Wordt verwacht

Sony Xperia 10 IV Zwart Review

8 juli 2022, laatste update op 14 juli 2022, 5.577 views Rapporteer

Een kleine telefoon die nergens in uitblinkt, afgezien van accuduur!
Niet de snelste, niet de beste foto's maar een aantal unieke features die je nog maar weinig vind in telefoons.

Pluspunten

• Formaat (klein)
  • Accuduur
  • Kunsttof achterkant
  • 3.5 mm jack
  • Weinig bloatware

Minpunten

• Prijs (voor prestaties)
  • Trilmotor
  • Fingerprint betrouwbaarheid

Intro

De afgelopen anderhalf jaar ben ik al aan het rondkijken naar een nieuwe telefoon.
Helaas was er niet veel beschikbaar wat aan mijn eisen voldeed.

Voor de beeldvorming; dit is de lijst met filters die ik in de pricewatch aan had staan:

Sinds kort is er een telefoon beschikbaar die aan de eisen voldeed en niet 800+ euro kost.
Als jij hetzelfde lijstje met eisen hebt dan kan je nu stoppen met lezen en moet je gewoon deze telefoon gaan kopen ;)

Tot nu toe heb ik altijd 'budget' telefoons gehad van onder de 300 euro. Mijn laatste model was de Nokia 7.1. Ik heb altijd gezocht naar relatief kleine modellen en ben net als een aantal tweakers teleurgesteld in de trend van groter, sneller, duurder.
Ik gebruik mijn telefoon vooral voor simpele taken. Whatsapp, tweakers lezen en af en toe een foto maken. Wat mij betreft hoeft de telefoon dus ook niet een krachtpatser te zijn met het nieuwste UHDQLED+ scherm.

Behuizing

Formaat
De eerste en (voor mij) belangrijkste eigenschap van deze telefoon is het formaat. Niet alleen is het één van de kleinste nieuwe telefoons op de markt, maar dankzij het 21:9 beeldformaat is hij ook nog extra smal. Dit maakt het vasthouden met één hand erg comfortabel.
Kunsttof achterkant
De kunsttof achterkant wordt geregeld genoemd als minpunt, maar ik zie dit aleen maar als pluspunt. Mijn laatste telefoon had een glazen achterkant en dat was ook mijn eerste telefoon waar ik een hoesje heb gebruikt.
het liefste gebruik ik een telefoon zonder hoesje. Zo kan hij zijn warmte beter kwijt en dan is hij natuurlijk ook weer wat compacter.
De afgeronde randen zijn prettig in de hand en het plastic is enigsinds mat afgewerkt. Het matte oppervlak is iets glad, dus je moet wel opletten dat je de telefoon niet uit de handen laat vallen. Vingerafdrukken vallen niet erg op.
Waterdicht
De behuizing is stof en waterdicht met een IP65/68 rating. Wel is de USB poort open uitgevoerd, zonder klepje. Je moet de telefoon dus goed laten drogen voordat je gaat opladen. Ook is de SIM/SD kaart slot zonder tool uit te trekken, zorg dus dat deze goed dicht zit.
IP6x Volledige bescherming tegen stof.
IPx5 Geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek.
IPx8 Geen schade ondergedompeld voor 30 minuten op 1.5 meter diep.

Features

3.5 mm
De 3.5mm aansluiting is een harde vereiste voor mij. Ik heb meerdere sets oortjes op meerdere plekken voor meerdere doeleinden. Voor mij is alles draadloos geen oplossing, en een verloopstukje meenemen is natuurlijk ook niet optimaal.
Qua geluidskwaliteit is de telefoon uitstekend. Bij gevoelige Hifi oordopjes is de ruis goed aanwezig, totdat je de 'DSEE ultimate' setting aanzet in de instellingen. Tevens kan het geluid via de oordopjes erg zacht waardoor je ook in een stille omgeving een comfortabel geluidsniveau kan kiezen als je erg gevoelige oordoopjes hebt.
Bij mijn vorige telefoon was het geluidsniveau tijdens het bellen zelfs op de laagste stand te luid. Daar heb ik nu geen last van.
Fingerprint
De fingerprint sensor zit op een prettige plek en als hij een keertje niet werkt heb je je vinger toch al op de unlock-knop. Wat mij betreft een stuk fijner dan de sensor in het scherm.
Vergelijken met mijn vorige telefoon is hij helaas wel minder betrouwbaar. Als sportklimmer heb je daar natuurlijk wat sneller last van, maar het overkomt me vaak dat de vinger niet herkend wordt voordat er 'te veel pogingen' waren.
Trilmotor
Wat mij opviel was dat de tril-notificaties niet heel makkelijk te voelen zijn. Het trillen maakt meer geluid dan trilling, alsof de trilmotor erg klein is/te snel draait. Dit is op zich geen dealbreaker maar wel iets om in het achterhoofd te houden.

Accu

Tja, wat moet je hier nou over zeggen. Volgens mij kan ik de testresultaten het beste voor zichzelf laten spreken:

De hoogste score voor een telefoon met snapdragon processor ooit gemeten. Gewoon een geweldige accuduur!

Scherm

Wat betreft schermen ben ik geen expert en ik heb me er verder ook niet echt in verdiept. De helderheid is prima en scherpte is ook prima. De polarisatie is correct uitgevoerd, dus ik kan het scherm ook nog goed zien met een polaroid zonnebril op.

Camera

Volgens een aantal reviews was de camera niet geweldig en ik kan me voorstellen dat er telefoons zijn in deze prijsklasse die beter presteren. Vergeleken met mijn vorige telefoons is deze camera echter gewoon prima. 3 lenzen voor alle 'normale' toepassingen en de kwaliteit is wat mij betreft goed.
Natuurlijk zijn het geen foto's om op 1m x 1m canvas af te drukken, maar dan zou je toch veel liever een echte camera hebben.
Voor mijn gebruik is de camera (y)

Software en performance

De telefoon heeft gelukkig erg weinig bloatware. Dit is ook de voornaamste reden dat ik geen Samsung meer wil.
Bij installatie staan er een aantal google apps op de telefoon, alsmede Netflix, Linkedin en een Sony Music app.
Netflix kan je gewoon verwijderen, maar de adere apps kunnen niet zo makkelijk verwijderd worden. Je kan ze wel disablen, en gezien de grootte van het geheugen vind ik die paar andere apps geen probleem.

Over de performance kan ik verder weinig zeggen. Ik heb geen benchmarks gedraaid en ben relatief langzame telefoons gewend. Wat mij betreft is de interface responsief en is de performance goed genoeg voor mijn gebruik.
Wat me wel was opgevallen is dat de animatie bij het unlocken niet heel vloeiend is. Dit kan zijn omdat ik een custom launcher draai (Nova Launcher) met verkeerde instellingen, of dit komt door de zuinige processor. Verder ben ik nog geen performance-issues tegengekomen.
Wat ik heb begrepen van andere reviews is dat deze processor zeker niet de krachtigste is, en al helemaal niet voor deze prijs.
Als je op zoek bent naar een razendsnelle telefoon die zware applicaties kan draaien is dit waarschijnlijk niet het meest geschikte model voor jou.

Prijs

De prijs is voor mij het grootste pijnpunt geweest. Ik heb nooit hoge eisen gesteld aan performance, scherm of camera's. Daardoor heb ik eigenlijk altijd een relatief goedkope telefoon gehad (<€300)
500 euro is daarom voor mij relatief veel geld voor een telefoon. Wel kreeg ik bij de pre-order gratis Sony WF-C500 oordopjes. Liever had ik €50 korting gehad, maar ach.

Wat betreft prijs/prestatie verhouding lees ik veel negativiteit in reviews. Dat wil ik graag nuanceren.
Kan je een telefoon vinden die betere foto's maakt in deze prijsklasse? Vast en zeker.
Kan je een telefoon vinden die betere prestaties levert in deze prijsklasse? Vast en zeker.
Kan je een telefoon vinden die een beter scherm heeft in deze prijsklasse? Vast en zeker.

Kan je een telefoon vinden die zo klein is als deze telefoon? Erg beperkte keuze.
Kan je een telefoon vinden die betere accuprestaties levert? Nee

Het totaalplaatje is gewoon een erg mooi product die op formaat, accuduur en prijs momenteel geen concurrentie heeft.

Ook belangrijk om te weten is dat je bij deze telefoon géén lader of laadkabel meegeleverd krijgt. Wat mij betreft is dat een pluspunt, aangezien de meeste mensen al genoeg laders hebben, maar je kan het ook als gebrek zien. Als je nog niet voldoende usb laders/kabels hebt zal je deze los moeten aanschaffen.

Een kleine telefoon die nergens in uitblinkt, afgezien van accuduur!

Er zijn een paar minpuntjes; zoals de prestaties, fingerprint reader en camera. Of eigenlijk, de prijs, want al deze functies zijn prima maar beter bij concurrenten in dezelfde prijsklasse.
Daarvoor krijg je wel een telefoon met een compacte behuizing, een kunstof achterkant, weinig bloatware, een 3.5mm jack en de beste accuduur ooit gemeten op een snapdragon processor.

Al met al een unieke combinatie van features waardoor hij voor mij bijna perfect is.
Alternatieven:
Er bestaan nog wel een paar andere kleine telefoons, maar die heb ik vanwege prijs, OS, bloatware of glazen behuizing aan de kant laten liggen:

ASUS Zenfone 8
Apple iPhone 13 mini
Samsung S22
Samsung S10e
Google pixel 5

Heb jij ook een Sony Xperia 10 IV Zwart?

Dank voor deze nuchtere review! Ik zoek letterlijk precies een zelfde soort telefoon om mijn Motorola G6 te vervangen. Ik wil hem helemaal niet vervangen maar krijg geen beveiligingsupdates meer en er zijn geen custom roms voor. Hij wordt nu echt een beetje traag. Twijfel ook over een Samsung A52(s) maar blijkbaar staat Samsung nog steeds gelijk aan bloatware.
Graag gedaan, ik vond het wel leuk om de voor en nadelen een beetje op een rijtje te krijgen. Ik las redelijk wat negativiteit, maar bij analyse van de eigenschappen ben ik tot de conclusie gekomen dat het best een unieke telefoon is.
Nog een leuk dingetje wat me is opgevallen wat ik hierboven niet heb benoemd: de snelheid van QR codes scannen.

Bij mijn vorige telefoon moest ik opstaan van de bank voordat de QR van bijvoorbeeld een bankbetaling herkend werd. Nu wordt de QR al gescand voordat ik de telefoon geheel naar het scherm gericht heb. Super snel!

Ook voor mij was het een beetje een ongewenste verplichting om een nieuwe telefoon te kopen, maar ik ben wel tevreden. Performance issues merk je helaas pas na 1-2 jaar als de apps weer zwaarder worden, dus hopelijk is het tegen die tijd ook nog snel genoeg.
Na een zoektocht wacht ik nu even op de reviews van de Google Pixel 6a die eind deze maand verschijnt. Schijnt gelijk geprijst te zijn net de Sony, maar hardwarematig nog iets beter. Dan wordt het kiezen tussen die twee. Of toch de iPhone SE 2022, maar heb liever een Android.

Veel reviews zijn toch vaak kritisch over vanalles en nog wat. Terwijl je het als 'lowpower user' helemaal niet merkt. Het scherm van mijn Moto G6 schijnt slecht te zijn. Ik heb er geen last van! :D Heb hem nu ruim drie jaar dus 'mag' upgraden van mezelf.

[Reactie gewijzigd door Artz op 23 juli 2024 16:53]

Als je in deze prijsklasse zit kan je toch beter kijken naar een s21fe of s20fe van Samsung denk ik dan. Ik heb zelf nu al een jaar de s21fe en heb deze zelf maar 550€ betaald. Nu is deze vaak rond de 500€ de vinden. Bloatware? Kan je gewoon uitschakelijken tegenwoordig. Het enige wat mij bij Samsung echt stoorde is/was bixby. Maar ook deze kan je uitschakelen. Gelukkig!!
Lijkt een goede optie. Bedankt. Maar een keer in de winkel bekijken!
Natuurlijk zou je daar ook naar kunnen kijken.
Dan heb je alleen geen 3.5mm jack, een grotere behuizing, slechtere accu en idd software zoals Bixby.
En dat allemaal voor bijna 100 euro meer.

Nee ik denk, als je kijkt naar kleinere telefoons die niet persé krachtpatsers moeten zijn, dat je dan met de sony beter af bent.
Dank voor deze review! Ik heb min of meer dezelfde afwegingen, eigenlijk is de telefoon te duur voor zijn kunnen. Scherm en processor kunnen gewoon sneller/beter, maar ik ben al jaren tevreden gebruiker van Sony telefoons. De kwaliteit, accuduur, lichte Android schil en weinige bloatware spelen daarin een belangrijke rol. Ergens denk ik dat ik bijvoorbeeld veel beter een Samsung A52s zou kunnen kopen, maar ik wil eigenlijk geen Samsung. Lastige overweging, maar fijn te lezen dat de telefoon tot zover goed bevalt!
Mooie review! Heb net de III weggedaan en een IV aangeschaft. Goed om ook te weten is dat de Xperia 10 IV zonder laad adapter en kabel wordt geleverd. Positief is dat dit één van de weinige telefoons (van Sony maar ook uberhaupt) is die e-sim ondersteund, dat deed de voorganger nog niet.
Goede punten! E-sim heb ik zelf (momenteel) geen interesse in, maar de afwezigheid van de lader en kabel had ik wel mogen benoemen. (wat mij betreft een pluspunt, aangezien ik al zat laders en kabels heb.)
Fijne review!

Ik snap je (denk ik wel), heb zelf ook maar interesse in een paar merken Apple ( mij toch echt te prijzig ) Sony en Samsung.

Ik loop/koop eigenlijk altijd een beetje buiten de gebaande paden.
Eerst 2x een Nokia Lumia gehad beetje wat een fijne telefoons ,maar helaas Windows als besturingssysteem ( prima systeem helaas weinig verkocht).

Had een Xperia XZ2 ( niet de compact ). En was heel tevreden tot die na 3.5 jaar vast liep , ga hem binnenkort laten nakijken lijkt een software probleem maar een harde reset of koppelen aan de computer lukt helaas niet.

Ik kan de XZ2 goed vergelijken met de 10-4 ....
Wat opvalt is de vingersensor....deze herkent bij mij inderdaad ook vaak niet en zegt dan ineens dat er teveel pogingen zijn gegaan,de scanner op de achterkant was fijner.

Ook vind ik het scherm eigenlijk net een paar (scheelt 5) millimeter te smal,was fijner bij de XZ2 met pictogrammen en tekst.

Ook vind ik niet draadloos kunnen laden jammer.

Ik hoop wel dat deze iets langer mee gaat,mede door het maximaal opladen tot 80% wat prima kan gezien de 5000mah accu.
Iemand anders ook dit probleem?

Telefoon laad in de auto alleen op met het scherm uit....
Bij inschakelen is het opladen nihil of staat zelfs in de min....

Al een andere (snel)lader gekocht en diverse kabels geprobeerd......
Oplaad probleem is opgelost met de software update van 29-06-2022
Wel vind ik de camera's matig,had liever één betere camera gehad.
Zelfs op het telefoonscherm zijn de foto's niet scherp.
Mooi dat het opgelost is had hier ook problemen mee verschillende auto laders geprobeerd dacht dat het daar aan lag. Camera is idd niet het grootste plus punt van deze telefoon.
Inmiddels heb ik een ander 'probleem'.
Ik laad de telefoon op tot 80%
Batterij verzorging staat op
-Altijd
-80%
Ongeveer 1x per maand zou de telefoon dan tot 100% gaan.

Echter gaat die nu elke keer naar 100%
Om daarna heel snel onder de 75% te zakken.

Uiteraard al opnieuw opstarten geprobeerd.

Nog meer mensen die dit ook hebben?
Nee geen last van gehad maar heb die batterij verzorging ook niet aan staan. Wel een nieuwe update gehad deze probleem loos verlopen.
Systeem en news suite update gedaan en inmiddels is het probleem weer opgelost!
Het vorig model had blijkbaar een groene tint bij het nemen van foto's. Is dit nog altijd aanwezig bij de IV?
Ik overweeg sterk tot aanschaf van de Sony Xperia 10 IV. Járen terug eens een Sony schuiftelefoon gehad, was niet slecht. Ik voldoe aan de selectievoorwaarden van reviewer. Tóch heb ik nog een paar inhoudelijke vragen over het functioneren van de telefoon, ergernissen die ik nu heb van mijn oude LG G2 mini. (heel ander tijdperk, ik weet het, maar toch.).

Kan de Xperia 10 IV het volgende:

-Geen geluid maken bij bediening van toetsen / toetsenbord maar wél het beltoonvolume aan hebben staan? Ik moet nu mijn huidige telefoon op trillen hebben staan om geen tikgeluiden te horen.

-Kunnen applicaties, bijvoorbeeld een bank app, op het geheugen van de micro SD geschreven worden?

-Hoe wordt de zaklamp functie ingeschakeld?
Van Samsungs (werk telefoons) heb ik een grote ergernis overgehouden van het onbedoeld inschakelen van de zaklamp.. en deze moet dan omslachtig weer uitgezet worden.

Het zijn misschien voor de hand liggende vragen voor doorgewinterde telefoongebruikers.. maar voor mij niet. ;) .. en aangezien je tegenwoordig toch wel op internet bent aangewezen om een telefoon te kopen (tenzij je een courante Samsung of Chinees apparaat wenst, dat is nog wel in winkels te vinden..) vind ik het lastig een goede keuze te maken én niet geconfronteerd te worden met onhebbelijkheden van bepaalde fabriekskeuzes.

Alvast dank voor een reactie.
Tikgeluiden, haptic feedback (kleine tril bij het tikken) en het ringtone volume zijn losse instelingen en kunnen onafhankelijk van elkaar aangepast worden (y)
Dat kan tegenwoordig op android sowieso niet meer. Dit geeft te vaak stabiliteitsissues, dus die feature is niet meer aanwezig.
Apps die veel data opslaan zoals Navigatie, Spotify en je camera kunnen natuurlijk nog wel van de SD kaart gebruik maken voor opslag.

Met 128gb denk ik ook niet dat je hier snel problemen mee ondervind.
-Hoe wordt de zaklamp functie ingeschakeld?
De zaklamp staat standaard in de notificatie-balk als je die naar beneden trekt. Je kan de volgorde van deze 'snelle instellingen' wijzigen en de 4 eerste zijn zichtbaar zodra je de balk uittrekt. Als je de rest wil zien moet je nog een keer swipen.

Je kan ook de google assistant gebruiken (via voice, of een eigen knop maken) of je kan een app downloaden die de zaklamp bedient.
^^ Dank voor je reactie. Denk dat ik de knoop maar door moet hakken dan. Op zoek naar een witte, dat dan wel. ;)
Zelf heb ik het toestel ook. Alleen ik merk dat mijn bereik behoorlijk slecht is. Dit was met T-Mobile en nu ook met Lebara (KPN). Vaak heb ik maar 1 streepje verbinding. Ervaar jij ook verbindingsproblemen of is dit mogelijk een niet goed werkend toestel?

Mijn mijn vorige Oneplus Nord icm met de T-Mobile simkaart had ik altijd volledig bereik op de plekken waar ik kom.
Ik heb eigenlijk nog geen problemen met bereik gehad. Ook in de bergen waar andere mensen geen bereik hadden, had ik nog één streepje bereik over.
Mogelijk heb je dus een defect toestel. Ik herken me hier totaal niet in.
Complimenten voor de review, een mooie 'no nonsense' bespreking van het apparaat. Ik heb veel Xperia's gehad, het zijn fijne toestellen met inderdaad weinig bloatware en vaak ook nog wel in compacter formaat te krijgen. Vanwege Black Friday zat ik eens rond te kijken wat er in de aanbieding is, op sommige plekken is dit toestel nu € 379. "Helaas" doet m'n huidige het nog prima, maar mocht ik alsnog overstag gaan, dan heb je met deze review mij wel overtuigd.