Shokz Openrun (Zwart) Review

13 juli 2022, laatste update op 13 juli 2022, 741 views Rapporteer

Audio kwaliteit valt erg tegen en de bediening, vooral als je achteruit wil, is bijna onbruikbaar.

Pluspunten

• Omgevingsgeluid goed hoorbaar
  • Licht
  • Zit comfortabel

Minpunten

• Muziek klinkt belabberd
  • Bediening via multi-purpose knop erg moeilijk
  • Opladen alleen met proprietary kabeltje

2 van 5 sterren (Slecht)
Ik heb de Openrun aangeschaft omdat ik graag naar audio boeken luister terwijl ik met de hond wandel. Ook leek het me misschien wel wat om naar muziek te luisteren tijdens het fietsen zonder daarmee het verkeer om me heen te kunnen horen.

Geluidskwaliteit
Helaas bleek al gelijk bij het eerste testen dat je echt niet hoeft te verwachten om mooie muziek te horen, althans, bij mij klonk het nergens naar. Een simpel pop nummertje (iets van Sophy Ellis Bextor had ik even op staan) was nog wel enigszins acceptabel, maar toen ik Everlong van Foo Fighters op zette was er niks meer van over. Lage tonen zijn bijna niet bestaand, maar ook de rest van het geluid klinkt nergens naar, het vloeit allemaal in elkaar over, totaal geen definitie en de gitaren leken wel te kraken.

Voor stem geluid gaat het een stuk beter. Toen ik naar mijn audio boek ging luisteren had ik eigenlijk helemaal geen klachten meer, dit klonk prima.

In tegenstelling tot de andere reviewer merk ik zeker wel wat van de botgeleiding. Je hoort het geluid inderdaad wel ook nog als je het ding alleen bij je oor in de buurt houdt, maar het wordt veel zachter zodra je contact verbreekt. Toch vraag ik me af of het wellicht beter zou klinken voor dunnere mensen. Ik heb flink wat overgewicht en heb daardoor denk ik ook een dikkere laag tussen het apparaat en mijn schedel zitten. Maar ik kan het alleen beoordelen op hoe het bij mij klinkt en dat is voor alles meer dan alleen stem geluid gewoon slechter dan een willekeurig goedkoop setje oordopjes wat je gratis ergens bij gekregen hebt.

Bouwkwaliteit
Ik heb het ding niet lang in bezit en stuur hem terug naar Amazon dus ik kan niks zeggen over langetermijn betrouwbaarheid, maar hij ziet er wel heel degelijk en goed gebouwd uit.

Comfort
Het apparaat zit bij mij uitstekend. Het ding is mooi glad afgewerkt en gaat nergens irriteren. De band achter je nek staat licht van je nek af dus die voel je helemaal niet. Wel merkte ik dat als ik omhoog kijk dat het ding dan een beetje naar achter gedrukt wordt door mijn nek. De audio delen drukken dan iets harder tegen mijn oorlellen waardoor ik het geluid harder hoor. Beetje apart, maar verder geen probleem.

Bediening
Het apparaat heeft drie knopjes. 2 op het deel rechts achter je oor, plus en min. Deze zijn om het apparaat aan of uit te zetten en uiteraard om het volume te bedienen. Ook kun je als de muziek op pauze staat op een van die knopjes drukken om een indicatie van de batterij status te krijgen, handig!
Links op het audio blokje (wat het geluid doorgeeft aan je schedel) zit een multifunctie knop voor de verdere bediening. Om je muziek te bedienen kun je 1 keer klikken voor pauze, 2 keer voor volgende of 3 keer voor vorige. Dat is vrij gebruikelijk, maar helaas is de timing hiervoor bij de Shokz heel strak afgesteld, té strak wat mij betreft. Als ik echt mijn best doe dan lukt het om naar het vorige nummer te gaan, maar meestal ben ik te langzaam en gaat hij juist vooruit en vervolgens op pauze.
Deze functionaliteit is voor mij erg belangrijk bij het beluisteren van audio boeken. Als ik iets mis wil ik even een stukje terug kunnen springen (staat ingesteld op 20 seconden voor- of achteruit). Bij een test tijdens het wandelen met de hond net probeerde ik terug te gaan maar lukte dat steeds maar niet. Toen ik uiteindelijk mijn telefoon maar pakte bleek ik minuten vooruit gegaan te zijn in plaats van terug. Wat dit probleem verergert is dat alle functies hetzelfde piepje laten horen, je hebt totaal geen feedback of je nou de juiste functie had.
Om het nog erger te maken, als de muziek op pauze staat en je klikt twee keer dan bel je je laatst gebelde nummer opnieuw. Het is me meermaals gebeurd dat ik probeer drie keer te klikken om terug te gaan, maar in plaats daarvan pauzeert mijn eerste klik en vervolgens begin ik ineens iemand te bellen.
Wat mij betreft is dit compleet onbruikbaar en ik begrijp niet hoe dit door de testfase van het product heen is kunnen komen...

Helaas zijn daarmee beide gebruiksdoelen die ik had voor het apparaat compleet in het water gevallen. Muziek klinkt zo slecht dat ik dan liever helemaal niet luister en een audio boek luisteren is niet praktisch zonder een betrouwbare manier om terug te springen als je een stukje mist (bijvoorbeeld omdat je even op moest letten op iets in het verkeer, of in mijn geval omdat er een andere hond aan kwam of zo).
Wellicht kan het apparaat beter geschikt zijn als je puur alleen wat muziek als afleiding wil bij het rennen, maar daar is hij eigenlijk wel weer wat duur voor... Afgaande op mijn ervaring kan ik helaas geen goede score geven aan dit apparaat en zoals gezegd ga ik hem zelf terug sturen.

Heb jij ook een Shokz Openrun (Zwart)?

Zelfde nickname als op pepper :)

Bedankt voor de uitvoerige review.
Het is wel heel erg vertekend dit product een lage beoordeling te geven vanwege de audiokwaliteit. Dit product is duidelijk niet bedoeld voor een hoge audiokwaliteit, maar is bedoeld voor functionaliteit om muziek te horen, terwijl de omgevingsgeluiden niet uitgesloten worden. Het is niet meer dan logisch dat daarom audiokwaliteit verloren gaat, maar waar het product voor bedoelt is werkt meer dan perfect. Je kan dus dit product niet echt beoordelen als een audio apparaat, maar meer als een sport accessoire.

Voor waar dit product voor bedoeld is verdient het absoluut een 4+
Gevalletje een wok een slechte beoordeling geven, omdat je er niet goed mee kan tennissen.

[Reactie gewijzigd door Erazzzer op 25 juli 2024 09:18]

Meer dan perfect zelfs... Jij overdrijft wel weer de andere kant op. Een beoordeling is subjectief hè, we kunnen het gewoon niet met elkaar eens zijn.

Ik vind het gewoon geen goed product. Het is naar mijn idee ook geen kwestie van dat hij het niet haalt bij hele goede in ear dopjes of zo, het zat meer in de regio 'slechtste wat ik ooit gehoord heb, gratis dopjes van je 10 jaar oude telefoon waren beter'. En dan snap ik ook niet wat dan precies dat doel zou zijn waar hij wel zo goed voor zou zijn. Maar zoals ik ook al in de review zeg, ik kan me ook goed voorstellen dat het van je eigen bouw afhangt hoe goed het werkt en dat het voor iemand anders dus beter zou kunnen werken en klinken. Maar ja, voor mijn review kan ik alleen van mijn eigen ervaringen uitgaan en ik ga niet een hogere score geven omdat andere mensen het niet met mij eens zijn. Je kunt dan gewoon zelf een eigen review schrijven en dan kan iedereen zelf beide standpunten lezen en hun eigen conclusies trekken.