Na jaren geleden de fout te hebben gemaakt om een Logitech G933 aan te schaffen kocht ik anderhalf jaar geleden de Steelseries Arctis 7. Hoewel ik erg tevreden ben over die headset kreeg ik de mogelijkheid van Tweakers om de SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless te testen.
Een waardige upgrade, of overbodige luxe?
Ik zal in deze review de Nova Pro voornamelijk vergelijken met mijn twee “daily drivers”:
- De Sony MDR1000X
- De Steelseries Arctis 7
Deze zal ik niet steeds bij naam noemen, maar die zetten mijn base line.
De Logitech G933 laat ik buiten beschouwing. Hoe die headset toentertijd een positieve review heeft gekregen op Tweakers is mij een raadsel; de geluidskwaliteit, bouwkwaliteit en gebruikersgemak zijn in mijn optiek prut.
Afijn, tijd voor de Steelseries Arctis Nova Pro Wireless!
Wat zit er in de doos?
:strip_exif()/m/230143/1O8gjoQNrt43hqCXUduMFzV38PeTGQauB4bPjuOvQK8BpFoxXg.jpeg?f=620xauto)
- De headset zelf
- De DAC
- Een tweede accu (de eerste zit al in de headset)
- 2x USB-C naar USB-A kabel
- 3,5mm audio kabel
- Pop filter voor de microfoon
- Opbergtasje
- De handleiding
Vergeleken met het minimalisme waar sommige fabrikanten tegenwoordig mee aan de haal gaan komt de Nova Pro Wireless met alles wat je nodig hebt, en meer. Sommige accessoires, zoals de extra USB kabel of de accu, hadden ze prima los kunnen verkopen maar het is erg fijn dat deze standaard meegeleverd worden.
Ik heb Nova Pro twee weken uitvoerig getest, op zowel kantoor voor meetings als de gamingsessies thuis met vrienden op Discord.
Bouwkwaliteit
De DAC: Hoewel deze van plastic is gemaakt, voelt hij erg robuust aan. Ik heb het niet geprobeerd maar het zou geen enkel probleem zijn mocht hij een keer (of vaker) van je bureau vallen.
De draaiknop erop is ook lekker stevig, alleen tijdens het indrukken voel je een kleine wobble
De Headset: Door de combinatie van plastic en metaal voelt de headset erg stevig. Hoewel de oorschelpen kunnen draaien voelt het behoorlijk solide. De microfoon is mooi weg te bergen in de headset zelf zodat hij niet meer uitsteekt.
Als laatste zijn de oorkussens gemaakt van een nepleer waardoor het geheel er echt uitziet als een premium product
Uiteraard kan de microfoon verder uitschuiven, maar dit illustreert mooi hoe goed hij op te bergen valtBediening
Veel mogelijkheden voor bediening zijn er niet, maar hier is zeker ruimte mogelijk voor verbetering.
Zoals eerder aangegeven krijgt de draaiknop op de DAC bij het indrukken een kleine wobble, dit resulteert helaas regelmatig in dat de verkeerde optie wordt gekozen omdat de knop tijdens het indrukken een klein beetje draaide. Gelukkig gebruik je de DAC in de praktijk niet heel veel aangezien je de meeste instellingen via headset zelf of de software doet.
Het is ook erg gemakkelijk om de DAC te laten wisselen tussen twee computers vanwege de twee USB aansluitingen. Zelf heb ik hier geen gebruik van gemaakt maar ik kan mij voorstellen dat het voor streamers een leuke toevoeging is.
Wel erg handig is dat de DAC tevens fungeert als lader voor de tweede accu zodat je nooit zonder headset zit! (op de enkele seconden na je kwijt bent om te wisselen)
De Headset zelf heeft 3 knoppen: Power, mute, en bluetooth connectie. Daarnaast is er nog een volumewiel welke ook in te drukken is.
Wanneer je het volumewiel indrukt wissel je tussen het instellen van het volume en de balans tussen game en voice volume. Mijn Arctis 7 heeft deze functie ook (maar als twee verschillende volumewielen) en dit is een functie die ik vrij veel gebruik. Klein nadeel: het volumewieltje heeft wat weinig grip. Dit zal voor veel mensen absoluut geen probleem vormen, maar wat diepere tandjes was geen slechte keus geweest.
Het volumewiel is er een van het “oneindig-scrollen” type; persoonlijk heb ik liever een fysiek min en max punt zoals de Arctis 7 maar dit is waarschijnlijk niet te implementeren als je twee volume functies met een enkel wiel kan regelen.
En nog even verder mierenneuken: Hoewel de microfoon mooi op te bergen is, gaat het eruit halen wat minder soepel. Dit onderdeel is behoorlijk glad afgewerkt waardoor je echt je best moet doen om hem uit z’n holletje te krijgen. Wellicht gaat dit wat stroever omdat de headset nog nieuw is, maar al mijn “test-subjects” hadden er wat moeite mee.
Handleiding en software
Hoewel je als Tweaker vaak de handleiding achterwege laat, was ik toch wel benieuwd.
Hier kan ik gelukkig simpel over zijn: hij is niet heel bruikbaar. Waarschijnlijk was deze al ergens tijdens de ontwikkeling gemaakt waardoor hij niet overeenkomt met het uiteindelijke product.
Functionaliteiten worden enorm summier uitgelegd en soms niet eens correct.
Zo is de eerste stap “Pairing” al niet volledig. De handleiding geeft aan dat je op de DAC de instructies moet volgen, dus je gaat op de DAC naar het pairing menu en vervolgens zie je alleen de text: “Pairing…”
De stap dat de headset uit moet staan en je vervolgens de power knop 10 seconden ingedrukt moet houden zodat hij in pairing mode komt staat nergens vermeld. Beetje slordig
Qua software wil de headset graag de “Steelseries GG” software hebben. Hiervan had ik gelukkig al de laatste versie van vanwege de Arctis 7, echter liep ik hier meteen tegen problemen aan.
Om gebruik te maken van geavanceerde functionaliteiten moet je ingelogd zijn. Op zich is dat al een minpuntje waard zij het niet dat de software mij niet eens in wilde laten loggen. Na tien minuten prutsen met wachtwoord resets en keer op keer “Incorrect password” berichten de oplossing gevonden: Software de-installeren en opnieuw installeren. Hierna werkte mijn account ineens vlekkeloos.
De software zelf geeft, met een account, erg fijne functies. Zeker als je van finetunen houdt zal je blij zijn met alle knoppen waar je aan kan draaien.
Uiteraard kan je aan de audio van de headset sleutelen, maar een mooie toevoeging is dat dit ook per game in te stellen is. Absoluut een pluspunt waard voor deze feature.
Voor het volumebalans heeft de Headset 2 kanalen: Game en Voice. Je games gooi je op het Game kanaal, en iets als Discord op Voice. Hierdoor kan je tijdens een spel snel en simpel de balans aanpassen waardoor je bijvoorbeeld je game volume iets zachter zet terwijl voice volume gelijk blijft.
Tijdens mijn test periode heb ik één dag gehad waarop de Chat-channel van de headset geen audio output gaf en dus alles via het Game kanaal ging. Hierdoor moest ik in games zelf met het volume stoeien om de balans goed te krijgen.
First world problem? Absoluut. Echter heeft mijn Arctis 7 hier nog nooit problemen mee gehad terwijl die in een andere prijsklasse zit. Het lijkt echter meer op een software issue dus hopelijk wordt het in de toekomst opgelost.
Laatste puntje: De audio apparaten worden wel een beetje rommelig dankzij de hoeveelheid (virtuele) apparaten die de Nova Pro en Sonar geven:
Zeker vanwege enorm lange namen ben je het overzicht soms een beetje kwijt
Waarom is mijn nieuwe headset niet "Discord certified"?
Mijn grootste kritiekpunten op de software:
- De Nova Pro heeft een account nodig om game/voice balans te kunnen regelen, iets wat mijn Arctis 7 out-of-the-box kan. Niet een enorm probleem maar jammer van de plotse verplichting.
- Windows geeft nu altijd 3 extra devices aan bij de audio instellingen, ongeacht of de headset/dac aangesloten is. Ook staat na elke herstart de default audio output altijd op de Nova.
Opnamekwaliteit
Hier een punt waar de Nova Pro prima op scoort!
Ik heb de headset gedurende de testperiode dagelijks gebruikt voor zowel vergaderingen en Discord sessies.
Tijdens één van de eerdere sessies kreeg ik zelfs een compliment hoe helder de microfoon was, zonder aan te geven dat ik een nieuwe headset gebruikte. Ter vergelijking: In eerdere sessies gebruikte ik de Arctis 7.
Omgevingsgeluiden worden ook niet snel opgepakt, wat erg fijn is voor je gesprekpartners.
Dit laatste gaat zelfs nog een stapje verder dankzij de Sonar software en de AI Noise Cancellation. Met die functie aan zou je waarschijnlijk ook nog wel weg kunnen komen met een Cherry Blue keyboard.
Geluidskwaliteit
Qua audio ben ik dik tevreden over de headset. Uit de doos klinken zowel games als muziek erg goed, zelf heb ik liever wat meer bass maar gelukkig is er een vrij uitbreide equalizer aanwezig zodat je hem perfect kan laten aansluiten op je wensen.
De eerder genoemde 'per game equalizer' zorgt ervoor dat instellingen automatisch aangepast worden, mits je die hebt ingesteld
Als je de headset via 2.4Ghz verbindt, biedt de DAC twee opties: Speed en Range. Een echt verschil tussen de twee kon ik niet merken; op de Range setting had ik zelf een metertje minder bereik dus ik ben erg benieuwd wat nou precies het verschil tussen de twee zou moeten zijn.
De Active Noise Cancelling is een leuke toevoeging maar het praktisch nut ontgaat mij een beetje.
Hij is nèt goed genoeg om wat zacht achtergrondgeluid zoals een airco of luide computer weg te filteren, maar verder zal je omgevingsgeluid nog goed kunnen horen. Ik had het niet gemist als het zou ontbreken.
Echter ontstaat er juist door de ANC een behoorlijk probleem, daarom gaan we meteen verder met:
Comfort
Om maar meteen met de deur in huis te vallen met een Duits accent: “Onvoldoende!”
Hoewel de oorschelpkussentjes heerlijk zacht aanvoelen is het de ANC die roet in het eten gooit.
Vanaf het moment dat je de headset opzet voel je direct iets op je oorschelp drukken.
Ik heb zelf, vanwege de vorm van mijn oren, wat sneller last van druk bij headsets dus om uit te sluiten dat ik het probleem was hebben 4 andere mensen de headset opgezet. Iedereen voelde direct iets drukken op de oren. Bij sommige was het wat minder aanwezig dan anderen, maar het gaf mij wel bevestiging dat het niet aan mij lag.
Zeker bij een wat langere gamesessie gaat het op den duur een beetje pijn doen vanwege de druk.
Juist omdat de ANC zo weinig toevoegt is dit voor mij het grootste kritiekpunt van de headset. Het lijkt erop dat niet iedereen er last van heeft en wellicht dat het probleem op de lossen is met dikkere after-market oorkussens, maar voor een headset van bijna €400 is dit wat mij betreft onacceptabel.
Ook hebben veel webshops uitzonderingen op het retourneren van headsets wat het een flinke gokt maakt of de headset lekker gaat zitten of niet.
Ontzettend jammer, want hierdoor kan ik gewoon geen voldoende geven.
Ik ben erg blij dat ik de kans heb gekregen om deze headset te reviewen, het is voor mij een goed voorbeeld van dat duurder niet altijd beter is. Ongetwijfeld dat ik soms als een zuurpruim overkom in deze review, maar ik heb mij gedurende de testperiode steeds de vraag gesteld: “Is dit €400 waard”?
Hoewel er toffe features aanwezig zijn en de DAC een hoog premium gehalte heeft zou ik hier het geld niet voor over hebben. Puur vanwege het comfort zou ik hem überhaupt niet eens aanraden.
Een Trust headsetje van €15 mag voelen als een baksteen, in deze prijscategorie verwacht ik wolkjes op m'n oren.
Voor nu val ik terug op mijn Steelseries Arctis 7. De geluidskwaliteit en functies zijn prima (en hebben geen account nodig) maar hij zit daarnaast ook heerlijk. Bovendien was die met €145 een stuk schappelijker geprijsd.
Dus bij deze kan ik zeker een Steelseries Arctis aanraden! Het is alleen helaas niet de Nova Pro Wireless