Crucial X8 1TB Zwart Review

4 juli 2022, laatste update op 4 juli 2022, 1.137 views Rapporteer

Dit is een compacte en zeer snelle mobiele SSD, voor een goede prijs. De kabel is wat kort, maar is wel USB C met verloop naar USB A. Niet de allersnelste, maar wel een goede prijs-prestatieverhouding. Bijvoorbeeld ideaal voor backup van foto's op vakantie.

Pluspunten

• Goede prestaties
  • Goede prijs
  • USB C kabel naar USB C, met verloop naar USB A

Minpunten

• Kabel is kort (15 cm)
  • Wordt warm tijdens gebruik, maar niet té
  • Niet de snelste ssd

Deze compacte ssd heb ik gekocht om op vakantie te dienen als back-up voor foto's en video's. Dat gaat uitstekend. Ik heb geen uitgebreide snelheidstests gedaan, zie daarvoor de review van Tweakers.

Deze ssd is voor wat ik ermee doe meer dan snel genoeg. Het is niet de snelste op de markt, maar snellere zijn ook veel duurder. Het ding wordt bij intensief gebruik wel warm, maar niet zo heet dat je hem niet meer kunt beetpakken. Goed genoeg. De usb kabel is met 15 centimeter wel erg kort, maar elke andere usb c kabel kun je ook gebruiken. Let dan wel op een eventueel verlaagde snelheid, als je een kabel gebruikt die de usb 3.2 gen 2 standaard niet aankan.

Ik heb een creatieve constructie gemaakt om met alleen een telefoon de foto's van een SD-kaart te kunne kopiëren en daarna de foto's onderweg met de mobiele versie van Photoshop Lightroom te bewerken. Ingrediënten: Android telefoon, usb c hub met kaartlezer, een powerbank en deze ssd. De telefoon herkent de ssd meteen, net als de SD-kaart. De telefoon levert genoeg vermogen om de ssd te kunnen gebruiken, of de usb c dongle, maar niet allebei tegelijk.

De ssd is standaard geformatteerd als 1 partitie in het exfat-formaat. Dat is prima compatible met bijna alles wat usb sticks kan lezen. Deze ssd heb ik getest op een Windows-pc, een Android telefoon en een MacBook Pro. Werkt allemaal meteen.

Conclusie: goede prijs-kwaliteit, ik ben er tevreden mee.

Heb jij ook een Crucial X8 1TB Zwart?