergelijkbaar als de input 3/4 knop. De desbetreffende kleur geeft het type effect aan. (Wit: pitch, rood: reverb, groen: male, blauw: female) de ‘Duck’ knop is om ducking aan en uit te zetten. De ‘On Air’ knop dient als een grote mute/unmute knop, goed om te weten dat deze echter alleen werkt voor de USB-output, via de twee monitor channels blijft alles hoorbaar.
:strip_exif()/m/716836/1OdyJHnCUi9qDwMJHHg4GoCWNPUmzpW2iFjjmg59j6NNxbbWmq.jpeg?f=620xauto)
[u]Effect knoppen[/h2]
De 7(+1) audio-effect (niet te verwarren met voice FX) knoppen zijn praktisch in gebruik, de mogelijkheid bestaat om zelf een jingle op te nemen door één van de knoppen ingedrukt te houden of iets te uploaden via de software.
Wel is het goed om te weten dat alle effect knoppen een maximale lengte hebben van 20 seconden en de audio geüpload moet worden in .WAV format. Ik liep tegen het probleem aan dat de eerste 0.5 seconden van de jingles die ik uploadde niet hoorbaar was, het lijkt alsof er een fade in zit. Heel irritant. De achtste en laatste effect knop is bestemd voor achtergrondmuziek, maar in realiteit werkt deze knop exact hetzelfde als de overige zeven. Mocht je dus een achtergrond tune hebben kan deze maar 20 seconden zijn en zal deze perfect moeten loopen om mooi te klinken.
Software
Als je een Mac hebt val je hier uit de boot, en zelfs op een Windows PC is dit een plek waar Aten het beter kan doen. De software is niet meer als een .exe, er is geen install nodig. Voor mij is dit een minpunt.
De software biedt alle basisfuncties van de mixer, audio is in te stellen, effects en Voice-VX zijn controleerbaar en als toevoeging hieraan is een EQ en customisable effect in te stellen. Tot mijn teleurstelling helaas geen advanced features zoals multiple digital outputs (meet hierover in section: streaming)
AI
Een groot verkooppunt van deze mixer is de smart AI-feature, iets waarvan ik dacht dat het een gimmick zou zijn. In het kort; Je zet de smart AI-feature aan en praat 15 seconden in de microfoon. De mixer analyseert de ingesproken teksten en past een EQ toe, iets wat voor een beginner geweldig handig kan zijn. Ik kan mij heel goed voorstellen dat met een portable mixer als deze het een handige uitkomst kan bieden in verschillende ruimtes zonder elke keer zelf de EQ te moeten aanpassen.
Wel goed om te weten is dat bij het inspreken het van belang is dat er geen achtergrondgeluid aanwezig is of dergelijk. De mixer pakt dit snel op wat de EQ niet ten goede doet. In de onderstaande video is het verschil te horen ingesproken in een AT2020 in een niet optimale setting (veel echo).
:strip_exif()/m/716836/1OdyJHd2jl6NX2KxedTLvNVmGPqafUvhkV8BFsoOpn1nZz3gg9.jpeg?f=620xauto)
Voice Effects
Éen van de leukste features van de Aten zijn de voice FX, er zijn er 4+1 om uit te kiezen
- Pitch
- Reverb
- Male
- Female
- Custom
De FX zijn precies wat je er van verwacht als je een keer clownfish of dergelijke hebt gebruikt, leuk maar niks nieuws. Door de mode knob te draaien kun je het effect versterken.
Podcasts
Voor school maak ik een radioprogramma (wat meer lijkt op een podcast, maar oké) Hier gebruiken we een Rodecaster pro in combinatie met vier Shure SM7 microfoons, de Aten heb ik kort kunnen testen in combinatie met deze microfoons en werkt goed als je presentatoren een stem hebben die luid genoeg is. Zowel de Rodecaster als de Aten hebben moeite de SM7 te kunnen processen zonder cloudlifter of dergelijk.
Het apparaat werkt voor podcasts heel goed, in essence is het een rodecaster mini als je de twee moeten vergelijken. De acht effects knoppen komen vrijwel overeen al is het voor de maximale 20 seconden afspeeltijd op de Aten.
Iets wat wel snel duidelijk bleek is dat het monitoren van een opname niet heel gemakkelijk is, je kan enkel één van de input levels zien op de mixer. In de software zijn alle channels wel zichtbaar.
Ook was het voor onze usecase niet handig dat er maar twee inputs zijn, met drie presentatoren is dat immers te weinig.
Voice FX zie ik de toevoeging niet van voor podcasts.
Voor de mobiele podcast maker is de Aten UC8000 een geweldig product, wel is het aan te raden alle audio settings vooraf goed af te stellen.
Streamen
Voor streamers zie ik de mixer als een logischere keuze voor mij echter is er één groot nadeel wat er tot leidt dat ik de UC8000 niet kan aanraden als je streamt met vrienden.
De audio mixer doet heel veel echt goed, met mijn setup kon ik de volgende inputs onderscheiden
- AT 2020 (Microphone)
- Discord
- Game audio
- Muziek
- Jingles
Er mist alleen een hoognodige functie: Audio splitten. De USB C output van de mixer output alles wat je op de mixer af stuurt. Perfect voor de stream zelf maar ontzettend vervelend voor alle andere communicatie.
WIl je namelijk in-game of via Discord met je teammates communiceren moeten ze ook meeluisteren met alles wat je stream hoort, including game audio, muziek, jingles, etc.
Dit probleem is te verhelpen door een extra microfoon aan te sluiten op de PC maar is doodzonde. De Voice-FX zijn dan namelijk alleen maar te horen voor de stream en niet in-game of Discord, ook zorgt dit in veel games voor gedoe met audio inputs.
Ik heb contact gehad met Aten of deze feature mogelijk in de toekomst nog toegevoegd wordt maar dat zal niet het geval zijn. Wel mijn complimenten naar de customer service die ze geboden hebben, ik kreeg snel een heel uitgebreid antwoord van ze!
Dit is een gemiste kans van de UC8000, als er een feature was om de mic inputs digitaal te kunnen splitten (zoals de Go XLR dat wel kan) was het de perfecte budget stream mixer geweest.
Voorbeeld:
/m/716836/1OdyNf93JtxHTeiEHPmjMVYZPFr7tc7KJqHLX1vitetGIPT8ba.png?f=620xauto)
Helaas is het via de software ook niet in te stellen dat Mic 1/2 kan isolaten naar een bepaalde monitor channel om het op een creatieve manier op te lossen.
Wel zijn de twee monitor kanalen ongelofelijk handig als je met meerdere PC's streamt, wel goed in gedachten te houden dat niet alles word gemute op de monitor channels met de "on air" knop.
De Aten UC8000 is een geweldig leuk apparaatje voor de mobiele podcast maker en iets gevorderde streamer. In principe is deze mixer een verkleinde Rodecaster pro al was het niet voor de matige software en teleurstellende maximale lengte van jingles/muziek.
De mixer is kwaliteit en dat merk je ook tijdens gebruik. Mocht je de UC8000 kunnen oppikken rond de 250 euro zou ik het zeer zeker aanraden.
Voor mijn usecase zal de mixer minder geschikt zijn door de gelimiteerde output options maar zal zeker in mijn achterhoofd blijven mocht de software ooit een update krijgen.
De AI feature die prominent aanwzig is kan in het kader gebruiksgemak als een pluspunt gezien worden, ben je zelf gevorderd in EQ's opzetten zou ik het aanraden dit toch zelf te doen.
** Update: video toegevoed, Conclusie aangevuld.