€ 114,90 bij Megekko
  3. Willen (2.645) Hebben (923)

Noctua NH-D15 chromax.black Review

Tweakriez
12 juli 2022, laatste update op 12 juli 2022, 1.187 views Rapporteer

Noctua NH-D15 chromax.black

De NH-D15 is een zeer capabele CPU-Koeler welke zich goed staande kan houden met all-in-one waterkoeling.
Het is een grote jongen en niet de goedkoopste die er te vinden is. De prestaties mogen er echter zijn en dankzij de ondersteuning van Noctua is future-proofing een fijne garantie om te hebben.

Pluspunten

• Zeer strak uiterlijk
  • Compleet pakket
  • Future-proof
  • Geschikt voor high-end processors zoals de 5900x
  • Geen lekkage risico

Minpunten

• Formaat

Introductie

Ik heb in het verleden jarenlang de welbekende Cooler master Hyperx 212 Evo gebruikt. Deze kon mijn 4790K prima de baas. Toen ik overstapte naar AM4 ben ik gelijk naar een AIO watercooler van Corsair gestapt. Nadat ik mij frustreerde aan de software stapte ik over naar de Arctic Liquid Freezer II 280.
Deze wist mijn 2600x, 3700x en mijn huidige 5900x prima koel te houden.
Toch bleef ik altijd benieuwd naar hoe een deftige luchtkoeler als de NH-D15 het zal doen op een high end processor als deze. Nadat ik de 140mm casefans uit de Chromas lijn van Noctua had getest kreeg ik de kans om een van hun luchtkoelers te proberen. Niet zomaar een, maar de NH-D15 Chromax Black, de meest luxe koeler die men op dit moment heeft bij Noctua!

Specificaties
Socket compatibiliteit

Intel LGA1700 (inbegrepen sinds Q4 2021 , oudere koelers vereisen NM-i17xx-MP83 ), LGA1200 , LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150, LGA2066 , LGA2011-0, LGA2011-3 ( Square ILM ) & AMD AM4, AM5

Hoogte (zonder ventilator): 160 mm

Breedte (zonder ventilator): 150 mm

Diepte (zonder ventilator): 135 mm

Gewicht (zonder ventilator): 980 g

Hoogte (met ventilator): 165 mm

Breedte (met ventilator): 150 mm

Diepte (met ventilator): 161 mm

Gewicht (met ventilator): 1320 g

Materiaal: Koper (basis en heatpipes), aluminium (koelvinnen), soldeerverbindingen & vernikkelen

NSPR : 183

Maximaal TDP: zie NSPR

Compatibiliteit ventilator: 140x150x25 (met 120mm montagegaten), 140x140x25 (met 120mm montagegaten), 120x120x25
Leveringsomvang
  • Zwart NH-D15 koellichaam
  • 2x NF-A15 HS-PWM chromax.black premium ventilator
  • 2x geluidsarme adapter (LNA)
  • 4-pins PWM Y-kabel

Maximaal toerental met LNA (+/- 10%): 1200 RPM

Min. rotatiesnelheid @ 20% PWM (+/-20%): 300 RPM

Maximaal luchtstroom : 140,2 m³/h

Maximaal luchtstroom met LNA : 115,5 m³/h

Maximaal akoestisch geluid: 24,6 dB(A)

Maximaal akoestisch geluid met LNA: 19,2 dB(A)

Spanningsbereik: 12 V

MTTF: > 150.000 uur
Uitpakken van de NH-D15 Chromax Black
Het openen van de grote zwarte doos onthult een mooi georganiseerde reeks afzonderlijke pakketten. Er is natuurlijk een grote doos waarin de koeler zelf is ondergebracht. Een van de twee meegeleverde ventilatoren wordt voorgemonteerd geleverd, terwijl een andere afzonderlijk is verpakt. Ten slotte is er een doos met alle meegeleverde accessoires. Noctua levert hier een zeer compleet pakket voor zowel Intel- als AMD-systemen. Je krijgt niet alleen alle relevante onderdelen om de koeler op moderne AMD- en Intel-sockets te monteren, maar ook extra's zoals een case-badge, geluidsarme adapters en een kleine verpakking van de hoogwaardige NT-H1 koelpasta.
Van dichtbij bekeken
De NH-D15 maakt een solide eerste indruk.Geen gekraak of gepiep, stevige fins die niet gelijk buigen and de paint-job is netjes uitgevoerd. Ook de heat-pipes en de voet van de koeler zijn netjes in het zwart uitgevoerd. De onderkant van de koeler is van vernikkeld koper en is mooi gepolijst.
Instaleren van de NH-D15 Chromax black op een X570 moederbord
Alle onderdelen voor mijn AMD systeem waren aanwezig in de verpakking. Zelf heb ik een 5900x welke gebruik maakt van het AM4 platform. Mocht ik in de toekomst een ander platform aanschaffen dan zit ik met Noctua hoogstwaarschijnlijk nog steeds gebeiteld. Noctua ondersteund zijn koelers namelijk erg lang en brengt doorgaans indien nodig nieuw bevestigingsmateriaal op de markt. Indien je contact met hen opneemt zal je op vertoon van factuur en gegevens de benodigde onderdelen ontvangen. Dit maakt een Noctua koeler een goede investering.
Koelpasta
In het pakket wordt een tube Noctua NT-H1 meegeleverd. Zelf heb ik de nieuwere NT-H2 pasta gebruikt. Dit is een verbeterde variant welke vooral high-end processors beter moet koelen. Ik heb de pasta aangebracht in de vorm van een 5 zoals te zien op een dominosteen. De middelste stip hierbij iets dikker.
Installatie gemak
Het installeren van de koeler was niet al te moeilijk. Het meest lastige hiervan vond ik de achterkant van het AMD moederbord wat gebruikt moet worden. Deze heb ik even vastgeplakt met wat plakband. Op deze manier kon ik mijn beide handen gebruiken om de koeler goed te installeren. In het verleden heb ik nog al eens geworsteld bij de installatie van luchtkoelers. Zo heb ik mij wel eens gesneden aan koelvinnen of heb ik moeten rommelen met een onhandige bevestiging. Dit was andere koek, ik had maar twee schroeven nodig om de koeler op de processor te te krijgen en kon dit doen met de meegeleverde schroevendraaier.
De fans zelf zijn vrij eenvoudig met clips vast te maken. DIt kan afhankelijk van de ruimte om je heen wel een tricky gedeelte zijn. Ik heb de meegeleverde y-splitter gebruikt om de fans aan de sluiten op een CPU-fan header.
Heatsink Cover
Om het geheel een nog strakker uiterlijk te geven zijn er de optionele heatsink-covers. Deze zijn vrij makkelijk om te installeren. Je kiest de strip in de kleur die je wilt gebruiken en plaats deze in de houder die op de heatsink komt. De metalen cover gaat hier vervolgens overheen. Door middel van kleine magneten houden de boel op zijn plaats.
Prestaties
Eerlijk gezegd had ik er weinig vertrouwen in dat deze koeler mijn 280mm AIO zou kunnen bijbenen. De koeler die ik tot nu zelf in gebruik heb gehad is de Arctic Liquid Freezer II. Deze koeler staat bekend als een van de beste AIO koelers onder de €150,-.Ik was positief verrast dat ik met deze Noctua NH-D15 zeer dicht in de buurt van de Arctic LF II kon komen. Ik heb al mijn fans op 50% gezet waarmee ik zeer goede resultaten wist te behalen zonder dat ik gek werd van het geproduceerde geluid. De pc kast staat bij mij onder het bureau.
Temperatuur en resultaten
Bij het testen met Cinebench R23 haalde ik een maximum temperatuur van 72 graden op mijn 5900x. Bij het draaien van Timepsy kwam ik zeer dicht bij de resultaten van mijn 280mm AIO (top mounted). Ik heb een van de fans bovenin uiteindelijk verwijderd. Na de enkele fan bovenin naar achteren geplaatst te hebben kwam de maximale temperatuur slechts 4 graden hoger uit dan de AIO. Dit alles zonder het bijkomende risico van lekkage!
De noctua NH-D15 is een zeer goede luchtkoeler. Het feit dat deze zo dicht in de buurt komt bij een van de bestbeoordeelde waterkoelers tot €150,- is erg knap. De koeler is, ondanks zijn formaat, erg makkelijk te installeren. Wel is het belangrijk van te voren goed te kijken of deze in je kast past.

De koeler komt goed verpakt en met vele accessorizes.

Qua prijs is dit net als zijn formaat een flinke jongen. Je krijgt hier echter wel een nette garantie van 6 jaar voor terug. Daarnaast is er sprake van een future-proof product. Noctua levert indien nodig benodigde brackets voor toekomstige sockets. Dit maakt de NH-D15 een goede investering.

Ik kan deze koeler dan ook van harte aanbevelen.

Meer lezen? Neem eens een kijkje op mijn website: www.clicksmashstuff.com

Heb jij ook een Noctua NH-D15 chromax.black?

Leuke review. ik zelf heb het iets bescheidener broertje de Noctua NH-D15S Chromax.Black. Eigenlijk dezelfde koelblok maar dan met 1x ventilator. Het verbaast me hoe stil Deze noctua koeler is en toch uitermate top prestaties leverd. En ook nog eens pra htig uitziet. Je moet wel een beboorlijke diepe pc kast hebben aangezien de grootte en hoogte van het koelblok. Maar dat is geen probleem voor mijn fractal design define 7 xl.
Klopt, ik heb een Phanteks P600s en deze kan hem ook hebben. De ruimte tussen het blok en de GPU is wel erg klein dus niet voor het loshalen van de GPU met het pci-e klemmetjes iets van een pen gebruiken haha.