Motorola Moto G41, 6GB ram, 128GB opslag Goud Review
Prima toestel met een uitstekend OLED scherm en goede camera, zeker voor deze prijs (179 euro).
Pluspunten
- Uitsekend OLED scherm met prima resolutie
- prima camera
- goudkleurige 6GB versie spot-goedkoop
Na een aantal jaren een Motorola G6 plus (en daarvoor een G5-plus) gebruikt te hebben ben ik nu overgestapt naar de G41.
Ik twijfelde tussen de Samsung Galaxy A32 en deze G41, maar op dit moment kost de goudkleurige G41 met 6GB/128GB 179 Euro. Dat maakte de keus opeens heel makkelijk hoewel goudkleurig niet mijn eerste keus is. In het meegeleverde hoesje lijkt hij echter meer zilverkleuring en opeens bijna gedistingeerd. Achteraf is die kleur dus toch prima uitgevallen.
16 juli: Na ruim een week is de prijs opeens gestegen van 179 euro naar 249 euro. De prijs was voor mij een pluspunt, maar is nu misschien geen pluspunt meer.
(15 juli 2022: 1 week in gebruik)
Scherm
Het OLED scherm vind ik echt heel fijn. Ik weet dat het maar een ververvingsfrequentie van 60 Hz heeft, maar ik draai geen games. Voor gewoon dagelijks gebruik is het zeer scherp en duidelijk afleesbaar met prima kleuren, ook op het tuinterras in fel zonlicht. De hoge resolutie (in deze prijs klasse) is ook aangenaam.
Prestaties
De telefoon werkt uitstekend met alle applicaties en het scherm lijkt vloeiender te werken dan op mijn Moto G6-plus uit 2019. Zoals gezegd game ik niet en kan daar geen ordeel over geven al zal dat niet zijn grote kracht zijn gezien de gebruikte Helio G85 CPU met Mali G52 GPU.
Ik gebruik de telefoon ook veel voor navigatie voor fiets en wandelen en voor het voorberekenen van auto routes. Wat mij wel tegenviel is dat bij het berekenen van lange routes (voor de auto), de oudere G6 plus iets sneller is (geklokt). Dat had ik niet verwacht. Zeker niet omdat deze G41 6GB intern geheugen had (lange routes vragen ook meer geheugen). Fiets en wandel routes zijn zo kort dat die "onmiddelijk" berekend zijn.
Camera
De standaard 48 Mpx (= 12 Mpx foto's) camera en de 8 Mpx ultra-groothoek werken prima, zeker gezien de prijs van het toestel. De kwaliteit is ook beter dan van mijn oude G6plus (12 Mpx), waar ik ook tevreden over was maar die zo nu en dan een lichte geel zweem had. Deze camera maakt prima belichte foto's met op het oog geen kleurafwijking. Het dynamisch bereik van de hoofd camera is ook prima voor een camera in dit prijs segment met deze sensor grootte. De OIS (Optical Image Stabilization) lijkt prima te werken in zowel video als bij fotos. In testen uit januari/februari (toestel verscheen in januari 2022) werd hier nog over geklaagd. Ondertussen zijn er 4 patches overheen gegaan en ik kan deze klacht op dit moment niet onderschrijven.
Ten opzichte van mijn G6 plus zitten er nu een paar extra modussen op (o.a. nacht opname) en een "Pro" modus waar je zelf witbalans, ISO, JPG/Raw/Raw+JPG, etcetera kunt instellen. Die Pro modus heb ik tot nu toe niet gebruikt (op de G6-plus gebruikte ik hiervoor de open-source "Open Camera" app). Lang vasthouden van het foto-icoon zet hem in burst-modus wat makkelijk is als je een specifiek moment niet wil missen (of bij minder licht een merge wilt doen om de ruis te verminderen).
Je merkt ook dat ondanks de standaard kleine telefoon sensor (1/2.55) en de standaard lens, de telefoons tegenwoordig zo ontzettend veel meer CPU-power hebben dan een een fototoestel, dat ze daarmee nog heel wat kunnen compenseren door veel complexere algorithmes te kunnen gebruiken.
(Hoewel ik voor het "echte werk" altijd mijn "edel"-compact en/of superzoom bridge camera gebruik)
GPS
De GPS werkt zeer snel en zeer nauwkeurig. Iets beter dan die van de G6⁻plus, en zelfs duidelijk beter dan van mijn zakelijke Samsung Galaxy A52 525, ondanks de duidelijk hogere prijs van dat toestel.
Vingerafdrukscanner
Eigenlijk meer een duimafdrukscanner die geintegreerd zit in de aan/uit knop. Even wennen ten opzichte van de G6 plus waar die midden onder het scherm zat. Maar eigenlijk fijner en logischer en zeer direct werkend.
De gezichtsherkennings scanner werkt ook prima, maar heb ik weer uitgezet omdat dat minder veilig is (heeft niets te maken met deze G41, maar is algemeen zo, ook op de duurste iphone of Samsung)
Accu en lader
Met mijn dagelijks gebruik (beetje webbrowsen (DuckDuckGo), appen en wat apps voor bankieren, joplin, stappenteller (moet ik toch eens in de gaten houden), reizen, vogel- en plantdeterminatie) hou ik het prima 2-2,5 dagen vol. Dat was met de G6 plus wel anders. Met fiets/wandel navigatie en route tracking houdt de G41 het makkelijk een dag vol. Ook dat was met de G6 plus wel anders.
De 33W snellader laadt het toestel inderdaad in ca. 1 uur weer helemaal op (ca. 20-25% tot 100%). Heel fijn en ongeveer 2x zo snel als mijn veel duurdere zakelijke Samsung A52.
Geluid
Het geluid bij bellen (standaard en via WhatsApp en Signal) is prima, zowel aan het oor als op de speaker. Misschien stel ik geen hoge eisen maar zolang beide kanten elkaar duidelijk kunnen verstaan en de stemmen perfect herkenbaar zijn, is het wat mij betreft goed.
Muziek beluister ik via de koptelefoon of via Bluetooth op mijn thuis installatie. Beiden werken prima.
Software
De motorola komt nog steeds met een redelijk "kale" Android, wat ik heel fijn vind, maar er zit toch meer "zooi" op dan vroeger. Het is echter nog steeds vele malen beter dan een Samsung.
Hij draait nu op Android 11 met ondertussen 4 patches/security updates. Er komt nog een Android 12 upgrade, en updates/patches worden nog in ieder geval tot eind 2023, en mogelijk zelfs tot 2025 ondersteund. Dat is ook een verbetering t.o.v. vroegere modellen/jaren.
Google Assistant knop
Die vind ik echt waardeloos. Hij zit helemaal rechtsboven op de zijkant en bij het formaat van dit toestel kun je die niet met één hand bedienen. Echter, bij fotografie en filmen in landschaps modus waarbij je het toestel met twee handen vasthoudt, druk je per ongeluk veel te vaak die knop in. Ook na deactiveren van de assistant blijft de knop nog reageren (wil je de assistent aanzetten ...?"), wat inhoudt dat je de hele Google app moet verwijderen. Dit is uitermate irritant.
16 juli 2022: Het 6 GB gouden toestel heeft ruim een week (2 weken?) voor 179 euro op de Lenovo site gestaan. Nu is hij opeens weer 215~249 euro (sinds hoeveel dagen?). Zou er een fout zijn gemaakt met het 4GB toestel, of heb ik gewoon geluk gehd dat ik hem op het juiste moment gekocht heb?