€ 109,- bij bol

Apple HomePod Mini Spacegrijs Review

slm
30 juni 2022, laatste update op 30 juni 2022, 1.518 views Product gekocht

Apple HomePod Mini Spacegrijs

Brol, rommel. Dat is in het kort mijn beschrijving van deze 109 Euro per stuk kostende speaker.

Pluspunten

• Airplay
  • Werkt met AppleTV

Minpunten

• Geen Ethernet
  • Geluid niet kunnen instellen (hoge, lage, midden tonen, balans L/R)
  • Geen Spotify Connect
  • Wifi problemen
  • Matig geluid
  • Siri niet uit te schakelen
  • Onnodig stroomverbruik
  • Onvervangbare kleine kabel

1 van 5 sterren (Waardeloos)
1. Uitpakken:
Ik heb 2 Homepod Mini's gekocht om te combineren met mijn Apple TV 4K voor het streamen van muziek en of video. Bij het uitpakken viel al direct de kleine powerkabel op (1,5 meter). Deze zit ook nog eens vast aan de Homepod en is dus niet te vervangen. Bovendien heeft die kabel een USB-C connector aan het uiteinde (die je moet inpluggen in de bijgeleverde stekker) zodat je de homepod ook niet kan inpluggen in een stopcontact met USB-A. Er zijn stopcontacten op de markt met USB-C maar bijzonder weinig en vrijwel altijd met slechts 1 ingang.

2. Configuratie:
Bij het inpluggen van de Homepod Mini start de configuratie.Hier moet je je iPhone voor gebruiken. Tegen het einde van de configuratiefase wil de Homepod Mini de gemaakt instellingen opslaan. Dit ging dus continue mis bij beide Homepods en resulteerde standaard in een 'Configuratie mislukt (301014)'-foutmelding. Na vijf keer proberen (elke keer heropstarten, reset, etc etc) had ik wel een beetje gehad en besloot een van de pods uit het stopcontact te halen en mee te nemen naar het terras om er daar verder mee te klooien.

En ja hoor, daar kon ik bij de eerste poging direct volledig door de configuratie lopen en de instellingen succesvol opslaan. Mooi, dacht ik, ik breng hem terug naar de huiskamer om hem daar weer in te pluggen om vervolgens te moeten constateren dat hij geen verbinding kon maken ('dat duurde helaas te lang.' volgens Siri).

Na meerdere keren tussen huiskamer en terras en homepods te hebben geswitcht ben ik er uiteindelijk achter gekomen dat die dingen problemen hebben bij gecombineerde 2,4/5Ghz routers. Via de Wifi mesh unit bij het terras werkte het wel, maar bij de hoofd Wifi mesh router in de woonkamer dus niet.

Woonkamer: Asus RT-AX56U in Dual Band Smart Connect modus
Terras: Asus RT-AX55 in ethernet backhaul modus (bedraad)

Laatste firmware versie etc.

Nadat ik de homepods via een wireless MAC filter had uitgesloten van 5Ghz werkte het wel. Uitsluiten van het 2,4 Ghz werkte voor de duidelijkheid niet, dat had ik als eerste geprobeerd. Was het de juiste oplossing? Geen idee, via Google kwam je op een hele waslijst met instellingen die je op je router zou moeten wijzigen, maar sorry, ik heb naast het luisteren van muziek ook nog een full time job en ga me daar dus echt niet mee bezig houden. Het moet gewoon werken, op welke f-ing router die niet uit de dark ages stamt en met welke mesh of smartconnect versie of functionaliteit dan ook.
Ik ben echt niet de enige met connectiviteitsproblemen met de Homepod Mini getuige de vele Google resultaten die je krijgt als je hierop zoekt. Voor hen die ook een Asus router hebben, is deze link wel interessant om deze issues op te lossen.

3. Updaten:
Dit was op zichzelf ook al een ramp. Updates wilden niet starten en pas na enkele rare acties die ogenschijnlijk hier niets mee te maken zouden moeten hebben en vaak proberen, resetten, etc is het uiteindelijk toch nog gelukt om de laatste update te installeren op die dingen. Via Google kom je op 'geluidscontrole uitzetten', maar dat had geen effect. Het werkte pas nadat ik in mijn Adguard app de content blocking had gepauzeerd, maar ook niet consequent want bij de 2e homepod moest ik het eerst weer aanzetten om het daarna weer uit te zetten. Ergens heeft dat updaten een schop (of twee) nodig en kennelijk maakt het weinig uit wie die schop uitdeelt.

4. Gebruiken:
Dat je vast zit aan Apple en diens producten/diensten was me al wel duidelijk voor ik het kocht, maar dat is op zich geen probleem. Wel gebruik ik Spotify en geen Apple Music.Van je iPhone je Spotify streamen via airplay naar je pods, geen probleem, dat werkt prima.

Via je AppleTV Spotify naar je Homepod Mini sturen werkt ook wel, maar vraag vooral niet aan Siri (via je 4K afstandsbediening) om het volgende nummer af te spelen als Spotify opstaat ('Ik kon dit helaas niet overslaan') of aan je Homepod Mini want dat begrijpt ze niet (totaal geen reactie).

Ik wil eigenlijk heel Siri (op de Homepods) niet eens gebruiken, maar dat kan dan kennelijk niet. Hoera onnodig stroomverbruik door onnodig te luisteren naar voice commando's die ik niet geef.

5. Kwaliteit:
Voor zo'n klein speakertje geeft het een verrassend vol geluid, maar als je de grootte niet in beschouwing neemt, valt het eigenlijk best wel tegen vooral omdat je het geluid niet zelf kan instellen qua bass, treble of mid-range. De enige optie is "Minder lage tonen" maar dan heb je direct een wel heel erg vlak geluid.

6. Woning-app
Ondoorzichtig, vaak onduidelijk, niet handig. Ook werken automatiseringen en Scenes alleen samen met Apple Music.

7. Vaak voorkomende fouten bij gebruik:
- kan geen verbinding maken met Wifi
- Stereo pairing valt weg
- Een van de Homepods valt opeens weg
- Opeens is een van je Homepods je wachtwoord voor de Appstore om onverklaarbare redenen vergeten
- Volume harder of zachter willen zetten via je AppleTV 4K die geluid afspeelt op je Homepods zorgt er soms voor dat alleen maar 1 speaker zachter gaat spelen terwijl de andere op het originele volume blijft staan
- Nogal bizar dat wanneer je aan de dichtsbijzijnde Homepod iets vraagt aan Siri, dat je het antwoord op de verste Homepod te horen krijgt

8. Conclusie:
Je verwacht toch wel iets meer, iets beters van Apple dan dit. Het is zijn geld gewoon niet waard en de wifi-problemen geven alleen maar irritatie. Veel van de problemen zouden wegvallen als er ook een Ethernet aansluiting was, maar die ontbreekt.

Heb jij ook een Apple HomePod Mini Spacegrijs?

Vraag & Aanbod

Prima persoonlijke review, het is zeker niet allemaal goud wat er blinkt met Apple producten en deze review maakt dat duidelijk en dat zeg ik als bezitter van zowat alles wat Apple te bieden heeft (ook de Homepod mini). Soms moet je door hoepels springen om eea naar wens werkend te krijgen, zelfs he twisselen naar een ander wifi netwerk ging bepaald niet des Apples eenvoudig.

De matige geluidskwaliteit moet je m.i. wel zien in het bescheiden formaat, een full size luidspreker is het niet (en daar is de prijs ook niet naar) ik heb 'm naast mijn monitor staan en daarvoor is het prima, als duo set naast de tv zou ik 'm nooit willen gebruiken zelfs niet in een slaapkamer opstelling, daar zou je beter een grote Homepod voor kunnen nemen (mss revival volgende maand?). Een mogelijk om bass en treble aan te passen zou zeker welkom zijn.
Begrijp me niet verkeerd, de problemen met je netwerk en het instellen is niet des Apples en zou niet moeten mogen.
Aan de andere kant vind ik je ook spijkers op laag water zoeken. Vooral bij je commentaar op het geluid. Het is best goed voor het formaat, maar als je het formaat buiten beschouwing laat is het matig. Ja zo ken ik er ook nog wel een paar.

Verder klinkt het als een ongelukkige combinatie van Asus routers met deze Homepod getuige ook de vele hits op Google. Al je beschreven problemen zijn ook te relateren aan connectiviteitsissues (latency, verbinding wegvallen etc). Dus wellicht toch even tijd steken in het aanpassen van het netwerk. Als je ze wenst te houden natuurlijk :).
Wat ik vooral duidelijk wilde maken met deze review is dat dit product duidelijk niet voldoet aan de standaarden die je van Apple verwacht. Zo'n vreemde, outlandish setup heb ik niet thuis en ben zeker niet de enige met een Wifi mesh netwerk.

Naast de standaard pc/laptop devices, werkte mijn AppleTV gewoon direct zonder problemen op dit netwerk, zelfde voor mijn iPhones en idem voor de home automation apparaten. Zelfs de el cheapo smart stopcontactjes en bewegingsmelders van de Action (LSC) hadden totaal geen probleem. Ook met de Google Chromecast 1st gen geen enkel probleem.Wel met de Homepods dus.

Je verwacht gewoon niet dat je je netwerk moet downgraden om een Apple product werkende te krijgen.

Mijn opmerking over de matige kwaliteit van het geluid mag je 'spijkers op laag water zoeken' vinden, maar dat is jouw mening. Ik kan het een niet zeggen zonder het andere ook te vermelden. Het geluid is naar mijn mening met name matig door het volledige gebrek om dit naar eigen smaak in te stellen. Ik was al gewend dat Apple dit behoorlijk beperkt door slechts enkele voor-ingestelde keuzes te bieden in de equalizer van de Muziek app, maar zelfs dit is niet mogelijk bij een Homepod Mini. Ook wordt deze instelling op je iPhone volledig genegeerd bij het airplayen naar je Homepod.
Misschien is het een generatiekloof issue, maar ik kom uit een tijd dat op elk huis-tuin-en-keuken apparaat wel een bass en treble knop zat. Zelfs bij de opkomst van mp3-tjes had je in WinAMP een equalizer.

Maar eerlijk gezegd zou ik hiermee nog kunnen leven als de rest gewoon zonder problemen zou werken, zoals ik gewend ben van een Apple product. Heel duur zijn ze niet dus heel veel mag je dan ook weer niet verwachten en de Homepod is zeker niet de enige bluetooth/airplay speaker waar je het geluid niet naar behoren zelf kan instellen.