Let op: Ik heb de GT21-0910nd gekocht via Coolblue, maar die kent Tweakers niet.
De mijne komt met een Ryzen 7 5800X, 32GB HyperX Fury in Dual Channel en een RTX 3070ti.
Gekocht op basis van relatief goede reviews. Ik heb begrepen dat 'pre-built' systemen hit-and-miss zijn bij veel fabrikanten, maar HP schijnt in ieder geval wel naar veel van de feedback te luisteren. Ik koos uiteindelijk voor de 40L boven de 25/30L omdat de koeling beter zou zijn (minder lawaai dus).
Voor het betaalde bedrag (2199, normale prijs 2499) had ik gehoopte dat er nog wel een restore flash drive oid bij had gemogen maar dit was niet het geval (en dat werd ook duidelijk gemaakt in de specs, dus no biggie).
Eerste indruk:
Direct valt op dat het systeem zéér kaal geleverd word. Waar sommige reviews nog 'e-waste peripherals' krijgen was het hier écht alleen de kast en een power cable, basta. En eerlijk is eerlijk, als je zelfverklaard 'gamer' bent ga je niet op zo'n plastic ramplank zitten verkrampen, dus ook ik had mijn eigen spullen al klaar liggen.
De kast ziet er strak en netjes uit. De panels openen eenvoudig en alles voelt solide aan. Kabelmanagement is voor mijn beleving netjes gedaan (ik zou het zelf niet beter kunnen, maar ook niet willen, anders kocht ik geen pre-built

). Er zit netjes dual channel ram in (dat schijnt nog wel eens een bespaarpuntje te zijn). Een punt van teleurstelling was de audio. De HP website (Coolblue ook, maar de misinformatie begint bij HP dus daar kijk ik CB niet op aan) zegt 'surround audio'. Nou, niet. Er zit gewoon een superstandaard 2.0 audio jack achterop. Gelukkig had ik mijn Audigy FX nog liggen om dat op te lossen. Daarbij kom je gelijk tot het andere jammere punt: Je hebt echt maar één PCI-E x1 slot gekregen voor uitbreiding, die bij mij dus nu gelijk vol zit.
Bij het opstarten word je gelijk begroet met felle kleuren in epilepsie-opwekkende variaties. Dat hoeft voor mij echt niet. Uitzetten blijkt niet mogelijk, maar ik kon ze wel in één normale kleur instellen zonder geflits. Dat scheelt. Ook de binnenzijde word verlicht zodat je alle componenten goed ziet zitten.
De voeding, alhoewel een kwaliteitsproduct (van Corsair) is 'slechts' 600w. Dat is krap bemeten vind ik. Zoveel duurder was een 750 of 850 toch niet geweest?
Je hebt onderin plek voor 2 ouderwetsche dikke schijven (3.5") en achterop het moederbord 2 plastic cages voor 2.5" SSD's. De kabels hiervoor zijn voorzien (stroom + sata) maar er word geen bracket o.i.d. voorzien, gewoon de kabel eruit vissen en erin jassen.
Software:
Je word een paar minuten door het standaard W11 setup gedoe gestuurd en daarna natuurlijk nog wat windows updates. De bloatware onder W11 is volgens mij aardig verhoogd ten opzichte van W10, ik was toch wel even 15 minuten bezig dat er allemaal af te trekken. De standaard bloatware vanuit HP lijkt erg bescheiden. Je krijgt wat support options, driver ondersteuning (zorgen dat al je firmware en drivers voor de machine snor zitten, erg fijn) en er zit een 'Omen Gaming Hub' bij die toch wel nuttig is (om eerder genoemde lichtjes wat te temperen, sowieso) maar je kunt er ook system vitals mee bekijken (utilization, temps etc), het heeft een optie om je geheugen op 'turbo' modus te draaien (van 3200MT/s naar 3733MT/s), een network booster om je latency te drukken (preferentiebeleid welk andere apps naar de achtergrond drukt in feite) en performance control voor je CPU en koeling (balanced of 'keihard jonguh'). Wat ik later vond (en wat echt overbodige spam is) was een 'smart HP' app die helemaal ingericht is voor het aansturen van HP printers... hint hint consument...

Ik heb wat stoeiwerk gehad met de Windows updates. Ik dacht dat ik ze allemaal gehad had ('u bent bij') maar na een paar keer checken kwam er toch nog eentje door. Ik had namelijk echt rare performance op de harde schijf. Blijkt er een bekende W11 bug te zijn met (o.a.) NVMe drives en daar had deze ook last van. Na de update was dit probleem weg.
Ook heb ik de animaties van windows uit moeten schakelen omdat ze voor irritante mouse lag zorgden.
Thermals:
De idle temperatuur van de CPU vind ik aan de hoge kant (58 graden) gezien het feit dat het ding A) voorzien is van waterkoeling (een AIO, maar toch) en ik op dit moment aan het typen ben + er wat downloads lopen (ik ga het ding benchen straks natuurlijk). GPU doet op dit moment 42-46 graden, deze heeft gewoon de triple fan cooler.
- edit - na wat updates is dit gezakt, ik zit nu idle rond de 37 graden op de cpu, en dat houd hij tot zo'n 50% load vol (blijft onder de 40).
Bij 'quiet' mode is het ding ook echt wel gewoon stil, zoals je verwacht. Bij normal hoor je wat fans draaien en bij turbo (wat hij automatisch doet als je de Ryzen Performance mode selecteerd) gaat het allemaal standaard wat harder lopen in anticipatie op de enorme werklast die jij voornemens bent op te gaan starten.
Voor de grap fan control ook even op manual gezet. Je kunt de CPU fan (de AIO) tot 5400rpm instellen en de chassis intake (dubbele fan daar) tot 3200rpm. Mja, dan stijgt hij op. Mijn vrouw kwam het kantoor binnen met de vraag waarom ik aan het stofzuigen was - geen grapje. Wel leuk: je ziet de CPU temp echt kelderen dan...
Thermals onder load:
Ik heb o.a. gekeken naar temperaturen tijdens Cinebench. De koeling bleef wederom aardig rustig bleef onder deze omstandigheden. Ik heb het gevoel dat als hij echt blaast, dit vooral bij de triple fans van de RTX vandaan komt (b.v. bij Time Spy). Een standaard Cinebench R23 Multi Core test duurt 10 minuten. Tijdens de test schiet de CPU utilization op alle cores uiteraard naar de 100%. Na 5 minuten in de test begint de AIO fan harder te draaien. Maximale CPU temperatuur die hierbij bereikt werd is 65 graden. Is dat goed of slecht? Mijn gut feeling zegt dat dit prima is (het is sowieso mijn eerste Ryzen CPU ooit, geen ervaring mee).
Voor een meer uitgebreide test, zie hieronder de comments. Ik heb n.a.v. een user comment gecheckt of er zich enige vorm van thermal throttling zou kunnen voordoen in dit systeem. Ik kom tot de voorlopige conclusie van niet, de oplossing is ruim (genoeg) bemeten voor de config.
Maximale GPU temperatuur, gemeten met Geforce Overlay tijdens Time Spy kwam uit op 78 graden bij 100% load. Ik noteerde een fan speed van max ~2000, GPU clock van 1920 mhz en een power draw van 289watt. Dat zijn allemaal max waardes die ergens een keer aangetikt werden, meestal zat het daar wat onder.
Benchmark scores:
De Multi Core score kwam uit op 13435 punten. Ik heb nooit eerder zo'n benchmark gedraaid, dus ik heb geen idee waar zich dat plaatst. De boost clock kwam hierbij niet boven de 4,30 uit en bleef zo'n beetje rond de 4.22 hangen. Bij een Single Core test boostte hij tot max 4,60ghz waarbij 4,55 de 'median' leek te zijn. Wederom, ik heb geen vergelijkingsmateriaal, maar ik heb gelezen dat je de maximale multi- en singlecore boosts alleen moet verwachten onder perfecte omstandigheden (en ik gok dat deze koelingsopzet dat uiteraard niet is, want mainstream vendor build enzo).
Time Spy standaard benchmark (gewoon run klikken zonder aanpassingen) levert een score van rond de 14500 (gemiddeld) op voor graphics subscore, en 10k voor de cpu. Gemiddeld geeft hij een combiscore uiteenlopend van 13500 naar 14k+ aan. Hier heb ik wel vergelijkingsmateriaal, namelijk de referenties die 3dmark hier zelf bij verstrekt. 3dmark geeft aan dat ik hiermee een haartje onder het gemiddelde land. Dat is zonder eigen tweaking op het syteem behalve dan de HP instellingen (memory op 3733MT/s en cpu op 'performance mode').
De best behaalde scores voor deze hardwarecombi via 3dmark zijn 16k combined scores, maar ik heb er geen twijfel over dat dit vloeistof gekoelde en maximaal getweakte machines waren, en geen (mostly) stock builds.
Game performance:
Nou, daar kan ik kort over zijn, ik heb alleen nog maar CSGO getest met de instellingen zoals ik die altijd draai (alles low). Daarbij heb ik peaks van over de 1000FPS en een gemiddelde (Ulletical Workshop map) van ~550FPS. Voldoende voor mijn doel: een 240hz scherm consequent met meer dan 240fps aan kunnen sturen.
Doom 2016: Alles op Ultra 4k gezet, zwaarste instellingen. Ik kom er nu achter dat Doom blijkbaar een FPS cap heeft, want ik hangt er aan gelijmd

. 200FPS ongeacht wat er in de game gebeurt.
Metro Exodus enhanced edition, alle settings op max en 4k resolutie geeft me een fps van zo rond de 100, lows van 80 en highs van 160. Bij deze game waren de fans echt wel hoorbaar, gelukkig vooral lucht en geen jet engine taferelen.
Bioshock Infinite: Ook hier 4k en settings up 'ultra' it de 99% fps rond de 250... maar ik zie hem ook veel ruim boven de 300 rondhangen. Dit is uiteraard een oudere titel, die ook op oudere systemen goed speelbaar is, maar wel lekker schaalt.
Black Desert Online: Alle op max met de 'remastered' setting aan zit ik consequent op de 60FPS frame cap.
Maar hier kunnen we het systeem wel z'n knietjes krijgen: de foto/review modus aanzetten. Toegeven, spel waarschuwt je dan ook dat deze modus eigenlijk alleen voor fotomateriaal bedoeld is. Op die modus zit ik rond de 38FPS.
Wolvenstein The New Colossus, wederom alle op 'ultra' zit ook tegen de 200FPS aan.
Horizon: Zero Dawn, alles op maximale instellingen, gemiddeld 80FPS in drukke gebieden, anders erboven.
Nou, vooruit, nog eentje dan.... World of Warcraft. Alles op standje 11, limiters uit. Dan doet het ~200FPS.
Overwegingen en voorlopige conclusie:
Ik heb altijd zelf PC's gebouwd en ben echt niet vies van een kaartje wisselen of een aanpassing doen, maar het proces van alle componenten perfect op elkaar afstemmen en tweaken geeft me allang niet meer het plezier van vroeger, het is eerder een grote frustratie. Ik heb liever een systeem wat ik gewoon neer kan plempen en klaar. Ik heb hiervoor altijd oude werkstations gebruik (GPU erin en klaar) maar omdat de spoeling daarvan nu niet al te breed was en ik toch wat zocht, heb ik de afweging gemaakt zelf bouwen of kopen. Zelf bouwen zou zeker goedkoper hebben gekund, maar ik raakte toch alweer snel verstrikt in het web van afstemmen tussen verschillende vendoren en componenten. En als je dan een paar wijzigingen wil, moet je vaak weer opnieuw beginnen. Ook kan er bij het bouwen ook nog van alles misgaan. Bovendien vind ik de gecentraliseerde driver ondersteuning erg prettig en ook de afgeschoven verantwoordelijkheid: Als deze stuk gaat mag ik hem gewoon bij de verkoper op de balie plempen.
Voor wat ik gekregen heb vind ik de prijs redelijk. Niet spotgoedkoop, maar ook niet kneiterduur. GPU's zijn nog altijd best prijzig en HP heeft overduidelijk niet alle bochten schuin genomen. De boel zit netjes in elkaar en gebruikt fatsoenlijke componenten. De RGB is goed ingericht, werkt prima en zal voor velen (niet voor mij, sorry) een gave toevoeging zijn. Had ik de keuze, zou ik de volgende aanpassingen gemaakt hebben:
- RGB
+ Zwaardere voeding
+ Grotere AIO (er is een lege plek bovenin voor eentje met dubbele fan ipv de enkele achterin)
+ USB stick of disk met recovery
Voor de originele vraagprijs van 2499 moet dit toch geen stretch zijn, me dunkt. Jammer dat je hier niet kan customizen zoals in de US.
- edit -
onlangs gebruik gemaakt van de garantie omdat de 600w voeding inderdaad een te zwak punt bleek. Naarmate de tijd vorderde werden ook de titels die ik speel steeds zwaarder, en zodra ik richting de 100% belasting van het systeem toe kroop (b.v. bij Hitman 3 op maximale settings) liep de game nog steeds geweldig, maar begon steeds vaker forced reboots te geven. Na wat troubleshooten bleek uiteindelijk de voeding de boosdoener, deze ging gewoon over zijn nek bij piekbelasting. Uiteindelijk met een coulante oplossing vanuit Coolblue op hun kosten lokaal een goede voeding gekocht (een Be Quiet 700CM) en die erin gezet, wat gelukkig volledig plug en play is omdat HP standaard componenten gebruikt. Probleem was toen volledig opgelost, ding is weer retestabiel en was een stuk prettiger dan de kast 2-3 weken kwijt zijn.
Ik ben nog wel zoekende naar een nieuwere geluidskaart, want de kaart die ik er nog steeds in heb zitten heeft issues met W11: zodra het systeem op low power modus gaat draaien en het moederbord op slaap schiet (ondanks dat ik dit uit heb gezet...) start de kaart niet meer op en moet ik óf rebooten óf de kaart via hardwarebeheer rebooten om weer geluid te kunnen produceren. De hele pc heeft sowieso moeite met slaapstand, de helft van de keren kwam hij er niet meer uit dus die modus heb ik helemaal uitgeschakeld aangezien een koude boot niet veel langzamer is met W11.